На колело в града: Как да се придвижваме безопасно и удобно

  • 4 607
  • 3
Активното велодвижение е една от отличителните черти на съвременния европейски град. Велосипедът е най-екологичният и полезен за здравето вид транспорт. Той не се нуждае от гориво, не вреди на околната среда, а освен това осигурява така необходимото ни в наши дни физическо натоварване. За един час каране на колело човек изгаря от 300 до 800 ккал – отличен фитнес на път за работа! Велосипедът не замърсява въздуха и с нулевите си емисии се превръща в идеалното екологично превозно средство.

„Страх ме е да карам колелото по улиците“

Много често чуваме това признание от хората в по-големите градове, особено от жените. И наистина, когато се окажем на две колела сред натоварения трафик, усещането за уязвимост предизвиква страх и неувереност. Това важи дори за опитните велосипедисти, които се объркват сред хаоса на градското улично движение.
Как да преодолеем страха да караме велосипед в големия град? Ето няколко прости съвета:


Уверете се, че се чувствате стабилни и сигурни

За последно се качихте на колело в седми клас? Тогава най-добре не щурмувайте директно трафика в центъра на града. Покарайте известно време на по-спокойни места, докато усетите, че се чувствате напълно стабилно на велосипеда и че реакциите ви и усещането за баланс са перфектни.
 
Снабдете се с подходящо и удобно облекло

Ще ви трябват дрехи и обувки , които да ви дават максимален комфорт при карането на велосипед – къси панталони или клин за колелоездене, свободно и леко ветроустойчиво яке и задължително стабилни спортни обувки, чиято подметка има добро сцепление с педалите. В класациите на функционални обувки за колело от популярните спортни брандове фигурира моделът Air Zoom Pegasus на Nike, а ние го препоръчваме и заради универсалния и модерен дизайн. С подобни маратонки спокойно можете да изглеждате стилно, докато си вършите работата, след като слезете от велосипеда.    


Носете каска

Кратко и ясно – носенето на защитна каска значително намалява риска от сериозни травми, затова я слагайте всеки път без изключение.

Всеки велосипед трябва да има изправни:

- спирачки;
- звънец;
- устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад;
- бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

 
Бъдете бдителни и спазвайте правилата

Никой няма да ви поиска книжка за каране на велосипед, но това не означава, че не трябва да сте запознати с правилата за уличното движение. Като велосипедист вие сте участник в движението на пътното платно и за вас важат същите правила, които важат и за другите превозни средства. Длъжни сте да следите останалите участници, както и да съобразявате всяка своя маневра и да предупреждавате за нея. Всеки велосипедист е длъжен да познава и да използва сигналите с ръка, с които да предупреждава за намерението си останалите участници в движението.


Шофьорите на автомобили трябва да ви виждат добре

Водачът на велосипед е длъжен да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.
В града използвайте наличните велоалеи, а когато няма обособени такива, то трябва да се придържате възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.
При пресичане по пешеходна пътека водачът на велосипед е длъжен да слезе от велосипеда и да го бута, докато премине.

Уважавайте останалите. Не се въвличайте в конфликти

Шофьорите на автомобили по правило изобщо не обичат колоездачите, защото ги изнервят и забавят. Понякога ще се случи да ви свирнат, а може и да отнесете някоя недружелюбна реплика. Спестете си неприятностите и излишния стрес и не отвръщайте на нетърпеливите ви колеги зад волана. Приемете, че масата от шофьорите бързат и трафикът им лази по нервите, поради което са склонни да реагират необмислено и, уви, понякога грубо. Хубавото е, че се среща и другият тип шофьори – тези, които се съобразяват с факта, че на велосипед сме по-бавни и по-уязвими и които са склонни да ни изчакат и да дадат предимство. Благодарете им с помахване или с вдигнат палец. Отговорният начин да се придвижваме, като пазим себе си и останалите, заслужава това.Ще се радваме да споделите в темата:

Склонни ли сте да замените колата или градския транспорт с колело?

Какво би Ви улеснило и направило придвижването с велосипед в градски условия по-приятно и безопасно?Тази статия съдържа партньорски връзки – последван линк и евентуална покупка биха могли да генерират комисионен приход за форума.
Виж целия пост
# 1
Прекрасна тема!
Карам активно колело, по-често извън града. От три години имам и електрически велосипед, който ползвам за дълги разстояния.
Мечтая си за организирана и свързана алейна мрежа за велосипеди в София.
Също така за спазване на правилата и толерантност на пътя.
Виж целия пост
# 2
Разписвам се и аз като редовен велосипедист в града.
Ще се радваме да споделите в темата:

Склонни ли сте да замените колата или градския транспорт с колело?

Какво би Ви улеснило и направило придвижването с велосипед в градски условия по-приятно и безопасно?

Няма как да заменя изцяло колата с велосипед, тъй като
- Редовно превозвам тежки торби, които няма как да пренеса с една раница на гърба си.
- Не е приятно да отивам някъде по работа изпотена, рошава и със спортно облекло.
- Колелата се крадат ужасно много. Моето никога не го оставям без пряк надзор и никакви заключващи системи не ми дават сигурност.

Карам само за спорт и усоволствие.
Отбелязвам, че от както съм шофьор, респ. познавам ЗДП и най-вече съм развила интуиция да предвиждам ходовете на останалите шофьори, ми е мнооого по-лесно да карам колело от преди. Само със заблеяните пешеходци все още не мога да се оправя, но ги разбирам и не мога да им се сърдя. И на мен преди не ми беше хрумвало да се съобразявам, а и на практика те са много ощетени от към инфраструктура в 90% от територията на града.
Виж целия пост
# 3
Склонни ли сте да замените колата или градския транспорт с колело?

- Разбира се използвам кола и градски транспорт, когато се налага. Но не бих спряла да карам колело. Никога не го оставям без надзор.


Какво би Ви улеснило и направило придвижването с велосипед в градски условия по-приятно и безопасно?

- Ще ме улесни, ако има определени места навсякъде за велосипеди, но да са направени така, че да не пречат на другите.
-

Страхотна тема! Карам колело от много мъничка.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия