За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 33 094
  • 743
# 15
Търся идеи за сладка баница. Имам продукти обаче само за обикновена баница.

Аз я правя, като нарежа половин пакет фини кори и ги запичам - стават нещо като юфка. След това в тавата карамелизирам около 1 чаша захар, отгоре насипвам запечените кори и заливам с литър мляко, разбъркан с 4-5 яйца и 1 чаша захар. Пека на 180 за 40 минути. Изваждам я топла и обръщам, иначе карамелът залепва за тавата. Ако е останал повече карамел и е твърд, заливам с много малко вода, кипвам да се разтвори и изливам върху баницата. Така звучи малко особена, но е много вкусна.
Редактирам се, забравих да напиша, че преди да се пече, отгоре се слагат парченца масло - около 100 гр.
Виж целия пост
# 16
Благодаря, но нямам прясно мляко, нямам грис или нишесте, то това ми е проблема.
Виж целия пост
# 17
Благодаря, но нямам прясно мляко, нямам грис или нишесте, то това ми е проблема.

FrauDanna, погледни тая тема, две странички са, обсъждахме сладки баници, може някоя рецепта да ти свърши работа, въпреки че не схванах точно за каква сладка баница става въпрос. Simple Smile
Виж целия пост
# 18
Как мога да направя ориз със зеленчуци, подобен на китайският, но без бамбуци и подобни?
Преди доста години и купища съсипан ориз, една съседка китайка ме светна, че тайната е в rise cooker-a. Купих си такава тенджера и след това е въпрос на малко фантазия - леко задушени зеленчуци(грах, зеле, моркови) + 1-2 яйца да станат на парцали и се смесват с ориза. Дори без най-популярните китайски подправки(тя ми беше дала вейдзин и забравих още какво), оризът си ставаше като истински китайски. Готвех си най-обикновен сорт ориз и всеки път се получаваше отличен резултат. Между другото тази тенджера беше пълна мистика за мен - сипваш ориз и го покриваш с 1 пръст вода(това на око горе-долу и се правеше и за малко, и за голямо количество ориз) и всеки път оризът беше перфектен, сварен по китайски, леко твърд без да е суров и всяко зрънце се отделяше.
Виж целия пост
# 19
Търся идеи за сладка баница. Имам продукти обаче само за обикновена баница.

Ако обичате комбинация сладко-солено в плънката за обикновена баница слагаш чаша захар. Нататък по обичания начин.

Или разбиваш 3-4 яйца натрошаваш сирене. От тази смес слагаш на корите, завиваш на руло и подреждаш в тавата. След като се изпекат и охладят заливаш с горещ захарен сироп, вода-захар 1:1.
Виж целия пост
# 20
Скрит текст:
Моля за рецепта за заек на фурна. Като че ли предпочитам цял, с картофи.
Може и с ориз.
Какви подправки?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/04/blog-post.html


Скрит текст:
Благодаря, но нямам прясно мляко, нямам грис или нишесте, то това ми е проблема.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/05/blog-post_10.html
Виж целия пост
# 21
Търся идеи за сладка баница.
Сладки банички от мен -  https://morrennaa.blogspot.com/2014/03/blog-post_14.html

Как мога да направя ориз със зеленчуци, подобен на китайският, но без бамбуци и подобни?
Преди доста години и купища съсипан ориз, една съседка китайка ме светна, че тайната е в rise cooker-a. Купих си такава тенджера
За "подобен" на китайския ориз чак специална тенджера...
А за китайски ориз са важни подправките и сосовете, пък оризът и без такава тенджера го имаме.
Виж целия пост
# 22

За "подобен" на китайския ориз чак специална тенджера...
А за китайски ориз са важни подправките и сосовете, пък оризът и без такава тенджера го имаме.
За нас и структурата на ориза е важна, а във въпросната тенджера става страхотен  всеки път и без значение какъв е оризът. Тя между другото и за готвене на разни неща на пара може да се използва. А за хората, които имат проблеми с готвенето на ориза, си е голямо улеснение - няма да им стане кашкав или недосварен.
Виж целия пост
# 23
Търся идеи за сладка баница. Имам продукти обаче само за обикновена баница.
Аз правя сладка  сиропирана баница с готови кори, всеки път става страхотна и още на деня  моите лакомници я довършват.Пробвайте,сигурна съм че много ще Ви хареса.
Ето и рецептата:
1 пакет фини кори за баница ''Фамилия'', 3 яйца, 1 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша олио,  1 чаена чаша кисело мляко, 1 пак.бакпулвер или 1 каф. лъж. сода бикарбонат растворена в кис. мляко, 1-2 пак.ванилия.
  За сиропа: 3 чаени чаши вода и 2 чаени чаши захар + 1 пак.вания. Това се вари докато се разстопи хубаво захарта и леко се сгъсти,така,че капката  да се задържи  върху лъжичка като за баклава.
Начин на приготвяне: Взимат се 2 кори и леко се намазват с малко мазнина-олио.
За плънката: Яйцата се разбиват със захарта с миксер докато се разстопи захарта,прибавя се олиото,киселото мляко с разстворената в него  сода (или по желание бакпулвер) и 1 ванилия. От тази плънка се заливат както  са по две корите,които се навиват на руло и се поставят в намазнена тава.От сместа се отделя малко за поливане отгоре.Всяка навита кора се нарязва на парчета,заливат се с отделената смес и се пече в предварително загрята на 180 гр. фурна около 40 мин.След изваждане се оставя леко да се охлади,след което се залива с топлият сироп,отгоре се похлупва с по-голяма тава и се оставя хубаво да попие сиропа.Става перфектна и много вкусна.
Надявам се да Ви хареса!Да Ви е сладко!
Виж целия пост
# 24
Търся идеи за сладка баница. Имам продукти обаче само за обикновена баница.
Да ти пусна една - Пухкава сладко - солена баница - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/06/blog-post.html
а за сладка баница трябва да я залееш с прясно мяко , захар и яйца, а ако искаш пък баница с крем - Бугаца, или Галактобуреко  и за нея ще ти пусна рецепта, ама ти трябва семола.....
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/02/blog-post.html
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/thessalonikis.html
Бутер канелена баница - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_328.html
имам и баница с череши, ама пък сега няма череши, освен ако не си замразила
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_673.html
имам и щрудел с грозде - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%B0% … amp;by-date=false
Баница с ябълки и сушени боровинки - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_903.html
Млечна баница - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_920.html

Ала.Бала, благодаря! Това с гласуването вече е свършено, то беше задължително!!!
Виж целия пост
# 25
Здравейте! Как 'обработвате' коприва? Имам доста негативен опит с това... Предни пъти, колкото и да съм я варила, все ми пари. Не знам аз ли съм свръхчувствителна или не я правя правилно.
Виж целия пост
# 26
Здравейте! Как 'обработвате' коприва? Имам доста негативен опит с това... Предни пъти, колкото и да съм я варила, все ми пари. Не знам аз ли съм свръхчувствителна или не я правя правилно.
Само с варене...след сваряване пасирам и вече приготвям супа примерно. Или каша или нещо подобно.
Виж целия пост
# 27
Намислила съм да правя броколи за гарнитура към риба пъстърва. Замразени са, само на пара ли да ги направя или да добавя и някакъв сос?
Виж целия пост
# 28
Намислила съм да правя броколи за гарнитура към риба пъстърва. Замразени са, само на пара ли да ги направя или да добавя и някакъв сос?
Аз бих направила сос за рибата отделно, броколите на пара.
Виж целия пост
# 29
В хладилника бях забравила една неразопакована опаковка бутер тесто от Лидъл, чийто срок е изтекъл преди 7-8 дни.
Дъщеря ми го е намерила е и опекла нещо. Дали е безопасно да се консумира?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия