Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите орхидеи – тема 35

  • 20 744
  • 741
# 45

Това гъби ли са? И опасни ли са за нас?
Виж целия пост
# 46
Гъби са, явно в корите е имало някоя спора. И аз забелязах в една нова саксия мини гъбки. Ще я накисна във фунгицид, не искам нищо излишно да ми расте из саксиите.
За вас по принцип не са опасни, стига някой не е алергичен към спорите им, или някой да реши да ги яде Wink
Виж целия пост
# 47
За почвените гъби имаме материал в библиотеката. Голям проблем е че те бързо се развиват, това първо, а второ  - черпят от ресурсите предназначени за орхидеята. Както и че прецакват качеството на субстрата, което е също от голямо значение. Мястото има не е при орхидеите. Това не са онези симбиотичните за орхидеята гъбички - Почвени гъби и гъбички са различни неща.
Виж целия пост
# 48
Привет орхидеени,

Поръчах си няколко орхидеи от Швертер и толкова бях щастлива като пристигнаха...2 от тях с по 2 цветоноса. И търпеливо започнах да ги чакам да цъфнат и от 2-3 дни започват да изсъквхат пъпките и да капят Sad Подозирам, че е заради жегата ....но нямам какво да направя. Преместила съм ги да не са на прозореца, но си е доста топличко ....Какво мога да направя??  Ако ги пръскам ме е страх, че ще започнат да гният. Повече жертви тази година не мога да понеса Sad Има много корени и си трябва пресаждане, просто исках да изчакам докато прецъфти. Не мисля, че проблема е обаче това, защото една друга цъфна и ми прецъфтя след 10 дена... Жегата ги мори.
Скрит текст:


Виж целия пост
# 49
Нормално е от стреса. Няма какво да им спасиш. Направо отрежи цветоносите да се възстановят. Не пръскай.
Виж целия пост
# 50
Нормално е от стреса. Няма какво да им спасиш. Направо отрежи цветоносите да се възстановят. Не пръскай.

Да ще ги отрежа...то си личи, че и тези пъпки изсъхват..и направо ще ги пресадя, че са ги стресирам още повече. Няма място вече за корените.Всички са в сфагнум в момента, въпреки че са доста големи растения...Сега мисля да ги преместя в кори+сфагнум и ще се моля да се приспособят 😊 Така ми се искаше да ви ги покажа цъфнали, но и това ще стане.
Виж целия пост
# 51
Подкрепям Рени. Трябват им няколко месеца да се адаптират в новите условия, нищо не можеш да направиш през това време. Отглеждай си я точно както смяташ да го правиш и занапред, когато нещо започне да расте по нея, значи е свикнала.
За себе си вече предпочитам да ги взема без цветонос, струва ми се, че по-бързо се адаптират.

Идвам да поплача. Двата ми милтонопсиса тъкмо образуваха цветоноси, и след ЕДНА грешка в поливането са с ръжда по листата Disappointed Relieved Много са чувствителни, едва ги закрепих до цветонос, и сега това Confused Досега всички камбриеви с ръжда са ми умирали рано или късно Confused
Виж целия пост
# 52
Ето го и вторият цъфтеж на цикламовата - тя сигурно е последната, която ще цъфти тази година.


Преместих минито в по-малка саксия, дано сега да спре да изкарва листа и корени, и да цъфне (все някога).
Виж целия пост
# 53
Флоксче разкажи малко какво представлява тази ръжда по листата на Милтонопсиса? Ако имаш и снимки нагледно да видя. Търсих в нета нищо не излезе.
Моя Милтонопсис пусна три нови псевдобулби и най крайните листа пооранжевяват изсъхват и окапват. Не зная това нормално ли е или това е ръжда по листата.
Една нова Фалка като се прибрах от почивка я намерих с мокро гниене или не знам как се казва, но всички листа окапаха има черно по розетката пътник е общо взето, но пък корените са добри ще я мъча дано пусне кейки. Днес омазах с топсин каквото е останало от розетката сложих само в кори корените поради липса на керемезит. В понеделник пак се запиляваме на почивка, тъй че ще ме почакат за повече внимание.
Виж целия пост
# 54
Майче, не е нормално листата на млади булби да жълтеят. Нещо не е наред.

Ръжда наричам гъбичното заболяване, някъде съм го прочела и запомнила така. По листата се появяват кафеникави петънца. Сега са предимно от долната страна на листата, но съм имала и отгоре на други булбести. При мен също една нова булба умира. Снимките ги слагам в скрит текст
Скрит текст:


Ето го и първия цвят, деформиран заради накъдрените листа.
Виж целия пост
# 55
Да точно едни кафяви петънца по новите листа имаше дори питах и тук, но никой не ме насочи. Аз я третирах два пъти в топсин я къснах. Сега е на село направи ми впечатление, че листата които бяха с петна са изсъхнали, а новите са здрави и без петна. Много ти благодаря Hug
П.п. Милтонопсиса е много красив Heart Eyes
Виж целия пост
# 56
Здравейте момичета ! Вчера ми подариха една прекрасница, но само на пръв поглед ! След като я извадих от всички опаковки, видях на две от листата паяжина, а корените са жабясали.
Скрит текст:
. Какво следва да направя , освен да я отделя от другата орха ? 😔😢
Виж целия пост
# 57
Здравейте момичета ! Вчера ми подариха една прекрасница, но само на пръв поглед ! След като я извадих от всички опаковки, видях на две от листата паяжина, а корените са жабясали.
Скрит текст:
. Какво следва да направя , освен да я отделя от другата орха ? 😔😢
Съдейки по снимката ми изглежда добре. Била е полята скоро затова са зелени корените. Остави я да засъхне субстрата преди да я полееш пак. За паяжината - наблюдавай дали пак ще се появи след като я махнеш. Временно я отдели докато си сигурна, че няма гадинки.
Честита прекрасница! Да те радва много с цвят!
Виж целия пост
# 58
Никакво поливане докато не изсъхне напълно. Саксията трябва да олекне много, корените вътре да са сребристо сиви, после чакаш още една седмица, и чак тогава поливаш. Аз поливам по принцип проточно на чешмата, а не с накисване, за да не се задържа много влага в саксията.

Паяжината може да е от малко паяче, то не вреди на орхидеята. Но ако паяжината е мъхеста и бяла, е лошо, може да е памуклийка. Наблюдавай дали нещо лази из саксията. Можеш да обработиш с акарицид и инсектицид от агроаптека.
Виж целия пост
# 59
Много съм зле, изобщо не обърнах внимание на паяжината, а директно я махнах. Видях и едно малко кафеникаво паяче ( може би ). Виждам, че има и доста мухъл на места по субстрата и отдолу на саксията. . Ако може някоя снимка на някой препарат, за да ми е по- лесно да го намеря .. И се надявам в Бриколаж да го има 😔
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия