Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Обсъждане на имотни обяви-24

  • 30 731
  • 753
Нека има повече интересни обяви за обсъждане Simple Smile

Линк към старата тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1348611
Виж целия пост
# 1
Ах как се дразня така като заключите темата докато пиша коментар... Simple Smile

Относно поста на HappyHeartbeat от предната тема:
Цитат
Не е задължително да е 264 000. Ако е купен с цел препродажба може да е направена фирма, за да се ползва данъчен кредит при покупката и този имот да е единствен актив на фирмата. В този случай се прехвърля цялата фирма,а не само имотът и разходите по прехвърляне са мижави.
Има няколко проблема с тая схема:
Първо, прясно новосъздадена фирма за да купи апартамент, тя трябва да бъде "захранена" с достатъчно пари, тъй като още няма дейност. Това значи някой да е налял покупната цена като капитал на дружеството, което много силно ме съмнява да се случи.

По-големият проблем е с ДДС-то, тъй като в крайна сметка тая схема се прави за да се "спести" ДДС. За да можеш да ползваш данъчен кредит, трябва фирмата да е регистрирана по ДДС. За да е регистрирана, трябва да има основание. Възможните основания са най-грубо 2 - или оборот над 50 000 лв. или търговски отношения с други страни в ЕС.  В случая вероятно и двете отпадат. Има и доброволна регистрация по ДДС при оборот под 50к, като тогава трябва да се обосновеш защо искаш да се регистрираш и НАП може да откажат.

Трето, ако фирмата е регистрирана по ДДС, и реши да продава апартамента, трябва тогава да начисли ДДС на купувача. Ако купувача е този, който първоначално е искал да купи жилището, за него цялото упражнение се обезсмисля. Ако се дава под наем на пишман-купувача, тогава трябва върху месечния наем да се начислява ДДС, т.е. в крайна сметка пак си плащаш ДДС-то, но на вноски. Отделно наемът, дори да не бъде плащан реално по сметка на фирмата, счетоводно ще генерира печалба, и върху тази печалба се дължи корпоративен данък. НАП не я вълнува дали "наемателят" наистина е платил фактурата с наема, или има висящи задължения към фирмата. Там е работа на фирмата да си търси парите. Но НАП си търсят данъците (ДДС и корпоративен) върху счетоводния оборот.

Такива схеми с имоти на фирми са възможни, но имат смисъл само ако фирмата има друга дейност, генерира приход, внася ДДС и това с имота е някакво странично занимание. Да се създаде фирма само с тази цел е меко казано нерентабилно.
Виж целия пост
# 2
Slashy, "наливане на капитал" се случва с един банков превод и счетоводна операция,  нз кое ти се струва сложно.
При фирми с по 1 имот е имало доброволна регистрация по ДДС най-вероятно, но това е свършено вече,т.е. Не е грижиш как е станало.
За третото,точно идеята е да се продаде цялата фирм,а не само апартамента,така че не е релевантно.
Идеята на такъв тип сделки е наистина имотът да е инвестиционен, а не лично жилище и да правиш схеми,както си описал. Ако целта ти е лично жилище, не е за теб този вариант. Но така или иначе не знаем конкретният имот как точно се продава. Аз лично си купих от фирма, платих си пълната цена с ДДС като физическо лице и краен ползвател и съм си хепи:)
Виж целия пост
# 3
Slashy, "наливане на капитал" се случва с един банков превод и счетоводна операция,  нз кое ти се струва сложно.
Не сложно, но е рисково - отговорността на дружеството е в размер на капитала му, затова хората гледат да е малък. Те инвеститорските фирми като почват нов обект и създават ново ООД за него, го правят с по 1000 лв. капитал, въпреки че ООД-то след това има продажби за милиони, ти искаш в една куха фирма без дейност на сложиш 200к евро?
При фирми с по 1 имот е имало доброволна регистрация по ДДС най-вероятно, но това е свършено вече,т.е. Не е грижиш как е станало.
Като купувач не се грижиш, аз казвах от гледна точка на този, който е създал тая фирма.
Както споменах, доброволната регистрация по ДДС изисква обосновка и НАП има право да откаже. Познавам лично хора с отказана регистрация по ДДС, именно поради съмнения от страна на НАП за "схеми" с ДДС. въпреки че хората далеч нямаха такива намерения - просто имаха да правят големи разходи преди да са започнали да генерират оборот, и искаха да си вземат данъчния кредит.
За третото,точно идеята е да се продаде цялата фирм,а не само апартамента,така че не е релевантно.
Допускам, че купувачът в крайна сметка се интересува от апартамента, а не от фирмата. Т.е. след като е купил фирмата, той рано или късно ще иска да "извади" апартамента от там. При това изваждане ще трябва да си начисли ДДС.
Идеята на такъв тип сделки е наистина имотът да е инвестиционен, а не лично жилище и да правиш схеми,както си описал.
Ако искаш да инвестираш и да печелиш от наеми, и ако наистина искаш това да го правиш чрез фирма, то най-вероятно ти вече имаш фирма, още преди да си попаднал на офертата за апартамент, пакетиран във фирма. Ако е така, тогава можеш да придобиеш имота чрез своята си фирма и да си върнеш ДДС-то, и тогава всичко е точно. Нямаш нужда от самата схема.

В малко вероятния случай, че тепърва прохождаш в рентиерския бранш, още не си основал дружество, и ти попадне точно такава оферта за фирма с единствен актив апартамент, и имаш намерение да развиваш самата фирма, а не да я ползваш като ракета-носител... да, тогава може би схемата си заслужава Simple Smile.
Аз лично си купих от фирма, платих си пълната цена с ДДС като физическо лице и краен ползвател и съм си хепи:)
Тогава всичко е точно Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Да се включа с въпрос вместо запис, защото темата е много интересна и се радвам,че ви открих.
Къде и при какви условия бихте купили на зелено в София ?
Виж целия пост
# 5
Да се включа с въпрос вместо запис, защото темата е много интересна и се радвам,че ви открих.
Къде и при какви условия бихте купили на зелено в София ?
Аз на много зелено, или дори само зелено не бих купила сега.
Къде е въпрос на предпочитания. Аз например в Люлин не бих живяла или в Дружба, но в така презираната Витоша или новоизгражданата Малинова бих, причината е малките блокчета, предимно 4 етажни.
Какво търсите по принцип, все някаква насока предполагам имате?
Виж целия пост
# 6
Къде - там където иска да живее купувача Simple Smile Тука от 10 човека ще получиш 15 отговора къде си струва да се живее и къде не. Но това няма отношение към "зеленото".

При какви условия - зависи колко зелено. На тъмно зелено (терен гола поляна и избираш жилище само по картинка) единствено при абсолютно стабилен инвеститор с безупречна история, и купувач,  който да има ясна представа как се избира на зелено, т.е. какво да гледаш в "картинките", за да си представиш как ще изглежда накрая. Ако е на "зелено" няколко месеца преди акт 16 е кажи речи като при нормална покупка
Виж целия пост
# 7
и аз на зелено не бих купила никога.
Виж целия пост
# 8
Слаши, за зелено малко преди Акт 16 има много примери как дълго не го получават. При стабилен инвеститор е друго, но при не много популярен си е малко на късмет като при руска рулетка.
и аз на зелено не бих купила никога.

При Бокал, Контракт сити, Артекс (ако няма други проблеми), БЛД, Филто и още няколкп е сравнително сигурно, при тях доста се изкупува още на скица, но про всички изброени цените са малко по-високи.
Виж целия пост
# 9
На зелено не бих купила сега,.
Виж целия пост
# 10
На зелено и аз не бих купила; Не само заради несигурността в момента, но и по много други причини...
Виж целия пост
# 11
От реномиран строител бих, но това са единици..
Виж целия пост
# 12
Здравейте, какво мислите за апартамент 1А /крайния в ляво/
http://deadesignbg.com/%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%b6-1/
Виж целия пост
# 13
Спалните не са много големи, но пак биват да речем. Холът с кухненски бокс ми се струва малък, а и какви са тези балкони под 2 квадрата?
Теснотия ми се вижда. За сметка на това коридорът е голям.
Виж целия пост
# 14
Ориентировъчно колко струва квадратен метър в Света Троица, стара панелка?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия