Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как избрахте кумове?

  • 4 323
  • 54
Здравейте,

Скоро се сгодих, нямаме избрана дата, знаем, че със сигурност няма да е тази година. Не бързаме, но започнах малко по малко да гледам, чета, общо казано да се информирам какво се случва по сватбите и да си мисля какво искам на нашата. Оказа се, че нито аз, нито младоженеца имаме идея кои ще са кумовете. Не сме от двойките, които имат безброй приятели, голяма компания и т.н. Аз си имам 2-3 близки приятелки, той си има 2-3 близки приятели и толкова. От неговите нито един не е женен, имаха приятелки, но всички се разделиха миналата година. От моите на едната аз и бях кума (кумът беше приятел на младоженеца), но не ги искаме за кумове. Та тук малко забихме. Възлюбения ми предложи  "ми важното е да се оженим, а може и без кумове" SatisfiedSatisfied , както и "няма ли как да си наемем кумове?" Това в кръга на шегата. Та имаме 2 варианта - да изберем негова братовчедка с мъжа и (женени са, имат 2 деца). Не сме близки, виждаме се на събирания с фамилията. Другият вариант е той да избере приятел, а аз приятелка. Не се познават и изобщо не знам дали ще се запознаят преди сватбата, тъй като живеят в различни градове. Като цяло няма да занимаваме с нищо кумовете, т.е. стари традиции като купуване на чаши от кумата или букета ги отхвърлям. Сами ще си изберем, купим, платим. Не искаме да натоварваме никой. Единствено ще трябва да присъстват на сватбата, да стоят до нас и да се забавляват. Това си е достатъчно натоварващо.
Вие имали ли сте кумове, които са ви роднини? Изобщо дали е вариант или да го отпишем?

(А и да вметна покрай шегата за наемане на кум, че гледахме кратко видео от една сватба в интернет и кумската реч беше страхотна! Буквално ни се прииска да си го наемам човека за кум! Satisfied)
Виж целия пост
# 1
Няма проблем свидетелите да са ви роднини. Повечето хора правят и църковен брак у нас, а там не може да са роднини и затова рядко се спират на такъв вариант. За подписване в гражданското може и родителите, роднини, съседи, няма никаква пречка.

Ние бяхме с моя приятелка и негов приятел, харесва ми традицията за двойка, но от приятелките ми аз съм първата, която се омъжи, а  с гадже не бих, все пак някои се и разделиха за това време. Не бих избрала и някои далечни приятели, само и само да са двойка, но иначе и по празници да не се чувате.
Виж целия пост
# 2

Niya, значи проблем, че са братовчеди младоженеца и кумата ще бъде само за църковен брак ли? Тъй като и такъв плануваме
Виж целия пост
# 3
Не знам защо търсите семейство? По отношение на гражданския брак, законът в България изисква единствено да има двама свидетели – не е необходимо те да са женени, да са двойка или даже да са от различен пол. Достатъчно е само да са пълнолетни.  Вземете приятел на мъжа ти и твоя приятелка и сте готови, особено щем не искате да спазвате разни обичаи и мурафети. Ако ще се жените в църква вече има изискване да са кръстени, но не знам дали трябва и да са женени, май не.
Виж целия пост
# 4
Зависи дали за вас е вариант. И майка си можеш да вземеш за брачен свидетел, няма никакво ограничение. Едната ми братовчедка взе за кумове сестра си и нейния тогава годеник.
Единствено знам, че не може да ти бъде свидетел човек, на когото вече си била ти иииии мисля, че има максимален брой пъти, които можеш да си брачен свидетел. Това е. За църковен брак трябва да са кръсени, но не знам дали задължително трябва да са мъж и жена или може две жени или двама мъже, трябва да си питаш в съответната църква, навсякъде имат различни тълкования и особености.

Включително присъствах на сватба между българка и французин - тя си беше взела приятелка за кума, той беше поканил брат си и на младоженската маса имаше 6 места - младоженци, кумата и нейния мъж, кума и неговата приятелка. Те си изпълняваха задълженията, но за да не стоят половинките им в страни бяха решили така.

В общи линии - кеф ли ви е да поканите братовчедката - канете. Кеф ли ви е да са ви близки приятели, които не се познават - давайте. Не е нечувано така кумове да се гаджосат. Не е нечувано кумове да се разделят. Щом сте такива айляци не се впускай в такива терзания от сега.
Виж целия пост
# 5
Преди не можеше роднини да са кумове в църквата, но наскоро някой се беше похвалил, че е намерил църква, в която да ги бракосъчетаят и така. То поповете вече си затварят очите за доста неща. Даже бух чувала и за кумци да кумуват, което е абсурдно, няма как духовните ти родители да са ти и духовни деца. В на Митков блога имаше даже и за католик. Ноо разбира се, повечето църкви отказват тези неща да се случат все още.
Виж целия пост
# 6
Поканихме приятелско семейство-бяха женени от 5 години.
Все още сме много близки.
Виж целия пост
# 7
Черна станция , Искаме и църковен. За него знам, че може да не са женени, защото на тази сватба, на която бях кума не се изискваше. Но за роднини нямам идея как стои въпроса.

Иначе не търсим семейство, нито двойка. Младоженеца лесно ще вземе някой приятел за кум. Проблемът е при мен по-скоро, от тези 2-3 прителки нито една не бих искала да каня за кума. От много години се познаваме и пак ме изненадват с някакви действия, та затова търся вариант, в който да не се притеснявам да кажа на кумата, че нещо не ми харесва и да не се тревожа, че може да се разсърди по средата на сватбата. Просто не държа да е човек, който познавам отдавна или да нагърбвам с разни задачки за сватбата.
Давам пример. След годежа се виждаме с едното момиче и вместо "честито" получих "дай да видя пръстена, e, нали каза, че има надпис, той е супер малък пръстена, къде се е побрал тоя надпис?!. ". Не че му пука на приятелят ми, но едва ли му стана приятно. Казах, разбира се, че пръстена не е малък (а той наистина не е), но беше нелепа цялата ситуация.
Може и да звуча грубо, но си имам разни такива притеснения. Скоро четох и публикация за булка, която има проблем с кумата си, та това ме тревожи и мен. Освен това са и обвързани приятелките ми, та не знам дали ще е удобно да ги каня за кумове без половинките.

Братовчедката на приятелят ми е млада, усмихната, енергична, забавна, много приятен човек е, съпругът и също, затова и ги посочих като вариант.


Inferiya, мерси, значи ще трябва да разпитаме в коя църква ще разрешат. Просто като двойка са много готини и винаги положително настроени. Танцуват, кефят се и на малките неща. Поне с такова впечатление съм останала от роднинските ни събирания.
Виж целия пост
# 8
Значи си имаш отговора Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Нашите се запознаха на сватбата, защото кумата живее в чужбина. 😀
Виж целия пост
# 10
Grinning и как протече синхрона между тях? Stuck Out Tongue Winking Eye
Виж целия пост
# 11
Избрахме двойка,не бяха женени тогава.Неговия най-добър приятел от деца и приятелката му.Не е лош човек жената просто не е мой тип като характер. Събираме се по празници, поддържаме отношения.
Виж целия пост
# 12
Grinning и как протече синхрона между тях? Stuck Out Tongue Winking Eye
Добре 😀 И двамата са много общителни, изобщо не са притеснителни и всичко беше тип-топ. 😀 Кумата летя в последния момент иначе щяхме по-рано да ги запознаем, но това е положението. 😀
Виж целия пост
# 13
Нашите са почти случайни хора, който забрахме по път за залата.

Какво очаваш от кумовете по точно?
Те са просто свидетели
Виж целия пост
# 14
Есента предстои сватба, на която ще кумува приятелка на булката и приятел на кума. Познават се и не е като да се харесват особено, спорят детински, изобщо не са на едно мнение, но това е положението - младоженците си ги искат. Не че се мразят и не могат да се гледат, ноооо от сега преговарят, ако ще ги карат да танцуват да е на туист, за да не трябва да се пипат Joy Пада огромна веселба за всички, освен за тях Joy Булката особено много се забавлява, онзи ден ми показа как и двамата по едно и също време са й писали, за да мрънкат колко е смотан другия Joy Обсъждахме какво ли дискутират в техен си чат и са стигнали до крайно разногласие Joy
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия