За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

  • 46 730
  • 772
# 510
Скрит текст:
На нашият пазар бамята днес беше 10 лв., изплаши ми се окото от тая цена и се отказах да купувам.

При нас е 4.50 лв., цветната 5.60лв.
Виж целия пост
# 511
Бамята, както и всички останали зеленчуци, трябва да се бланшират, преди да се заразят.
За бамята - в кипяща вода за минута до две, след това ударно охлаждане под течаща вода, добро отцедяване и след това във фризера.
Дано не е поскъпнаха толкова много, че трябва да се завлека до пазара да купя повече за фризера.
Но при цени 4 лева да кило домати не се учудвам, ако бамята вече е 10...
Бамята трябва да се бере всеки ден или през ден. И не е едно и също да откъсне три домата, които са килограм, или да отрежеш трицифрено количество бами за същото тегло, при това трябва да се подбират станалите за бране.никога не е била евтина, но е невероятно вкусна.
Да тези, които не са виждали растение бамя - тя е вид хибискус, от едни много едри за зеленчуци цветове излиза миниатюрно нещо за ядене.
Виж целия пост
# 512
не, не знам. и защо да трябва?
 никога не съм бланширала бамя. тя е толкова нежна, че ако се бланшира после ще я вадиш от фризера на каша.

цената няма да коментирам. тук е евтина. аз си купувам направо почистена и замразена, плик от 700 грама за 80 стотинки.
Виж целия пост
# 513
Къде е това място, където замразена бамя е малко над лев?
Нищо не вадя на каша от фризера, а и всички зеленчуци за готвене се слагат току-що извадени от фризера в тенджерата. Ако се размразят преди термообработката не знам на какво ще приличат. Изключение са печените чушки, защото не отиват в тенджерата.
А бланширането е за да се унищожат евентуални патогени по зеленчука, които спокойно си живеят във фризера. Фризерът  в къщи е на около 30 години, тогава купих книга, в която имаше и информация кое за колко време се бланшира.
Но всеки сам си "преценя".
Виж целия пост
# 514
https://bgkids.hallowedgaming.com/experts/kak-da-zamrazi-bamja.html
Да допълня. Когато замразявате бамята във фризера, не трябва да има въздух в найлоновите торбички.
Виж целия пост
# 515
Здравейте,да се запиша и отчета и тук. От известно време ви чета и се подсещам за някои хитринки от вас,за което съм ви благодарна.Много сте отзивчиви един към друг, което в днешно време е много ценно.
Доста от консервите у дома са готови,но предстоят лютеницата,печени червени чушки за фризера и домати в буркани.
В неделя вечер приготвих камби с моркови и чесън на фурна


Ползваме ги за бърза вкусна гарнитура към печено или пържено месо, кюфтета или наденица.
Стават и за самостоятелно ястие с домашно хлебче и сирене





От снощи съм започнала сладко от сини сливи на фурна



Вкусни консерви на всички!
Виж целия пост
# 516
Може ли рецепта за камбите?
И пак да кажа благодаря за чушчиците. Бях измила 5 бурканчета различни размери - такива имах налични. Събраха се в три и се наложи малко да варирам в грамажите на сол/захар и пр.

Скрит текст:
Преди година изхвърлих всичките си стъклени буркани, защото бях сигурна че съм приключила с приготвянето на каквато и да е било зимнина. Сега се ядосвам, но надявам се скоро да възстановя загубата.
Виж целия пост
# 517
Преди година изхвърлих всичките си стъклени буркани, защото бях сигурна че съм приключила с приготвянето на каквато и да е било зимнина. Сега се ядосвам, но надявам се скоро да възстановя загубата.
Същата работа, само дето не се справям с възстановяването. Купих няколко пъти от магазините, но не стигат до никъде.
Виж целия пост
# 518
Магни, браво, изглеждат чудесно.

Аз не съм хвърлила и един буркан, купувах преди две-три години, все не стигат.
Виж целия пост
# 519
Магни,
Изчистените камби редя в тавата на фурната.Във всяка слагам по една скилидка чесън,шест, седем тънки резенчета морков,кафена равна лъжичка сол и захар. Сипвам по една супена лъжица оцет и олио.
Пека на силна фурна на средно ниво. Подготвям чисти сухи буркани на винт и в тях редя готовите горещи камби. Отгоре слагам по една таблетка аспирин и обръщам върху капака до пълното им изстиване.
Ще се радвам да ти харесат
Виж целия пост
# 520
Аз да попитам колко време се бланшира зелен фасул за фризер? И трябва ли веднага да се охлади? Някъде бях записала, но не го намирам.
Виж целия пост
# 521
Лейди,аз бланширам фасула на малки порции за три, четири минути във вряща подсолена вода.
Вадя и веднага охлаждам със студена. След отцеждане замразявам
Виж целия пост
# 522
Благодаря за рецептата за камби. Още тази седмица ще опитам да ги направя. Heart
Виж целия пост
# 523
Някой ме попита за бамята



Етикетчето сочи - 400 грама за 1.10 лева. Това е в скъпия магазин. Не ми се ходеше до пазара да снимам свежата бамя за около лев на килограм.
Виж целия пост
# 524
Вчера в селския магазин - 10 + лв…
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия