Атопичният дерматит е състояние, което не се лекува. Към него се подхожда с цел да овладеем възможно най-бързо и ефективно периодите на обостряне, както и да намалим риска от разраняване на кожата и инфекции.

Сред най-важните стъпки в ежедневната грижа за атопичната кожа е овлажняването.

Не трябва да се допуска изсушаване на кожата. Винаги след баня се нанася подходящ емолиент – крем или балсам. Обикновените хидратиращи лосиони с по-лека консистенция не са достатъчни да овлажнят в дълбочина и да защитят деликатната и сърбяща атопична кожа през студените месеци от годината. Нужен е специален продукт, който да подхрани кожата, да възстанови защитната ѝ бариера и да успокои усещането за сърбеж.

За тази цел можете да се доверите на балсама LIPIKAR Baume AP+M. Продуктът бързо успокоява кожата, склонна към атопия. Той има подсилена ефикасност срещу разчесване и рецидив и възстановява баланса на микробиома на кожата. Формулиран е специално за бебета, деца и възрастни с много суха кожа, склонна към алергии.

При този тип кожа трябва да се спазват определени препоръки при къпане: то трябва да е кратко, в никакъв случай с гореща вода, трябва да се използват измиващи продукти, специално адаптирани за суха кожа, склонна към атопия. Около 10-минутна вана или душ с топла към хладка вода може много да помогне да се успокоят зачервяването и мъчителният сърбеж. Добър ефект може да има и компрес с мека навлажнена кърпа, поставена много внимателно на засегнатото място.

След това, докато кожата е все още леко влажна, трябва веднага да се нанесе подходящ емолиент.

Изключително удобен за употреба навсякъде и по всяко време, дори в движение, е стикът LIPIKAR Stick AP+. Може да се използва навсякъде по лицето или тялото толкова често, колкото е необходимо, за облекчаване на сърбежа. Формулата му използва комбинация от успокояващи, хидратиращи и защитни съставки, освен това не се пренася върху дрехите.

Доказано има моментално действие за намалено усещане за сърбеж и повишен комфорт на кожата: 92% имат усещане за по-спокойна кожа, а 89% – намалена нужда от чесане.

Ако зачервяването и сърбежът са силно обострени, вашият дерматолог може да изпише медикаментозна терапия.

Важно е да знаете, че този тип медикаменти се прилагат само по лекарско предписание. При това използването им не бива да става за продължителен период от време, а отново под контрола на вашия семеен дерматолог.