Домашно кисело мляко

  • 6 530
  • 49
Здравейте,
Бях но гости при моя приятелка в едно селце и тъй като бях с малко дете, подквасиха мляко. Ат време на време хвърлях по 1 око и сега като се прибрахме реших да се поразровя , евентуално аз да направя.
Това , което открих като ивформация е че на литър прясно се слагат 2 супени кисело мляко, а тя сложи на 2 литра 2 супени лъжици кисело мляко.
Млякото си има консистенция на стандартно кисело мляко( не мога да кажа ,че е гъсто, но и купешките не са).
Какво мислите за тези съотношения и има ли причина да не давам на детето.
Също така при квасене за малко дете-маха ли се каймака?
Виж целия пост
# 1
Здравейте,по принцип няма проблем да давате кис. мляко,стига детето да не е много малко,ако е захранено няма проблем.Що се отнася до подквасването зависи с какъв подквас ще го заквасите,аз например като правех с купешки подквас слагах на 1л по 3-4 пълни лъжици,защото иначе не се хващаше,а вашата приятелка явно ползва домашна закваска и тя е по силна, съответно трябва по малко.Ако детето е малко трябва да махате сметаната на свареното мляко,за да го обезмаслите,дори съм чувала,че за бебенца се прави двойна преварка, вариш изстива, обираш сметаната,пак загряваш изстива и отново обирал,но това е за много малки деца. Това е което знам,надявам се съм била полезна.
Виж целия пост
# 2
Здравейте,по принцип няма проблем да давате кис. мляко,стига детето да не е много малко,ако е захранено няма проблем.Що се отнася до подквасването зависи с какъв подквас ще го заквасите,аз например като правех с купешки подквас слагах на 1л по 3-4 пълни лъжици,защото иначе не се хващаше,а вашата приятелка явно ползва домашна закваска и тя е по силна, съответно трябва по малко.Ако детето е малко трябва да махате сметаната на свареното мляко,за да го обезмаслите,дори съм чувала,че за бебенца се прави двойна преварка, вариш изстива, обираш сметаната,пак загряваш изстива и отново обирал,но това е за много малки деца. Това е което знам,надявам се съм била полезна.
Да, добавя домашно кисело мляко.
Детето е на почти годинка.
Виж целия пост
# 3
Ако край вас някой кваси,помолете да ви даде 1-2 лъжици от киселото мляко за подкваса.
От купешките млека внимавайте от какво мляко вземате за подкваса, т.е да няма в него сухо мляко.
Виж целия пост
# 4
Аз съм слагала и повече лъжици КМ.На буркан по 2 супени.КМ ми беше купешко.Иначе съм взимала от здравословния магазин и сашета със жива закваска.Едно саше за литър и половина прясно мляко мисля,че беше.То по-добре заквасва от КМ.Поне това са моите набюдения.На детето можеш да даваш квасеното мляко,от 10 месеца мисля,че вече може.Не се маха каймака,за деца е препоръчително да се дава пълномаслено мляко,защото те растат активно.
Виж целия пост
# 5
Аз започнах да квася кисело мляко още преди да се роди внучката/когато дъщеря ми беше бремена/ и така вече 9 години.
Отначало млякото беше домашно/вземахме го от село/, но сега и там вече няма крави. В последните години го вземаме от млекомат... колко е "чисто" млякото не знам.

Варя го в тенджера с по-дебело дъно - само за това я ползвам, котлона на 4 от 9 степени. Бавно става, но не загаря на дъното. Първите години го подквасвах в същата тенджера, но сега вече предпочитам буркани. Така и не си купих термометър, та пробвам с пръст - трябва да е толкова топло, че той да може да издържи/е, всеки си има определен праг на поносимост/. За подкваса използваме вече толкова години една и съща марка купешко кисело мляко, но се е случвало понякога да използвам домашното.  Бяха ми казали на буркан - 1 с.л./ те и с.л. са вече различни/.
Та:
Варя  4л мляко,
През това време в купичка слагам 5-6 с.л. препълнени кисело мляко, разбивам/разбърквам го.
Бурканите са измити.
Тъй като не обичаме из млякото да има "конци", каймака го обирам преди квасенето.
Когато млякото е готово на топлина/винаги принудително го изстудявам, защото нямам време да го чакам/, вземам 2-3 лъжици от него и го слагам при киселото мляко, обърквам го и го изливам в тенджерата. Завъртам няколко пъти и започвам да пълня бурканите. Изливам го направо от тенджерата. Затварям с капачките и редя бурканите/пак само за тая цел!!!/ на одеяло, което завивам от всички страни. Оставям го така 4 часа. Вчера дори стоя цяла нощ, тъй като късно го варих, квасих и трябваше посред нощ да го отвивам. После го слагам в хладилника. Отгоре винаги има мъъъничко каймак, но ММ го яде, а в таратор дори не се усеща.

Май обяснението ми стана доста дълго, за което се извинявам.
Виж целия пост
# 6
Аз подквасвам от ок.2-3 години. Ползвам Елена 2%, знам, че и Боженци е чисто и става за тази цел, може и по- висок процент да се ползва, просто такъв намирам аз. На буркан 700 мл. слагам супена лъжица препълнена подкваса, която предварително съм объркала с няколко лъжици прясно мляко. А самото прясно мляко проверявам с кутре, трябва ок. 3 сек.да мога да си задържа пръстта вътре. Общо взето преди мен мама яси е описала доста подробно технологията. Каймака го махам, защото правя от него краве масло. Винаги ми става рядко киселото мляко и естествено- кисело😁. Децата ми от години ядат само домашно кисело и прясно мляко.
Виж целия пост
# 7
reni и аз с Елена подквасвам Wink
1 към 1 го правим Smile Само дето каймака го хвърлям, не съм правила масло... а и моите хора няма да го ядат.

Ето снимка от буркана.
Виж целия пост
# 8
Ами то маслото не е като купешкото, не мирише така хубаво и се чупи като го режа, троши се. Ама имам едни братовчеди, много го харесват и им го давам. Все се каня да понаправя и да го пречистя, да стане гхи, може тогава по- хубаво да замирише, защото ще се изпари абсолютно всичката течност от него. Иначе си го правя с пасатора, бързо и лесно и после го мия.
Иначе млякото ти изглежда гъстичко. Понякога вземам овче и правя к.м., става много гъсто. Пробвах и със заквасена сметана да подквасвам, нищо не се получи.
Виж целия пост
# 9
Аз го ползвам това масло за готвене. Пържени филийки с такова масло стават прекрасни.
Виж целия пост
# 10
Аз живея на село и съседа има крави. От него вземам мляко. Варя го в млековарка , оставям да изстине и каймака обирам. Замразявам го и като стане повече го правя или на масло или бея сметана, която смесвам със сирене и зелени подправки и става разкошно за разядка или върху филия.
Кисело мляко си правя, първият път само с Елена 3%, после вече с която кисело мляко. На компотен буркан слагам по 2 лъжици кисело мляко. В момента го заквасена във фурната на 40° за около 3 часа е готово.

Това е масло от 1 малка кутийка каймак, много бързо и лесно става.
Виж целия пост
# 11
А как правиш маслото? Питам от чисто любопитство, че аз само с много биене знам как става.
Виж целия пост
# 12
А как правиш маслото? Питам от чисто любопитство, че аз само с много биене знам как става.
Слагам каймак в  буркан, добавям студена вода и го бия като шейкър. До 5, 10 минути по стените се виждат жълти зърна масло. След сгъстило, прецеждам, изплаквам със студена вода и оформям бързо топка. Водата в която съм го била - мътеница, използвам за палачинки, може и да се пие , лятото в жегите е приятна . В маслото може да си сложиш и сол. Не издържа дълго, за това правя малко и гледам да го използвам бързо.
Виж целия пост
# 13
А как правиш маслото? Питам от чисто любопитство, че аз само с много биене знам как става.
Слагам каймак в  буркан, добавям студена вода и го бия като шейкър. До 5, 10 минути по стените се виждат жълти зърна масло. След сгъстило, прецеждам, изплаквам със студена вода и оформям бързо топка. Водата в която съм го била - мътеница, използвам за палачинки, може и да се пие , лятото в жегите е приятна . В маслото може да си сложиш и сол. Не издържа дълго, за това правя малко и гледам да го използвам бързо.
И аз така правя, но имах надежда да е по- лесен твоят начин:wink:
Виж целия пост
# 14
Е, аз това го правя докато си пия кафето. Не е голям зор 😂
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия