За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

  • 46 654
  • 772
# 615
Пейч, слагал ли си дръжкова целина/селъри? Неотдавна я "открих" и много ми хареса, дали ще стане да сложа от нея? А аспирините са 2 на буркан Омния, за по-голям - пропорционално се увеличава, нали така?
Буркани с аспирин правя само по точни и изпитани рецепти, затова да си питам 😁
Виж целия пост
# 616
Скрит текст:
Пейч, слагал ли си дръжкова целина/селъри? Неотдавна я "открих" и много ми хареса, дали ще стане да сложа от нея? А аспирините са 2 на буркан Омния, за по-голям - пропорционално се увеличава, нали така?
Буркани с аспирин правя само по точни и изпитани рецепти, затова да си питам 😁

Да, 2 броя аспирини за голям буркан тип "Омния" - 1,2 л . После според големината на бурканите и аспирините.
Виж целия пост
# 617
От известно време търся рецепта за туршията на моята майка, и Пейчев, твоята е може би същата, но майка не слагаше аспирин. Ако я направя без него, дали ще стане? 🤔
И да се консултирам с вас за още нещо. Зимата купувахме от един плод зеленчук насипни люти чушки, като сурова туршия. И понеже много ги харесаха вкъщи, искам да се опитам да направя същите. От една facebook група свалих тези рецепти, обаче ми се струва че солта е прекалено много. По принцип като правим сурова туршия или зеле, слагаме 40 грама сол на литър вода, а тук идва някъде двойно - 80 гр. Какво мислите по въпроса?
Рецептата за чушки в бидон:


И тази:
Виж целия пост
# 618
Скрит текст:
От известно време търся рецепта за туршията на моята майка, и Пейчев, твоята е може би същата, но майка не слагаше аспирин. Ако я направя без него, дали ще стане? 🤔
И да се консултирам с вас за още нещо. Зимата купувахме от един плод зеленчук насипни люти чушки, като сурова туршия. И понеже много ги харесаха вкъщи, искам да се опитам да направя същите. От една facebook група свалих тези рецепти, обаче ми се струва че солта е прекалено много. По принцип като правим сурова туршия или зеле, слагаме 40 грама сол на литър вода, а тук идва някъде двойно - 80 гр. Какво мислите по въпроса?
Рецептата за чушки в бидон:


И тази:


И според мен е много солта, но ти си избрала на коя рецепта да се довериш.
Тази е от "Домашно консервиране"  Земиздат 1981г.


Ето и една универсална марината за всякакви зеленчуци /туршии/ на Д. Венкова.
1,2 л вода, 1,2 л оцет 6 градуса, 500 г захар, 150 г сол, 200 мл олио .
Всичко се смесва, кипва и оставя да изстине. След това се заливат зеленчуците.
Виж целия пост
# 619
Леми, в нашия магазин насипните са по рецептата на слънчевите, скоро пусках на Пепчо рецептата.
Виж целия пост
# 620
Баща ми си правеше корнишони в саламура и много ми харесваха,но отвикнах да ям солено и неговите ми идват много солени.Май ги прави и на око и прекалява със солта.
Искам да опитам да си направя и аз едно бурканче такива краставички.Колко сол да сложа на буркан "Омния", а оцет слага ли се?
Виж целия пост
# 621
Скрит текст:
Баща ми си правеше корнишони в саламура и много ми харесваха,но отвикнах да ям солено и неговите ми идват много солени.Май ги прави и на око и прекалява със солта.
Искам да опитам да си направя и аз едно бурканче такива краставички.Колко сол да сложа на буркан "Омния", а оцет слага ли се?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/08/blog-post_26.html
Виж целия пост
# 622
Пак пиша моята рецепта за ферментирали зеленчуци (което включва и корнишони) :
Нареждат се зеленчуците в буркани, сипва се вода, изсипва се, като се измерва колко е, за да се сметне колко ни трябва.
С какво се заливат - 17 части вода, 1 част едра морска сол и 1 част качествен винен оцет (аз  ползвам за целта само този на Велико Търново, има го в Била).
Кипва се водата със солта и оцета, заливат се с горещата бурканите до горе и се затварят.
Остават се на мястото за зимнина да ферментират. Времето зависи от температурата, но ако е по-топло, стават за можеи две седмици. При хладно може и над месец да е нужно.
Ако е мътна течността вътре, не е проблем - това е следствие на ферментацията.
Виж целия пост
# 623
Пейч,тази рецепта ми прилича на кисели краставички🤔.

Аз търся за естествена ферментация май.Той ги прави само със сол(или едра) и вода в 3 литров буркан и ги държи май на слънце или тъмно ще го питам затова.Мен питането ми е по-скоро за солта, колко да сложа на буркан "Омния".
Искам да опитам с един малък буркан и да разбера той ли прекалява със солта или аз вече съм отвикнала толкова много от нея.Големи количества няма какво да ги правя.
Виж целия пост
# 624
Пейчев, добре даваш рецепти, но или са стерилизирани, или с аспирин (не бих сложила лекарство в храната), а от време на време някой се интересува от истинска туршия, което значи млечно-кисела ферментация.
Виж целия пост
# 625
Скрит текст:
Пейч,тази рецепта ми прилича на кисели краставички🤔.

Аз търся за естествена ферментация май.Той ги прави само със сол(или едра) и вода в 3 литров буркан и ги държи май на слънце или тъмно ще го питам затова.Мен питането ми е по-скоро за солта, колко да сложа на буркан "Омния".
Искам да опитам с един малък буркан и да разбера той ли прекалява със солта или аз вече съм отвикнала толкова много от нея.Големи количества няма какво да ги правя.

https://gozbite.com/slanchevi-krastavichki/
Виж целия пост
# 626
Баща ми си правеше корнишони в саламура и много ми харесваха,но отвикнах да ям солено и неговите ми идват много солени.Май ги прави и на око и прекалява със солта.
Искам да опитам да си направя и аз едно бурканче такива краставички.Колко сол да сложа на буркан "Омния", а оцет слага ли се?

Аз ги правя по тази рецепта:https://recepti.gotvach.bg/r-8148-%d0%a1%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bd … d0%b4%d0%be%d0%bd само,че без чесън и без натриев бензоат.Най важното условие е солта:морска сол - 40 г на 1 л вода .Така правя и киселото зеле.Става перфектно! Hands Ok Hand
Виж целия пост
# 627
Киселото зеле става идеално с 30 грама морска сол на литър вода. За какво трябва да се тъпчем с излишна сол, която не е нужна?
Виж целия пост
# 628
В по-старите книги е с 30 гр. Но, може би, повечето сол го държи по-дълго.
Виж целия пост
# 629
Много закъснявам с коментара си, има вече много публикации след въпроса ми,  а в момента не мога да цитирам.

Разбира се, че зелените камби стават за зимнина! Изненадан съм от мнението, че трябва камбата да е узряла и червена, за да попадне в бурканите. Иначе никой нямаше да ги бере преди да станат червени, пък вижте пазара. Simple Smile

Съгласна съм за нитратите. Искаше ми се да знам дали няма начин да се уцелват читави. Например, някакви външни признаци, кои камби са "градински" .

И като ви питах конкретно в случая за дива ферментация, това е точно тази, която се  получава с малко морска сол и вода. Не ми е особено полезно да знам какво се случва с някакви маринати и други химии като аспирин.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия