Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кой имунитет е по-ефективен и дълготраен? Задайте въпросите си на д-р Цветелина Великова, имунолог

  • 13 804
  • 88
# 75
Здравейте, veseuka,

Разбирам притесненията Ви! Моята препоръка към Вас е да изследвате АНА на всеки 6-12 месеца и да следите за поява на допълнителни алармиращи симптоми, свързани с възможен автоимунитет. Не се притеснявайте за употребата на витамин Д, това няма да доведе до дебют на автоимунитет.
Имайте предвид също, че около 10% от хората могат да имат АНА без изява на автоимунно заболяване, често след по-тежки инфекции, вкл. след ковид. Стресът също е фактор, който има значение. Щом сте посетили ревматолог, то повечето автоимунни заболявания са отхвърлени на този етап, вкл. фибромиалгия. Синдромът на раздразненото черво не е възпалително или автоимунно заболявание, но това не изключва да се комбинира с друго.
Можете да изследвате и лимфоцитните субпопулации.
Виж целия пост
# 76
Здравейте, nadin4e,

MIS - C е сериозна диагноза, надявам се дъщеря Ви вече да е по-добре. Ако са Ви насочили за изследвания за серология за посочените вируси (антитела ИгГ, ИгМ), можете да ги направите във всяка една голяма лаборатория. Може би най-добрият вариант е да попитате нефролога защо са назначени. Тълкуването също може да бъде направено от различни специалисти, като консултация с инфекционист/вирусолог е подходяща, ако освен положотелни резултати, има и клинични оплаквания. Можете да направите и консултация с имунолог за поглед върху всички оплаквания, изследвания, консултации със сепциалисти и епикризи. Дъщеря Ви ваксинирана ли е срещу ковид, на колко години е?
Виж целия пост
# 77
Здравейте, Mako,

Моята препоръка е да се обърнете към имунолог. Необходимо е да се направят още изследвания и да се прецени дали има имунен дефицит, да се обсъди промяната във ваксинационния план, влиянието на алергията и как тя влияе на имунната система, и как е дебютирала след ваксинацията. Инфекцията с клостридиум също е показателна, че трябва да се търси подлежаща причина за това.
Виж целия пост
# 78
Здравейте, Ън!

Бихте ли споделили кои са двете автоимунни заболявания, които имате?

Имайте предвид, че SARS-CoV-2 има потенциала да активира автоимунитета при 20-50% от пациентите. Дали сте развили трето автоимунно заболяване на червата ще може да се каже, ако се направят допълнителни изследвания (напр. ANCA, фекален калпротектин, биопсия с ендоксопско изследване). Моля да ги обсъдите с гастроентеролог. Възможно е колитът да е обострен, без непременно да е улцерозен или болест на Крон.
По отношение на имурана - този имуносупресор по-скоро може да намали ефективността на ваксината (но не и да го заличи напълно), но не и да предизвика изява на автоимунно заболяване. Строгата диета също не е вероятен фактор за изява на автоимунитет.
Виж целия пост
# 79
Здравейте, доктор Великова!
Благодаря за отделеното време за отговор!

След MIS -C, като последствие има хиперфилтрация на бъбреците, която следим и до днес /година и половина вече/. Дъщеря ми, на 11 години, от март месец взема лекарство Ренитек, за бъбреците. Креатининът й в кръвта е под нормата.
Детският нефролог ни препоръча серология за тези вируси, защото в повечето й изследвания, през тази година и половина, лимфоцитите й / които се измерват в %/ са завишени, другите /които са като стойност/, са в норма.
Мислихме да правим Флоуцитометрия в Клиниката по имунология в Александровска болница.

Бяхме на преглед при детски хематолог, той каза, че няма нужда от никакви изследвания, че кръвната картина е на здраво дете.
Дъщеря ми ,за момента, няма никакви клинични оплаквания. За щастие, не боледува често.

 Пак правим изследвания и прегледи , защото през месец септември се разболя за втори път от Ковид. Първият път беше безсимптомно, въобще не сме разбрали, сега имаше хрема и покашляше. Дано не минем отново през Ада MIS - C.
Заради проблема с бъбреците не смея да я ваксинирам.

Още се колебаем дали да направим изследването Флоуцитометрия.

Поздрави!
Виж целия пост
# 80
Здравейте, педиатър ни препоръча да посетим детски имунолог, поради често боледуване на детето (на 3 г. и 3 месеца). Всеки месец поне по веднъж в последните 3 години, откогато ходи и на детска ясла и градина. Как протича такъв преглед? Казаха ни, че детето трябва да е здраво и да не е приемало противоалергично 7 дни.
Виж целия пост
# 81
Здравейте, Ън!

Бихте ли споделили кои са двете автоимунни заболявания, които имате?

Имайте предвид, че SARS-CoV-2 има потенциала да активира автоимунитета при 20-50% от пациентите. Дали сте развили трето автоимунно заболяване на червата ще може да се каже, ако се направят допълнителни изследвания (напр. ANCA, фекален калпротектин, биопсия с ендоксопско изследване). Моля да ги обсъдите с гастроентеролог. Възможно е колитът да е обострен, без непременно да е улцерозен или болест на Крон.
По отношение на имурана - този имуносупресор по-скоро може да намали ефективността на ваксината (но не и да го заличи напълно), но не и да предизвика изява на автоимунно заболяване. Строгата диета също не е вероятен фактор за изява на автоимунитет.

Благодаря!
Двете автоимунни са Първичен холангит и Болест на Бехтерев.
Тъй като Болестта на Бехтерев върви с улцерозен колит, гастрото мисли, че може да е активирано и това заболяване под действие на ковид. Даде ми изследване на калпротектин за проверка и ще го направя тази седмица, макар да смятам, че по-скоро колитът се обостри силно.
ПП. Имурана не намали при мен ефективността на ваксината, напротив имах гигантски титър на антителата, което предизвика изумлението на гастроентеролога. Това ме обърква и за други възможности.
Виж целия пост
# 82
Здравейте, д-р Великова! Търсейки информация за изследванията си, попаднах на Вашия сайт с разяснения!

Изследванията са правени по повод чревни проблеми (тежък хроничен запек, подуване, понякога тъпа болка около пъпа), които намаляват при консумация на хляб, който е безглутенов.
Преди да излязат резултатите, в референтни имаше "borderline 4-9", които след това станаха само полож. и отриц.
Въпросът ми е означават ли нещо тези антитела?
Виж целия пост
# 83
Здравейте,  д-р Великова!
Дете на 5г и 10м , без поставен Пентаксим ,освободено от РЗИ до края на август 2022г. В понеделник беше на преглед- грип. ОПЛ иска следващата седмица да направи реимунизацията,а РЗИ направи споменатото освобождаване ,посочвайки възрастта като една от причините и оставащото време до тетраксим( насрочено за март 2023 г.).
Как да постъпим?
Виж целия пост
# 84
Здравейте,

Във връзка с повишената служебна натовареност на д-р Великова са възможни по-дълги срокове за отговори в темата. Благодарим за търпението и разбирането!
Виж целия пост
# 85
Здравейте, препоръчвате ли поставяне на ваксина срещу Морбили на човек, роден през 70-те, когато тя не е била задължителна, и при направени кръвни изследвания не са открити антитела? Ако да, тази ваксина може ли да бъде намерена на свободна продажба в аптечната мрежа?
Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 86
Здравейте всичко започна миналата година Юни месец детето ми на 6г се разболява от Ларингит с 40температура ,лаеща кашлица ,зачервено гърло ...така 2 седмици се лекувахме с антибиотици и сиропи всичко мина ,но не и кашлицата ту суха ту къртеща и така в един омагьосан кръг.По мое усмотрение  м.Август исках от ЛК да й се направи ПКК  с гърлото и носен секрет изследванията й бяха отлични . М.Септември се разболява с остър Тонзилит пак антибиотици, пак сиропи и така всичко мина-  само не и кашлицата .
Така м.Октомври реших да я заведа пак по мое усмотрение на алерголог понеже почна всяка сутрин да киха х20пъти +бистри сополи и  кашлицата която не изчезва от м.Юни.Отидохме на алерголог направиха й кожен тест ,оказа се ,че има алергия към полени и пленени назначава й спрей Авамус (кортикостероиди) и Фликсотит 50мг инхалер +ефира ,приема ги всеки ден м.Октомври,м.Ноември,м.Декемри е вечно болна ,вечно е на антибиотици постоянно е болна от антибиотик на антибиотик оправия няма изписват ни антибиотици заради червено гърло и Температура ,а тя вдигна ли Т удря 40градуса ,Този месец реших да я заведа на пулмолог на 27.01 2023г като я чу да кашлицата докато я слуша с слушалката каза че не била изчистена (преди това на същия ден минахме през ЛК и алерголожката която каза да продължаваме с същите лекарства) така пулположката ни назначи снимка на белите дробове, снимката излезе оказа се ,че нищо й няма ,след това незнайно защо ни прати да й правим манту(при положение че тя пие антифистамини,кортикостероиди и амоксиклав +ефира пробитци и още куп неща ,отидохме докторката там каза ,че е безсмислено да го прави при положение ,че тя пие лекарстка(както и да е направихме й и утре ще го измерят).Наши приятели ни препоръчаха да й направим изследване :
-Хламидофила пневмония
-Микоплазма пневмония
И това ще пробваме
Записала съм й час за 21 Февруари и за ирисова диагностика да видим и там какво ще кажат и така стигнахме до никакъв резултат от Юни месец тя не спира да боледува и кашлицата не минава ,не спира . .пулмоложката ни изписа Ердомед и салбутамол2мг пие ги и те нямат никакъв ефект
Виж целия пост
# 87
Здравейте,
Дъщеря ми изкарва по 3-4дни в градината и започват сополи, които започвам веднага с хомеопатия(шуслерови соли), но много често след сополите идва и кашлица... Това е всеки път.. И още по лошото е, че уж не спираме с лечение и все се срига до бактврии и антибиотик. Как да я защитя от тези  чести бактвриални инфекции? И има ли шанс да се лекуват бвз антибиотик?
Виж целия пост
# 88
Здравейте!
Жена в ранните 30 години съм, често боледувам, винаги бронхит (понякога синузит, преминаващ в бронхит), винаги антибиотици.
Ваксинирана съм против грип и ковид (всяка година против грип, ковид бустер имам), ходя с маски навсякъде, зимата не се събирам с хора и живея като отшелник.
Не пуша, нямам вредни навици.
Страдам от хипофункция на щитовидна жлеза, без антитела, няма Хашимото. Пия л-тироксин.
Преди 7 месеца посетох имунолог поради тези ми оплаквания, тя назначи изследвания.
Оказа се обаче, че съм бременна и доколкото знам имуноглобулини, автоимунни състояния и други могат да се повлияят от бременността и реших да изчакам да родя преди да направя изследванията.
Колко време след раждането мога да пусна изследванията и да посетя отноов имуноложката?
Пп - по време на бременността вече 2 пъти се наложи да пия антибиотик, изкарах ковид въпреки бустера сложен преди бременността и месец след спирането на антибиотика продължавам да си кашлям, въпреки че изпих поне 5-6 сиропа изписани от личната лекарка...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия