За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 025
  • 739
# 60
По спомен и аз слагах кисело мляко.Амонячната сода мирише много наистина. Като бяхме малки,майка като ги е правила лошо ми ставаше,че даже и не исках да ги ям,всичко така вонеше😖🤢,но след като изтинат не се усеща този натрапчив аромат.Поне аз не усещам.То не се ли слагаше много малко от тази сода,само за сипкавост.
Виж целия пост
# 61
Аз в други рецепти освен в тази за т.н. селски или войнишки курабийки не ползвам амон.сода.
Усещаме я само като остър аромат при печене , след това при ядене - не , но както писа Марчева е въпрос на лично възприятие.
Виж целия пост
# 62
Има и една торта, при която блатовете са с ам.сода и се точат.
Виж целия пост
# 63
👍права си , но аз Добуш торта не съм правила от десетилетия.
Виж целия пост
# 64
Амонячната сода мирише само, докато се пече във фурната. След това се изпарява и няма как да мирише. Освен това зависи колко се слага. Скоро правих едни курабийки с амонячна сода, съвсем леко мирише, докато се пекоха, след това изобщо. А стават много вкусни.
Виж целия пост
# 65
А какъв и́ е ефекта на амонячната сода? Пръхкави ли стават, меки ли, хрупкави? Не вярвам да допринася с вкус 🤔
Виж целия пост
# 66
Амонячната сода, както бакпулвера и содата бикарбонат е вид набухвател, който се ползва при определени сладкарски изделия.
С нея курабийките стават пръхкави и меки. С вкус няма как да допринася, защото амонякът се изпарява. Бикарбонатът допринася ли с вкус? Всъщност, ако прекалиш с него, допринася...
Виж целия пост
# 67
Скрит текст:
А какъв и́ е ефекта на амонячната сода? Пръхкави ли стават, меки ли, хрупкави? Не вярвам да допринася с вкус 🤔

https://www.bg-mamma.com/?topic=323359
Виж целия пост
# 68
Благодаря! Сода бикарбонат не ползвам. Където пише, че се слага, я замествам с бакпулвер, защото не понасям като нещо направя не както трябва и ми замирише на сода после.
Виж целия пост
# 69
А какво мислиш , че е бакпулвера?😊
От количеството на содата зависи крайния резултат, ако прекалиш се променя освен вкуса и вида .
Виж целия пост
# 70
Някой знае ли нестандартна рецепта за агнешко? С екзотични подправки?

Интересно ми е има ли някакви различни версий на таратор освен нормалния ,които познаваме 😄
Кой е "нормалния", с орехи или без орехи? Smile Салата Снежанка за мен е цеден таратор, ама айде. Също, интересно ми е кой е измислил таратора и имаме ли спор със съседните държави за него, както с киселото мляко и сиренето? Satisfied
Виж целия пост
# 71
Скрит текст:
Някой знае ли нестандартна рецепта за агнешко? С екзотични подправки?

.......................................................................

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_12.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/05/blog-post_12.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2018/10/blog-post_24.html
Виж целия пост
# 72
Uzer_1 в нас приготвяме таратор със ситно настъргани моркови вместо краставица.
Ефибуш от баба знам , че преди години се е приготвял с орехи защото е нямало общодостъпност до олио/ зехтин , а днес всеки според предпочитанията си добавя или не орехи
Виж целия пост
# 73
С репички също става много свеж и интересен. Хем е различно, хем не е чак толкова далеч от познатото ни, заслужава си да се пробва.
Виж целия пост
# 74
Интересно ми е има ли някакви различни версий на таратор освен нормалния ,които познаваме 😄
Ако изобщо можем да го наречем таратор, освен за такъв с моркови, съм чувала и за таратор с репички.
В къщи, през лятото, баба правеше таратор с вода и оцет вместо мляко.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия