Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Чугунен тиган - помощ

  • 448
  • 5
Имам чугунен тиган, подарък е и не знам от къде е купуван, но подозирам, че не е истински чугун, а е с някакво покритие, което се разпада. Притеснявам се дали е опасно да готвим и ядем от него, тъй като храната става на черни точици.

Тиганът на пръв поглед изглежда като класически чугунен, много е тежък. В началото си изглеждаше нормално, но само след няколко ползвания придоби ужасен вид. На места се лющи, а дъното вече е ужасно релефно. Не мога да преценя дали по-ниските участъци са издълбани или по-високите са някакви налепи, но не мога да го оправя.

Знам, че тези тигани искат специфична поддръжка като например да се омазняват, да не остават мокри, защото ръждясват, да се чистят със сол и т.н. Всичко това съм го правила, но се чудя дали в случая не е по-сериозен проблем, или изобщо тиганът е "фалшив".

Идеи какво да го правя?

Прилагам снимки:

Скрит текст:Виж целия пост
# 1
Не мисля че е фалшив, даже май имате "ретро" чугунен тиган, проверете в интернет марката и номерчето отдолу. На мен ми прилича на сериозно натрупване на изгорели мазнини и храна - бих се опитала да накисна и да постържа със сол по-сериозно. Дори да видите ръжда, не е проблем, тъй като това се оправя със seasoning. Вижте тази статия :
https://thepan-handler.com/how-to-clean-black-residue-off-cast-iron-skillet/
Виж целия пост
# 2
И на мен на съвсем истински ми прилича.
https://www.ebay.com/p/1724657894

Вижте инструкциите за поддръжка тук
Виж целия пост
# 3
На мен ми прилича на истински като цяло. А това отгоре е или налеп или боя. Може да е някой стар тиган втора употреба и търговецът да се е опитвал да го боядиса и да го продаде за нов? Едно добро шлайфане с телена четка на бормашина май ще реши проблема генерално - ще стане абсолютно чист метал и после ще си го сезонираш наново. Но от снимката виждам да се бели на люспи това покритие и не ми харесва. Също и дебелият налеп по дъното.
Виж целия пост
# 4
Благодаря за статиите, надъхах се да го съживявам.
Понеже нямам телена четка, взех да търкам дъното с телче за съдове - нищо не излезе, но опитах с дървена шпатула и успях да отчопля част от черните налепи, значи наистина са налепи, а не е продънено дъното.
Обаче става адски трудно и нямам толкова сила да търкам. Явно наистина ще трябва да пробвам с телен накрайник (може ли на дрелка?). Вече и аз си мисля, че е боядисван и боята се лющи - това по страничния борд. В такъв случай предполагам, че боята е опасна?
Виж целия пост
# 5
Благодаря за статиите, надъхах се да го съживявам.
 Явно наистина ще трябва да пробвам с телен накрайник (може ли на дрелка?). Вече и аз си мисля, че е боядисван и боята се лющи - това по страничния борд. В такъв случай предполагам, че боята е опасна?

Точно това те посъветвах. Чистили сме така дъното на стоманен тиган загарял на газ (отдолу). Стана като слънце.
Само си купуваш ей туй от картинката от някоя железария. Гледай да е с месингова, а не със стоманена тел, по-малко драска, а само сваля налепите. И давайте двама - единият да държи тигана, другият бормашината.https://promachines.bg/product/6575/telena-chetka-za-bormashina- … -75mm-raider.html
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия