Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 90

  • 15 880
  • 756
Старата тема

Здравейте! Беба е на 8 + месеца , но още не иска да яде с лъжица. Аз си знам , че аз съм си виновна , но незнам как да си оправя грешката. Тя яде почти всичко , но от шише. Някой да е имал подобен случай ? Когато станат по големи дали няма да но е по лесно да се научи ?
Виж целия пост
# 1
А когато яде пюретата от шише, предполагам че не просто са добре пасирани, а и по-течни, за да може да се хапват с биберон?
Виж целия пост
# 2
А когато яде пюретата от шише, предполагам че не просто са добре пасирани, а и по-течни, за да може да се хапват с биберон?
Не , не са много течни. Биберона е с уголемена дупка и за да не тече по много и давам по гъсти пюрета.
Виж целия пост
# 3
Juji, пробвай да се храниш ти, както са ри казали, пред нея.
Също знам, че може да се правиш, че храниш и играчките и с лъжичка.
Нека и мъжът ти се включи в цялата работа.
Явно трябва да му го направите интересно на детенцето яденето с лъжица, за да иска да опита. Simple Smile
Виж целия пост
# 4
И задължително на супер мънички хапки, че като си помисля за задаване и ми причернява...
Виж целия пост
# 5
След прочетените коментари станах и ядох пред нея , само че този път я наврях плътно до масата, но тя както винаги си няма работа с мен.
Пробвах отново с лъжицата , само че този път не ревна ( по принцип почва да реве и то със затворена уста). Мисля да и направя на пара плодове ( защото са сладки) и после да и ги поднеса- ще пробвам този метод. Общо взето ще пробвам каквото сте ми писали. Трябва да направя нещо по въпроса без да се отказвам и дано да успея. Благодаря Ви
Виж целия пост
# 6
Някой я предната тема беше питал как да дава витамин Д, без да се капе директно в устата. Ние от самото начало слагаме малко мляко в лъжичка, капваме двете капки в него и давахме така от лъжицата.
Малката беше на 20 дни, когато започнахме. Така и след това си беше свикнала и като види лъжицата отваряше устата 😃
Виж целия пост
# 7
Има много бебета, моето включително, които не се задавят от парчета. Ако нещо й е голямо и не иска да го глътне, се прокашля и го изплюва. Така че това със задавянето не е универсално. Също малките парчета са по-страшни, най-опасни са парчета с размер на лешник. Голямо и хубаво парче детето може да го хване в ръка да го оплюнчи и да отгризне с венци, след това да си досдъвче.
Виж целия пост
# 8
Мда, опасни храни с размери на фъстък, боровинка, грозде е хубаво да се режат на 1/2 или 1/4. А ядките най-лесно се вкарват с тахани или смлени в някакво печиво. Ябълка, морков и краставица също ги водят опасни. Трябва да се режат в определена форма. Според мен това с даването /то не е точно давене, де/ се случва с всяко дете, което започва да се храни с парчета храна. По-скоро като гадене, повдигане и опит да се изхвърли храната. Дали ще е от ден 1 по ЗВБ или ще е при прехода от пюрета към по-едра храна е неизбежно според мен. Плашещо е, но трябва да изглеждате спокойни пред детето. Насърчавате да кашля и много търпение от ваша страна. Никакво потупване по гърба, че тогава вече може да се задави наистина. Като цяло рядко се случва, но е важно да сведем до минимум опасностите. При нашето захранване по ЗВБ имаше повръщане 2-3 пъти и гадене няколко пъти. Просто им трябва малко време да усетят храната - колко да отхапват и как да дъвчат. Хубаво е да ядете заедно една и съща храна, за да давате пример /а и децата имитират/. Без никакви забавления /летене на самолети, филмчета, музика, играчки и т.н./, за да може да се изгради добра култура на хранене. Т.е. на масата се яде, храната е удоволствие, вниманието е насочено към него и е споделено с родителите. Има време да се научи с лъжицата. С вилица им е по-лесно. Още по-лесно к интересно е с ръце. Извинете за подробностите..
Столът на ИКЕА го ползвах с тяхната надуваема възглавница първите 1-2м., докато стане стабилно детето в столчето.
Вит д по едно време и ние го давахме с лъжица. Преди това май ползвах някакъв със спрей.
Виж целия пост
# 9
Само да допълня към предния пост, че гроздето е едно от най-опасните, защото дори лекарите биха се затруднили да го извадят. Никога не се дава цяло грозде, реже се наполовина или четвъртина по дългата част задължително, защото е с идеални форми, размери и консистенция, за да запуши дихателните пътища. Дори възрастен човек може да се задави фатално в момент на невнимание.
Подкрепям, че не трябва да се тупа по гърба нито дете, нито възрастен. Ако детето кашля, това е добър знак, опасно е, ако настъпи мълчание.
Виж целия пост
# 10
Да, задавяне и закашляне е нормално. Пълно мълчание и посиняване е опасно.
Виж целия пост
# 11
Големият ми син веднъж беше изкихал спагети от носа си. Даже не бях разбрала, че се е задавил с тях. Кихна и изскочи от носа му ( 1 беше ама..беше странно)
Виж целия пост
# 12
Не се отнася за задавяне с храна, но гледах клипче как дете си пъха нещо в носа, майката запушва едната (свободната) ноздра и духва рязко в устата. И от носа хвръква нещото.

Мен много ме е страх след време да не се задави.. така че да посинее и да не може да диша. Ще се паникьосам, а трябва да действам, но като гледам как се удря в гърба.. Dizzy Face

А аз да попитам.. къде се дава носен секрет? В лабораториите, където се дава кръв и урина може ли?
Виж целия пост
# 13
Tonid, ортопед ми каза, че бебето не бива да се слага седнало, ако самО не е сядало вече. Дадоха ми съвет да почна захранването в шезлонг или полуседнало, ама казваш че не е добра идея. Как да го сложа тогава?

Има още малко време докато почнем, ама отсега го мисля, че не знам какво столче да взема.
Виж целия пост
# 14
Tonid, ортопед ми каза, че бебето не бива да се слага седнало, ако самО не е сядало вече. Дадоха ми съвет да почна захранването в шезлонг или полуседнало, ама казваш че не е добра идея. Как да го сложа тогава?

Има още малко време докато почнем, ама отсега го мисля, че не знам какво столче да взема.

На мен същото ми каза ортопедът. А и също знам, че не е препоръчително в полулегнало положение да се храни и същото се чудя 😀 Обаче колко бебета има за хранени още на 4 месеца, не знам как ги хранят. Аз ще започвам на 6 и се чудя какво ще правя, защото малкия дотогава със сигурност няма да е седнал сам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия