Холистичен подход към здравето и щастливия живот. Онлайн консултации с Ники Суков

  • 43 713
  • 192
# 75
Как се определя метаболитен тип?

Има тестове за това (не са лабораторни), както и наблюдение, упражнения с храната и анализ от специалист също може да даде отговор.
Виж целия пост
# 76
Здравейте, за чревна дисбиоза може ли препоръка, и знаете ли дали може да е причина за поражения на психично ниво ,и от нея да се е развила глиоза на мозъка.Благодаря.
Виж целия пост
# 77
Как се определя метаболитен тип?

Да, какво ще рече това?
Аз го разбирам, че явно трябва да се храня с храни, които да са по трудно разграждащи или по високо протеинови. Защито моя метаболизъм е бърз. Или нека да каже специалиста. И за мен е интересно
Виж целия пост
# 78
Цитат
Да, какво ще рече това?
Аз го разбирам, че явно трябва да се храня с храни, които да са по трудно разграждащи или по високо протеинови. Защито моя метаболизъм е бърз. Или нека да каже специалиста. И за мен е интересно


Здравей, Иво,

В храненето съществуват над 120 диетични теории, които са доказани сами по себе си, в зависимост от представителната извадка, но не са редки случаите, когато те си противоречат. Всичко зависи от конкретния човек или група хора (етнос, социален статус и мн. др.).

Метаболитният тип е теория, според която от съществуващите 3 макронутриента -- протеини (белтъчини), въглехидрати и мазнини, хората са въглехидратен, протеинов или смесен метаболитен тип (добре усвояват тези макронутриенти).

Първият недостатък на тази теория лъсва веднага: нищо не се казва за мазнините. Но тя е много надеждна като цяло, защото от мазнини се нуждаем всички и без тях може да си докараме неприятности.

За да разберем какъв метаболитен тип си, е важно да знаем какво предпочиташ, колко енергия ти дава, колко време изкарваш с едно хранене и някои поведенчески елемента. Противно на това, което предполагаш, за да си напр. протеинов тип, следва добре да разграждаш протеините (и животински, и растителни), а да се подуваш и да ти е тежко от въглехидратна храна. Това е много опростено, но би ти дало обща представа за теорията.

Отново, както всяка теория, тя разглежда много едностранно хората и не е задължително сама да отговори на търсенето ти в храненето и здравето като цяло.

Поздрави,
Ники
Виж целия пост
# 79
Здравейте, за чревна дисбиоза може ли препоръка, и знаете ли дали може да е причина за поражения на психично ниво ,и от нея да се е развила глиоза на мозъка.Благодаря.


Здрасти, С_К,

Препоръките идват като се знаят възможните причинители (и ги елиминираш) като силно преработени и рафинирани храни, алкохол, цигари, медикаменти, или стрес и подобни психо-емоционални фактори. Сигурно вече всички са ти казали да вземаш пробиотици и за това, аз ще прескоча този съвет. В храненето добави плодове и зеленчуци расли в истинска почва (1 ч.л. пръст има повече бактерии, отколкото видимите звезди) и истински ферменти: боза, туршия, кисело мляко и всички производни...

Мозъкът е много пряко свързан с червата и здравето на едното, може да даде отражение на другото и обратно. За това не изключвам подобна връзка като напълно възможна.

Надявам се това да ти е полезно.

Поздрави,
Ники
Виж целия пост
# 80
Здрасти...
С улцерозен колит съм,с непоносимост към много храни.
За съжаление с премахната щитовидна жлеза и част от паращитовидните,с тотална хистеректомия още на 29 годишна възраст,което означава доста сериозен хормонален дисбаланс.
На 40 години съм в момента,болестите продължават да се наслагват.
Теглото ми е около 100 кг,последните две стойности са 103 кг,след това 98 кг.
След премахването на щитовидната жлеза ми се е омазнил черния дроб.Преди това нямаше стеатоза,сега е значителна.
Развила съм ИР и имам сериозни болки в ставите,казаха ,че е реактивен колит асоцииран артрит.
Не приемам никакви лекарства за колита и артрита,нито за ИР.Правя тежки алергии към много лекарства и лекарите вдигат вече рамене(след като ме нарязаха хубаво).

Така...аз искам да си помогна,искам да се радвам на живота,за съжаление живея в постоянна болка и дискомфорт,с ограничено хранене.
Колитът се поуспокоява ако не ям глутен и млечни,избягвам и целулозата от зеленчуците и фруктозата от плодовете.
Остават месо,ориз,картофи и захар.Това ям с месеци,след това се отпускам и хапвам нещо вкусно...
И така.
Идеи как мога да си помогна?
Надявам се отговорът Ви да не е"Следвайте съветите на лекуващия лекар."
Правила съм тест за хранителни непоносимости,веднъж и антитела за глутен бяха леко положителни.
Вероятно слабата глутенова непоносимост,за която с години не знаех е причинила повечето заболявания,но това не може да се върне назад.Искам уверено да продължа напред.
Виж целия пост
# 81
Здравейте. Не зная дали все още е активна темата, но все пак ще си задам въпросите. Сутрин като се събудя макар и да съм спала доста часове се чувствам уморена, спи ми се още, нямам енергия, нищо не ми се прави, а се старая да си хапвам повече пловдове, зеленчуци, да правя упражнения уж за повече енергия, обаче не виждам никакъв ефект. От какво може да се дължи това? Най-вече за спането и да спя по-малко часове отново се чувствам така. Много рядко се е случвало да се събудя и да се чувствам бодра. И другия проблем е, че сутрин след като се събудя нямам апетит, а вечерта ми се усилва и ми се хапва. Как мога да преодолея и този проблем?
Ще се радвам ако ми дадете съвет.

Здравейте, Боби,

Споделеният от вас случай е типичен пример за адреналинова умора. Основния му причинител е начина на живот и количеството стрес, но не на последно място, приема на храни и течности. С оглед на предприетите от вас стъпки, бих ги определил като добри, но след като не дават резултати при вас, може да се поразровим в първопричините на състоянието като цяло.

Заповядайте при мен за лична среща, за да потърсим заедно отговорите, които търсите.

Поздрави.

#adrenalfatigue

Здравейте и от мен,цитирам съфорумката,защото при мен е 1:1 същото положение и не знам какво да направя вече,за да се подобри състоянието ми.
Пия и добавката кверцетин,и почти няма ефект.
Виж целия пост
# 82
И така.
Идеи как мога да си помогна?

Здрасти Мария,

Ти си шампион и си заслужаваш нещо повече от следването препоръките на хора, които нямат и един час лекции по хранене.

Понеже не споменаваш нищо за билките, първо се обърни към твой надежден билкар, за да ти предпише подходящи билки.

От това, което разбирам без-глутеново и без-млечно хранене ти понася добре. Месото само може да задълбочи, обаче твоите оплаквания, защото хормоните в него само довършват това, което операциите са направили.
Обърни повече внимание на накиснати бадеми, орехи, тиквени семки, чия, както и варени/печени тикви, сладки картофи, моркови, грах, соя, елда, киноа.

Фибрите (целулозата) те дразнят, защото докато не си знаела и си приемала глутен и лактоза, си развила автоимунно състояние. Стой далеч от тях и постепенно стомаха и червата ти ще заработят добре. Прясно-изцедени сокове може да са ти по-добър вариант от самите плодове.

Остри състояния могат да изчезнат, ако дадеш на тялото си възможност да се саморегулира, не губи вяра. Ако самодисциплината ти е предизвикателство, просто спри да купуваш вкусотиите — като не ги виждаш, не ти се дояждат.

Вода с лимонов сок сутрин на гладно може да ти регулира стомаха. Сега като е по-студено аз я предпочитам даже леко затоплена, а не вряла като чай. Ако сока ти дразни, може 1-2 капки лимоново масло вместо това.

И като говорим за маслата, няма по-благо нещо за раздразнено стомахче от хубави мазнини — зехтин, кокосово масло или тахани (сусамов, лешников или каквото ти харесва). Гъбите са много добър източник на фибри, които не са толкова брутални както в зеленчуците и са пълни с всички микроелементи, които може да ти липсват.

Пиши съобщение или ела да говорим в кабинета ми, за да кажеш как се оправяш.
Виж целия пост
# 83
Здравейте и от мен,цитирам съфорумката,защото при мен е 1:1 същото положение и не знам какво да направя вече,за да се подобри състоянието ми.
Пия и добавката кверцетин,и почти няма ефект.


Здрасти Лено,

Бих предложил да намалите кафе, преработени храни с рафинирана захар и увеличите зехтин, кокосово масло, тахани.
Виж целия пост
# 84
Здравейте отново! Какви препоръки имате относно храненето по времето на смяната на сезоните, прехода от много горещо време към студено? Трябва ли да залагаме на сезонната храна предимно? Как смятате че се отразява този преход на начина на хранене, апетита и енергичността?
Виж целия пост
# 85
Здравейте отново! Какви препоръки имате относно храненето по времето на смяната на сезоните, прехода от много горещо време към студено? Трябва ли да залагаме на сезонната храна предимно? Как смятате че се отразява този преход на начина на хранене, апетита и енергичността?

Здравейте, Тайгър.

Намирам сезонността в храненето за определящо, за това как реагира тялото ни на промяната на сезоните. Колкото по-близо до сезона е храненето ни, толкова по-малко сезонна отпадналост, настроение, апетит и други състояния може да ни налягат. Но това не е всичко: сезонните храни ни подкрепят да се справяме с метеорологичното време и нуждите на тялото ни, породени от него.

За студеното, тялото ни се нуждае от топлина, идваща от земята, и нея си я набавяме от люто, готвеното, мазнините, храни расли в земята и -- в най-студеното -- от животински храни. Дори, ако разгледаме подробно постите (които църквата е взаимствала преди 1000 год., когато е дошла по нашите земи, доста стар PR-трик), ще видим как има решения за всичко. Така напр. в най-топлото (Богородични пости, 1-14 август, се препоръчват сурови храни и изключване на мазнините за понижаване на ендогенната енергия и подобрен термообмен.

Поздрави!
Виж целия пост
# 86
Благодаря ви за отговора!
Здравейте отново! Какви препоръки имате относно храненето по времето на смяната на сезоните, прехода от много горещо време към студено? Трябва ли да залагаме на сезонната храна предимно? Как смятате че се отразява този преход на начина на хранене, апетита и енергичността?

Здравейте, Тайгър.

Намирам сезонността в храненето за определящо, за това как реагира тялото ни на промяната на сезоните. Колкото по-близо до сезона е храненето ни, толкова по-малко сезонна отпадналост, настроение, апетит и други състояния може да ни налягат. Но това не е всичко: сезонните храни ни подкрепят да се справяме с метеорологичното време и нуждите на тялото ни, породени от него.

За студеното, тялото ни се нуждае от топлина, идваща от земята, и нея си я набавяме от люто, готвеното, мазнините, храни расли в земята и -- в най-студеното -- от животински храни. Дори, ако разгледаме подробно постите (които църквата е взаимствала преди 1000 год., когато е дошла по нашите земи, доста стар PR-трик), ще видим как има решения за всичко. Така напр. в най-топлото (Богородични пости, 1-14 август, се препоръчват сурови храни и изключване на мазнините за понижаване на ендогенната енергия и подобрен термообмен.

Поздрави!
Виж целия пост
# 87
Есента е на масата…


Докато се наслаждавам на топлите лъчи на есенното слънце днес, си дадох сметка, че мина месец от началото на есента.

На трапезата, есента е подготовка за зимата, а на полето — за пролетта…



Знаеш ли, че с основание се обръщаме първо към пресните плодове и зеленчуци, а след това и към животинските храни и сушените и ферментирали плодове и зеленчуци?

Какво се промени в храненето с началото на есента? Какъв ефект търсиш от храната?

Очаквам твоите въпроси по тази хубава тема.

#didyouknow #fall #autumnfruits
Виж целия пост
# 88
Здравейте.Незнам дали е на нервна почва или притеснение но със сигурност немога да се храня нормално нямам апетит за нищо само за зеленчуци и плодове опитвам се да ям насила понеже свалих доста кг след маичиството и всеки ме гледа като плашило.Ако хапна повече или ми става тешно или виновно и няколко пъти дори ходя да го повърна защото се чувствам виновна сякаш аз имам какво да ям с други умират от глад....Бях в депресивни състояния няколко години изгубиш искрицата в мен за живот и все още я търся и можеби това е причината да не се храня нормално.....Какво да направя за да кача кг или Как да върна баланса и да се храня здравословно за да получава организма ми нужното и да се чувствам здрава.... Благодаря предварително
Виж целия пост
# 89
Здравейте.Незнам дали е на нервна почва или притеснение но със сигурност немога да се храня нормално нямам апетит за нищо само за зеленчуци и плодове опитвам се да ям насила понеже свалих доста кг след маичиството и всеки ме гледа като плашило.Ако хапна повече или ми става тешно или виновно и няколко пъти дори ходя да го повърна защото се чувствам виновна сякаш аз имам какво да ям с други умират от глад....Бях в депресивни състояния няколко години изгубиш искрицата в мен за живот и все още я търся и можеби това е причината да не се храня нормално.....Какво да направя за да кача кг или Как да върна баланса и да се храня здравословно за да получава организма ми нужното и да се чувствам здрава.... Благодаря предварително

Здравейте, Вида КА,
Чувството за вина при ядене на каквото и да е, е ясна манифестация на анорексия. Това го определете сами и потърсете помощ от психолог. Съзнанието е силен инструмент в управлението на хормоналния баланс и той може да е нарушен, заради което се оплаквате от липса на апетит. Загубата на искрата може да е свързана със следродилния синдром и това също е хубаво да го обсъдите с психолог.
Храните, които са подходящи за вашия казус  подобряват работата на невротрансмитерите и секрецията на серотонин:
Пълнозърнести (кафяв и див ориз, ечемик, овесени ядки и киноа);
Ферментирали храни (туршии, кисело зеле, кисели краставички, кисело мляко и боза);
Листни зеленчуци (коприва, спанак, лапад и манголд);
Кръстоцветни зеленчуци (броколи, карфиол и зеле);
Храни с високо съдържание на омега-3 (сьомга и треска, семена от чия, орехи и ленено семе);
Чесън, праз и лук;
Храни с високо съдържание на витамин D (яйца, скумрия и гъби).
Освен това горещо препоръчвам да се захванете с любимо физическо занимание, да практикувате дихателни утражнения и йога.

Предложенията не изключват и работа със специалист, какъвто, ако нямате друг предвид, съм и аз.

Успех и пожелание за повече усмивки!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия