Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кой имунитет е по-ефективен и дълготраен? Задайте въпросите си на д-р Цветелина Великова, имунолог

  • 17 482
  • 113
# 90
Здравейте, nadin4e,

Моля да приемете извиненията ми за огромното забавяне на отговора в темата.
След MIS-C най-важно е проследяването на детето, във Вашия случай - редовни прегледи при нефролог.
Флоуцитометричното изследване на лимфоцитни субпопулации е удачно във всички случаи, когато е необходимо да се направи преценка на клетъчния имунитет, така че това е водещият критерий.
По отношение на ваксинацията (с ваксини от Имунизационния календар или опционални), можете да направите ваксинация, даже е силно препроъчителна при случаи на засягане на бъбреци и т.н., за да можете да се предпазите от редица усложнения вследствие на преболедуване от инфекции.
Виж целия пост
# 91
Здравейте, Димитроваа,

И благодаря за търпението да Ви изпратя отговор. При често боледуване, особено с по-тежки боледувания, нужда от по-сериозно лечение и т.н., е добре да се направи преглед при клиничен имунолог. Предпочита се детето да е здраво и да са минали поне 1-2 седмици след боледуване минимум (ако това е възможно), няма изискване за неприемане на противоалергични лекарства. Прегледът вероятно протича с някои разлики при различните специалисти, но съдържа - разпитване за модела на боледуване, история на детето от бременността и раждането, какви терапии са прилагани, има ли други заболявания. Назначават се изследвания при необходимост и след това се обсъжда имунопрофилактика/имунотерапия при необходимост. Прегледите може да са дистанционни или на живо в кабинет (тогава се преглежда детето и особено гърло, лимфни възли и т.н.).
Виж целия пост
# 92
Здравейте, Ън.

Понякога болест на Бехтерев може да се съчетае с улцерозен колит, да имат общи симптоми и т.н., при Вас такъв ли е случаят? Ако не сте имали досега улцерозен колит, то може да възникне след ковид, а може и да имате колитни оплаквания, които не са отделно заболяването. Калпротектинът е отличен скрининг за откриване на чревно възпаление, а ако се налага, се извършват още изследвания преди да се постави диагноза улцерозен колит.
Относно имурана и ваксинацията - чудесно е, че сте имали високи титри на антитела, не бива да се правят големи заключения с антителата, защото те може да са високи и заради ковид+ваксина, както и не винаги те отразяват действителността. Проучванията показват, че може да има намалена ефективност, но не при всеки и тя се измерва чрез защитата от боледуване, а не титъра на антителата. Вие за какво се съмнявате?
Виж целия пост
# 93
Здравейте, Анонимен,

Правя уговорката, че изследвания не могат да се интерпретират във форум, затова ще говоря теоретично. Изследванията са отрицателни. Ако са правени на фона на безглутенова диета или включване/изключване на глутен, то не може да се гарантира, че те са валидни. Необходимо е гастроентеролог да проследи симптомите, да се види резултат от биопсията и да се обсъждат вариантите това да е глутенова ентеропатия или не.
Виж целия пост
# 94
Здравейте,  д-р Великова!
Дете на 5г и 10м , без поставен Пентаксим ,освободено от РЗИ до края на август 2022г. В понеделник беше на преглед- грип. ОПЛ иска следващата седмица да направи реимунизацията,а РЗИ направи споменатото освобождаване ,посочвайки възрастта като една от причините и оставащото време до тетраксим( насрочено за март 2023 г.).
Как да постъпим?

Здравейте,

При такива случаи, когато ваксинацията е отложена, а има сегашна инфекция, се изчаква да премине инфекцията и около 14 дни възстановяване, и тогава се поставя ваксината. Най-трудно в тези случаи е да се намери подходящия момент да се поставят изостаналите ваксини, когато детето е здраво. И това е наистина важно, защото отлагането на ваксини по медицински причини има и своите рискове за боледуване от вакисно-предотвратими заболявания.
Понякога се налага (при имунен дефицит например), да се проведе имунопрофилактика, за да се "закрепки" детето, така че да има "светъл период" поне 3-4 седмици за поставяне на необходимите ваксини.
Виж целия пост
# 95
Здравейте, Neli10212,

При деца, които боледуват по-често, налага се прием на антибиотици, настъпват усложнения и т.н., може да се помисли за консултация с имунолог и назначаване на специализирани изследвания, за да се оцени имунната функция.
Не бива да забравяме, че миналогодишната епидемиологична обстановка в страната беше тежка, вкл. за деца, които по принцип не боледуват толкова често, а тогава боледуваха всяка втора седмица.
Виж целия пост
# 96
Здравейте,
Дъщеря ми изкарва по 3-4дни в градината и започват сополи, които започвам веднага с хомеопатия(шуслерови соли), но много често след сополите идва и кашлица... Това е всеки път.. И още по лошото е, че уж не спираме с лечение и все се срига до бактврии и антибиотик. Как да я защитя от тези  чести бактвриални инфекции? И има ли шанс да се лекуват бвз антибиотик?

В такива случаи е добре да се направи консултация с имунолог, да се извършат изследвания и да се прецени дали се касае за имунен дефицит. Аз не бих препоръчала хомеопатични средства при начало на инфекция, даже напротив - особено както и Вие сама казвате, че идват усложненията. Има начини за имунопрофилактика с различни средства (вкл. добавки), както и с промяна на начина на живот и ваксиниране срещу ваксинопредотвратими заболявания, да се намали броят боледувания.
Виж целия пост
# 97
Здравейте!
Жена в ранните 30 години съм, често боледувам, винаги бронхит (понякога синузит, преминаващ в бронхит), винаги антибиотици.
Ваксинирана съм против грип и ковид (всяка година против грип, ковид бустер имам), ходя с маски навсякъде, зимата не се събирам с хора и живея като отшелник.
Не пуша, нямам вредни навици.
Страдам от хипофункция на щитовидна жлеза, без антитела, няма Хашимото. Пия л-тироксин.
Преди 7 месеца посетох имунолог поради тези ми оплаквания, тя назначи изследвания.
Оказа се обаче, че съм бременна и доколкото знам имуноглобулини, автоимунни състояния и други могат да се повлияят от бременността и реших да изчакам да родя преди да направя изследванията.
Колко време след раждането мога да пусна изследванията и да посетя отноов имуноложката?
Пп - по време на бременността вече 2 пъти се наложи да пия антибиотик, изкарах ковид въпреки бустера сложен преди бременността и месец след спирането на антибиотика продължавам да си кашлям, въпреки че изпих поне 5-6 сиропа изписани от личната лекарка...

Изследвания могат да бъдат направени и по време на бременността, за да се оцени имунната функция, интерпретирайки ги внимателно поради наличие на бременност. При бременните дами имунната система се изменя и те могат да бъдат по-склонни към вирусни заболявания. При чести боледувания при бременни също може да се помисли за имунопрофилактика, така че ако не сте се свързали със специалиста, при който сте били, то бременността не пречи да го направите.
Виж целия пост
# 98
Здравейте д-р Цветелина Великова,
трябва ли да се притеснявам от варияциите  в моите изследвания? Благодаря ви за вниманието !


Здравейте, не могат да бъдат направени интерпретации на изследвания от специалист, който не Ви познава, не знае оплаквания, не знае причината за назначаването на изследвания и т.н. Необходимо е да ги коментирате със специалиста или ОПЛ. Също така трябва да се гледа дали отклоненията са големи или гранични.
Виж целия пост
# 99
Здравейте, препоръчвате ли поставяне на ваксина срещу Морбили на човек, роден през 70-те, когато тя не е била задължителна, и при направени кръвни изследвания не са открити антитела? Ако да, тази ваксина може ли да бъде намерена на свободна продажба в аптечната мрежа?
Благодаря предварително!

Да, даже е силно препоръчително да се постави тази ваксина - 2 дози MMR с минимален интервал 28-30 дни. Би трябвало да я има в аптечната мрежа за закупуване или поръчка.
Виж целия пост
# 100
Здравейте, д-р Великова! Въпросът ми към Вас е какво точно измерват и показват тестовете за "хранителна непоносимост" и как се интерпретират? Преди време съм правила подобен и отново имах стойности на много от тях, без симптомите ми (подуване, газове, запек, диария) да са свързани по какъвто и да е начин конкретно с тях.
Виж целия пост
# 101
Здравейте, д-р Великова. Ако давам кърма на дете на 3 години и половина ще повлияе ли това положително на имунната система или на такава възраст вече няма особено значение?
Детето е кърмено до 1 година и 3-4 месеца. После тръгна на ясла и последната година започна по-често да я хващат всякакви вируси и бактерии. В началото в яслата беше по-добре и по-бързо бореше всичко. Сега сякаш няма край и дълго време я лекуваме. Опитах да подпомогна организма с какво ли не и сякаш няма ефект.
Имам и бебе на 4 месеца, което е изключително кърмен. Та чудя се дали да се цедя и да давам на голямо по 50мл. да кажем?
Виж целия пост
# 102
Здравейте, д-р Великова! Детето ми е на 2 г с вроден имунен дефицит .Мога ли да му навредя , ако му давам от този сироп?
Виж целия пост
# 103
Здравейте, дали отговаряте още др Великова, понеже имам въпрос към вас
Благодаря,
Виж целия пост
# 104
Здравейте, Lili325!

По въпроса за ИгГ хранителните непоносимости се придържам към становищата на водещите асоциации:

Непоносимостта към различни храни, заедно с хранителната свръхчувствителност/алергии и други необичайни реакции при консумиране на храни, се класифицират като нежелани реакции към хранителни антигени. Възможно е нежеланите реакции към храната да се дължaт на различен от IgE имунологичен отговор. Последните проучвания показват, че такива реакции могат да бъдат медиирани от IgG антитела, които възникват по-късно след среща с конкретен антиген (хранителен алерген). Установено е, че IgG антитела към хранителни антигени могат да бъдат нормално явление и титрите им да варират с възрастта. От друга страна, повишени нива на специфични IgG антитела могат да се наблюдават при пациенти с астма, сенна хрема, екзема и атопичен дерматит. Не бива да се забравя обаче, че IgG антителата могат да бъдат физиологичен отговор на имунната система на червата към антигенното представяне на храни. Счита се, че наличието на IgG антитела към дадени хранителни антигени представлява защитен механизъм на организма и поради тази причина не би трябвало да бъдат индикатор за болестност, т. е не представляват диагностичен интерес. Освен това, данните показват, че IgG антитела срещу хранителни антигени могат да се открият и при здрави хора. Проучванията при здрави деца са показали високи нива на специфични IgG антитела към мляко и яйца в ранните години, чиито титри постепенно намаляват с възрастта. Това може да има или да няма клинична изява.
Към момента данните, които имаме в литературата, са следните: няма единен отговор на въпроса дали хранителен режим на базата на IgG тестове има положителна роля при пациенти с оплаквания към храни. Критиците на тези методи, сред които Американската академия по алергия, астма и имунология (AAAAI), Канадското общество по алергия и клинична имунология (CSACI) и Европейската академия по алергия и клинична имунология (EAACI), твърдят, че IgG антителата срещу определени хранителни антигени са нормална предпазна, физиологична реакция на организма, и не препоръчват за диагностициране на хранителни алергии или хранителна непоносимост/чувствителност да се използват IgG тестове. Необходими са още проучвания, за да се установи какво е биологично-клиничното значение на повишените титри на IgG антителата и могат ли да се използват като база за подготвяне на хранителен режим. В тази връзка, диета, базирана на изследванията за IgG непоносимости, не са доказани. Това означава, че прилагането на каквито и да е диети и ограничаване на храните на база тези резултати може да не са ефективни, а от друга страна, да нарушат храненето на детето.


Здравейте, д-р Великова! Въпросът ми към Вас е какво точно измерват и показват тестовете за "хранителна непоносимост" и как се интерпретират? Преди време съм правила подобен и отново имах стойности на много от тях, без симптомите ми (подуване, газове, запек, диария) да са свързани по какъвто и да е начин конкретно с тях.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия