Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Брокер - капаро - ужас..

  • 6 010
  • 104
# 30
Имотека не са малко име, че да си позволяват подобни цигании. Конкретното лице брокер ви бъзика нещо. Сигурен ли си, че работи за Имотека?
По-добре се свържи с агенцията и ги питай така и така, този ваш брокер иска от мен това и това, нормална практика ли е при вас, тъй като от други агенции не ни правят подобни проблеми.
И друго, сигурен ли си, че този брокер ви е разбрал правилно, че искате да огледате само? Щото на мен ти ми звучиш като че му подаваш грешни сигнали - аха-аха ще купиш къщата и брокерът си действа като за в кърпа вързана сделка, натиска ви, да не вземете да се разколебаете.
Виж целия пост
# 31
Не може да доведе до последствия за собственика. Всъщност, в имотния регистър може да се направи справка за собствеността на даден недвижим имот. Преди да извършите сделка вие трябва да сте уверени, че лицето, което продава имота има това право. Някаква друга причина трябва да има да не желаят да показват документи. Ако имота ви интересува, наемете адвокат, който да защити правата ви.
Виж целия пост
# 32
Документи като нотариален акт мисля, че е нормално да не се показват на всеки, а само на купувачи със сериозен интерес, т.е. ако са платили стоп-капаро. Вече ако и тогава не иска да го покаже бягайте с 200, значи нещо не е наред с документите.
Виж целия пост
# 33
Причината е да не преговаряте пряко с продавача. Аз го направих. Анулирах обявата и сами си осъществихме сделката. Но аз бях в ролята на продавач.
Не подписвайте никакви предварителни договори с агенции. Понякога има обвързващи или ограничаващи клаузи.
Копие на нот.акт и др.документи показах на купувача, при подписването на предварителен договор за покупко-продажба. Изготвя се от нотариус. Купувачът плаща 10% от договорената сума.
Агенциите са ви излишни.
Виж целия пост
# 34
Причината е да не преговаряте пряко с продавача...
Щом знаят адреса, няма никакъв проблем да намерят собственика, ако искат. Конкретно тази фирма няма притеснения за среща м/у двете страни, защото със сигурност продавачът е подписал договор с изключителни права.
Документите могат да им покажат и без да правят среща м/у тях, включително като закрият личните данни.

П.П. Агенцията им е била нужна, за да открият търсения имот. Явно не са успели да намерят сами каквото искат.
Виж целия пост
# 35
В случая на този етап, н а който е Миро, дори не му е нужен нотариален акт. Неразбираем е отказът да се дадат строителните документи на къщата: скици, чертежи. В тях няма лични данни в този смисъл, но са напълно нужни на един инженер-контруктор да се запознае със сградата и даде експертно мнение. За това. Това упражнение, което брокерът изисква от вас е абсолютно излишно.
     В момента сме в сделка за къща, но разликата е, че сме без брокер. На първи оглед къщата ни допадна, но твърдо настоявахме  инженер-конструктор (ИК) да я огледа. Собственикът ни даде копие на всички чертежи и скици, с които ИК се запозна и на място с него си даде експертната оценка за състоянието на сградата и дали са възможни евентуални преустройства.
Ако нещо беше изскочило при огледа с ИК, което да е препъни-камък, нямаше изобщо да стигнем до сделка. При нас чак след това преминахме към сключване на предварителен договор. През цялото време ни съпровожда наш адвокат по недвижими имоти.
И да допълня:ИК струва не повече от 100,150лв. В сравнение с комисиона на агенцията това са дребни стотинки, а експертизата му е неимоверно по-ценна, отколкото на някой брокер, който просто е отворил вратата. Ако се окаже, че имотът е неизправен с тези пукнатини, агенцията дали би ви обезщетила с нещо, че предлага такъв имот и че мами купувачите в този смисъл. Ако живеехме в един урегулиран свят още продавачът плюс агенцията биха изготвили техническа експертиза, която да предоставят на купувачите като част от документацията съпровождаща имота.
Виж целия пост
# 36
На мен цялата работа ми смърди до небесата. Не знам защо.
Виж целия пост
# 37
Здравейте - да обобщя - Това е къща, която се търкаля от поне 3 години в обявите в апетитен район в София на много примамлива цена. Не знаех къде точно се намира къщата, тя е необитаема, на шпакловка и замазка.

Свързахме се с брокера през обява в imot.bg, реално брокер от Имотека ни се обади, за да ни поеме. Попитах тази къща има ли акт 16, и че вероятно няма щом седи толкова време необитаема.
Брокера много се зачуди "откъде иаме тази информация", след като самия брокер не знае такова нещо. Ами казах - логично е, вие как смятате - ъъъ, еми дада прав сте. След малко се обади, каза - да - точно така е, НО ВИЕ ОТКЪДЕ имате тази информация, даже ние като брокер я нямахме, собственика потвърди.

В деня на огледа брокера ни даде име на улицата, където е къщата. Тогава я намерих в google maps. Явихме се на огледа. Още с влизането в уличката брокерката ни спря и каза - трябва да подпишем договор за оглед.

Бяхме предварително известени, че собственика НЯМА да присъства на огледа, но ще присъства ДРУГИЯ БРОКЕР (от страна на Адрес, който представлява собственика). Адрес и Имотека са 1 всъщност. След кратко каране подписахме, иначе изобщо нямаше да видим къщата щом собственика НЕ Е там. Брокера каза - след подписване на договора за оглед ще можем да правим колкото искаме огледи и т.н. - едва ли не - пълна свобода за всичко, което ни трябва.

При подписването брокерката каза - ИМАМ ИЗНЕНАДА за Вас - ще присъства и собственика. Долни номерца...

Отиваме, оглеждаме, говорим със собственика. Нещата изглеждат ОК. Твърди, че ИМА ВСИЧКИ разрешения, актове и документи до акт 15 включително, но ще ги донесе при по-сериозен интерес в смисъл не ги разнася на пръв оглед.

След тези събития намирам строителен контрол. Ще провери документите + самата сграда като строеж за съответствие и да се произнесе дали вижда проблеми. Въпреки твърденията, че строежа и докуемнтацията са изрядни очаквам проблеми, след като такава сграда седи толкова години, и никой не я е купил.

Просто всяко нещо има обяснението си и следва пътя на логиката. Вероятността да е всичко ОК, и някак си никой да не я е купил едва ли надвишава 0.5%. Въпроса е да видим в колко тежко състояние са нещата докуементално...

За това ми трябват документи - да ама не - отговора на брокера е - никакви документи докато не подпишете договор за гаранция и не платите 2000 EUR. Казвам добре тогава - не искам документи, искам още една среща със собственика на място при къщата, за да съгласуваме схема и да му разкажа какво възнамерявам да направим. НЕ и това не може. Разпределение може ли - не не може. Добре - по телефона да говорим със собственика през другия брокер - не и това не може. Добре - попитайте го дали сградата има удостоверенеи по чл. 181 от ЗУТ - не и това не може, задайте всичко, на което искате отговор в писмен вид, той ще отговори и ще върнем отговор.

Значи какво излиза - аз намирам решения, те създават пречки и ограждат всеки мой ход с ограда (от банкноти)... Всячески. На какво прилича това и в чий интерес е! Имаме подписан договор за % към тях, какво повече искат на този етап... Почвам да си мисля, че не е нормално да възпрепятстваш всякчески клиента, който ИСКА да ти даде пари, иска да направи сделка. Искат колкото се може повече пари възможно най-рано и променят условията в движение непрекъснато. Не знам - това не е ли сигнал, че нещо с обявата не е в ред, поради което да става този цирк.

Предлага ми се да подпиша Договора за гаранция (това е договора за стоп-капаро всъщност, за който ми приказваше брокерката и според който те щели да свалят обявата от Интернет, което аз изобщо не искам), вътре съм определен като купувач, както и декларирам, че ЩЕ ЗАКУПЯ ИМОТА. Поради това трябва да заплатя 2000лв (сумата вече значително намаля спрямо първоначалната).

Адвокат по търговско право ни каза, че вероятно ще се позоват на пропуснати ползи (свалена обява) и няма да върнат капарото.

Попитах брокера защо е целия този цирк.. Рисковете за мен са големи, а за брокра какви са всъщност?
- нямам армия адвокати, а брокера има
- дейността на брокера не нерегулирана. Той може да прави каквото пожелае, всеки спор трябва да ходи на съд.
- обявата ВЕРОЯТНО е куца, щом преседява години.

Питам - какъв ви е риска на Вас, за да се държите така с мен. Достатъчно сериозен съм на този етап - организирал съм каквото трябва. Нужен ми е 1 час на обекта + собственика + документите, за да се изкаже Строителния надзор - тази къща е НЕ или тази къща е ДА, но трябва да се вложат още X пари за доизчистване на документацията (изтекли разрешителни и т.н.).

Развръзката предстои, но.. на този етап (ако брокера се съгласи) ми се казва така - ЕВЕНТУАЛНО ЩЕ СЕ СЪГЛАСИМ, НО БЕЗ ПОКАЗВАНЕ на нотариалния акт.

Kölsches Mädel казва, че няма да ние нужен нотариалния акт.. дано, въпреки че ще ми е крайно неудобно ако дойде строителния надзор на място и се почнат циркове това може онова не може под глупав предтекст само и само да подпипша това, което категорично отказах... Притеснявам се да не стане да разкарам сериозен човек, само за да им гледа на тези циркаджийските номера.

Комуникацията между мен и брокерката е кристално ясна и сме изговорили нещата до припадък. Не е брокер, който да му вадиш думите с ченгел.

Нядявам се на съдействие, а получавам пълната противоположност - пречене всячески. После ми се говори за доверие. Уникална наглост до тук.

Втори път в рамките на 2 месеца се срещаме с Адрес и мога да ви кажа, че според нас държат върховенство по отношение на наглост. И двата пъти..

Струва ми се, че брокерите окончателно са се самозабравили. Това са сделки за много пари. Обикновено при такива сделки доверието е задължително, впечатлението, добрия тон и т.н. Немалко брокери са пълна противоположност - се държат като пълни простаци, придошли от гората без никаква култура и отношение, демонстрирайки надменност и егоизъм и на които сме длъжни сякаш по закон да снасяме.

Очакваме развръзката...
Виж целия пост
# 38
Учудвам се, че не виждате очевидното. Къщата очевидно е НЕ. По каква причина, едва ли има значение. Нещо сериозно е щом крият, искат подписи+пари и шикалкавят. Вие наистина ли си мислите, че неразработената златна мина е чакала точно вас няколко години на ниска цена в апетитен район?!
Виж целия пост
# 39
Имотът определено е проблемен. Предполагам, че има и тежести,  затова се прикрива документация. Споменахте, че има пукнатини. Това показва сериозни промени в конструкцията.
В моя, частен случай брокери са ползвали обявата ми, без мое съгласие. Нито устно, нито писмено. Започна едно нагло изнудване и опит за манипулиране. Уж били сериозни клиентите, едва ли не се молят да ми платят. Не се съобразиха нито с отказа ми, нито с времето , в което ме безпокояха. Отвратена си анулирах обявата.
Имотът ми се продаде бързо, чрез препоръка от съсед. Никога не бих работила с агенция,  по какъвто и да е повод. Те не поемат никаква отговорност. Мащабите на измамите могат да бъдат големи. Да се предлагат ипотекирани имоти. Спекулират с цените и %-те от купувач и продавач.
MiroG, очертайте си предпочитани райони за имот. Посетете ги лично. Евтиното винаги излиза скъпо и е капан за наивници.
Виж целия пост
# 40
Миро, нищо лично, но хабиш много нерви, за да минеш тънкаш в проблемна ситуация. Не знам какво й е ценното на тази къща, че си се вкопчил в нея, но по-добре зарежи.
Виж целия пост
# 41
Той си каза кое е ценното. Евтина, в апетитен район. Това е достатъчно за да подмами много хора, които до последно крепят надеждата, че добрата съдба им се е усмихнала тоя път. Жалко е, че повечето пъти са прецакани.

Така като го чета всичко това, агенцията не знам дали има интерес да продаде имота на ниската цена на някой наивник, но определено има интерес да прибира пари за огледи на всяко канарче, което се върже на примамливата обява. Кой знае какви такси и комисионни са прибрани за три години досега...
Виж целия пост
# 42
А представяш ли си да играят и комбина със собственика?
Виж целия пост
# 43
Точно - не храня особени надежди и заради това не съм склонен на каквито и да било компромиси и предварително плащане при такива неизвестни. До тук опасенията/предположенията може да се каже, че се потвърждават.

Но искам да Ви кажа, че в Банкя за редовна къща друг брокер съвсем поиска стоп капаро, за да покаже разпределението. Изглежда сякаш наглостта върви в посока нагоре. Големите и наглите създават "новото нормално". В годините назад например май се забелязва въст в комисиона, и пак големите първо си го позволяват.
Виж целия пост
# 44
Не вярвам някой да се връзва да даде няколко хилки за това.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия