Манджи с елда/гречка?

  • 46 503
  • 16
Дайте идеи за ястия с елда/гречка, моля!
Виж целия пост
# 1
Boo, що е то?  Blush
Виж целия пост
# 2
Оф, имаше тук преди такава тема. Купих си аз чудото, ама то тааакааааа мирише Rolling Eyes  
Казаха ми ,че преди да се сготви се препичало и се смила на брашно, така ли е?
Виж целия пост
# 3
На мен не ми мирише гадно...?

Аз лично не я пека/смилам, ами направо варя. Става страшно бързо. Добавям я в пюретата на малкия 1-2 пъти седмично вместо ориз или картофи, по около 1 с.л.

Аз лично си сварих за мен си и добавих мед. Стана като здравословна зърнена закуска, хареса ми.

Но Буу, съмнявам се, че ще изкочат рецепти с елда тук. Най-добре по руските сайтове - там е залято с такива. А от майка ми знам, че най-вече я ядат на каши.
Виж целия пост
# 4
И аз я препичам леко  преди да си я сложа на сандвича.Филийка пълнозърнест,отгоре обезмаслена извара,зеленчук по избор и поръсен с елда.
Бу,добре че пусна темата,моята е свършила,един вид напомняне за да си купя.
Виж целия пост
# 5
В къщи никой не иска да я яде ,но аз съм луда по елдата.Едни украинци ме запалиха по нея.Аз я обичам като най- проста каша-сварява се ,слага се масло и сол.
Виж целия пост
# 6
в къщи я ядем сварена и и добавям масло и сирене - чудесна закуска
Виж целия пост
# 7
Една приятелка ми каза, че я приготвя с лук и грах като ястие, но пусто още не съм експериментирала, ааа и каза, че изхвърляла първата вода за да е по-чиста.
Виж целия пост
# 8
Аз от малка хапвам гречка, но не мисля че е подходяща за манджи! Това си е вид каша и се яде като такава.
А я сварявам в съотношение 1 към 3, без подправки, че  и Али я яде. В мойта част добавям масло, захар и мляко(само за вкус, да не стане като супа!). На мен ми е много вкусно, но може би си е въпрос на навик, виж за нищо на света не мож ме накара да ям жито, боза или нишесте... бляккк
Виж целия пост
# 9
Цитат на: nad_tab
Аз от малка хапвам гречка, но не мисля че е подходяща за манджи! Това си е вид каша и се яде като такава.
А я сварявам в съотношение 1 към 3, без подправки, че  и Али я яде. В мойта част добавям масло, захар и мляко(само за вкус, да не стане като супа!). На мен ми е много вкусно, но може би си е въпрос на навик, виж за нищо на света не мож ме накара да ям жито, боза или нишесте... бляккк

Как точно я правиш тая каша? Тя елдата нали е на зрънца - смилаш ли ги или как? Embarassed
Виж целия пост
# 10
Аз не я обичам гречката, но тук в Молдова много я хапват. По заведенията я предлагат като гарнитура към някаква манджа със сос, а иначе я готвят както ние ориза - с лук, морковче, месце и.т.
Виж целия пост
# 11
Наскоро готвих елда със зеленчуци-както ориз със зеленчуци. Каквито зелении имах в къщи ги насвятках в тенджерата, пуснах и доста подправки (много обичам да готвя с подправки)...и стана много вкусно! Съпружеството гледа, гледа, па като му седна.... eat не спря, докато не свърши, искаше и допълнително даже. Дъщеря ми също си облиза пръстите. Вярно е,че малко странно мирише, не знаех за смяната на водата, но едва ли това би повлияло на миризмата. При самото консумиране, обаче, не се усеща мирис.
С две думи, Буу, можеш да си направиш елдата все едно че е ориз...
Аз не съм я препичала, нито съм я стривала на брашно.... също тъй е важно да се знае, че си увеличава обема.
Виж целия пост
# 12
Туфи, все едно моите думи чета Simple Smile
Днес следобед сварих за проба малко от елдата на зърна. Наистина има си го особеният мирис, който има и елдата на люспички на Фамилия Никола, но ако се яде със запушен нос Wink  не се усеща.
Определено може да замести ориза.
Мисля, че може да се свари и с леща, на по-гъсто, като яхния...изобщо уверих се, че елдата става и за манджи Simple Smile
Виж целия пост
# 13
Цитат на: Taneto
.....но ако се яде със запушен нос Wink  не се усеща.
........... уверих се, че елдата става и за манджи Simple Smile

Защо със запушен нос, Тане, аз съм много чувствителна към смрадни, ама наистина в устата не мирише...аз обаче, повтарям се, ама слагам много подправки...та те убиват малко мириса...
Да, наистина става за манджи... Whistling
Виж целия пост
# 14
КЮФТЕНЦА ОТ ЕЛДА
1/2 кг елда
1-2 яйца
1 глава лук /може и зелен/
сол, червен, черен пипер, чубрица, копър, мащерка
Елдата се сварява с малко сол. Ако има вода, се отцежда. Добавят се яйцата, нарязаният ситно лук, подправките. Правят се малки кюфтенца, които се овалват в брашно и се пържат или пекат.  Grinning  Grinning                        НЕ СЬМ ГО ПРОБВАЛА НО ИЗГЛЕЖДА ВКУСНО Grinning  Grinning
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия