За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

  • 46 675
  • 772
# 90
Скрит текст:
И аз влизам в темата с въпрос.
Направих туршия, по рецепта на майка ми. Обаче обърках количеството захар с количеството сол. (350 гр. захар със 150 гр. сол.) А вече залях зеленчуците със сварената грешна марината.
Как да поправя грешката?

Източи обратно "грешната марината" и направи правилната. С нея залей отново зеленчуците.
Виж целия пост
# 91
Благодаря, дано не е поела много от солта!
Отивам да прецедя марината. И да купя още оцет, захар и сол Smile
И още: подправките, бахар, дафинив лист, черен пипер оставяте ли ги в туршията или след като са врели в маринатата ги махате?
Виж целия пост
# 92
Скрит текст:
...
И още: подправките, бахар, дафинив лист, черен пипер оставяте ли ги в туршията или след като са врели в маринатата ги махате?

Подправките след варенето - при зеленчуците в бурканите. Не се притеснявай, няма да сладни зеленчука. Просто нормалната марината ще си свърши работата.
Виж целия пост
# 93
Сложи листа целина при зеленчуците🙂
Виж целия пост
# 94
Сложи листа целина при зеленчуците🙂
Сложих листа, стъбла и глава от целина.
Виж целия пост
# 95
Искам и аз да си направя трушийка в саламура.Питах баща ми той си правеше такава,но в голям бидон,аз искам малко.Той ми вика,че и оцет слагал,а и всичко на око и не ми помогна особено 😄.Миналата година правих една по рецепта на Звездев махнах половината продукти ,че обичам само моркови,зеле и карфиол марината нямах с какво да я претегляне и малко на око и нищо не се получи😭😀.Та за да не хабя само продукти и тази година ще питам и тук.Да слагам ли оцет и колко и ще се получи ли само карфиол, зеле и моркови.Ще действам по дадената тук рецепта литър вода с 3 суп. лъжици морска сол.
Виж целия пост
# 96
Сложихме зелето,кога трябва да започнем да го проточваме?
Виж целия пост
# 97
Утре.И всеки ден , поне 2 седмици, после прескачаш .
Моето е  готово ,поне чорбата става вече.
Виж целия пост
# 98
Сложихме зелето,кога трябва да започнем да го проточваме?
Може от утре да започнете.Аз правя сурова трушия по рецепта за кис зеле на 1л вода 30гр сол.Едно време моя дядо правеше в качета трушия и динчета слагаха сега май се връщаме към старото което ще бъде отново модерно.
Виж целия пост
# 99
Миналата година случайно видях динчета и добавихме към смесената туршия. Изпадам в екстаз като ги поглъщам. Тази година целенасочено търси мъжът ми и намери, но ги сложи в отделно бидонче, уж пак с целината и другите аромати, ама по- хубави са в смесената туршия.
Виж целия пост
# 100
На мен така ми е с вкуса на краставиците, както на теб дините- поемат ароматите на останалите зеленчуци и вкусът е уау 🙂
Виж целия пост
# 101
Освен вкуса от другите зеленчуци се попълват празнините за другия вкус - на сол примерно,да се регулира течността, иначе поглъща повече марината и повече сол..
Виж целия пост
# 102
Здравейте. Въпросът ми е малко след дъжд качулка, но поне за следващата доза туршия да знам-аспиринът задължителен ли е да се слага? Питах две приятелки за рецепта, на буркан с винтова капачка сложих 1ч.л. сол, 1 с.л. захар, 1 аспирин, оцет един пръст, даже малко по-малко и вряла вода. Принципно не харесвам аспирин в зимнина, но те твърдяха, че така се запазвала туршията. Чудя се, ака го пропусна в следващата доза дали ще е проблем?
Виж целия пост
# 103
Ако не слагаш аспирин ще трябва бързо да изядеш трушията.
Или трябва да я заваряваш, но тогава зеленчуците може да омекнат и да не са хрупкави и вкусни.
Виж целия пост
# 104
Здравейте. Въпросът ми е малко след дъжд качулка, но поне за следващата доза туршия да знам-аспиринът задължителен ли е да се слага? Питах две приятелки за рецепта, на буркан с винтова капачка сложих 1ч.л. сол, 1 с.л. захар, 1 аспирин, оцет един пръст, даже малко по-малко и вряла вода. Принципно не харесвам аспирин в зимнина, но те твърдяха, че така се запазвала туршията. Чудя се, ака го пропусна в следващата доза дали ще е проблем?
За каква туршия питате? В класическата с дива ферментация, като кисело зеле или смесена, не се слага захар, да не говорим за аспирин.
И какво значи нетрайна туршия, която трябва бързо да се изяде - не мисля, че някой след март ще има желание да яде туршия.
Точно тази ферментирала туршия са правили векове и тя е много полезна.
И за пореден път ще напиша изпитаната от много години рецепта за сурова смесена туршия - 17 части вода, 1 част истински винен оцет, 1 част морска сол. Пример - на 1.7 литра вода 100 мили литра оцет, 100 грама сол.
Нареждат се зеленчуците в буркани, кипва се марината та и веднага се заливат бурканите до горния ръб на буркан. Затварят се веднага и чакат да ферментират. Трайност - до пролетта, стига да не са на много топло.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия