За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 932
  • 751
# 135
Виж това дали ще ти свърши работа. Пеп-4о има и кетчуп.
https://pep-4o.blogspot.com/2013/09/blog-post_5.html

Забравих какво щях да питам , то и затова въпросът ми е такъв. Преди време мернах солени бисквитки с магданоз в някоя от темите тук и сега разбира се не мога да ги открия. Моля, помнещите да помагат!
Поправям се - открих я, ама като помня наполовина, така ще е Weary
Виж целия пост
# 136
Много благодаря!
Виж целия пост
# 137
Идея си нямам и не съм се и замисляла ка се прави дом. пюре.
За да е гъсто някак водата трябва да изчезне, та аз бих махнала семките/воднистата част. Освен това е добре да са месести домати. И в домашни условия вероятно трябва доста готвене, за да се изпари толкова водата. Може би и цедене през марля/тензух... или пък сушене на доматите до някаква степен...
И така аз заключавам, че не си стува времето и ресурсите.
Виж целия пост
# 138
Правя сладко от вчера от ягоди и от черни дуди и все ми стои течно в бурканчетата като компот... Слагам на 1 кг плод, 800 гр захар  - къде бъркам? Опитах да правя сироп от 600гр захар + 200 гр вода и останалата захар посипвам върху плодовете да си пуснат сока и да варя по принцип по-малко. Къде да намеря изпитана рецепта  за хубаво сладко?
Виж целия пост
# 139
Правя сладко от вчера от ягоди и от черни дуди и все ми стои течно в бурканчетата като компот... Слагам на 1 кг плод, 800 гр захар  - къде бъркам? Опитах да правя сироп от 600гр захар + 200 гр вода и останалата захар посипвам върху плодовете да си пуснат сока и да варя по принцип по-малко. Къде да намеря изпитана рецепта  за хубаво сладко?
Малко си варила явно. Аз първо посипвам плодовете със захар, оставям през ноща  исутринта слагам за около час да се вари. След това вечерта отново включвам и доварявам. За проба в чинийка вадиш от течността, оставяш да изстине и ако те устройва гъстотат спираш да вариш.
Майка ми пък прави почти готов захарен сироп и тогава добавя подовете, за да се запазят по-цели.
Направих и сладко с много малко захар, е не стана много гъсто, но на мен михаресва.
Има една желираща захар, както и на Др Йоткер едни желиращи фиксове. Пробва йс тях, става бързо и гъсто.
Виж целия пост
# 140
У дома любимо ястие е сгъстени домати с чесън. Пасираш доматите и ги слагаш в по-дълбоко тиган на котлона. Като заврат, периодично разбъркваш. Като се посгъстят, намаляваш котлона, че ще започнат да пръскат и добавяш мазнина (2-3 с.л.) и сол. Вариш до сгъстяване, като прекараш лъжицата да остава "диря" по дъното. Добавя се наситнен чесън (може и магданоз) и е готово. С топла питка е... да си оближеш пръстите. Пет минути преди да се отстрани от огъня, може да се добавят цели пържени чушки или люти чушлета.
Ако се ползва само като доматено пюре, се сгъстява до желаната гъстота, без добавките от чесън, чушки и мазнина.
Виж целия пост
# 141

Преди време мернах солени бисквитки с магданоз
Поправям се - открих я, ама като помня наполовина, така ще е Weary
Може ли линк?
Имам филе от сьомга, годно до 14.06. Удачно ли е да го замразя и да го пека след няколко дни?
Виж целия пост
# 142
Ето!
https://www.mycookingcreations.com/2021/05/stuzzichini-con-noci-e-prezzemolo.html
 Замрази го, нямаш проблем.
Виж целия пост
# 143
Имам филе от сьомга, годно до 14.06. Удачно ли е да го замразя и да го пека след няколко дни?
Ами щом няма да го готвиш сега, по-добре да го замразиш, пък после ще го видш как е.

Относно солените бисквити с магданоз... така или иначе си помислих, че ако си имаш любима рецепта за соленки...
Или например от маслено тесто като за тарата/киш ... аз като правя такива, обичайно си добавям подправки.  Simple Smile
Ето тук например

Скрит текст:
Виж целия пост
# 144
Имам филе от сьомга, годно до 14.06. Удачно ли е да го замразя и да го пека след няколко дни?
Може, при условие, че е прясно, не вече веднъж размразявано. Пише на опаковката. Но никога не се знае с морските продукти.
Виж целия пост
# 145
Аз редовно си купувам и замразявам такива 'изтичащи'. Надушвам и усещам кофти дъх и вкус много лесно и не съм имала досега фалове, напълно си е годно.

Дано не повтарям някого, но - правя една чорба с миди и пише да се застрои с яйце. Тя е почти готова, разбих яйцата вече и изведнъж нещо се усъмних- това на вкус дали няма нещо да се скапе?
Виж целия пост
# 146
Не ги слагай Щом те съмнява, моя мъж не яде риба и млечни Затова когато правя рибена чорба, или нещо морско за него, не прибавям и яйца , мляко и сметани
Виж целия пост
# 147
Нямам съображения от рода на натравяне или нещо подобно, просто не съм сигурна, че ще стане вкусно точно миди с яйца. Рецептата рязко ми заприлича на експеримент - пилешка чорба, ама с миди, вместо пиле - затова изпаднах в колебание в последния момент.
Виж целия пост
# 148
И как лентите ще се навият на руло или ще са ролки
Не се навиват. Подреждат се на пластове като за бисквитена торта.
Аз обаче ги препекох (изключих фурната, обаче не ги извадих) и изхвърлих...
Виж целия пост
# 149
Идея си нямам и не съм се и замисляла ка се прави дом. пюре.
За да е гъсто някак водата трябва да изчезне, та аз бих махнала семките/воднистата част. Освен това е добре да са месести домати. И в домашни условия вероятно трябва доста готвене, за да се изпари толкова водата. Може би и цедене през марля/тензух... или пък сушене на доматите до някаква степен...
И така аз заключавам, че не си стува времето и ресурсите.
Ако имаш домашни домати си заслужава - то реално аз сгъстени си правя доматите и не стерилизирам.
На котлона малко количество - да речем литър - два максимум ,варя докато се изпари водата добавям сол и подправки - тях накрая и затварям в буркани с винт и обръщам завивам с дебел плат - одеало в една пластмасова щайга и досега не съм имала бомбаш или както се казва там.
Правя и сосове за спагети .
За да се махнат лесно обелките може да се задушат доматите нарязани на четвъртинки или половинки и малко вода - махаш там обелки минаваш през гевгир ако не искаш семена.
Но пък аз просто пасирам и пак става.
С другите домати - минавам през чопър - после с пасатора и просто сгъстявам.
Вкусен - домашен сок. Но като ми донесат хубави домати .
Предпочатам ръгби например . При пасиране кожицата не се усеща и те не са кисели.
И как лентите ще се навият на руло или ще са ролки
Не се навиват. Подреждат се на пластове като за бисквитена торта.
Аз обаче ги препекох (изключих фурната, обаче не ги извадих) и изхвърлих...

Това прилича на една руска торта - но там се навиват на руло .
Манастирска изба - вътре в тях се слагат вишни .
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия