Кои са правилните техники за мотивация, с които да "пробудим" естествената любознателност на децата?

  • 26 704
  • 17
# 15
Здравейте, аз съм професионална балерина и виждам желанието в моето 6 годишно момиченце да танцува. Затова искам да я науча на разни неща. Проблема е там, че винаги започвам с игра и с хубава музика и всичко е наред до мига в които я понатисна повече или дам по сложно движение, тя веднага се отказва. Отговаря ми, че е малка за това или пък, че аз не съм госпожа. Друг път плаче истерично, все едно съм я насилила зверски. Същото е и с буквичките и цифричките.  Тя иска но няма търпение, иска веднага да направи шпагата или веднага да зачете , затова и бях измислила предизвикателсво в което, всеки ден по 5 мин се разтяга и я снимам за да види сама резултатите си . Това даде успех, но за кратко.  Не харесва да и казвам истината, аз пък от своя страна не мога непрекъснато да я поощрявам без причина...Как да и кажа, че може шпагат, като тя не го може. Желае само да я хваля. Много е енргична и исках да я запиша при учител да плува, и след първият урок отказа било сложно и била малка...сега само се ципликаме в басейна, Заведох я на художествена гимнастика по нейно желание, да ама пак госпожите били строги. Не мога да я оставя така просто на таланта и знам от опит трябват умения.... и затова Намерила съм една възрастна дама, която е много добър педагог по балет, но тя отказва викайки силно, че не иска.Не искам да я правя войник, не искам да я пречупвам, но усещам , че тук борбата е кой е шефа.  Какво мислите, аз нахвърлях някой подробности, предварително благодаря Simple Smile

Здравейте! Имате интересна млада дама и както сама казвате, енергична и с усет към музиката. По всичко изглежда, че е притежател на силен характер, който, с подходящо поощряване и обгрижване, ще стане неин верен съюзник. На този етап обаче, малката като че се страхува от предизвикателствата и трудно ги приема. Мисля си, че това е нормално за нейната възраст - в този период децата бързо прескачат от един интерес към друг и рядко задържат вниманието си за по-дълго време. Тези разностранни опитности, до които се докосва чрез вас - танци, плуване, гимнастика, ще й помогнат малко по-късно да открие и "задълбае" по-сериозно в нещо. Това, което я прави щастлива, ще я мотивира да положи повече усилия и да се справи с трудностите. Дотогава, забавлявайте се и откривайте света заедно Simple Smile

Успех!
Виж целия пост
# 16
Проблемът при нас е ,че си задържа интереса прекалено малко време.Уж се изморила.
Виж целия пост
# 17
Хубаво е детето да не знае, че може да го мързи. Когато има занимания, когато иска да си почине се захваща с тези, които му дават удовлетворение. Писане, оцветяване, сглобяване.
Пропагандата и историите с извод, че неспособни и мързеливи живеят зле са много полезни. Щуреца казал на магарето, че свири толкова хубаво, защото яде роса и магарето умряло от глад чакайки росата да се нахрани с нея. Викане на неволята. Вавилонците развили математиката, защото искали по-хубаво да предсказват съдбата си по звездите. Разделили кръга на 360 градуса, колкото са горе-долу дните в годината... всяко нещо има основа и първопричина - Тома Аквински и доказателствата му за съществуване на бог.
Линкове:
https://chr.bg/istorii/tehno/zashto-ima-edin-krag-ima-360-gradus … -udobno-kato-100/

http://semkiibonbonki.blogspot.com/2008/12/blog-post_24.html?m=1
Давам примери с природните богатства, дърветата в гората, дървата, дъскорезницата, дърводелския цех и магазина... всеки върши работа, която знае как се върши, продава и получава парички за храна, дрехи и други неща.

Тези две публикации стават за директно четене на 3+ годишни.

Родителското задоволство, когато детето каже, че някой вавилонец чакал да падне домат от небето, което никога нямало да стане,  е много голямо.

За вавилонската кула: "те не знаят ли, че небето е много по-високо и после има космос?!"

И т.н.

Възпитанието на знания и способности е основата. Знаещият и можещ човек има в себе си един двигател, който постоянно го кара да бъде любопитен, да се стреми към наградата от одобрение на новите знания и да иска да твори и създава. - това е неговият мързел, неговото блажено спокойно състояние е когато е зает с учене или работа.

Трябва и много да се чете, приказки и безразборно. Препоръката е от Айнщайн.

Да танцува може и Петкан дивака... както и да дращи.
Да сменят гума, да режат с ножовка и да пробиват с бормашина могат цивилизованите хора.
Правенето на шапки, кроенето и шиенето на рокли и хастари са креативни занимания при които плодовете на труда се пипат, виждат и използват. Кроенето е изрязване от хартия, очертаване, рязане, шиене. И то целенасочени дейности.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия