250 г. - доамтено пюре
1 средна глава лук
2 скилидки чесън
8-10 печени чевени чушки (може и зелени при липса на други )
около 1 патладжан - използвах пържен (от зимнината)
1 яйце
сол
захар
черен пипер
подправки по желание
Нарязания лук се запържва до златист цвят. Към него се добавят чушките, също нарязани на ситно и патладжаните. Ако изполвате пресни чушки и патладжани е добре преди това да ги запържите. Оставят се така около 5-10 минутки за да поомекнат продуктите. След това се добавя доматеното пюре и сместа се оставя да поври докато течноста от пюрето се изпари. Слага се щипка захар за да "убие" киселия вкус на доматите, сол ма вкус и щипка черен пипер (може и повече ако обичате по пикантни храни). Добавят се и други подправки по желание.
Отделно се разбива яйцето и след като соса се свали от котлона (за да не се пресече) се добавя към него. Добавя се и ситно нарязания чесън. Слагам го в края за да се запази поне малко аромата му. Чесъна може да се сложи и в началото, заедно с лука, но така изобщо няма да се усеща. Соса се връща на котлоназа около 1-2 минутки. Следва пасиране за да стане хомогенна маса. Може да се добави и една супена лъжица масло или маргарин.
Соса е подходящ за спагети, пици и като гарнитура.