За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

  • 45 974
  • 772
# 750
Аз слагам понякога кисело зеле по този начин-нарязвам зелето,претривам със сол и тъпча плътно в буркани.Отгоре трябва да излезе неговия сок.Поставям капачки,но не запечатвам.Опитвам го през няколко дни и когато ми хареса на вкус запечатвам и заварявам за капака.Вкуса е някак по-мек ,пък и за малко количество зеле е по-удобно.
Виж целия пост
# 751
Здравейте,
Според вас колко време е нужно за стерилизация на гъби в буркан?
Зелен фасул сложих,смятам да го варя около час,но гъбите се чудя .
Виж целия пост
# 752
Над 3 часа, по спомени.
Между другото онзи любителски уред за варене, който някой пусна напред, е подходящ точно за такива неща, които искат по-дълго варене -  пускаш, настройваш и забравяш за него, няма проверка изкипя ли водата, няма непрекъснато обикаляне около него.
Виж целия пост
# 753
Хайде и аз се разписах за тази есен с първата шарена туршия с мед, вместо със захар. Направих я по рецептата на Звездев за Дряновска сбораджийска туршия, но с добавени от мен кромид лук на едро, чесън, копър и малко магданоз. Утре ще и добавя листа и стебла от целина. Сега само е нарязана, залята с вряла марината и добре разбъркана. Така ще стои 48 часа, като ще я разбърквам по 3 пъти на ден. След това ще я сложа в буркани и ще я сваря за 5 минути като кипне водата. Така ще ми е по-лесно да я съхранявам. Във фризера съм сложила червени чушки за пълнене, печени и зелен фасул. Смятам да направя и кисели краставички в буркани. Последните години не ядем много туршии, но все пак да има за адет.
Виж целия пост
# 754
За гъбите в буркани - предварително леко термообработени, поне бланширани, и след това поне 2,5 часа варене.
Ако са сърнели - задължително и малко оцет (поне супена лъжица в буркан от 400 мл, защото в противен случай, някои бомбират. Изобщо гъбите са много тягави  за консервация, във фризера за мене тотално и за лошо си променят вкуса. За това поне аз суша гъбите, които стават за сушене. Например сушените манатарки са много по-ароматни от пресните.
Аз тази вечер приключих със зимнината (остава само киселото зеле).
Не съм вариола нито един буркан. Във фризера печени патладжани, печени чушки, бланширани чушки за пълнене, бланшираниа бамя, пържени тънколюспести чушки.
В буркани (туршия с дива ферментация и други, които не изискват стерилизация) - корнишони, смесена сурова туршия, тънколюспести чушки за пълнене, царска туршия, парени камби, пуканки люти чушки рибки.
Зимата е осигурена.
Виж целия пост
# 755
Недоволна, благодаря, аз вече ги направих.
Сварени предварително 20 минути в подсолена вода с лимонена киселина, изплакнати под течаща студена вода и слагам в бурканчета.
Сипах сол и ябълков оцет,залях с гореща вода,затворих и стерилизирах.Вече изстиват, моите са печурки в този случай.
Благодаря ти все пак за отзивчивостта!
Виж целия пост
# 756
 Недоволна, кажи как правиш царската туршия без варене на бурканите.
Виж целия пост
# 757
Недоволна, кажи как правиш царската туршия без варене на бурканите.
И без аспирини!
По рецептата на Звездев, но само карфиол, камби и моркови:
https://www.topactualno.com/119405/ivan-zvezdev-prigotvya-carska … rugi-konservanti/
Никога няма да възприема варена туршия, просто е всичко друго, а не туршия. Също така никога няма да сложа аспирин в буркан - предназначението му е да лекува, а не в бурканите. Интересно как бабите ни са правили зимнина без аспирини. Тази идиотска мода се появи в последните години.
В детските и хлапашките ми години бащата на приятелка (много отдавна покойник) правеше невероятна царска туршия, но кой да пита за рецептата. За това сега се ровя в мрежата.
Виж целия пост
# 758
Една салатка за бърза консумация, като се направи сега, издържа до Нова година в хладилника.

3 кг.камби
1 кг.моркови
1 връзка кервиз
2-3 листа дафинов лист
5-6 скилидки чесън
Всичко се нарязва и обърква.
Полива се със сироп, който не се вари, а се бърка до стапяне на солта и захарта.
1ч.ч.оцет
1ч.ч олио
1ч.ч.вода
1ч.ч.захар
малко, по-малко от половин чаша сол.
След седмица е готова за ядене, като през това време се бърка по веднъж на ден.
Виж целия пост
# 759
Кисело зеле в буркан - правя като Ваня. Нарязвам зелето на ситно. Претривам със сол на вкус (слагам сол и стискам зелето, докато си пусне водата) . После тъпча в буркан. Слагам зеле и притискам много добре, докато излезе сока му. Така тъпча догоре. Слагам капачка, без да запечатвам. Оставям на топло. Когато си смени цвета (пожълтява), е готово.
Виж целия пост
# 760
Аз много харесвам тази салата на Лабрекс и по това време се прави в голяма тенджера.
Добавяли сме и карфиол, и нарязни чушки, и резени ябълки, все се е получавала.
Пък и съседите свикнаха с нея, та винаги питат дали е готова Simple Smile
https://www.bg-mamma.com/?topic=297129.msg16959193#msg16959193
Виж целия пост
# 761
Здравейте, на 15 септември направих туршия със карфиол, червени чушки, зеле, моркови и няколко краставички + магданоз и няколко скилидки чесън в пластмасов буркан от 5л. Сложих оцет, сол, захар и аспирин. Няколко дни обръщах буркана по няколко пъти. След 2 седмици я пробвахме и беше много хубава, половината буркан го изядохме. Няколко дни не съм вадила от нея, днес погледнах и има лека като пяна отгоре от едната страна, отворих капачката и изфистя се едно е безалкохолно и ме лъхна доста кисела миризма, не лоша, но кисела. Дали се е съсипала и има ли начин да я спася? Благодаря предварително.
Виж целия пост
# 762
Със сигурност се е прецакала,свистенето и пяната е от това че е започнала да се вкисва.
 И аз 2 пъти съм хвърляла туршия с такова ранно правене през септември. Има си горещи дни и вкисва, ако не е в хладилник или не е стерилизирана в буркани
Виж целия пост
# 763
Ами да и аз така си помислих, ще правя нова няма начин.
Виж целия пост
# 764
Просто някой от продуктите не е бил ок,  или са ти малко аспирините, или си я съхранявала след обръщането на прекалено топло място . Аз също правя такава мешана туршия от едро нарязани зеленчуци с аспирин края на август или септември и е ок. Съхранявам на тъмно и хладно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия