Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

На море в Гърция 2022 - I

  • 51 806
  • 762


COVID Update - ВАЖНО! Прочети, преди да питаш!

Влизането в Гърция понастоящем става с един от следните документи:

1. Сертификат за завършен преди поне 14 дни ваксинационен курс. Валидността на ваксините е 270 дни след втора доза или единствената на "Янсен". Валидността на бустера засега е безсрочна.
2. Сертификат за преболедуване - доказано с PCR или антигенен тест (не по-стар от 180 дни; според нова ЕС разпоредба важат антигенни тестове, направени след 1.10.2021)
3. Отрицателен PCR тест в срок до 72 часа преди преминаване на границата или антигенен тест, със срок на валидност 48 часа.

Валидността на медицинските документи вътре в Гърция - за посещение на ресторант, търговски център, музеи и т.н., е друга!!! 7 месеца за двудозови ваксини, 3 месеца за "Янсен", безсрочно за бустер. 90 дни е валиден и сертификатът за преболедуване.

За магазини и открити части на заведенията може да се влезе и с тест (от лабораторията), но не и в закрити заведения. Без документ могат да се посещават само пекарна, плод-зеленчук, магазин за хранителни стоки, аптека.

Гръцкото приложение, с което можете да проверите дали медицинският ви документ е валиден.

Преди влизане в страната трябва да се попълни PLF на адрес https://travel.gov.gr/#/. Веднага се получава QR код, който се представя на границата заедно с останалите документи. Има податки, че през март PLF-ът ще отпадне за хората с европейски сертификат за ваксинация или преболедуване, но все още това не е факт.

За връщане в България е необходим: ваксинационен сертификат ИЛИ отрицателен PCR тест ИЛИ отрицателен антигенен тест.

Без ваксина или тест в Гърция влизат деца до 4.99 години. Над 5 изискванията за граница са като за възрастните. В ресторантите деца (5-17 години) с ваксинирани родители влизат със селф-тест и декларация от аптеката. Тестът важи 24 часа. Ако имат ваксина, минават с нея, без тест.

За пътуване с ферибот: ако нямате сертификат, нужно е да представите PCR с валидност до 72 часа или антигенен с валидност до 48 часа. 
Препоръчително е преди пътуване с ферибот да се регистрирате на този линк https://sea.travel.gov.gr/#/, но фериботните компании дават и хартиена декларация.
Най-близкият плаж до София не е Бургас - на 383 км, а Офринио - на 291. От Благоевград, Сандански, Хасково, Кърджали, Пловдив и т.н. пък си ходят на северния бряг на Егейско море направо по чехли. Тази лесна достъпност и близост обясняват защо напоследък повече българи посещават през ваканциите си Беломорието.
С 13 676 км брегова ивица и над 1000 острова, 227 от които са населени, Гърция обяснимо е топ плажната дестинация на Европа (на континента само Норвегия има повече море от нея, а там едва ли бихте искали да се топнете).

С изключителната брегова ивица на Гърция можете да се запознаете чрез Tripinview

Поради изобилието на артефакти от няколко цивилизационни пласти и апломба, с който местните власти експлоатират историческото наследство, е и сред най-популярните места за културно-музеен туризъм в света - може би втора след Италия. Всичко това води до над 30 милиона туристи годишно, като от 2007 г. насам бройката е пораснала с над 50%.
Най-важното, което може да се каже за Гърция като дестинация, е, че е изключително гостоприемна и фотогенична. Всички отиват там заради топлото и чисто море, хубавата храна и безкрайните плажове, а и за да се снимат Simple Smile Грозен остров досега не съм видяла. Континенталната част също има доволно какво да предложи. Както всяка друга балканска страна, и тази е с изключително начупен релеф (връх Митикас на Олимп е само няколко метра по-нисък от Мусала - 2918 м), големи реки, езера и разнообразен ландшафт.
Напоследък е разтърсвана последователно от вътрешно- и външнополитически кризи: първо заради банковата си задлъжнялост към ЕС, второ - заради огромния поток бежанци от Близкия Изток. Засега нито едно от двете събития не се е отразило пагубно на туризма, нито на безвремието, което обхваща човек край белите къщички със сините прозорци, поръсени с розови цветове от бугенвилия.
Но да оставим поезията.

КАК ДА СТИГНЕМ

*С кола, разбира се.
Най-често използваният път е Е79 през ГКПП Кулата, има още четири възможности за преминаване на гръцка територия (когато няма коронавирус) - Илинден при Гоце Делчев, Златоград, Маказа и Ивайловград-Кипринос.
В Гърция винетни стикери няма. Плащат се тол-такси по магистралите.
Тол при Кулата-Промахон - 2 евро, има и още един преди Солун - 1 евро.

От това приложение можете да се информирате къде и колко - http://diodia.com.gr/greece-tolls.html

Такси и информация за Егнатия - инженерно чудо с 60 тунела и почти толкова виадукти, водещо до западните части и острови
Всички пунктове и тол такси (за съжаление на гръцки език)

Грубо казано, пътуването София-Атина с лека кола ще глътне около 40 евро пътни такси в посока. Избягването на тол-пунктовете е възможно, но непрепоръчително за дълги разстояния - пътуването е значително по-бавно.

Заплащат се и някои други пътни съоръжения - подводният тунел Актио при Превеза (3 евро); мостът Рио-Антирио на западния бряг на Пелопонес (13.20 евро мост, 6 евро ферибот отдолу).

Сайт с газостанциите в Гърция
Малко информация за пътни глоби и нарушения, на български

*Със самолет

От София до Атина
Aegean Airlines
Bulgaria Air
Райън еър
Летище "Елефтериос Венизелос" - Атина

От София има директни полети до Крит, Корфу, Родос и Миконос.

Вътрешни полети
За далечните острови, които се достигат трудно и скъпо с кола + ферибот, е удачен и вариант със самолет от Солун. Колата се оставя на платен паркинг в околностите на летището. Оттам летят:
Aegean Airlines
Olympic (От 2013 г. "Олимпик" и "Ейджън" са една компания)
Sky Express


*С кораб

Ултимативният начин за пътуване в Гърция Simple SmileСайтове за търсене на фериботи
Greek Tourist Pages
OpenSeas
Ferryhopper
Ferries.gr

Разписания за предстоящия летен сезон се качват между януари и април. Тази година вероятно ще се забавят заради противоепидемичните мерки и неясноти.

Най-близките до България ефективно действащи пристанища са:
Кавала - за Тасос, Лимнос, Лесбос, Самос
Керамоти - за Тасос
Александруполи - за Самотраки
Волос - за Скиатос, Скопелос, Алонисос
Има и малък остров във водите край Атон - Амулиани, до който се стига с 10-минутно плаване от пристанище Трипити.

На юг:
Глифа, Аркица - за Северна Евия
Агиос Константинос- за Скиатос, Скопелос, Алонисос
Кими (Евия) - за Скирос
Мандуди (Евия) - за Скиатос, Скопелос, Алонисос

Атинските портове са три - Пирея, Рафина и Лаврио.
Пирея работи целогодишно и оттам тръгват фериботи за навсякъде, с изключение на Йонийските острови. Другите две пристанища са на източния бряг на Атика и обслужват ограничен брой острови, обикновено сезонно. Рафина е съвсем близо до летище "Eлефтериос Венизелос".

Пристанища за Йонийско море:
Игуменица - за Корфу, Паксос; Бари и Бриндизи в Италия
Астакос и Василики (Лефкада) - за Кефалония и Итака. Вече няколко години пристанище Василики е в ремонт и корабите тръгват от Нидри
Килини (Пелопонес) - за Кефалония и Закинтос

Два от гръцките острови - Лефкада и Евия, могат да бъдат достигнати и без ферибот, тъй като са свързани със сушата с мост.
След прокопаването на Коринтския канал полуостров Пелопонес се превръща практически в остров, който се достига по мост - Коринт на изток (безплатен) и Рио-Антирио на запад.

ПО-ВАЖНИ ФЕРИБОТНИ КОМПАНИИ:
Blue Star Ferries
Hellenic Seaways
ANEK
Ionion Pelagos
Dodekanisos Seaways
Seajets


ВРЕМЕТО
Много често се задават въпроси като "Ще бъде ли достатъчно топла водата за къпане на датата X?" "Ще става ли за плаж в месеца X"? На този въпрос отговарят следните сайтове:
www.weather.gr
www.meteo.gr
Графика за температура на водата
Полезно е да се знае, че макар северните части на Гърция да са най-хладните, водата в заливите на  Халкидики се стопля по-рано, отколкото в открито море (по-голямата част от гръцкото крайбрежие).

МАЛЪК ГРЪЦКИ РЕЧНИК
Тук можете да потренирате най-често употребяваните думи и фрази  Simple Smile

БАНКОВИ ПРЕВОДИ
Най-евтиният и бърз начин за превод в евро е чрез Transferwise

ОБЩИ РЕСУРСИ С ИНФОРМАЦИЯ ЗА ГЪРЦИЯ:
http://www.greeka.com/
http://www.greece.com/
http://www.visitgreece.gr/
http://www.greecetravel.com/
http://www.feelgreece.com/
http://www.greekisland.co.uk/
http://www.cycladia.com/
http://www.gr-beaches.com/
  
Многобройните гръцки острови се делят административно и териториално на няколко групи.
 
ЦИКЛАДИВизитната картичка на Гърция (белите къщи със сините покриви). Наричат се така, защото са подредени приблизително в кръг около светилището на Аполон на о. Делос. Най-туристическите са Санторини, Миконос, Парос, Наксос, останалите - за ценители. Могат да се достигнат със самолет (освен на тези четири летища има на Милос и Санторини), останалите - с ферибот от Пирея, Рафина или по-рядко Лаврио.
Санторини
Миконос
Наксос
Парос и Андипарос
Сирос
Аморгос
Сифнос
Милос
Астипалея
Куфонисия
и др.
 
СЕВЕРНОЕГЕЙСКИ ОСТРОВИБлагодарение на близостта си до България, тези острови стават все по-популярни. Всички с изключение на Самотраки са достъпни с ферибот от Кавала, като за Тасос по-удобно е този от Керамоти. Някои от тях са изключително близо до турския бряг и съществуваше редовна връзка оттам, но при сегашната политическа ситуация е малко по-сложно положението.
Най-близките до България и популярни Тасос и Самотраки не принадлежат административно към групата на Северно-егейските острови, но пък местоположението им е тъкмо там.
Тасос
Самотраки
Лимнос (Лемнос)
Лесбос (Митилини)
Хиос
Икария
Самос

СПОРАДИ

Четири прекрасни зелени острова. Фериботът се хваща от Волос, с изключение на Скирос, и след 2-3 часа си там.
Скиатос
Скопелос
Алонисос
Скирос
Евия - огромен остров, свързан със сушата, който понякога се причислява към Спорадите (името им означава "разпръснати")
 
ЙОНИЙСКИ ОСТРОВИ


Единствените, които не се намират в Егейско море. С добре развита туристическа инфраструктура, лесно достъпни по Егнатия одос. Лефкада е практически част от сушата, останалите се стигат след кратко пътуване с ферибот.
Корфу (Керкира)
Лефкада
Кефалония
Закинтос
Итака
Пакси и Антипакси
Меганиси

Към Йонийските острови принадлежи и доста отдалеченият от тях о-в Китира

САРОНИЧЕСКИ ОСТРОВИ

Тази островна група е разположена съвсем близо до Атина, в Сароническия залив. Обитаемите са Егина, Саламина (индустриална зона, не става за туризъм), Ангистри, Хидра, Порос и Спецес, като последните три се намират съвсем близо до бреговете на Пелопонес. Хидра и Спецес не са достъпни за МПС.
Хидра
Порос
Спецес
 
ДОДЕКАНЕЗИНякога наричани и Южни Споради. Сегашното им име означава "12". Най-отдалечените и поради това, достъпни най-вече със самолет от Атина или Солун. Кос, Родос и Кастелоризо са лесно достъпни и от турския бряг. Все пак има и фериботи от Пирея, които пътуват "девет дни с камили".
Родос
Кос
Лерос
Калимнос
Патмос
Сими
Нисирос и др.
 
КРИТ

Най-големият остров на Гърция, почти цяла държава. Лесно се стига със самолет, има и ферибот от Пирея, които обикновено пътува цяла нощ.
Плажовете на Крит
Крит и прилежащите два малки острова в Либийско море Гавдос и Хриси (Гайдурониси)


 ДРУГИ АТРАКТИВНИ ОБЛАСТИПелион
Пелопонес  
Мани - пътеводител
Елафонисос
Епир - Парга, Превеза, Загорохория
 
ПОПУЛЯРНАТА СРЕД БЪЛГАРИТЕ СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ

Халкидики, разбира се!Обща информация и настаняване,
още настаняване,
още
и ощe едно
Районът на Никити - хотели и плажове
Сарти и околности
61 плажа на Атон
Педиатри в Халкидики
Вурвуру - много нагледна карта с къщи, вили, студиа и плажове
Един от много варианти за наемане на лодка във Вурвуру
Седмични улични пазари в Халкидики
Обществен транспорт в Халкидики - автобуси

остров Амулиани

Кавала и околности
Район Ксанти

НЯКОИ ДРУГИ ПОЛЕЗНИ ИЗТОЧНИЦИ:Таверните в Гърция - по карта
Минерални извори и бани в Гърция
Къмпинги в Гърция

Български сайт за резервации в Северна Гърция
И още един на български

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ:
1. Лична карта или паспорт за възрастните
2. Червен паспорт за дете под 18 г. (над 14 може и с лична карта)
3. Ако родителите нямат брак или са с различни фамилии - копие от акт за раждане на детето.
4. Ако пътува с един родител - нотариално заверено пълномощно от другия+копие от акта.
5. Зелена карта в рамките на ЕС не се изисква, но трябва да имате ГО, която важи и за чужбина.
6. Голям талон на колата - или малък талон по новия образец, който се издава от КАТ срещу 9 лв.

Нашата последна тема - На море в Гърция 2021-VII/2022. Тук сме вече 13 години! Ако имате въпроси, първо потърсете отговора им на 1-ва страница, след това използвайте гугъл или търсачката на бг-мама и най-накрая - попитайте Simple Smile

Καλό ταξίδι!

Виж целия пост
# 1
Благодаря за новата тема. С нетърпение очаквам и продължавам да се надявам, че светът ще се върне към по-нормален живот.
Виж целия пост
# 2
Надявам се скоро животът ни да стане отново скучен.
Вече изкарахме два уикенда на море в Гърция, следващият вероятно ще е след около месец, а после вероятно от Великден до Гергьовден ще обикаляме отново Пелопонес.
Виж целия пост
# 3
С надежда за "нормално и спокойно лято" започвам да събирам информация за Крит за началото - средата на юни. Ако на някой има желание да се върне към спомените си, нека да разкаже.
Виж целия пост
# 4
Запис в новата страхотна тема. Благодаря 😉
Виж целия пост
# 5
Благодаря за новата тема! Много  показана красота има  тук, дори само заради това ми е приятно да ви чета. Намерих много полезна информация също.Благодаря на хората, които се грижат за това! Heart

За съжаление, не знам как ще се развият нещата -предвид последните събития, и може Гърцията пак да ми се размине..За N-ти път...Да се надяваме на хубаво лято и да дойдат по-спокойни времена за всички.
Виж целия пост
# 6
И аз тук да ви следя. Благодаря за темата!
Виж целия пост
# 7
започвам да събирам информация за Крит за началото - средата на юни. Ако на някой има желание да се върне към спомените си, нека да разкаже.
Той си е популярна дестинация в темата и сме писали много назад, когато спомените са били пресни - но ако имаш конкретни въпроси, с радост ще разкажем пак за тоз неподражаем остров-вселена.Виж целия пост
# 8
Параход върнах се да чета темите назад. Преди време го бях планирала за един късен септември и ми се размина, но от миналата година пак ми е в полезрението и се чудех дали за юни е подходящо или да го оставя пак за късен септември..... и няма да е за много дни, защото не го планирам за основна почивка /голямото море, както казваше малкото ми дете, а ще е малко море..../
Виж целия пост
# 9
Юни е прекрасно - чисто, празно, слънчево. Но подозирам, че водата ще е малко студена. Нищо че е на юг, то си е открито море и трябва време, за да се стопли. Септември дните са доста по-къси, има повече хора (за Крит и септември е сезон), но пък водата е изключително топла. Поне аз на по-топла в Гърция никъде не съм попадала, отколкото на южното крайбрежие на Крит около 15 септември.
Виж целия пост
# 10
Не отпаднаха ли сертификатите в Гърция вече?
Виж целия пост
# 11
Не.
Виж целия пост
# 12
Параход върнах се да чета темите назад. Преди време го бях планирала за един късен септември и ми се размина, но от миналата година пак ми е в полезрението и се чудех дали за юни е подходящо или да го оставя пак за късен септември..... и няма да е за много дни, защото не го планирам за основна почивка /голямото море, както казваше малкото ми дете, а ще е малко море..../

Аз лично пак бих се върнала септември. За Крит според мен е идеалното време. И двата пъти бяхме късен септември, миналата година мисля че на 30-ти си тръгнахме, ами чудно си беше.

Ето една снимчица от Фаласарна за илюстрация Simple Smile

Виж целия пост
# 13
Влюбих се в тази снимка! Уникална!
Виж целия пост
# 14
Тодоричка е експерт по залези, ако знаеш от Санторини какви има... Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия