Защо бурканите се отварят по-лесно под гореща вода?

  • 969
  • 4
Чувала съм, че ако прекараме буркан под гореща вода, ще се отвори по-лесно. Скоро го пробвах и наистина избачка, но сега се чудя каква е логиката и обяснението зад това явление, ако има някой наясно, ще се радвам да обясни!
Виж целия пост
# 1
Чувала съм, че ако прекараме буркан под гореща вода, ще се отвори по-лесно. Скоро го пробвах и наистина избачка, но сега се чудя каква е логиката и обяснението зад това явление, ако има някой наясно, ще се радвам да обясни!

Физика - вакуум. Бурканите се варят за да се стерилизират, но не само. Освен това при варенето въздухът в буркана се разширява и част от него излиза навън през капачката. После при охлаждане въздухът се свива и засмуква капачката с частичен вакуум. Всъщност не я засмуква, а атмосферата я натиска заради вакуума.Когато загрееш буркана въздухът се разширява и вакуумът изчезва, съответно изчезва силата, натискаща капачката. И тогава се развива лесно.
Идентичен резултат се получава ако с нож или отвертка натиснеш леко капачката отдолу точно до зъбчетата, които вървят по резбата на буркана (не се обяснява лесно без да се покаже). Вижда се как навлиза въздух и после се отваря лесно. А най-лесно е ако просто забиеш здраво острие в капачката. Аз така правя с един здрав туристически нож. Не пробвай с друг, може да му счупиш връхчето.
Виж целия пост
# 2
Физика - вакуум. Бурканите се варят за да се стерилизират, но не само. Освен това при варенето въздухът в буркана се разширява и част от него излиза навън през капачката. После при охлаждане въздухът се свива и засмуква капачката с частичен вакуум. Всъщност не я засмуква, а атмосферата я натиска заради вакуума.Когато загрееш буркана въздухът се разширява и вакуумът изчезва, съответно изчезва силата, натискаща капачката. И тогава се развива лесно.
Идентичен резултат се получава ако с нож или отвертка натиснеш леко капачката отдолу точно до зъбчетата, които вървят по резбата на буркана (не се обяснява лесно без да се покаже). Вижда се как навлиза въздух и после се отваря лесно. А най-лесно е ако просто забиеш здраво острие в капачката. Аз така правя с един здрав туристически нож. Не пробвай с друг, може да му счупиш връхчето.
Физика, разбира се. Благодаря ви много за разяснението!
Виж целия пост
# 3
Чувала съм, че ако прекараме буркан под гореща вода, ще се отвори по-лесно. Скоро го пробвах и наистина избачка, но сега се чудя каква е логиката и обяснението зад това явление, ако има някой наясно, ще се радвам да обясни!

Моят пък най-лесен начин за отваряне на буркани е като го ударя на нещо твърдо, плот, земя...
Виж целия пост
# 4
И аз отварям буркани, като ги удрям в плота. Подлагам кърпа, обръщам буркана с капака надолу и удрям върху нея. Действа безотказно. Сега, ако някой реши да опита, да не вземе да изтряска буркана силно. Удря се сравнително леко.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия