За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

  • 46 706
  • 772
# 105
Ако не слагаш аспирин ще трябва бързо да изядеш трушията.
Или трябва да я заваряваш, но тогава зеленчуците може да омекнат и да не са хрупкави и вкусни.

Благодаря за отговора, ще сложа и в следващата доза тогава.
Виж целия пост
# 106
Правих обща туршия без консервант, аспирин в случая,когато снахата бе бременна, да не консумира това, не ни хареса вкусът.Така и остана.Та всичко е въпрос на вкус..3-литровите буркани ,които се затварят плътно донякъде  стават, не е изложено на нов въздух ,то си има някакъв останал,газира се в тях, но в в бидонче ,кофа , делва имам, по принцип цели да са продуктите ,не нарязани, и затиснати под водата, също завързвам парче плат отгоре заради мушички, не знам те ли поддържат ферментацията или тя ги привлича  и храни, но са напаст за сегашния човек ,дето капризничи  образно казано и  ги смята за мръсни.В компотен буркан дива ферментация според мен не става, правени са в количества, каца ,навремето, малки каци са ползвали, някога.Зелето се преточва да не хване отгоре пелена, че и тя не ни харесва, а и туршията ще хване такава..Заради това казвам ,че буркан не е удачен за качество.Ако се завари за капачка, няма да омекнат толкова зеленчуците.Правила съм и така ,заварено, яде се в повече от дивото ферментиране.
Едно време  се казваше на хора ,дето ядат всичко бъзлии, тоест не им пречи леката промяна на вкуса,  на нас пречи , капризни сме.И за това си държа на вкуса повече.
По - остро е  дивото на вкус и чушки рядко са хубави, продуктите са третирани ,не като навремето.
Чушлета-люти, те са по твърди, запечатани  се газират и  са хубави без консервант.Краставички- кисели, сме харесвали след няколко дни , тоест прясно ферментирали, не да стоят дълго.Яде се ,но не е същото, та ползвах настъргани в руло Стефани, не вървят иначе, 6 буркана бяха ,половината изхвърлих..
Това от опит.Пък вие си знаете вкусовите предпочитания.
Виж целия пост
# 107
Всеки решава какво да яде. Рецептата, която написах, у нас се ползва от поне 35 години, става и в по-малки от компотени буркани. Който желае да яде стерилизирани неща, в които няма ферментация, или такива с лекарства, да го прави. Аз си искам истинската ферментирала туршия.Стерилизирам домати, лютеница, гъби, но това е съвсем  различно нещо.
Виж целия пост
# 108
Въпрос на вкус.
Един го харесва ,друг - не.
И някога са слагали консервант - салицил или бензоат.
Аз нямам с какво да снимам, но ако ти можеш, покажи как изглежда твоята туршия.Поне на вид.
Правя и като теб, дини , червено цвекло, смесена в делва, от цели зеленчуци, но не съм в буркани.Само веднъж опитах.
То  и зеле харесват да пресичат с бензоат и  ме убеждаваха колко е хубаво, не прокисва до май , послушах и не повторих.Променя вкуса.Какво ме топли ,че не прокисва ,като не ям такова.
Виж целия пост
# 109
Ето неотворен буркан, не се виждат всичките зеленчуци в него, а само моркови, карфиол, бамя и зелени чери доматчета (е, някои са наполовина сини 😄).
Освен това има корнишони, чорбаджийски чушки, малки тиквички и скилидки чесън.

И няма аспирин, бензоат и каквито и да е други химии. Май месец не е време за ядене на туршии.
Виж целия пост
# 110
Браво , изглежда чудесно, а  щом и  бамя съдържа, признавам.Тя е капризна на консервиране. Значи може и така, сигурно и вкусно  е.
И все пак всеки на своя  вкус угажда и това прави.
Виж целия пост
# 111
Нашите са си правили зеле и туршия, но стане ли топло останалото зеле се е затваряло в буркани,а туршията се е хвърляла.Тези упражнения по спомени са се случвали някъде март месец.Изобщо не си представям в топлото да се яде туршия.
Виж целия пост
# 112
За бързото изяждане и нетрайна трушия имах предвид да се изяде за няколко дни. Не за ядене догодина. Ако през май ми се хапва киселичко - в Лидл има вкусни краставички.
Днес това предложение четох - https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10367729
може да е полезно за някого.
Виж целия пост
# 113
Здравейте, търся рецепта за туршия без захар. Не ни харесва сладнеенето.
Виж целия пост
# 114
стандартната, млечно кисела ферментация, известна още като "дива" ферментация е без захар. Simple Smile

зеленчуци по избор, заливат се с вода, като на всеки 1л вода се слагат по 30 грама сол.
редовно преточване или барботиране на водата, докато спре ферментацията и водата се избистри.
Виж целия пост
# 115
Здравейте, търся рецепта за туршия без захар. Не ни харесва сладнеенето.
Суровата трушия на 1л вода 30гр захар.За мен е вкусна.
Виж целия пост
# 116
Здравейте, търся рецепта за туршия без захар. Не ни харесва сладнеенето.
Суровата трушия на 1л вода 30гр захар.За мен е вкусна.

Захар или сол? Blush

Прощавай, не е подигравателно, но се посмях, защото рецептата ми прозвуча, като за компот! Предполагам сол си искала да напишеш?
Виж целия пост
# 117
Мерси Добри, CIA
Значи като зелето, аз слагам 40 гр сол на зелето.
Но щом казвате 30 - така ще направя.
Пак морска ли е за предпочитане?
Виж целия пост
# 118
Здравейте, търся рецепта за туршия без захар. Не ни харесва сладнеенето.
Суровата трушия на 1л вода 30гр захар.За мен е вкусна.

Захар или сол? Blush

Прощавай, не е подигравателно, но се посмях, защото рецептата ми прозвуча, като за компот! Предполагам сол си искала да напишеш?
Ами сол да Simple Smile който не се,е събудил и бърза да пише стават грешки.
Виж целия пост
# 119
Скрит текст:
Здравейте, търся рецепта за туршия без захар. Не ни харесва сладнеенето.

Смесена селска туршия
Зелени домати, моркови, зеле - нарязано на филии, чушки - върхари, карфиол, 1 глава целина в предпочитана от вас пропорция.
Зеленчуците се измиват и нареждат в голям съд - бидонче. Заливат се с вода. Слага се сол. На 1 л  вода - 40 г сол, обикновена. След 5 дни започва да се претака по 4-5 пъти.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия