За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 90

  • 16 278
  • 756
# 735
В спанака и копривата има желязо. Спанакът го дават и за разхлабване. На фона на това, че при започване на захранването ги избива на запек повечето бебета уж. Иначе ако е сериозна липсата на желязо, ЛЛ изписва малтофер.
Може би бих прала заедно дрехите на двете деца, като по-мръсните бих пускала с нашето пране.
Тони1189, пробвахте ли да игнорирате лошото поведение и малко след това да предложите нещо, което да направите заедно или детето само да направи? Един вид да го разсеете и в същото време да му покажете, че това му агресивно поведение не ви е интересно и забавно.
Вивка9, махни добавката и просто давай по-често гърда.
Свържи се с консултант по кърмене да обсъдите организацията на кърменето и дали наистина се налага да даваш добавка. Пии много вода и гледай да си спокойна. Виж в Нани, нани бебе интервалите на будуване според месеца на бебето и следи за признаци на сънливост. Ако не уцелиш момента се изнервят и по-трудно заспиват и по-трудно се предлага гърда, щото вече са се превъзбудили.
Виж целия пост
# 736
За съжаление желязото се усвоява непълно от храната, по-ефективно при животинския протеин, отколкото при зеленчуците. И все пак, освен при остър дефицит, не смятам приемът на добавки от бебе за задължителен.

Вивка, проверете можете ли ръчно да изцедите още мляко след всяко хранене през тези 6-7 часа. Ако не - аз бих дохранила с адаптирано мляко. По-вероятно е да е гладна, ако само мрънка и е неспокойна.

Повръща ли след хранене? Оригвате ли я всеки път?

Коликите за мен бяха по-тежко неразположение. Бебето заспиваше няколко вечери от плач като се появиха, ден-два да ги разпозная и още толкова да подействат капките.
Виж целия пост
# 737
Алис, Аз продължавам да кърмя вече 1г9м почти и ви казвам, че дори и 10мл кърма не мога да изцедя нито с помпа, нито на ръка. Това е много грешен съвет! Повръщането след хранене също е ок, стига да не е н фонтан. Постоянното сучене е нормално за първите месеци. Да, не е леко и сте като скачени съдове, но това е нормално поведение на кърмаче.
Препоръчвам сайта на Хедра, книгата всичко за кърменето, групата За дългото кърмене във фб. И най-вече ако има желание за кърмене и някакъв проблем с кърменето - ако не се справяте, консултантите по кърмене  ще дадат правилни насоки. Wink Simple Smile
Виж целия пост
# 738
Ние ползваме инхалатор от около 6 месечна възраст на моя син, тогава спешно купихме на Europharma във формата на Панда, много е дружелюбен и ни върши чудесна работа, става и за физ рр, и за лекарства, но малкият изпитва страх от него, може би първоначално заради бръмченето, а после вече натрупа неприятни спомени, по-скоро заради самото неразположение от боледуването. Вече бях решила да го сменям с този на Агу, за който казват, че е безшумен, за да мога да му правя инхалации докато спи, но те пък тъкмо се сприятелиха с мечо (вече е на 2г дечко).
Виж целия пост
# 739
Мия, най-вероятно сте права, но няма да редактирам мнението, за да провери майката сама. Ако има дори капка, бебето трябва да се върне на гърдата, което не написах.

Аз съжалявам, че не се справих с ексклузивното кърмене, и бих се постарала повече следващия път. Но редовно 6-7 часа будуване за бебе под месец, не ми се струва окей.
Виж целия пост
# 740
На нас също ни препоръчаха инхалатор на Omron, обаче *по спешност* купихме на Pic - един хипопотам с отваряща се уста за съхранение. Малкият много се уплаши първия път от бръмченето, като при martinsitka, обаче беше наложително и на следващия ден гледах да го разсейвам с бебешка тв. Не плака много и бързо свикна ☺️ Не знам с точност от кога може да се ползва, но и на нас се наложи на 6 месец + да го ползваме.

Vivka9, как разбираш, че не ѝ стига кърмата? Аз до последно не разбирах и се притеснявах дали всичко е ок, но това при нас се разбираше единствено при педиатърката, на кантара, тъй като ние нямаме. Не казвам, че е така, но на доста места съм чела, че започне ли се дохранване, в един момент и кърмата намаля драстично. Не знам дали ще спре нацяло, но.. А и ние до не знам си кога имах чувството, че 24/8 бяхме слепени 😁 пък особено в началото суче, суче, повърне и веднага търси да суче пак 😁
Виж целия пост
# 741
Алис, съжалявам че не сте срещнали достатъчно подкрепа в тази насока. Аз изпитвах непознат страх към кърменето още преди да родя. Започнах с лиспващо парче  месо на зърното от неправилно засукване и помощ от консултант за коригиране на захапването. И по нататък се справих с проблемите чрез групата За дългото кърмене. АМ не съм давала и не съм допускала други да ми влияят със съветите си /вкл на майка ми/ Трябва да се има предвид, че ако майката има проблеми с щитовидната жлеза е възможно да има проблем с лактацията. Затова и писах, че по-добре да се обсъди с консултант. Иначе ориентир, че кърмата стига са напишкани памперси - 5-6 бр и 3-4 наакани /може и повече, също е ок/.
И за спането вече писах. В нани, нани бебе има таблица за интервалите на будуване и разни други насоки за малки бебета. Доколкото си спомням за новородени имаше едни перфектни 5-10мин, в които им се доспива и ако ги пропуснеш да го приспиш точно тогава, после е мъка. При мен също беше тегаво приспиването през деня и се е случвало да спи по 2 пъти на ден първите месеци. Е, няма такъв рев.. най-много от това ми е ревала. Просто не можех да уцеля момента, в които да я приспя.
Виж целия пост
# 742
Мия, адмирации за дългото кърмене след премеждията Simple Smile

При мен беше обратният случай и всички ме демотивираха, защото мислеха, че бъркам от липса на опит.

Бебето ми е родено секцио, засукало лесно и успешно на 3-тия ден. Но беше много лакома в началото, най-вероятно и с лек рефлукс. Смущаващото беше обаче, че акаше по веднъж на ден. 10 месеца по-късно - това явно е начин на работа на перисталтиката - по веднъж, максимум 2 пъти (след захранване) на ден.

Затова за мен съветите от групите не са универсални истини. Хубаво е да се направи проверка, дори и била напразна в конкретния случай
Виж целия пост
# 743
За спането на толкова малко бебе...
Аз бих посъветвала като се събуди, сменяте, храните,я слагате в слинг и тръгвате на разходка с някой и си приказвате с нормален глас с него. Това моето винаги я приспиваше, даже и при най-тежките колики, когато и кърменето не е успявало да я приспи. Но сложете веднага след след тоалет и хранене в слинга, а бебето по някое време след 10 -15-20 мин, когато му свърши интервала на будуване, ще се унесе.
Виж целия пост
# 744
Момичета, бебе на почти 18 месеца все още не ходи. Придвижва се по мебелите и се опитва чат пат да направи по една стъпчица, но все още крачетата му тежат. Трябва ли да се притеснявам? Вашите деца на колко проходиха?
Виж целия пост
# 745
Педиатъра какво казва? Дъщеря ми проходи на 13м, но това няма значение. Чувала съм за деца, които са тръгнали съмостоятелно късно, но до колко е нормално може да каже само лекар. Обувки слагате ли? Има ли достатъчно място за придвижване? В смисъл да не е натрупано с шкафове, легла, телевизор и т.н. Падало ли е, докато се опитва да върви? Да не би да го е страх да се пусне..?
Виж целия пост
# 746
Дъщеря ми проходи на 10м и половина.😳
Повечето ни познати с деца около нейната възраст на годинка...годинка и два месеца
Използвате ли проходилка,Уокър...(ние не )

Направете консултация с ортопед,според мен.
Виж целия пост
# 747
Моето проходи 2 седмици преди годинката. Но той беше на пода от 6 месечен. Въпреки, че чак на 9 месеца се изправи и започна да ходи по мебелите. Единствено и само на пода беше.
Не сме използвали нито проходилка, нито уокър.
Виж целия пост
# 748
Ортопеда, при който водихме дъщеря ни, каза да отидем на преглед, ако не проходи до 15 месечна възраст. Направете една консултация за ваше спокойствие.
Виж целия пост
# 749
Моето на 13 месеца. Без проходилки, уолкъри и подобни. От 7 месеца пълзи, от 8-9 се изправя. Позабави се, щото с пълзенето е такава фурия, че може да се състезавам с нея.

Според мен идете на ортопед.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия