За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

  • 46 657
  • 772
# 630
На 1 кг зеле - 30 г сол .
Виж целия пост
# 631
Благодаря за помощта😚!
Ще сложа 30 гр едра сол на литър вода ще ги залея и остатъка ще изхвърля.
Виж целия пост
# 632
Благодаря за помощта😚!
Ще сложа 30 гр едра сол на литър вода ще ги залея и остатъка ще изхвърля.
А може да направиш 15 грама сол с 500 мл вода и да не изхвърляш Simple Smile Или поне да не е много
Виж целия пост
# 633
Пейчев, благодаря!
snow_angel, една година правих краставички по тази рецепта, но не станаха а мухлясаха. Обвиних солта и оцета, но знам ли, може нещо да не се справям.
Скрит текст:
Пак пиша моята рецепта за ферментирали зеленчуци (което включва и корнишони) :
Нареждат се зеленчуците в буркани, сипва се вода, изсипва се, като се измерва колко е, за да се сметне колко ни трябва.
С какво се заливат - 17 части вода, 1 част едра морска сол и 1 част качествен винен оцет (аз  ползвам за целта само този на Велико Търново, има го в Била).
Кипва се водата със солта и оцета, заливат се с горещата бурканите до горе и се затварят.
Остават се на мястото за зимнина да ферментират. Времето зависи от температурата, но ако е по-топло, стават за можеи две седмици. При хладно може и над месец да е нужно.
Ако е мътна течността вътре, не е проблем - това е следствие на ферментацията.
Аз четох и предишният път, но малко ми е неясна. Тази саламура за какво количество заленчук или буркани е, тези части с какво се измерват - с чаши, лъжици?
Виж целия пост
# 634
Пейчев, благодаря!
snow_angel, една година правих краставички по тази рецепта, но не станаха а мухлясаха. Обвиних солта и оцета, но знам ли, може нещо да не се справям.
Скрит текст:
Пак пиша моята рецепта за ферментирали зеленчуци (което включва и корнишони) :
Нареждат се зеленчуците в буркани, сипва се вода, изсипва се, като се измерва колко е, за да се сметне колко ни трябва.
С какво се заливат - 17 части вода, 1 част едра морска сол и 1 част качествен винен оцет (аз  ползвам за целта само този на Велико Търново, има го в Била).
Кипва се водата със солта и оцета, заливат се с горещата бурканите до горе и се затварят.
Остават се на мястото за зимнина да ферментират. Времето зависи от температурата, но ако е по-топло, стават за можеи две седмици. При хладно може и над месец да е нужно.
Ако е мътна течността вътре, не е проблем - това е следствие на ферментацията.
Аз четох и предишният път, но малко ми е неясна. Тази саламура за какво количество заленчук или буркани е, тези части с какво се измерват - с чаши, лъжици?
Не съм дала количество, то зависи колко и какви буркани ще се ползват.
Измерване - в грамове и килограми (при водата литър е килограм, там може и в литри да си мери).
Пояснение - напълвате бурканите със зеленчуци, пълните един до върха с вода, изсипвате и я измерване. Умножават по броя на бурканите и за по-сигурно добавяте още 5%, за да е сигурно, че ще стигне маринатата. Така се намира количеството вода. Например - 0,4 литра в буркан, за 10 буркана - 4 литра, значи ни трябва 4,2 литра вода.
На 1,7 литра вода - 0,1 литър оцет и 100 гр сол.
4.2/1.7=2,47 - за да се сметнат оцета и солта.
Те в случая ще са по 247 грама.
Но пак напомням - сигурен винен оцет!
Виж целия пост
# 635
Леми, по коя рецепта ти е мухлясало? Слънчевите? На тях се слага аспирин за консервант и не мухлясва нищо. Иначе няма ферментация, няма стерилизация... Няма какво да го спре да се развали.
Виж целия пост
# 636
Леми, по коя рецепта ти е мухлясало? Слънчевите? На тях се слага аспирин за консервант и не мухлясва нищо. Иначе няма ферментация, няма стерилизация... Няма какво да го спре да се развали.
Ох, помислих че говориш за рецептата за слънчевите краставички, и въобще не отворих линка. Ей по тази рецепта правих:
https://pep-4o.blogspot.com/2012/07/blog-post.html?m=1
Недоволна 👍
Виж целия пост
# 637
Пукани люти чушлета
Виж целия пост
# 638
След кисело солените,пиперкови и доматени зимнини да ви покажа и сладките ,които приготвях през лятото в изобилието от вкусни и слънчеви плодове

Сладко от вишни и заготовка за сироп



Сладко от ягоди



Конфитюр от кайсии



Сладко от сини сливи на фурна



Бели череши





Честити да са всички носещи имената Вяра, Надежда, Любов и София! Бъдете здрави!

Опитахме камбите,станали са чудни

Виж целия пост
# 639
Случайно някой да знае може ли да се направи мармалад от зимни круши (сега, без да се чакат) и БЕЗ захар? Естествено ще се стерилизира.
Виж целия пост
# 640
Мисля, че няма да се получи , ако са този сорт за който си мисля - не му знам името. Те са едри , водно хрупкави, твърди и разгръщат вкуса си след като постоят известно време.
Виж целия пост
# 641
Здравейте момичета и момчета. Simple Smile)) Имам рибки чушлета и искам да ги сложа в малки буркачета но не пукани, а като сурова туршийка, да хрупат. Simple Smile) Моля дайте съвети.
Виж целия пост
# 642
Редиш в буркани , 1 ч.л. сол и захар и доливаш с оцет . Захар може и две лъжици да сложиш .
Виж целия пост
# 643
Има ли начин да мариновам няколко буркана червени чушки без да са печени преди това? Преди години правих по рецепта за  100 чушки мисля,че беше  на Пепчо и мм много ги одобри,но сега нямам възможност с малко дете да пека и беля чушки. Търся рецепта в която да нарежа сурови чушки,да ги залея с марината и после да заваря бурканите. Дали съществува такава рецепта?
Виж целия пост
# 644
Редиш в буркани , 1 ч.л. сол и захар и доливаш с оцет . Захар може и две лъжици да сложиш .
Вариш ли ги, колко минути?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия