Козунаци 2022-ра

  • 46 744
  • 778
# 765
emy_emy, отсипвам колкото да покрие натрошената мая, не е повече от половината на цялото количество. Въпросът е после да сложиш достатъчно брашно, та да стане мокро тесто, но както и да е - все ще втаса, стига с маята всичко да е наред.
Вчера правих козунаци по рецептата на Морена с три втасвания. Станаха на уникални конци, влажен, с хрупкава коричка, но стартерът не ми се получи. Сместа едвам покри дъното на съда и изобщо не се наду. ..
Правила си друг стратер ли  или ... за сполучливия козунак.
Не, не съм правила друг стартер с този замесих козунаците и резултатът беше повече от перфектен. Благодаря за рецептата.
Сложих много малко мляко, може би 1/4. А пък брашното ми е било още по-малко, защото се получи течна каша. Аз така разбрах мокрото тесто.... следващият път ще коригирам грамажите за стартера.
Виж целия пост
# 766
Моrena, ще правя пак по твоята рецепта с трите втасвания, но няма откъде да си набавя жива мая ( не съм в България). Може ли да се направи стартера със суха мая?!
Виж целия пост
# 767
Чудни козунаци показвате, момичета. Simple Smile
Аз правих днес козунаци по рецептата на Морена с три втасвания, месих с миксер, тестото ми утрои обема си след втасване, но до там... След това беше ужасно лепкаво и меко( на плота сложих брашно и пак лепнеше) и едвам оформих някакво подобие на плитка. Втасаха втори път, изпекох ги, няма и помен от плетка, за конци да не говорим...На вкус е добре, но на вид е като сладък хляб. Довечера ще се меси пак Simple Smile Не мога да разбера, къде бъркам?! Съвети?

Аз също не получих желания резултат на козунак, а на сладък хляб.
Правих го по рецептата на Морена за начинаещи, като спазих всичко както е дадено. Тестото стана добре, втаса и удвои обема си. Но след като го изпекох се получи сладко хлебно изделие.
И аз искам да разбера къде е проблема?
Направо ви завиждам на произведенията!
Явно само аз не мога да постигна този резултат.
Не знам обаче какво да променя, има някаква грешка в мен, но къде е?
Виж целия пост
# 768
Моrena, ще правя пак по твоята рецепта с трите втасвания, но няма откъде да си набавя жива мая ( не съм в България). Може ли да се направи стартера със суха мая?!
Аз не съм разтваряла суха мая, винаги я добавям към брашното. Съответно и за стартера не знам.
Обаче си мисля,  че би трябвало да става, опитай, той (стартерът) е малко количество.

Момичета (които не сте успели), смятам че вие би трябвало да си видите грешките, като четете рецептата, която сте ползвали, вие си знаете как сте действали.
Ползвате ли същото брашно, мерителни лъжици/везна,  същия размер яйца, Т на млякото спрямо маята спазвате ли, същите действия... и т.н.  И най-малката промяна - променя резултата. Ако например добавите повече брашно, освен че може да е много за количеството мая, ако решите да добавите течност за да компенсирате, става  и повече мляко спрямо яйцата, а това определено има значение, както съм писала в увода на рецептата.
Виж целия пост
# 769
Благодаря, Мorena Simple Smile
Ще пробвам, и аз си мисля, че ще се получи.
Виж целия пост
# 770
Става си стартер и със суха мая, никакъв проблем не е. Основно суха ползвам, че мая ми трябва много рядко и тази носи на по-дълго съхраняване. Където се активира маята по рецептата, съм правила понякога същото и с нея. Тя не го изисква, но не е и като да пречи с нещо.
За козунака и аз си я стартирах отначало и тогава замесих, исках си го изрично да си е с трите втасвания, за по-хлебни неща обикновено не се занимавам а мятам при брашното.
Виж целия пост
# 771
Потвърждавам за сухата мая. Винаги правя стартер с нея, става си идеално. Само съотношението да се спази спрямо прясната.
Виж целия пост
# 772
Здравейте! Великден мина, но аз от няколко дни съм с нова машина за хляб и искам да пробвам някоя изпитана рецепта, бихте ли ми препоръчали някоя?
Виж целия пост
# 773
Здравейте! Великден мина, но аз от няколко дни съм с нова машина за хляб и искам да пробвам някоя изпитана рецепта, бихте ли ми препоръчали някоя?
Всяка рецепта.   Само си виж вместимостта на машината, за да ползваш съответната доза. И спазвай правилото - първо мокрите продукти, отгоре им брашното.
Половин доза (с 500г брашно) би трябвало да ти е добре, ето ти от мен - https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html
Виж целия пост
# 774
Брашното за баница "Родна стряха" в ЛИДЛ е на седмична акция с LIDL PLUS на цена 1,19 лв.
Който го предпочита би могъл да се възползва.
Виж целия пост
# 775
Здравейте, за много години! Няма ли да има нова тема? Heart
Виж целия пост
# 776
За много години! 😊
Сигурно ще има нова тема, но още е рано.

В момента с купон на Лидл плюс брашното за баница е 0.99лв. Гледам в по-горния пост лятото брашното е било по-скъпо.
Виж целия пост
# 777
За много години! 😊
Сигурно ще има нова тема, но още е рано.

В момента с купон на Лидл плюс брашното за баница е 0.99лв. Гледам в по-горния пост лятото брашното е било по-скъпо.
Благодаря Heart
Виж целия пост
# 778
Заповядайте в новата тема, мили козунакоправци и козунакоправки! 😃

Пуснах темата, понеже не само ме сърбят ръцете, ами и вече започнах с едни кифлички. 😃

https://m.bg-mamma.com/?topic=1525614
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия