Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Важно: Можем ли наистина да предпазим децата си от алергии?

  • 20 576
  • 23
Важна тема: Можем ли наистина да предпазим децата си от алергии?

Ако сте като повечето хора, едва ли отглеждате прасе вкъщи. Нещо не схващате? Прасетата са интелигентни, те дори могат да бъдат дресирани вкъщи. А освен това имат едно друго ценно качество – децата, които отрастват с прасе вкъщи, е по-малко вероятно да развият алергии. Родителите им трябва де се примирят с повече грухтене и квичене, но за сметка на това – по-малко хрипове и кихане.
Андреа Винсънт, 23-годишна детегледачка и майка на едногодишно момиченце, не отглежда прасе. Но тя е повела война срещу алергиите с други средства. Винсънт живее в Билингз, Монтана, и самата има достатъчно алергии, за да я направят свръхбдителна. “Алергична съм към прах, плесен и дим”, казва тя, “от пшеницата се обривам, а от царевицата получавам астматични пристъпи. Вероятно и аз имам вина – през цялото ми детство съм яла царевица”.
Сега Винсънт вярва, че може да спести на дъщеря си Джослин подобна съдба. “Колкото по-малко е изложена на алергени, толкова по-малко вероятно е да развие чувствителност”, казва Винсънт. Тя е изключително внимателна към това какво яде и пие Джослин и какъв въздух диша. Почиства праха до вманиачаване и държи пречиствателя за въздух включен 24 часа на ден, както заради себе си, така и заради дъщеря си. “Моята къща е най-чистата в квартала”, казва тя.
Ако Винсънт наистина е намерила начин да предпази Джослин от алергии, то тя върви срещу течението. В Америка и други индустриални държави алергичните заболявания нарастват от няколко десетилетия. Според Центровете за контрол и предотватяване на заболяванията, повече от 7 милиона деца получават диагноза “сенна хрема” всяка година.  Атопичният дерматит, сърбящ алергичен обрив, който засяга вече до 30% от всички бебета и малки деца, е все по-често срещан. А астмата, която често се провокира от алергии, вече се е превърнала в епидемия при децата. Според Американската белодробна асоциация 6 милиона деца страдат от болестта. Това е най-често срещаното хронично заболяване при децата и третата по ред причина за хоспитализация.
Докато много деца страдат, родители и изследователи търсят отговори. Как започват алергиите и астмата? Има ли наистина начин да се предотврати появата им? И възможно ли е родителите без да знаят да увеличават риска от алергии при децата си?

Възможност да избегнем кихането цял живот
   Изследванията в областта на алергиите са пълни със загадки и противоречия, но едно е ясно – детството е решаващ и повратен момент. Тогава се оформя имунната система и това може да стане в две посоки – едната води към алергиите, другата към поносимостта. Добрата новина е, че децата, които са наследили предразположеността към алергии от родителите си, не са обречени да страдат от същата съдба. Но пътеките не са ясно очертани и е трудно да разбереш дали насочваш детето си в правилната посока.
   От една страна, в подходът на Винсънт има смисъл, казва Ребека Гручала, доцент по медицина в Медицинския център към Югозападния университет в Тексас и член на Американската академия по алергии, астма и имунология. “ В чистите къщи има по-малко алергени”, казва тя. И тъй като децата развиват алергия след като се сблъскат с дадено вещество, по-малко алергени би трябвало да означава и по-малко алергии.
Но пак стигаме до това досадно прасе. Струва си да повторим – прасетата предпазват от алергии. Ако става въпрос, котките и кучетата също. Въобще, при децата, които отрастват с домашни животни вкъщи, има по-малка вероятност да се развият алергии по-късно.
Проучванията също показват, че при деца, които растат във ферми или в големи семейства, има необичайно ниски нива на алергии и астма. (Големите семейства, които живеят в селски райони може би са най-добре предпазени от всички).

Мръсните къщи по-здравословни ли са?
   Все по-голям брой изследователи твърдят, че може би прекалената чистота не ни е от полза. Според така наречената “хигиенна хипотеза”  прахът, бактериите и други неща, намиращи се в разхвърляните къщи, може би помагат на имунната система да изгради защита срещу алергиите. “Имунната система бива надхитрена”, казва Гручала, “и тръгва по друг път, а не този на алергията”. Може би, наистина може би, всичкото това търкане и бърсане и предпазване от мръсотия в днешния свят предразполага децата към алергии.
   Ако хигиенната хипотеза се окаже вярна, това би било добра новина за семейство Гедис от Лафайет, Луизиана. Ниома Гедис, 26-годишна, страда от сезонна сенна хрема от дете и е имала няколко астматични пристъпа през годините. Сега е бременна с първото си дете и започва да обезопасява дома си за бебето, но няма да го обезопасява срещу алергии. Тя и съпругът й ще запазят кучето си Мокси, родезийски риджбек, който се скубе постоянно и тя няма да промени подхода си към домакинстването. “Имаме кални кучешки стъпки по пода и тук-там снопче кучешки косми”, казва тя, “Бих могла да си купя пречиствател за въздуха, но предпочитам просто да отворя прозорците. Мисля, че някои хора просто прекалено се притесняват”.
   Уанда Фипатанакъл също изпробва хигиенната хипотеза и то по няколко начина. Тя е педиатър-алерголог към Детската болница в Бостън и също така скоро е станала майка. През 2004 тя публикува изследване, показващо, че децата, изложени на големи количества бактерии, които се намират в домашния прах, са по-малко предразположени да развият екзема, която е често алергично заболяване в бебшка възраст. В личен план тя иска да предпази дъщеря си от алергиите, които съществуват в семейството й. Тя се е установила в златната среда – не зарива бебето си в прах, но не е и вманиачена на тема чистота. “Поддържането на къщата ми доста западна, откакто бебето се роди”, казва тя.
   Според Фипатанакъл хигиенната хипотеза си е спечелила много поддръжници в научната общност, но това не променя съветите, които алерголозите дават на разтревожените родители. “Никой лекар няма да каже на родителите, че къщата им трябва да бъде кочина или пък че трябва да си вземат стадо домашни животни”, казва тя.
   Това което всъщност правят алерголозите, е да казват на родителите какво трябва да направят във всеки етап от живота на детето си, за да намалят риска от алергии.

Предпазване от алергии преди раждането
   Експертите още спорят за най-добрите начини да предпазите бебето си от алергии по време на бременността. Но има един съвет, който получава единодушна подкрепа – бременните жени трябва да избягват цигарите и цигарения дим. Ако излагате нероденото си бебе на токсините в цигарения дим, дробовете му ще бъдат по-слаби при раждането и е по-вероятно то да развие астма на по-късен етап от живота си. Ако ви е трудно да откажете цигарите, помолете лекаря си за помощ.
   Като бъдеща майка, естествено се безпокоите как храната, която приемате се отразява на вашето бебе. Но ако се притеснявате, че сандвич с риба тон или млечен шейк могат да причинят хранителни алергии на бебето ви, успокойте се. С изключение на фъстъците, храните, които ядете в момента вероятно няма да увеличат риска детето ви да развие хранителни алергии в бъдеще.
   Всъщност, ако се лишавате от определени храни с цел предпазите детето си от алергии, това може да доведе до нежелани последици. Обобщено проучване, публикувано  през 2000 г. в Кокрейн базата данни от систематични проучвания в областта на здравеопазването, стига до извода, че неприемането на краве мляко и яйца по време на бременността не предпазва децата от развиване на алергии към храни или нещо друго. Единственият отбелязан резултат е, че някои жени много трудно са качили необходимите килограми през бременността.
   Фъстъците са единствената храна, която би трябвало да избягвате по време на бременност, особено ако вие или близки членове на семейството ви са предразположени към алергии. Теоретично е възможно, излагайки нероденото си дете на контакт с фъстъци, това да го направи алергично към тях, а вие съвсем спокойно можете да минете и без тях. Все пак, трябва да знаете, че няма категорични доказателства, че бебетата, чиито майки са консумирали фъстъци по време на бременността, са по-склонни да развият алергия към фъстъци по-късно. А ако вие или партньорът ви нямате никакви алергии, малко е вероятно бебето ви да получи алергия към фъстъци, дори и ако вие се тъпчете с фъстъчено масло. То всъщност е добър източник на белтъчини и фолиева киселина и повечето бременни жени могат спокойно да му се наслаждават.

Ранно детство – тогава се появява чувствителността
   Ранното детство е решаващ момент за алергиите, особено при бебета, които имат семейства с алергични проблеми. Ако бебето ви е родено с тенденция към алергии, контактът с алергени, било то храна или нещо във въздуха, би могло да е начало на един живот, изпълнен сърбежи, кихане и затруднено дишане. Но ако успеете да му помогнете да избегне рисковите вещества докато имунната му система укрепне, тогава може би имате шанс да избегнете алергиите въобще.
   Храненето на новороденото с нищо друго, освен майчино мляко през първите шест месеца от живота му, е може би най-ефикасния начин да го предпазите от алергии. Едно е сигурно – майчиното мляко помага да се изгради здрава имунна система. И за разлика от кравето мляко или обикновените адаптирани млека, кърмата не съдържа белтъци, които могат лесно да предизвикат алергична реакция.
   През 2002 едно изследване, публикувано в Архиви на детските болести, сочи, че кърмените бебета е по-малко вероятно да имат алергични симптоми като затруднено дишане или атопичен дерматит на 2-годишна възраст. Андреа Винсънт, предразположената към алергии майка на едногодишната Джослин, се надява да кърми дъщеря си докато навърши 2 години. Може да е предизвикателство, но тя не иска да оставя нищо на случайността.
   Докато кърмите вие трябва два пъти по-сериозно да се замисляте какво приема тялото ви. Трябва да избягвате фъстъци или други ядки, ако фамилна обремененост излага детето ви на висок риск от алергии. Според Американската педиатрична асоциация, майки, които кърмят такива бебета трябва също да избягват краве мляко, яйца, пшеница, соя, риба и морски дарове (миди, скариди, омари, раци, стриди). Вашият лекар или алерголог може да ви помогне да решите дали тези храни са безопасни докато кърмите.
   Ако детето ви е предразположено към алергии и не може да го кърмите, потърсете хипоалергенни адаптирани млека (думите “изключително хидролизирано” трябва да са написани на етикета). Обикновените адаптирани млека са много близки до кравето мляко и могат да предизвикат алергична реакция. Соевите млека също могат да причинят алергия при податливи деца, а освен това не е доказано, че намаляват алергиите в по-късна възраст.
   Друг начин да предпазите бебето си е да внимавате какъв въздух диша. Преди всичко друго, не трябва да диша цигарен дим. Цигареният дим във въздуха дразни дробовете на детето и го прави податливо на дихателни проблеми, от астма до синдром на внезапната детска смърт. Дори един пушач в къщата ви е твърде много.
   Ако детето ви е предразположено към алергии, също така би трябвало сериозно да подходите към домашния прах. Прахът, който лети наоколо из дома ви, е основна жизнена среда на едни микроскопични, но причиняващи неприятности буболечки, наречени акари.
Според публикация през 2001 в списание Детски алергии и имунология, бебетата, които вдишват много акари от домашен прах, са особено предразположени да развият атопичен дерматит през първите 3 години от живота си.
   Праховите акари обичат завивките и постелките, така че можете да предпазите детето си като покрието дюшечето му с найлонова обвивка с цип. За да прогоните наистина акарите, поддържайте ниска влажност в стаята и махнете цветята, тапицираните мебели, килимите, плюшените животинчета и всякакви други прахосъбиращи неща от стаята. Също така е важно да перете чаршафите в гореща вода (най-малко 60 градуса по Целзий, 140 по Фаренхайт) всяка седмица. (Забележете: нагревателят на водата ви не трябва да е усилен толкова през цялото време, за да се предпазите от изгаряне, препоръчва се да не го настройвате на повече от 50 градуса по Целзий / 120 по Фаренхайт. Ако е възможно, увеличете нагревателя докато пералнята се пълни и после го намалете).
   Всеки може да се закани на праховите акари, но не винаги си струва тормоза. Според Гручала може да оставите малките гадинки на мира, ако детето ви няма предразположеност към алергии. “Да се слагат покривки против акари на всяко детско легло би било твърде пресилено”, казва тя.

Малкото дете (1-3г) и алергиите
   Дори ако детето ви успее да премине първата си година без признаци на алергия, не трябва да спирате да го предпазвате. Имунната му система не е напълно съзряла и все още има риск да поеме в грешна посока.
   За начало, трябва да се уверите, че детето ви не яде и не пие потенциално рискови храни и напитки докато е готово за това. Ако следвате съветите на Американската академия по педиатрия (ААП), не би трябвало да му позволявате да пие краве мляко до 1 година. ААП също така препоръчва да отложите яйцата докато детето навърши 2, и да го държите далеч от фъстъци, бадеми, американски орехи и риба до 3-годишна възраст.
   По съвет на алерголога си, Андреа Винсънт няма да дава на дъщеря си никакви храни, към които тя самата е алергична, например царевица, пшеница и мляко. Тя се надява, че Джослин ще може да се радва на тези храни на по-късен етап от живота си, когато имунната й система е напълно развита. Засега трябва да се направят някои жертви. Джослин отпразнува първия си рожден ден с ястие от овес и оризова торта, украсена с една незапалена свещичка.
   Ако детето ви е предразположено към алергии поради фамилна обремененост, вие трябва да сте толкова бдителни към праховите акари, колкото към храната. Продължавайте да използвате найлоновите покривки за възглавниците и дюшеците и перете чаршафите всяка седмица.
   Но ако нямате алергии в семейството, изтребването на праховите акари може да донесе повече вреда, отколкото полза. В едно изследване през 2004, публикувано в Журнал по алергии и клинична имунология, изследователите вземат проби прах от стаи на над 400 малки деца и след това преглеждат децата на възраст между 6 и 7 години. Сред децата с фамилна история на алергии, животът в стая с акари увеличава риска от астма в бъдеще. Но при децата, които не идват от предразположени към алергии семейства, се оказва, че праховите акари всъщност предпазват от астма. С други думи, праховите акари всъщност подобряват имунната система на деца, които не са родени с податливост към алергии. Това е жив пример за хигиенната хипотеза в действие – поне за някои деца.
   Хигиенната хипотеза също играе роля ако възнамерявате да си вземете куче или котка. Някои изследвания предполагат, че домашните животни всъщност предпазват от алергии в детска възраст. Например, едно голямо проучване открива, че деца, които са израснали с кучета, е по-малко вероятно да развият сенна хрема като възрастни. Но ако детето ви е податливо на алергии, приемането на куче или котка в къщата е все пак малко рисковано. “Ако родителите имат алергии, не бих ги посъветвала да си вземат домашни животни”, казва Фипатанакъл, бостънската алерголожка и майка. Едно предразположено към алергии дете, което живее в облак от животински косми, прах и мъртви клетки, потенциално може да развие алергия към това животно.
   Съветът на Фипатанакъл показва, че хигиенната хипотеза все още трябва да измине доста път от лабораторията до истинския живот. Хипотезата може да служи за обект на нейното изследване, но не променя начина, по който тя поддържа домакинството си или се грижи за здравето на семейството си. Изводът е, че ако в семейството ви няма алергии, няма да ги предпазите допълнително ако поддържате къщата си безупречна. Но ако имате фамилна обремененост, малко повече чистота би помогнала много.

По-големите деца – все още не извън опасност
   До предучилищна възраст имунната система на детето ви вече е почти съзряла, но все още има накъде да се развива. Вие вече може би сте открили, че то има алергии, въпреки всичките ви усилия. Но дори и да не е алергично към нищо, все още може да се появят проблеми. Едно изследване през 2002 в Англия открива, че децата често развиват първите си алергии към въздушнопреносими вещества (например прахови акари, котешка пърхот или полени) във възрастта между 5 и 11 години.
   Ако имате алергии в семейството, все още има смисъл да предпазвате детето си, дори и ако то е достигнало до тази възраст без нещо по-сериозно от подсмърчане. Можете да продължавате борбата с праховите акари и, ако искате, да продължавате да налагате политика против вземането на домашен любимец без всякакво чувство на вина. Изключение - само в случай, че детето ви наистина, ама наистина иска прасе.

Седемте важни съвета на BabyCenter за алергиите

1.   Храни. Около едно на 20 деца има медицински доказана алергия към храна, а много други имат подозрения за алергии. Най-честите виновници са млякото, соята, яйцата, рибата и фъстъците. Ако детето ви е предразположено към алергии, не му предлагайте тези храни докато лекарят ви каже, че е безопасно. Обикновено за млякото възрастта е 1 година, за яйчния белтък 2, а за другите потенциални алергени – 3 години.
2.   Легла. Чаршафите и калъфките са предпочитано убежище за праховите акари, микроскопични създания, които могат да причинят алергични реакции. Ако имате фамилна обремененост с алергии, трябва да предпазвате детето си като обличате дюшека и възглавницата с найлонови покривки (слагат се под чаршафите и калъфките) и да перете чаршафите му поне веднъж седмично с гореща вода.
3.   Килими. Килимите са капани за прах. Ако наистина се отнасяте сериозно към праховите акари, махнете всякакви килими от детската стая и също така се замислете за останалата част на къщата. Може да ги замените с миещи се постелки, линолеум или паркет. Килимите във влажни помещения, като например бани и мазета също могат да събират плесен, един друг често срещан алерген.
4.   Откритите пространства. Ако детето ви е алергично към полени (около 10 процента са) може би трябва да стои вкъщи когато нивата на полените са най-високи. (За да получите четиридневна прогноза за нивото на полените във вашата област, използвайте нашия Сигнал за алергии). И все пак, алергиите не трябва да превръщат детето ви в затворник. Посъветвайте се с алерголога или педиатъра си за лекарства или противоалергични инжекции, които могат да му помогнат да се наслади на външния свят през цялата година, или поне почти.
5.   Домашният любимец. Ето нещо, което ще ви ядоса. Частиците от мъртва кожа, които падат от всяко животно с козина или пера (също така наричани животинска пърхот), могат потенциално да причинят алергии. Тъй като козината сама по себе си не е проблем, дори късокосместите или безкосместите породи могат да причинят на детето ви кихане и задух. Ако детето ви развие алергия към домашен любимец, най-доброто, което можете да направите, е да намерите на животното друг дом. Ако това е невъзможно, консултирайте се с алерголога си за противоалергични инжекции.
6.   Мазето. Ако искате да отглеждате собствена колония от плесени, бихте предпочели място, което е тъмно, влажно и хладно  - например мазе. Плесените могат да предизвикат алергии, но можете да се борите с тях като миете стените на мазето си с белина или друг дезинфектант. Ако в мазето ви има влага, изсушител за въздуха (намират се в повечето магазини за домашни потреби) също би помогнал.
7.   Медицинският кабинет. Дори изпробваните и изпитани лекарства могат да доведат до неочаквани алергични реакции. Пеницилинът и подобните антибиотици са особено често срещани причинители. Ако детето ви се окаже алергично към лекарство, може да развие копривна треска или пък малък обрив. В редки случаи реакцията може да бъде сериозна. Обадете се на Бърза помощ ако детето ви има проблеми с дишането, изглежда замаяно, объркано и му се вие свят или пулсът му се ускори след приемането на лекарство. Ако детето ви има признаци на лека алергична реакция, посъветвайте се с лекаря си.


Преведе Miaou от www.babycenter.com
Виж целия пост
# 1
Бу, можем ли да копираме статията в нашия форум или да пусна линк.
Виж целия пост
# 2
Искрени благодарности за информацията!

Толкова съм се мъчила със собствената си алергия, че бих направила всичко, за да не се мъчи и бебка!
Виж целия пост
# 3
Цитат на: Yana_a_n
Толкова съм се мъчила със собствената си алергия, че бих направила всичко, за да не се мъчи и бебка!


И аз така, много благодаря за статията!!!!!!
Виж целия пост
# 4
Вoo, много полезна статия.  Merci  Simple Smile  Simple Smile
Но жалкото е, че детето ми вече има атопичен дерматит и се чудя дали причината не е в някои храни, с които съм попрекалявала  Sad  Sad  Sad
Само това с праха ми е чудно... Бършиш прах- добре, не бършиш прах- пак добре Wink  Wink
Виж целия пост
# 5
Аз май си падам фен на "хигиенната хипотеза" Wink
Виж целия пост
# 6
Цитат на: Марча
Само това с праха ми е чудно... Бършиш прах- добре, не бършиш прах- пак добре Wink  Wink


Май истината е в златната среда - не трябва да се прекалява и с двете... според статията, а и според мен. Освен ако наистина няма фамилна обремененост.
А иначе и за съм фен на хигиенната хипотеза...само че не знаех, че така се казвало  Laughing
Виж целия пост
# 7
Здравейте,
Има ли мйки на деца с алергия към домашни акари? Какви мерки взимате?
Виж целия пост
# 8
Здравейте,
Има ли мйки на деца с алергия към домашни акари? Какви мерки взимате?

Да има
Аз,  съпругът ми и дъщеря ни. Вкъщи нямаме пердета щори  килими , само синтетични завивки и възглавници. Шкафове с вратички.  Малко вещи отвън събиращи прах. Често почистване и бързане с парцал.Терапия с десенсибилизатори.

За сведения израстнах в много прашна къща пълна с нещории. Моето задължение беше почистването. Ужас - постоянно бях изрината и с хрема. Но не развих астма. Когато минах 4 годишен курс на десенсибилизатори и излязох на квартира нещата се пооправиха.
Виж целия пост
# 9
Синът ми е с атопичен дерматит. Тази година ходихме 2 пъти на море и си взехме йоркширски териер.
Кожата му определено е по-добре.
Алергията му се изменя.
Виж целия пост
# 10
И аз съм фенка на хигиенната хипотеза, имаме и котка 5 години преди малката да се  роди.. Sunglasses Колко хора се изредиха да ми казват как трябвало да го махна... #2gunfire

 Никога не съм била "Чистница", но и нямаме фамилна обремененост. Пу пу...

Въпреки това, малката има някакви наченки на алергична кашлица. Водихме я на алерголог, пуснахме ѝ и серумният тест, който препоръчват - ами няма, към нищо от 20те алергена не проявява реакция... Въпреки това ще я полекуваме, по препоръка на алергологът, с Ериус и Ксизал и да видим как ще е ...

Дано го израсте бързо! Grinning
Виж целия пост
# 11
Мерси за темата, много добре систематизирана информация!
Аз съм израснала сред домашни любимци - котки, кучета, хамстери, рибки, просто не е имало момент да сме били без домашен любимец. Нямам фамилна обремененост. От 17-18 годишна започнаха да се появяват една по една алергиите - към котки, полени, мухъл, пера, прах и т.н. Така че, тази теория не знам как да я приема. Мисля си, че просто още изследванията не са на такова ниво, което да ни даде нужната информация и да се предпазваме, тоест да направим "превенция" на алергиите и астмата. Още много неща не се знаят, за съжаление. За децата си вече знам, че са предразположени и се старая да растат в максимално изчистена откъм алергени среда, разбира се доколкото е възможно.
Ще следя с интерес.
Виж целия пост
# 12
Аз вече смених възглавницата, протектор за матрак купих. Лошото е че има астма към тези акари. Според мен се отключи след пневмонията. Но много неща не могат да се тестват. Най-ужастния пристъо, който направи беше лятото и то от спирала за комари. Тъкмо бяхме спряли кларитина. Директният дим явно така го раздразни, че 2-3часа не соря да кашкя, свирене яко, даже и секрет вадеше. На другия ден като го заведохме на лекар нищо му нямаше.
Виж целия пост
# 13
Аз вече смених възглавницата, протектор за матрак купих. Лошото е че има астма към тези акари. Според мен се отключи след пневмонията. Но много неща не могат да се тестват. Най-ужастния пристъо, който направи беше лятото и то от спирала за комари. Тъкмо бяхме спряли кларитина. Директният дим явно така го раздразни, че 2-3часа не соря да кашкя, свирене яко, даже и секрет вадеше. На другия ден като го заведохме на лекар нищо му нямаше.

Няма астма към акари. Има астма на алергична основа която се получава заради алергията към домашен прах . Освен това алергията към домашен прах и към домашни любимци са различни неща. С кръвни изследвания се откриват и най малките детайли. Ние нямаме алергия към домашни любимци но имаме към домашен прах. Често използваните от разни хора от сорта на - ще го израсти! са пълна глупост!!!! С възрастта нещата не се подобряват даже могат да се влошат. Опитайте лечение с десенсибилизатори. Скъпо е но много овладява нещата. Но няма излекуване запомнете го, има облекчаване и забавяне на развитие към по лошо .
Виж целия пост
# 14
Мерси за темата, много добре систематизирана информация!
Аз съм израснала сред домашни любимци - котки, кучета, хамстери, рибки, просто не е имало момент да сме били без домашен любимец. Нямам фамилна обремененост. От 17-18 годишна започнаха да се появяват една по една алергиите - към котки, полени, мухъл, пера, прах и т.н. Така че, тази теория не знам как да я приема. Мисля си, че просто още изследванията не са на такова ниво, което да ни даде нужната информация и да се предпазваме, тоест да направим "превенция" на алергиите и астмата. Още много неща не се знаят, за съжаление. За децата си вече знам, че са предразположени и се старая да растат в максимално изчистена откъм алергени среда, разбира се доколкото е възможно.
Ще следя с интерес.

Понеже съм вряла и кипяла на тази тема, алергиите си ги има човек но те често са необострени защото човек не е подложен на постоянно действие на алергени или степента на алергичността е ниска.
Състоянието обаче се Обостря  от алерген който ви дразни и ако ви дразни дълго и постоянно полека ще започнете да проявявате осеаземи алергии и към неща към които до тогава не сте била видимо  алергична. Един да е постоянния дразнител към който имате по голяма дразнимост това може да доведе организма ви до срив от който може да се измъкнете само с диета на ориз или картофи- зависи дали към тях не проявявате алергия. С прочистване и изключване на основния дразнещ алерген нещата се стабилизират. Затова се правят кръвни изследвания които дават най точната картина...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия