Подправки в саксии 3-та тема

  • 43 094
  • 736
# 60
Олее,не го знаех това.
Веднага го прибирам вътре в стаята.
Благодаря ти!
Ако са читави семената ще покълнат. Прибери саксията в стаята, сложи я на перваза и я покрий със стреч фолио за няколко дни. Като покълнат семената, махни стреч фолиото и поливай умерено. Навън ще го изкараш чак като се стопли.

Ако не ти покълнат семената до 10 дни, значи не стават ( защото писа, че са миналогодишни, а кълняемостта им спада с времето.).
Виж целия пост
# 61
След като за пореден път босилекът, който си купувам на листа от Лидл не оцеля, реших да започна от нулата. Купих си пакетче със семена от Лидл за около 40 стотинки. Посях в две саксии преди седмица, в едната саксия вече се показаха кълнове. Държа ги на перваза над парното и ги пулвелизирам с вода през ден. На пакетчето имаше инструкции за засяването. Пише, че отглеждан на закрито у дома може да се сади целогодишно.
Купих си и семена мента от друг магазин, на друга фирма. На опаковката нямаше инструкции. Действам на принципа на босилека, още няма резултати.

По-напред в темата бяхте показали ананасова мента. От къде се намират семена за такава?

В Кауфланд продават дафинов лист, но е само по едно клонче в саксийка. Той капризен ли е за отглеждане?
Виж целия пост
# 62
Аз показах ананасовата мента, но и също така писах, че е разсад, не от семена. Всички по-необичайни/екзотични подрправки съм купувала онлайн.   
А дафиновият ми лист също е от Кауфланд и беше едно 10 сантиметрово стръкче, ето го сега една година по-късно.



И в момента гледам босилек от Лидл и е добре все още - след около 3 или повече седмици.
Виж целия пост
# 63
Ментата  е бавна, семената на хартия ми бяха и не се покриват дълбоко, съвсем леко с пръст. После доста време мина, докато се затреви направо, "тръгнаха" корените и мисля ,че няма да ги изкореня никога. Местих от тях(навън са)първо избрах място да е пред очите ми, за да поливам често, сега ми пречи, от десетина семена станаха 3-4 квадрата.
Мисълта ми беше ,че бавно никне и бавно расте в началото.В саксия посях, после разсадих навън в пръстта.
Виж целия пост
# 64
В лидл другата седмица ще има подправки в керамични саксии.

Средиземноморски подправки
 https://www.lidl.bg/p/cveten-svyat/sredizemnomorski-podpravki/p66290
Какви подправки разпознавате по снимките, розмарин ми се вижда, но ен съм сигурна.

Италиански подправки
https://www.lidl.bg/p/cveten-svyat/italianski-podpravki/p66289
Тука какви подправки разпознавате.
От средиземноморските втората саксия е майорана, не риган. А третата може да е маточина(лимонова мента) или някакъв друг сорт мента.

Нямам проблеми с поникването на босилек. Но той обича слънце и вода, още е рано да се засаждат семената му.
Виж целия пост
# 65

И в момента гледам босилек от Лидл и е добре все още - след около 3 или повече седмици.

Аз бях писала в предишна тема, че успявах да го "отгледам" само около 3-4 дни. После увяхваше. Един преместих в по-голяма саксия, но имам чувството, че почвата, която ми дадоха роднини не беше хубава и ставаше като глина след поливане та и този разсад умря дни след пресаждането. Няколко задържах за около две седмици до прозорец в оригиналната саксия, но по някаква причина новите листенца се показват и започват да изсъхват без да пораснат. Стъбла ако резна и те изсъхват, не израсват нови листа. Пробвах различно поливане- всеки ден, през ден, само с пулвелизатор леко. Не ще и не ще. Нещо бъркам.
Pensive
Като се стопли ще стане ясно температурата ли не му харесва... и да се радвам на свеж, богат босилек най-накрая.
Виж целия пост
# 66
Ето го последния ми босилек от Лидл.




А тази мента си я взех вчера от Лидл, намалени бяха подправките.  

Виж целия пост
# 67
Връщам се от лидл купих розмарин от ниския вариант и направих снимки на останалите.




Подправката от последната снимка риган ли е или се бъркам.
Виж целия пост
# 68
Подправката от последната снимка риган ли е или се бъркам.
Много тъпо да не са им написали имената. 
На мен последното ми прилича както на Риган, така и на Майорана.
Виж целия пост
# 69
Ето я моята лимонова мащерка на кухненския прозорец. Явно и е тъмно, откакто е вкъщи пуска тези издължени клонки към светлината. Като си навра носа в храстчето, усещам аромат. Още не съм я ползвала за консумация, но миризмата е Purple Heart
Виж целия пост
# 70
Морена, риган е, табелата се отскубва и чак надълбоко е надписа. Не се стърпях ходих и взех и риган.
Първоначално бяхграбнала мента, че по-ми заприлича на риган и на касата дръпнах етикета и като видях, че не е риган и се върнах да ги оглеждам.
Виж целия пост
# 71
Флокче, издължават се защото са на топло. Тогава стават такива нежни и дълги стебълцата.

И аз си взех риган. Освен показаните от Дани снимки имаше разкошна салвия, от ниските и като дръвче оформена. Розмарина също беше два вида, единия, койтое показала Дани по-горе, а другия му се завиваха листенцата надолу и малко приличаше на хвойна, но пишеше, че е розмарин.
Виж целия пост
# 72
Аз ги гледам от семена.  Даже вчера посях за новата реколта. Така посят магданозът издържа дори и затрупан със сняг.
Виж целия пост
# 73
На мен вчера една колежка ми подари от същия розмарин вместо цвете, защото знае че доста го използвам. Сега му се чудя къде да го настаня вкъщи, топло е и первазите ми не са широки. Босилек гледах цяло лято на кухненския перваз, но е в по-малка саксия, а този е доста голям. Родителите ми гледат розмарин в градината и е голям храст, но в апартамента не съм сигурна, че ще му хареса. Ще го мисля.
Виж целия пост
# 74
Могат ли да се отглеждат в една саксия различни подправки? Вкъщи ползваме предимно босилек, риган, мента и магданоз. Та се чудя могат ли да се комбинират по 2 вида в една продълговата саксия.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия