Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите орхидеи – тема 35

  • 20 734
  • 741
# 720
Въх! Супер новина, Флоксче Hug
Като вандата го поливам, въпреки, че е в кошница с корички. В жегите му харесва по принцип честото поливане. Моят го бях позабравила известно време и също се беше понабръчкал Flushed Възстановява се де - държеливо растение. Без претенция за категоричност, като че ли ако се полива по-рядко по време на цъфтежа, цветчетата изкарват по-дълго (че и без това на фона на фаленопсисите ми се струва кратък периодът на цъфтеж). При мен цъфтя два пъти досега, все края на зимата, обаче, и рискувах да разредя поливките. Доста омекнаха листата и се сбръчкаха, но после се възстанови.
Виж целия пост
# 721
Вещи, благодаря ти! Това с поливането в цъфтеж и аз го забелязвам, по-бързо прецъфтяват ако поливам. Единствено изключение досега е шантавата ми фал.стюартиана. Докато цъфтеше, трябваше да я поливам много по-често от обичайното, иначе увисваха цветовете. А след като полея, пак си бяха свежи Flushed
Виж целия пост
# 722
Ето го и последното попълнение, миниатюрката Trisetella HoeijeriЗа сега е в саксийката, а скоро ще се премести на това изсуктвено дърво в съседство.
Толкова е миниатюрно, че няма на къде повече. С размер на малка тревичка е и малко (доста) се притеснявам колко е крехко и дали ще оцелее.

Ето и една снимка за мащаб - саксийката е 6см диаметър.


Цъфти така

Виж целия пост
# 723
Някой с опит при отглеждане на Неостилис?
Не преброих до 10, преди да кажа “Купувам” … Flushed
Виж целия пост
# 724
Много прилича на ванда поне в стъблото и корените.
Виж целия пост
# 725
Сдобих се с епидендрум червен и брасия с цвят изненада ще е. Чакам още няколко миниатюри - един дендробиум, две масдевалии и един фалеанопсис.
Neostylis е мини ванда. Този тип ванди се гледат в сфагнум като се поддържа влажен сфагнума, но не подгизнал. Светлина не пряка слънчева и не прекалено силна.
Виж целия пост
# 726
Анжела, моля те споделяй как се развива епидендрума при теб. Моят изведнъж замръзна, нито расте вече, нито цъфти. Не знам от сезона ли е, почива ли, или нещо аз го сбърках....

Вещи, ако това е хибрид от неофинетия и ринхостилис, имам го Grinning
Моят е вързан на парче дърво. Цъфтя наскоро, много е миризлив и красив, но цветът като за първи път не се задържа дълго.
Виси на 50см от южен прозорец, зад тънко перде, но без директно огряване.  Целогодишно е на 22-23°С, няма въздушно течение около него. Пръскам го често, като вандата, с дестилирана вода или с течен тор, разтворен едно към както дойде Blush
Засега не е имал забележки към мен относно отглеждането Grinning
Намерих стара снимка. Изглежда голям на снимката, но всъщност е дребосъче.
Виж целия пост
# 727
Случайно попаднах на канала на един български развъдник на орхита във Варна. Споделям, ако на някой му е интересно. Имат и онлайн магазин.
сайта
https://orhidaria.com
канала в тубата
https://www.youtube.com/channel/UCtur8khFaiy3yuPyDSMRohQ
Виж целия пост
# 728
Миоки, моя епидендрум е много млад още. Две стръкчета около 20см високи са и да видим дали ще им хареса при мен. Обича светло, дори слънце. Води се от топлолюбивите орхидеи, обича влага, субстрата не трябва да изсъхва напълно, но да се отцежда бързо. Казват, че поне за при нас тук е лесен за отглеждане. Температурите в порядъка 18-25 градуса до 35 градуса. Може би му липсва светлина при теб (само гадая) защото имаш влага във въздуха достатъчно.
Виж целия пост
# 729
Благодаря, момичета Hug
Флоксче, предполагам, по името, че е точно този кръст. Толкова е дребно, че се чудя в каква капачка да го садя - мисля да не се тормозя с монтаж на дърво. Гледах го този филм и не ми хареса особено Flushed
Анджела, как е твоята неофинетка? Май по това време ги дават да цъфтят….
Случайно попаднах на канала на един български развъдник на орхита във Варна. Споделям, ако на някой му е интересно. Имат и онлайн магазин.
сайта
https://orhidaria.com
канала в тубата
https://www.youtube.com/channel/UCtur8khFaiy3yuPyDSMRohQ
Това е Крум Сотиров - споделих ви за Първо Българско Орхидеено Общество - това е учредителят (или един от учредителите).
Виж целия пост
# 730
Вещи, неофинетката расте, но супер бавно и е още много млада. За цвят ще си почакаме 2-3 години поне, освен ако не ни изненада преждевременно.

Купих си от Амазон хидропонични саксийки, които са като малки кошнички (имат много дупки). Вандата в ляво е точно в такава саксийка. Под неофинетията (в средата) също има такава за проветрение.

Ето я саксийката:

Виж целия пост
# 731
За дребни изтърсаци при мен най-добре работи кутийка без дупки. В нея кора, отгоре мъх, и най-отгоре е кацнало изтърсачето. Забравяла съм да го поливам и по две седмици Flushed не показа с нищо, че му е зле. Като налея повече вода, се стича на дъното и орхито не прогизва.
Виж целия пост
# 732
Да ви покажа моя зелен принц 😄, съжалявам от телефона не мога да скрия снимката. Който го е гнус от жабчета да не гледа снимката!И това се надявам да е цветонос
Виж целия пост
# 733
Дървесно жабче, много ги харесвам. Едни такива малки и цвета им е приятно зелен.
Мисля, че по-скоро помагат. Има насекоми и животинки, които се хранят с други насекоми (тези дето се мъчим да ликвидираме като памуклийки, въшки, трипси) и са големи помощници в това начинание. Въпроса е да успеем да се снабдим с тях. Продават се. Обаче за домашни условия (апартамент) може би не са подходящи. Хубавото на някои видове е, че са канибали, когато нямат друга храна се самоизяждат и така се контролира популацията.
Виж целия пост
# 734
Много симпатично жабче. Според мен, не вредят по никакъв начин на растението, напротив даже може би помагат (не съм специалист по жаби обаче) Smile
Другото, на мен ми прилича на нов разтеж, не на цветонос.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия