Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Брокер - капаро - ужас..

  • 6 071
  • 104
Здравейте. Харесали сме една къща която е с има пукнатини.
Брокера ни накара да подпишем договор за оглед според който се задължаваме да платим комисион. Без този договор изобщо нямаше как да видим къщата.
До тук нищо ново..
Искаме да видим разпределението, големината на стаите. На същоите чертежи се вижда къде има колони, евентуално ако има шайби.
Брокера казва - може, но с капаро и ще свалим обявата. Казах, че изобщо не искамда я свалят, нека хора си я гледат. Аз просто искам да видя тези неща, за да преценя имам ли изобщо интерес. Отказва. Трябвало да заявим сериозен интерес, но как без да видя интересува ли ме..

Въпроса ми е следния. Според вашия опит доколко е реалистично да получим обратно капарото тъй като искаме или не - СВАЛЯТ ОБЯВАТА. Когато кажем добре - разгледахме и не искаме къщата - най-вероятно ще кажат - заради пропуснати ползи задържаме капарото.
Брокера обещава, че ако се откажем ще върне капарото, но... нали, извинете, няма никаква логика във всичко това, ако беше така защо би бил всичкия този театър. Още повече, че само малка част от брокертите си позволяват толкова арогантно поведение спрямо клиентите си. Така че принципно не виждам логика, за да видиш разпределението да ти поискат 3-4 цифрена сума. За да се иска, то има определена цел. Правилно ли разсъждавам?

Това няма нищо общо с каквито и да е добри практики и за нас представлява чист рекет.

Все едно да отидете в магазина, да изберете хладилник, да поискате да видите техническите характеристики, за което да ви поискат 100лв за разглеждането им. Че аз как да го избера без тях. Само на външен вид ли..
Разликата е, че когато говорим за имоти тези 100лв *най-вероятно* повече няма да ги видите, а и далеееч не са 100 лв.

Всякакви коментари ще са от полза.
Виж целия пост
# 1
Капаро не се връща. Това е трик за наивни клиенти.
Виж целия пост
# 2
Как ще давате капаро за оглед и сваляне на обява. Самата мисъл е абсурдна, какви коментари, каква полза от тях 😀
Виж целия пост
# 3
Съветът ми е да не плащате.
Цитат
Брокера ни накара да подпишем договор за оглед според който се задължаваме да платим комисион
Задължавате се, само ако я купите, предполагам. Това е нормално. Но иначе не дължите нищо.

Не разбрах за какво точно ви иска капаро. Не ви пускат вътре да я видите?
Какво пише на този документ, който иска да подпишете при даването на капаро?
Виж целия пост
# 4
Аз не бих се занимавала и бих се отказала. Щом отсега създава проблеми, представям си после, ако решите да я купите, какво ще е.
Ей затова с брокер не влизам в имот.
Виж целия пост
# 5
Стоп капаро се дава, ако имате сериозен интерес да купите имота и искате да свалят обявата, а не за достъп до документи.
Виж целия пост
# 6
Аз не бих се занимавала и бих се отказала. Щом отсега създава проблеми, представям си по след, ако решите да я купите, какво ще е.
Ей затова с брокер не влизам в имот.
Ей за това е добре да си имаш личен брокер. Хем ти си го избрал, хем човекът е наясно с всички "шменти капели" в бранша, хем ще ти направи сделката и най-важното е в твоя отбор.
Виж целия пост
# 7
Значи вие платихте за оглед, а всъщност не ви позволяват да направите оглед?!?! Зарежете тая къща. Колкото и да е евтина й примамлива, щом отсега започват с рекета, не си струва.
Виж целия пост
# 8
Здравейте. В къщата ни пуснаха, влязохме след подписване на договор за комисион, който ни задължава да платим в случай на покупка. Но въпреки този договор за документи искат стоп капаро и сваляне на обявата, което не ни се беше случвало.

Познавате ли някой, който е дал стоп капаро, какво се е случило после?
Виж целия пост
# 9
Не знам, коя е агенцията, но или те не са ви обяснили или вие не сте разбрали. Това, което пишете прилича на една от практиките, но не съвсем. Има разминаване. Някои искат стоп капаро, за да дадат документи за собственост, но за да ви покажат архитектурни планове, ако ги има въобще, няма защо да ви искат. В този документ за депозит вие пишете и каква цена предлагате и при какви условия бихте купили имота. Също има клауза, в коята се декларира, че иматът е без тежести е т.н.
Виж целия пост
# 10
За мен тази ситуация звучи абсурдно. Като цяло масова практика на брокерите е да качват и фалшиви обяви, за да закачат някой - скриптовете вече сигурно почти всички им ги знаят. Ок - може да не е фалшива обявата, но да искат предварително да се подписват договори за комисион и прочие, не знам.. звучи ми нереално.

Как ще искат искат стоп капаро, при положение, че Вие не сте заявили категорично, че ще купите имота, не знам. Аз пари напред не давам, документи без печат, без да са реални и да съм проверила агенцията, също не разписвам. Има страшно много измамници и трябва да се внимава.
Виж целия пост
# 11
Аз съм сключвала договор със стоп капаро като продавач, но със съвсем различна ситуация. Този договор беше по желание на купувача, за да не търсим ние други купувачи, докато той си оправя документите и кредита от банката.
Но да се плаща стоп капаро, за да те допуснат до оглед?
Тези са измамници, не се замесвайте.
Виж целия пост
# 12
Нещо не сте разбрали май?
Договор за посредничество ви обвързва с плащане на комисионна при за покупка. Стоп капаро се дава при изявено желание за покупка, свалят обявата от реклама, но, ако се откажете може и да не го върнат / 50/50 е/.
Виж целия пост
# 13
Няколко пъти сме давали стоп капаро, но както писах и по-рано, това е при сериозно намерение за покупка. Веднъж платихме, като впоследстви историята на имота се оказа, че е далеч от разказаната, след което ни върнаха капарото. Оттогава не плащам нищо, преди да съм сигурна, че го искам и имотът е ОК документално.
Виж целия пост
# 14
Не, абсолютно съм сериозен и това, което казвам е абсолютна истина.

Не съм наясно с фиктивни обяви, за които стана дума - някой може ли да даде пример и каква е целта им, за да разберем може ли да се направи паралел.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия