Подправки в саксии 3-та тема

  • 41 867
  • 726
# 675
Mikkey, фен съм на кулинарния ти блог и чакам рецепта с нигела  Grinning .

natka, тази, която си взех от двора на бабата беше същата.
Така трябва да изглежда.
Виж целия пост
# 676
Който я е садил може да знае дали е засаждал Nigella damascena L. или, която е декоративната, или Nigella sativa L. или, която е отглежданата за семе. Аз не успявам да намеря съществена разлика. Във всеки случай, ако ще я гледате за семе, по-добре не си купувайте шарените пакетчета от цветарските магазини.
Виж целия пост
# 677
На терасата в саксия имам риган ( ох, майорана е, ама все така му викам) и в сандъче магданоз. Но врабчетата много ми харесват магданоза, та са ми конкуренция. Всичко друго имаме на вилата и затова не слагам на терасата. Иначе и аз сушени ползвам само риган, мащерка, мента, джоджен, босилек, салвия, заради сезона.  Да ви дам още една идея за ментата, на която съм луда фенка - сладолед. Става страхотен, за който обича разбира се!
Виж целия пост
# 678
На терасата в саксия имам риган ( ох, майорана е, ама все така му викам)
Скрит текст:
и в сандъче магданоз. Но врабчетата много ми харесват магданоза, та са ми конкуренция. Всичко друго имаме на вилата и затова не слагам на терасата. Иначе и аз сушени ползвам само риган, мащерка, мента, джоджен, босилек, салвия, заради сезона.  Да ви дам още една идея за ментата, на която съм луда фенка - сладолед. Става страхотен, за който обича разбира се!
С идиотските етикети на саксиите по веригите магазини, народът вече съвсем не знае кое е риган. Подивявам от повсеместното пробутване на майораната като риган, и по пазарите в реала, и по блоговете във виртуала. Как пък една от фльорците с претенции не седна да провери, като си предлага рецептите, това дето го снима какво е!
Виж целия пост
# 679
Да, чиста майрана е това, дето си го гледаме на двора и в саксията. Това малко като вечния спор с майка ми, че не отглежда копър, а резене в градината си.
Виж целия пост
# 680
Аз сях някакъв уж едър копър, като гледам какво растение се оформя май ще излезе резене. Така му се радвах, нещо не мога да завъдя копър и за първи път се получава такъв хубав. Не пазя пакетчето от семената.
Виж целия пост
# 681
Профи, явно не познават аромата на ригана щом ги бъркат. Като купувам пресни подправки, винаги потърквам леко някое листенце за да усетя аромата.

Младите бъркат и джоджена с ментата. Много се смях със сина ми и гаджето му миналата седмица, когато се опитваха да ме убедят, че джоджена бил мента, защото листата изглеждали същите. Имаха открит урок какви са приликите и разликите. Grinning

Флокс, снимай го, като порастне, че ми е интересно как се оформя главата на резенето.

Зари, благодаря ти. Напиши 'нигела' в търсачката на блога и ще ти излязат няколко рецепти.
Виж целия пост
# 682
Мики, ще снимам, но вероятно ще цопна снимките е градинската тема, защото ще забравя къде сме го обсъждали. А имам и истинско пакетче семена от резене, вече втора година му изпускам подходящото време за засяване.
Виж целия пост
# 683
Имам мерак да си отгледам такива зеленчуци, защото много ги харесвам, а все по-трудно се намират. Радикиото е друг такъв пример, обаче там ударих на камък с отглеждането. Уж четох, засадих го, поникна, но първо, че не успях да го спася от всички възможни гадинки, които пожелаха да го нападнат, второ, че не се зави, като зелка, а си стоеше на листа и трето, помня, че нещо се увиваше, на тъмно...не помня вече. Но така или иначе беше неуспешен проект. Grinning
Затова ми е интересно за резенето, ако е по-лесно, може да се пробвам.
Виж целия пост
# 684
И при мен всичко вкусно го нападат охлюви и насекоми, за мен ако остане нещо. Май само мащерката нищо не я яде, но въшлясва понякога.
Виж целия пост
# 685
Когато децата бяха бебета я нямаше днешната фармация и за колики варяхме чай от семена на анасон, копър и резене. Ами семето на копъра се различава по форма, по-плоско в една равнина и с по-овални краища, докато резенето и анасона много си приличат. С по-изострени крайчета са и не са така сплескани. Още имам от копъра, надписала съм го. Но от двете другите не знам кое е останалото ми, че е само едното. Мисля, че е анасона. В аптеките тези семена ги продаваха в разфасовки май от по 200 гр, които са ми били прекалено много като количества. Толкова стари семена няма как да поникнат, иначе бих експериментирала в някоя кофа на терасата.
Виж целия пост
# 686
Ще взема да разровя ей така от любопитство едно резене у майка ми, да видя дали има такава грудка като по магазините.
Виж целия пост
# 687
Не знам дали мога да попитам тук, но не намирам по-подходяща тема. Някой знае ли как е девисил на английкси? Искам да си завъдя, но там където съм не знам как да го намеря по местата където продават подправки в саксии и цветя. От БГ си взех семена в пакетче, но като го засях и изникна копър Confounded
Виж целия пост
# 688
Lovage би трябвало да е, пробвай с това.
Виж целия пост
# 689
Вики, виж тези: https://www.superseeds.com/products/lovage?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI4bmP8eahhgMViFNBAh3ohwNjEAAYASAAEgJbh_D_BwE

https://southernseeds.com/products/lovage-50-seeds-amazing-medic … ticum-officinalis
https://www.polartcenter.com/Lovage-Seeds-Lubczyk-Ogrodowy-Levis … fic-p/9828924.htm
Иначе в амазон намерих сушен.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия