Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Адв. Мирослава Кръстева отговаря на вашите правни въпроси

  • 53 972
  • 380
# 345
Здравейте, адвокат Кръстева! Имам следния въпрос: тъй като ми предстои ин витро, в момента съм на етап стимулация, ходя си редовно на работа, но още малко и ще се наложи да посещавам през ден може би лекарят. Имам питане относно работа. Учител съм, на постоянен трудов договор. Как е редно да постъпя в такъв случай. Протеснявам се да не би да ме уволнят от работа, тъй като все още закона не ме закриля. Закрилата става от пункция до трансфер. Знам, че се полагат и едни до 20 дни, но това е след трансфер. Не ми се иска да лъжа и да взимам фалшиви болнични. Моля за Вашето професионално мнение.
Благодаря!
Виж целия пост
# 346
Здравейте.
 Имам въпрос за имот. Става дума за къща с двор, еднофамилна. По нот.акт е на двама братя( унаследена от техните родители). Никъде не е вписано кой етаж на кого е, нито има някакво разделение на двора. Питането ми е ,ако искат двамата братя приживе да предпишат къщата на двете си деца, тя може ли да бъде разделена между тях, като се води конкретно кой етаж на кого е и евентуално част от двора?
Ако е възможно, после едното дете може ли да продаде своето? Ако не е възможно, то тогава при смъртта на братята как ще се дели, какви проблеми може да има с делбата, ако наследниците са в лоши отношения?
Виж целия пост
# 347
Поради повишена служебна ангажираност има известно забавяне с отговорите на адв. Кръстева. При първа възможност ще отговори на натрупалите се въпроси в темата.
Виж целия пост
# 348
Здравейте, адвокат Кръстева


Имам следният казус.Simple Smile

Краят на 2021 излязох по майчинство, като няколко месеца преди това бях болничен.
Междувременно отделът, в който работих го закриха докато карах още първата година майчинство. Краят на тази година трябва да се връщам вече на работа, детето става на 2, но нямам позиция. Трябва да кандидатствам наново в същата фирма и се оказва, че въпреки, че не сменям работодател, имам 6 месеца изпитателен срок.
Детето ми, живот и здраве ще тръгне на ясла и съответно ще боледува ( не очаквам обратното) и ще се налага да вземам болнични. Нямам в този случай никаква протекция от държавата, защото съм в изпитателен срок.

Но няма ли някакво значение, че сменям позицията не по мое желание? Те така могат да ми уволнят на вторият месец, ако вземам твърде много болнични..

Та, мога ли нещо да направя, за да бъда законово предпазена, както всички майки, които се връщат от майчинство или не?
Здравейте,
искайте да бъдете на безсрочен договор, без изпитателен срок. Иначе- да, биха могли да Ви уволнят.

Успех!
Виж целия пост
# 349
Здравейте,адвокат Кръстева! Баба ми и дядо ми са втори брак,нямат общи деца. От първите си бракове и дядо ми и баба ми имат по две деца. Дядо почина преди 2 години,а баба преди месец. Имаха жилище, което са придобили по време на брака. Въпроса ми е какъв дял ще имат децата на дядо ми. Баба като преживяла съпруга е имала по голям дял доколкото разбирам от прочетеното ,сега след като и тя почина нейните наследници ли ще вземат по голям дял от жилището или ще се дели поравно между нейните наследници и децата от първия брак на дядо

Здравейте,
Да, децата на дядо Ви няма да наследят Вашата баба.

Успех
Виж целия пост
# 350
Здравейте, адв. Кръстева! Моята баба ми даде гарсониерата си чрез завещание с условие баща ми да живее в нея докато е жив. Нотариалният акт е на нейно име. Тя почина 2010, аз обявих завещанието при нотариус.  Баща ми почина 2018г. Аз трябва ли да отида в някоя институция да обявя наследството и трябва ли да извадя нотариален акт на мое име? Исках да платя данъка в пощата и ми отказаха с аргумента, че не мога да платя данък на апартамент на починал човек. Платих го в Изипей, но задължена ли съм да правя нещо - да го обявя, да извадя нов нотариален акт или нещо друго? Приятелка ми казва, че така лесно можел да бъде откраднат, като един вид не се знаело на кого е апартамента?
Здравейте,

Ако сте обявили и вписали завещанието - не е нужно да се снабдявате с нов НА, но е нужно да декларирате промяната в МДТ при съответната Община- че вече няма право на ползване, поради смъртта на баща Ви.

Успех!
Виж целия пост
# 351
Здравейте адвокат Кръстева. И аз се обърках с наследяване Simple Smile Става въпрос за родовата ни къща. Ето и реда на наследодателя :
Б прадядо - наследодател / починал 68 г.
 - син Р - починал 39
 - съпруга на Р - починала
    - П син на Р - починал 89
    - съпруга - починала 95
       -  М син на П -  2020 неженен без деца
   -  Л дъщеря на Р - починала
   - съпруг починал
      - син на Л - жив
  - Д дъщеря на Р починала
  - съпруг починал
     - син жив
     - дъщеря жива
Прадядо прехвърля къщата срещу доглеждане на внука си П. Първо умира П, след него съпругата и последно техния син без да е бил женен и да има деца. Кои са наследници на починалия бездетен братовчед? Роднините на неговата майка или ние , като най-близки роднини?

Здравейте,

Обърках се в обясненията Ви Simple Smile извинявайте.
Няма да мога да Ви дам отговор. Пишете на лични, ако искате.

Успех!
Виж целия пост
# 352
Здравейте. Ще ви цитирам част от една наредба.

// Ведомствените жилища могат да се продават на
служители, които имат не по-малко от пет години стаж без прекъсване в общинската
администрация, по пазарна цена, определена от оценител, отговарящ на изискванията на Закона
за независимите оценители, която не може да бъде по ниска от данъчната оценка на жилището.//

Въпросното лице е там от 2017г като първо е било на трудов договор, после граждански и след това отново трудов. Единственото прекъсване е от по 2 дни, които са събота и неделя между договорите. Тоест договора приключва например на 10 юни ден петък и след това се прави нов на 13 юни ден понеделник. Интересува ме дали тези дни събота и неделя се считат за прекъсване на стажа? И в самата наредба пише 5г стаж, но не е упоменато какъв,това значи ли,че лицето може да се ,,хване,, за тази думичка стаж и да се счита абсолютно всичко от 2017г до ден днешен? Благодаря Ви.
Здравейте,

Да биха могли да се "хванат" за това прекъсване и да откажат- следва да се съобрази и дали гражданският договор е бил стаж. Текста е и категоричен, така както сте го цитирали " ..без прекъсване..

Успех
Виж целия пост
# 353
Здравейте адв. Кръстева,

Разведохме се преди 5 години. Синът ми беше на 2г. и остана при майката. От 4 години насам имам възможност да го взимам 2 пъти в месеца с преспиване. Но бившата ми съпруга все отказва да ми го даде с различни оправдания (било много малко и не съм можел да се грижа за него и т.н.).

През този период беше за година и половина в чужбина през което време създаваше пречки да го виждам въобще. От 2 месеца пак е в България и пак отказва да ми го даде. Търпението ми се изчерпа и смятам да се обърна към ЧСИ/ДСИ за откриване на изпълнително производство.

Писах на ЧСИ и ми отговориха, че сами по себе си не осигуряват принудително изпълнение, но могат да поискат съдействие от полицията и ДСП.

Обърнах се към адвокат и той ми каза, че просто трябва да се явя в съответния ден и час с ЧСИ и да се протоколира, че съпругата ми не изпълнява съдебното решение.

Имам 2 въпроса:

1. Според съдебното решене имам право да го взимам всеки първи и трети уикенд на месеца от петък 18 часа до неделя 18 часа. Как се брои кой уикенд е първи?

В случая 1.10 се пада в неделя. Ако това е първия уикенд, то аз следва да се явя пред жилището на бившата ми съпруга в 18 часа в петък (29.09).

Опасявам се, че тя ще шикалкави и ще твърди, че това не е първият уикенд на октомври, а че първият уикенд е следващият (6-7.10)

От друга страна, ако се явя следващия уикенд (6-7.10) може пак да твърди, че това също не е първи уикенд, а е вече втория уикенд защото първия уикенд е бил 30.09-01.10 и аз съм го "изпуснал".

Така може да се опита да ме размотава. Как да постъпя така, че да не може да се стигне до такива оправдания?

2. Разходи

Аз не живея в същия град - ще се наложи да взимам влак или самолет. Ако не успея да взема детето си освен загубеното време за път ще съм дал пари за билети напразно. Има ли шанс да накарам бившата ми съпруга поне да заплати разходите за път? Имам предвид ако се откаже да ми даде детето и тези разходи се окажат напразно?

Моите опасения са, че тя ще продължи да отказва да изпълнява съдебното решение, а аз не мога да си позволя да давам всеки месец по 400 лева за път само за да протоколирам, че тя не спазва съдебното решение.

Не ми тежи тези пари да ги давам ако виждам детето си. Тежи ми да ги давам само за да се пишат протоколи, а бившата ми съпруга да продължава да игнорира съдебното решение.

Здравейте,

Според съдебната практика първа седмица/уикенд е тази, в която има понеделник- така че във вашият пример 01.10 няма да е според мен за РЛК.
Няма как да претендирате разходите, които правите за реализиране на РЛК.

Успех!
Виж целия пост
# 354
Здравейте адв.Кръстева.
При наследствено недвижимо имущество на мое име,и брак с мъжа ми,и двамата ли имаме права върху него.
Благодаря.
Здравейте,

Наследеното не формира семейна имуществена общност.

Успех
Виж целия пост
# 355
Здравейте, адвокат Кръстева! Имам следния въпрос: тъй като ми предстои ин витро, в момента съм на етап стимулация, ходя си редовно на работа, но още малко и ще се наложи да посещавам през ден може би лекарят. Имам питане относно работа. Учител съм, на постоянен трудов договор. Как е редно да постъпя в такъв случай. Протеснявам се да не би да ме уволнят от работа, тъй като все още закона не ме закриля. Закрилата става от пункция до трансфер. Знам, че се полагат и едни до 20 дни, но това е след трансфер. Не ми се иска да лъжа и да взимам фалшиви болнични. Моля за Вашето професионално мнение.
Благодаря!
Здравейте,

Освен да искате ползване на неплатен отпуск или болничен, не виждам друг вариант.

Успех!
Виж целия пост
# 356
Здравейте.
 Имам въпрос за имот. Става дума за къща с двор, еднофамилна. По нот.акт е на двама братя( унаследена от техните родители). Никъде не е вписано кой етаж на кого е, нито има някакво разделение на двора. Питането ми е ,ако искат двамата братя приживе да предпишат къщата на двете си деца, тя може ли да бъде разделена между тях, като се води конкретно кой етаж на кого е и евентуално част от двора?
Ако е възможно, после едното дете може ли да продаде своето? Ако не е възможно, то тогава при смъртта на братята как ще се дели, какви проблеми може да има с делбата, ако наследниците са в лоши отношения?
Здравейте,

Двамата братя могат да разделят къщата с Договор за доброволна делба и така да прехвърлят вече индивидуална собственост на децата си.

Успех
Виж целия пост
# 357
Здравейте!
Има ли право В и К да слага бележка (без плик, а сгънат лист) на вратата, която бележка съдържа три имена, номер на партидата и адрес на титуляра на партидата?
Уточнявам, че не става въпрос за неплатени сметки, а за това, че не осигуряваме достъп до водомера, което не е така, напротив ние търсим инкасатора.
Закупихме имот преди две години, който имот посещаваме не повече от 10-15 пъти годишно за по ден-два и не стоим постоянно там. Откакто закупихме имота, ние търсихме инкасатора, за да засече водомера. Дойде след около два месеца. Засече го още не повече от два пъти за тези две години.
В края на юли 2023 г. инкасаторът се появи и засече водомера и на следващата седмица дойде отново да засича. Каза така ни карат да ходим. Каза също, че го карали да ходи с квартали, да разбива вратите, за да засече водомера.
Още тогава се обадих в длужеството и попитах каква е пршчаната, поради която за 1 седмица ни засичат два пъти, отговориха, че няма нищо притеснително.
Сега в началото на септември заварваме на вратата сложен един лист, навярно оставен от инкасатора, в който са вписани трите имена на титуляра, номер на партидата, номер на водомера, както и пълният адрес. Няма плик, а просто сложен лист така, че цяло село може да го види. Писмото е със съдържание, че не осигуряваме достъп до водомера и до 2 октомври трябва да отстраним тази нередност. Подписано е и от свидетел ч, който живее две къщи над нашата.
Веднага реагирахме като написахме имейл до В и К дружеството, но отговор не получихме, защото реално ние търсим инкасатора, но той все излиза с оправдания, че не можел да дойде през тази седмица например. Просто няма какво да ни кажат, според мен.
Можем ли да счетем, че това е нарушаване на ЗЗЛД, предвид начина, по който оставят така голи бележки?
Какви действия да предприемем срещу ВиК, защото със сигурност това няма да е последният ни проблем с тях.
Виж целия пост
# 358
Здравейте!
Има ли право В и К да слага бележка (без плик, а сгънат лист) на вратата, която бележка съдържа три имена, номер на партидата и адрес на титуляра на партидата?
Уточнявам, че не става въпрос за неплатени сметки, а за това, че не осигуряваме достъп до водомера, което не е така, напротив ние търсим инкасатора.
Закупихме имот преди две години, който имот посещаваме не повече от 10-15 пъти годишно за по ден-два и не стоим постоянно там. Откакто закупихме имота, ние търсихме инкасатора, за да засече водомера. Дойде след около два месеца. Засече го още не повече от два пъти за тези две години.
В края на юли 2023 г. инкасаторът се появи и засече водомера и на следващата седмица дойде отново да засича. Каза така ни карат да ходим. Каза също, че го карали да ходи с квартали, да разбива вратите, за да засече водомера.
Още тогава се обадих в длужеството и попитах каква е пршчаната, поради която за 1 седмица ни засичат два пъти, отговориха, че няма нищо притеснително.
Сега в началото на септември заварваме на вратата сложен един лист, навярно оставен от инкасатора, в който са вписани трите имена на титуляра, номер на партидата, номер на водомера, както и пълният адрес. Няма плик, а просто сложен лист така, че цяло село може да го види. Писмото е със съдържание, че не осигуряваме достъп до водомера и до 2 октомври трябва да отстраним тази нередност. Подписано е и от свидетел ч, който живее две къщи над нашата.
Веднага реагирахме като написахме имейл до В и К дружеството, но отговор не получихме, защото реално ние търсим инкасатора, но той все излиза с оправдания, че не можел да дойде през тази седмица например. Просто няма какво да ни кажат, според мен.
Можем ли да счетем, че това е нарушаване на ЗЗЛД, предвид начина, по който оставят така голи бележки?
Какви действия да предприемем срещу ВиК, защото със сигурност това няма да е последният ни проблем с тях.
Здравейте,

Бихте могли да сезирате с жалба КЗЛД за това, че личните Ви данни не  са били надлежно обработвани. Комисията от своя страна ще извърши проверка и наложи наказание или даде предписание.

Успех!
Виж целия пост
# 359
Здравейте,при отказ от наследство на починал имам ли право да изтегля парите от втората пенсия или това се счита за приемане на наследство
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия