Не просто практичен избор, осветлението у дома се превръща в част от вътрешния дизайн и може напълно да преобрази едно помещение.

Умелият избор на осветителни тела помага да създадем уют, който да ни кара с удоволствие да се прибираме у дома.

Но има някои често срещани грешки, които могат да развалят усещането в едно помещение. Когато светлината не е подбрана правилно, постоянно имаме усещането, че нещо в стаята не е наред. Днес говорим за три от най-често срещаните грешки и споделяме с вас съвети как да ги избягвате.

1. Избирате неподходящи по големина осветителни тела

Осветителните тела трябва да са пропорционални по големина на съответното помещение. Ако имате просторна дневна, не окачвайте на тавана миниатюрен лампион. Обратното също важи - много голяма лампа в малка стая или ъгъл ще наруши баланса и оптически ще направи пространството още по-тясно. Затова обръщайте внимание не само на дизайна, но и на големината.

Искате ли да спечелите стилна настолна лампа от Mr. Bricolage? Имате шанс до 26 септември, като се включите в тази дискусия!



2. Разчитате само на един източник на светлина

Ако имате само една лампа в помещението, тя ще освети едни зони добре, но ще остави други в сянка. Интериорните дизайнери говорят за осветление в три нива: основно, помощно (например над работните плотове или в кътовете за четене) и декоративно. Използвайки и трите нива, правите една стая по-комфортна и с по-уютна атмосфера.

3. Използвате прекалено много декоративни светлини

Тази типична за дамите грешка идва от желанието ни да внесем оригиналност в обстановката и да я направим по-романтична. Важно е обаче да открием баланса. В противен случай, стаята може да заприлича на лунапарк. Добавете декоративно осветление, но без да трупате лампи, свещи и светещи гирлянди във всеки свободен ъгъл.

Виж целия пост