За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 883
  • 749
Заповядайте в първата тема за тази година Simple Smile Празниците са на привършване, утре е Ивановден (сигурно 1/5 от българите имаме именик) и почивкаааа...
Старата тема, ако някой е забравил нещо в нея https://www.bg-mamma.com/?topic=1391027.735

Виж целия пост
# 1
аааа, дрехите стават тесни след Коледа, това вече е изпробвано, да се знае, нали така се пита  в  картинката на Маша
Пепи, благодаря!
Виж целия пост
# 2
Благодаря, Пепчо! Simple Smile

Скрит текст:
Благодаря ви! Морена, най вероятно ще заложа на твоята версия на питката, тъй като мазнината на пейч ми идва много за моите разбирания Simple Smile нищо лично, просто ще ни стане тежко ако хапнем толкова "плътно" печиво.
Аз запрятам ръкави още от сега (или пое е ми идва да го сторя) , защото нямам търпение Simple Smile

Изчислено като грамаж растителната мазнина на двете питки е еднаква. 500 г брашно- 80 мл, 850 г брашно -125 мл .
Скрит текст:
Но, всичко е въпрос на вкус. Simple Smile Искаш рецепта- получаваш. Коя ще си харесаш, вече е твой избор. Това е питката вътре- пухкава и мека.
Тц, в моята питка се започва с 500г брашно, но стават поне 700г с добавянето при замесването.
И да сложим в сметката и течностите (откъдето се вижда, че не може да са само 500г брашно) и тогава става ясно колко по-малко е мазнината при мен. Simple Smile



А ето  и баш "памук" погача -  https://www.cooks-and-bakes.com/vid-yastie/testeni-izdeliya/banici-tutmanici/pamuk-pogacha  
където на 840 г брашно са 240мл олио

Мисля си, че с толкова много мазнина не може да е по-"памук" отколкото с по-малко. Simple Smile
Виж целия пост
# 3
И на мен оригиналната памук погача не ми харесва, хем мазна, хем сладка. Вместо 5 лъжици захар слагах и 3, но то ни козунах, ни питка. Иначе мекчика става, но не се хареса от никой в нас. Карам по традиционните рецепти, които на мен ми приличат на една и съща в някакъв момент.
Виж целия пост
# 4
Карам по традиционните рецепти, които на мен ми приличат на една и съща в някакъв момент.
Точно така е, няма как да е иначе. Simple Smile Тук яйцата повече, там млякото или някой друг мл мазнина пипнат и  - нова рецепта за питка.

А моята е от една бг мама потребителка,  ама преди  доста години беше и не мисля, че е потребител още тя.
Виж целия пост
# 5
Имаше една много вкусна погача - мисля, че беше с масло и яйца и се удряше 100 пъти в масата. Един път сме я правили преди години за едно бебе и помня, че много ми хареса. Предполагам, че рецептата е популярна.
Виж целия пост
# 6
Скрит текст:
Имаше една много вкусна погача - мисля, че беше с масло и яйца и се удряше 100 пъти в масата. Един път сме я правили преди години за едно бебе и помня, че много ми хареса. Предполагам, че рецептата е популярна.

Това е питката която правих преди много време за 1-та годишнина на дъщерята на племенницата ми. С масло и яйца и по рецепта се удря 100 пъти в масата, но аз си я замесих.
Виж целия пост
# 7
Предполагам, че е същата, сигурно стоте удара са заменени с втасването във фурната. Как бих си я направила, ако не бях на диета ...
Виж целия пост
# 8
О не, втасването е да бъде оставено на спокойствие тестото, за да работят дрождите на маята. Simple Smile
Удрянето не е специален/основен етап и за конкретна рецепата, то е част от измесването на тестото, вид месене така да го кажа...  и се прилага по лично предпочитание.
Удряла съм и не съм... и не виждам разлика в резултата.   Само в напрежението на мускулите.  Simple Smile
Виж целия пост
# 9

Удряла съм и не съм... и не виждам разлика в резултата.   Само в напрежението на мускулите.  Simple Smile

мда....по-скоро добър фитнес, особено, ако е повечко дозата Joy
питките се въртят около една и съща рецепта, нормално. всички показао са супер.
памук питката има една версия с по-малко олио и захар и става доста добре. харесвам също и сиромашката на тонева - тя е със зехтин и шарена сол, мммммм
Виж целия пост
# 10
Здравейте, може ли малко помощ за готвене на кафяв ориз? Помня, че преди няколко години бях пробвала, но беше пълен провал (то като цяло с ориза не ми върви) и беше много твърд. Какви правила има при готвенето му?
Виж целия пост
# 11
За много години на всички ни!
И дано единственият проблем да е изобилието у дома, което да ни чуди какво да сготвим от всичко възможно 🥰😍😘
Аз в момента се чудя какво да сготвя. Като продукти имам буркани с печен пипер, миш-маш, замразено свински джолан и гърди...
Естествено има и други, но боб, грах и патешко вече е сготвено последните седмици....
Виж целия пост
# 12
О не, втасването е да бъде оставено на спокойствие тестото, за да работят дрождите на маята. Simple Smile
Удрянето не е специален/основен етап и за конкретна рецепата, то е част от измесването на тестото, вид месене така да го кажа...  и се прилага по лично предпочитание.
Удряла съм и не съм... и не виждам разлика в резултата.   Само в напрежението на мускулите.  Simple Smile
Отначало като се учех да меся (то беше и в много ранна възраст при мен де, та разбираемо), удрянето в масата ми беше по-лесно от продължително месене. Иначе при месенето все ми се струваше че ми лепне и слагах ли слагах брашно, повече от нужното беше накрая. С удрянето в плота успявах да избегна това - тестото си ставаше гладко и с мехури без да му добавям.
За човек който вече има опит или който ще меси в машина/миксер и ще сложи колкото трябва брашно и го остави да си се измеси добре, няма смисъл от такова упражнение наистина.
Виж целия пост
# 13
Удрянето на тестото в плота е просто по-лесно от месенето, нито е излишно, нито пък задължително... та за отпускане да го подхвърли човек няма лошо, ама чак да брои няма нужда. Simple Smile
Виж целия пост
# 14
Момичета, мога ли да замразя прясно зеле, нарязано във фризера. Много рядко ползвам, а ми остана и не искам да хвърлям храна.И ако мога , за какво да използвам-само сготвено или става пак за салата?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия