Хайде Коледата идва дайте своите идеи!

  • 51 883
  • 387
# 75
И още нещо: взех, че влязох в магазина Биг шоп, в който са ТСМ-ските стоки и там попаднах на силиконово килимче за месене и разточване, също така и за печене във фурна до 220 градуса на супер цена от 7 лева. Днес го пробвах и съм доволна - тестото наистина не полепваше по него, а и във фурната на около 180-200 градуса нищо му нямаше Simple Smile


В кой магазин на Биг Шоп.....днес обиколихме доста...в този на Ботев нямаше......в този на Стамболийски имаше само силиконови форми за кекс, които бяха по скупи отколкото тези в магазина на Солинген на пиротска......а в атракциона са свършили....иначе щях да си поръчам.

Иначе.....в магазина на Солинген на Пиротска имаше силиконови форми за печене.....елха....дядо коледа.....едно сладко мече....
Има и комплект формички за рязане на сладки метални за 6.50

Клеми....боя за сладки намерихме течна на женския пазар....като тръгнеш от трамвая посока сливница от дясната страна след Симеон има едно малко павилионче за подправки на входа на един безистен след голям магазин за кафе......ГАЛХЕН там има и от топченцата....в кутийки.....само бели или цветни
Виж целия пост
# 76
Аз мисля да направя това:
http://menumag.bg/recipes/view/143
Виж целия пост
# 77
natalyna,BgViki,благодаря за на насоките,аз съм виждала по тортите такива топчета,но в Б-с нямам идея къде се продават и освен това все си мислех,че не се ядат  Rolling Eyes

На Зори идеята също много ми допадна,мисля,че даже имам останала боя за яйца и степчета.

Смятам към 10 число да се захващам и с меденките и въобще благодарение на форумите ще имаме много изискана Коледа тази година  Simple Smile
Виж целия пост
# 78
BgViki,

една част от пишещите във форума не живеем във София. . Има и други градове във България.

ама наистина никой не чете друго освен собствените си постинги Shocked


Галхен,
такава украса се намира и у нас Wink. Само трябва да потърсиш. Близо до нас напрмер продават няколко вида такава украса: бели топчета, овални зрънца като ориза, дори имаше и цветни - сини и още нещо......Просто е необходимо по-упорито разглеждане на магазините Simple Smile
Виж целия пост
# 79
На тези красиви,цветни глазурки да напишете точните пропорции!Ако обичате!  bouquet
Виж целия пост
# 80
Няколо пъти се спомена, че медената къщичка може да се слепи и с карамел. Какъв точно може да се ползва?
Не искам да използвам белтък заради синът ми, който е алергичен. Миналата година с много усилия я залепих само с пудра захар, вода и лимонов сок, но ако има по-добро "лепило" ще съм много благодарна да споделите.
Виж целия пост
# 81
Милена, карамелизираш си захар и още докато е течна слепваш къщичката. Като внимаваш да не изгориш пръстите  Wink. Лепи - бетон.
Виж целия пост
# 82
Галхен, такива топченца точно вчера видях в Пикадили. Бяха в пликче заедно със захарните пръчици, при подправките.

Ето една рецепта и от мен за сладки. Вече 2 години ги правя. Подправките, които се използват тук, виждам, че ги има в микса, който Котани предлага.

Коледни сладки
150гр захар; 100гр вода, 1 яйце, 150гр масло, 2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 3-4 с.л. мед
Подправки: 1 зърно кардамом, 1/2 к.л. млян анасон, 1к.л. канела, 1-2 ванилии, 1-2 зърна черен пипер, 1 малко зърно бахар, 4бр карамфил, по 1к.л. майоран, инд. орех4е, джинджифил

Захарта се карамелизира до по-тъмен цвят, изсипват се 100-те гр вода. В по-голямата част брашно / да кажем 1 1/2 ч.ч. / пресята с бакпулвер се слагат всички смлени подправки, стопеното масло, яйцето, карамелизираната захар; след което се меси с лъжица до меко тесто и се оставя в хладилника, където може да седи 2 дни или по-дълго за поемане на миризмите. След което се прибавя и останалата част брашно и се точи на кора около 1см. Реже се с формички и пече на умерена фурна. Много бързо се изпичат, внимава се да не изгорят,  да не потъмнеят. Тавата да е намазана с масло. Аз ги махам като станат златисти.
Виж целия пост
# 83
Не мога да си редактирам мненията, а Вивиан имаше въпроси към мен. Отговорите са изчезнали. Та: ако не се намери дадена подправка, не е болка за умиране; карамелизираната захар изчаквам малко да изстине и тогава прибавям към брашното; сладките се правят няколко седмици или дни преди Коледа- колкото пове4е седят, толкова по-ароматни и крехки стават.
Виж целия пост
# 84
Защо ги няма доста мнения?

Момичета вижте на какво попаднах.Подробно и с картинки!Дано Ви е от полза:

http://www.pryanik33.narod.ru/
Виж целия пост
# 85
и това:
http://www.good-cook.ru/tort/tort_058.shtml
Виж целия пост
# 86
Защо ги няма доста мнения?

elesa, i az tova zabelqzah 4e lipsvat publikaciite ot 3.12 do dnes.Sutrenta pisah i na moderatorite no ne sym polu4ila nikakyv otgovor....posledno vidqh snoshti mnenieto na Djemma s edna kartinka s "gotova forma za kyshtichka" obache  dnes nqma nishto ot tova newsm78  #2gunfire
Виж целия пост
# 87
Идеята за миналогодишната ми медена къщичка взех от тук, а ето тук са шаблоните
Тестото не го правих по дадената рецептата, а по рецепта за меденки. Тази година все още не съм си избрала каква точно къщичка ще правя.


Виж целия пост
# 88
Танита хиляди поздравления за прекрасната къщичка!Браво!Останаха ми очите...
Аз май претърпях пълен провал с платките за къщичката.Снощи ги опекох но сега като опитах са хрупкави.За първи път правя медено тесто и не зная какво трябва да стане-хрупкави блатове като моя или newsm78
А и като престоят още май на камък ще станат?Май само за украса ще я  ползваме къщичката hahaha
Виж целия пост
# 89
Не съм сигурна дали вече някой не е задавал същият въпрос, но ако е така моля да ме извините. Пробвах с търсачката, но тя не свърши работа.
Въпроса ми е дали някой от вас знае къде в София може да се намерят формички за коледни сладки, т.е. формички звездички, елхички, камбанки и онези човечета (ако се сещате, формички за джинджифилови сладки). Освен това ако някой знае от къде в София може да се купят готварски бои, от онези декорации за торти- топченца от захар, филирани бадеми и др. Чувала съм, че в кв. Слатина имало някакъв магазин за такива неща, но така и никой не можа да ми каже къде точно. Много ще съм благодарна на всички, които могат да помогнат.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия