Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ОСМОКЛАСНИЦИ 2022/2023 В къщи, на море или планина осмокласник чака своята нова училищна среда! - 1

  • 44 621
  • 745

Анкета

Искате ли в следващата тема да включим и списък на децата ни по училища?

Опции:

Скрит текст:
Flowers Four Leaf CloverДОБРЕ ДОШЛИ В ОСМОКЛАСНАТА ТЕМАFlowers Four Leaf CloverBooksСПИСЪК с КНИГИТЕ за 8 КЛАС Books
Скрит текст:
Старогръцка митология. Митове за Прометей, за Едип; Троянски митологичен цикъл
„Илиада“ (Омир): откъси от I, VI, XXII, XXIV песен
„Любов“ (Сафо)
„Антигона“ (Софокъл)
Библия. Библейски сюжети за грехопадението, Каин и Авел, Мойсей; за Исус, за Богородица; откъси от Евангелие от Матей и от Евангелие от Йоан
„Пространно житие на Константин – Кирил“
 „Азбучна молитва“ (К. Преславски)
„За буквите“ (Черноризец Храбър)
Из „Декамерон“ (Дж. Бокачо): Ден първи, Новела трета – „Притчата за трите пръстена“
Из „Дон Кихот“ (М. де Сервантес): I и VІІІ глава
„Хамлет“ (У. Шекспир)
Сонет 91 („Един се хвали с ловкост и успехи...“), Сонет 130 („Очите ѝ не са звезди...“) (У. Шекспир)

Процедура за отпускане на помощ за осмокласник
ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ОТПУСКАНЕ НА ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ЗА УЧЕНИЦИ, ЗАПИСАНИ В ОСМИ КЛАС  2022/2023
Уточнение1: Процедурата за отпускане е същата както през 2021г.
Уточнение2:  Тази помощ НЕ се отпуска за ученици, записани в частни училища!


Проект на заповед за определяне на учебното време 2022/2023
Уточнение: Това все още е проект не е утвърден!!!


УЧЕБЕН ПЛАН ИИЧЕ
Скрит текст:

Sign Triangular Flag On Post Има малка разлика в плановете ИИЧЕ, които са за профили Математически, СХН, Икономическо развитие и Природни науки. Качените тук са за профили Чужди езици и всички други без изредените. Разликата е, че мат, схн, ир и пн имат в осми клас два часа седмично информатика към задължителните предмети и нямат никакво ИУЧ. (Maria007)
УЧЕБЕН ПЛАН РИЧЕ
Скрит текст:

Профилирана подготовка:
http://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2020/12/Организация … на-подготовка.pdf

ТИПОВЕ И ВИДОВЕ ПРОФИЛИ И ГИМНАЗИИ:
Скрит текст:
Първи гимназиален етап – 8-10 клас.
Втори гимнапиален етап – 11-12 клас.
ДПП – държавен план-прием;
ООП – общообразователна подготовка;
ИУЧ – избираеми учебни часове;
ФУЧ – факултативни учебни часове;
ПП – профилирана подготовка/ на места профилиращ предмет;
СХН - софтуерни и хардуерни науки

Има 2 типа гимназии: профилирани и професионални.
* Професионалните ти дават професия (ако е по-лесно си правете аналогия с техникумите от нашето време). Те нямат достатъчен хорариум по някои предмети и това не удовлетворява изискванията за прием в някои чужди университети. При тях няма профили.
* Профилираните са с 2 профила определени още с ДПП (държавен план-прием) и 1 или 2 профила, които могат да бъдат определени още с ДПП или когато децата са в 10ти клас. Профилите се изучават само във втори гимназиален етап. В първи гимназиален етап се учи ООП (? – общообразователна подготовка) по съответната рамка и се учат ИУЧ (избираеми учебни часове) и ФУЧ (факултативни учебни часове), които както видяхме от избора и на смг, не е задължително да съвпадат с профилите. Профилите са важни, защото само те, БЕЛ, ЧЕ (чужд език), мат, го (?) и ФВС (физическо възпитание и спорт) се изучават в последните 2 години. Т.е. трябва на детето да не му е мъка, да са му полезни, да се справя с тези предмети, ако гони висока диплома и по тези предмети ще има по-висок хорариум, който е важен за някои чужди унита. Освен това вторият ДЗИ (държавен зрелостен изпит) се полага на един от профилите (по избор на ученика). (maria77bg)

В края на 10-ти клас се приключва с т.нар. разказвателни и в 11-ти и 12-ти клас ще се изучават само ако са профил. (svetlaem)

След като всички изучават математика в 11-12 клас, как кореспондира изборът на профил математика с втория гимназиален етап? Учат повече часове от деца, които не са с този профил, или просто ДЗИ може да е по този предмет? (zazu1)

Профилираната подготовка по всеки предмет означава не просто повече часове, но и доста по-задълбочено изучаване на предмета. Не може да се обясни с две думи, но ако се сравнят двете учебни програми става ясно (за общообразователна и за профилирана подготовка). (Дидева)

Аз продължавам да не мога да се ориентирам с тези профили. След като са след 10 клас, като избереш паралелка с немски и математика при кандидатстването след 7 клас, какво всъщност избираш? Не учиш ли повече от тези два предмета още от 8 клас? (zazu1)
Да речем, че говорим за  СМГ с немски. Чисто хипотетично. Двата задължителни профилиращи, определени на национално ниво, ще са ясни още при кандидатстването - математика и информатика или математика и физика. Езикът може да бъде включен като трети профилиращ, но не е задължително. (Дидева)

СМГ си гласуваха на педагогически съвет профилите и рамките. Същите като миналата година по информация на родител от общото събрание. Третият профил няма да е определен с ДПП. 11 клас догодина ще са с трети профил първи чужд език, за четвърти профил не беше сигурна майката (каза физика, но не си заложи главата). (maria77bg)

ДЗИ по желание се държат върху материала от общообразователната подготовка. За някои предмети това ще е учебното съдържание до десети клас, защото с тях се приключва тогава (разказвателните например), но за други - ще обхваща този до 12. клас включително (например математика или БЕЛ). (Дидева)
Аз пък се чудя как точно университет (независимо български или чужд) ще разграничи “този” от “онзи” ДЗИ? (звездица)

Предполагам, че няма да е трудно. В дипломата вероятно ще е уточнено кой е върху ПП (профилираща подготовка) и кой - върху ООП. Признавам си, че още не съм задълбавала в конкретното съдържание на дипломите, а и не мисля, че има образец.
За нашите университети, ако се кандидатства с ДЗИ, може за това върху профилираната подготовка да се заложи по-висок коефициент в балообразуването. (Дидева)

За чужд университет май ДЗИ не играе никаква роля, ако не греша. Съответно дали ДЗИ ще е по ООП или по ПП, няма да има значение? За тях роля би изиграл хорариумът, нали не бъркам? А от друга страна нашите университети изобщо гледат ли хорариум при прием? (звездица)

Звездица, много университети искат освен хорариум и оценка от изпит, примерно не по-ниска от 5.80. Не само в ОК. (Слънчевата)

Значи дали съм разбрала правилно:
Ако детето не е в гимназия или СУ (средно училище), а отиде в нещо като преди техникум - ще са му затворени пътища да учи в чужбина, така ли? (luss)

Не е задължително. Не всички чужди университети имат еднакви условия за прием. Затова писах, че ако дадено дете има за цел определен университет, то е добре да си погледне изискванията за прием. Има изложения на образованието в чужбина, там също може да се пита. (maria77bg)

Професионалните паралелки, незавасимо в кое училище са, са с учебен план за съответната професия. Т.е. хорариумът на предметите е един и същ, както и всички последствия от това. (maria77bg)

Няма значение в какво училище е професионалната паралелка, тя си остава професионална. Същото важи и за профилираните. Ще дам пример. Рамковият учебен план за профил математически е един и същ, независимо дали паралелката е в СМГ или в 999-то СУ. Същото важи и за професионалните паралелки. Рамковите и типовите учебни планове са едни и същи, независимо от това дали паралелката е в професионална гимназия или да речем в МГ - Пловдив. (Дидева)

Аз за друго се чудя. Първи и втори ПП (профилиращ предмет) са си регламентирани с ДПП и там няма мърдане, но какво пречи трети и четвърти ПП да се направят по-гъвкави, а да не се закрепват към цялата паралелка. За тях да се обединяват ученици от различни паралелки. Пак ще има някакво ограничение, доколкото трябва да се събере група, но възможностите ще са много повече.
По основните предмети ще има достатъчно желаещи. Единствено трябва програмата да е съгласувана. В определени дни и часове всички ще имат трети профилиращ предмет - едни ще отидат за математика, други за история и така. После се връщат по класовете си за часовете по първи ПП примерно. (ston )

Дали съм схванала правилно за професионалните паралелки, защото ми е много важно дали да изберем такава в МГ или нормална такава с профил ИТ или математически, и съответно в нормално СУ (средно училище) с профил ИТ:
Това, което разбрах е:
1. Професионална паралелка "програмиране" в ПМГ гимназия се явява същото като паралелка "програмиране" в коя да е друга професионална гимназия и съответно възможностите за чужд университет е възможно да са поорязани?
2. От друга страна професионална в ПМГ дава предимство за професия веднага след училище сравнено с паралелка ИТ (информационни технологии) пак в ПМГ?
3. Паралелка с профил ИТ в нормално СУ дали е равна на паралелка ИТ в ПМГ?
П.П. детето ми е момче и интересите му са чисто технически. Мечтата му е да стане "монтьор", но е силен ученик и е отличник по математика. Моята мечта е да замине да учи в Германия нещо инжинерно или ИТ 😁 (затова и мисля паралелка МАТ с НЕ в ПМГ) (AIR)

На хартия дали учиш в едно или друго училище с еднакви профили или еднаква професия е едно и също. Разликата е в учителите (преподаването), в средата (което е условно) и в предразсъдъците. (maria77bg)

С риск да стана досадна, защото съм го пускала многократно.
Таблицата отразява часовете по общообразователна подготовка по първи чужд език. Когато езикът е профилиращ, е различно. (Дидева)


А имате ли информация за профилите на училищата по изкуства? (Red )
Профилите са всъщност специалността, която е избрана. Всички налични часове от избираема и факултативна подготовка отиват за обучението по професията. Това за НГПИ (Национална гимназия за приложни изкуства). НУИИ (Национално училище за изящни изкуства) правят профилиране Графика, Живопис, Скулптура и още нещо след 9-ти клас (преди беше така, не видях актуални учебни планове, а не ми се рови да търся). (vesi1)
Имам един въпрос - има ли гимназии без профили и без професионални паралелки? Просто си учат всичко поравно 5 години - има ли такива? (mumble-bumble)
Не, няма такива училища. (maria77bg)
Според новия училищен закон учениците в 11-и и в 12-и клас изучават профилирани предмети, има и нов вид училища - обединени, които са до десети клас. Сега обединените училища в страната са 68, но догодина ще са с 3 повече, каза Михайлова. Тя уточни, че учениците, които завършат обединените училища, ще може да продължат да учат след десети клас в други училища. Учениците, които учат сега по новата образователна структура, са в девети клас. (https://dnes.dir.bg/obshtestvo/mon-razyasni-promenite-v-srednoto … -v-universitetite )
Паралелките са профилирани или професионални, независимо дали училището е гимназия или средно училище. Обединените училища са предимно по селата. Те са до 10 клас. Така борят невъзможността да намерят учители и същевременно нежеланието на децата да учат. Така завършват 10 клас и имат свидетелство за завършен първи гимназиален етап. (maria77bg)
Забравих да пиша за това, което знам за Обединените училища. Правят се предимно в селски райони и в такива с повече ромско население. До 10 клас са Уж с професионална насоченост. (Amanda.D)
В свидетелството за основно образование няма среден успех. На теория оценките, които не са балообразуващи за конкретна паралелка, могат да се окажат важни при определени условия.
"Чл. 59. (1) Когато в класирането има ученици с равен бал и с броя им се надхвърля броят на местата по чл. 48, ал. 1, те се подреждат в низходящ ред по сбора от резултатите от националното външно оценяване.
(2) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 1 се подреждат в низходящ ред по сбора от оценките от балообразуващите учебни предмети, превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците.
(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г., изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 2 се подреждат в низходящ ред по средноаритметичната оценка от оценките по учебните предмети, изучавани в VII клас в раздел А на учебния план - български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците.
(4) (Нова - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г.) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 3 се приемат над утвърдения държавен план-прием и над нормативно установения максимален брой ученици в паралелка."
(Дидева)

Сертификати (информация)
Скрит текст:
Това е CAE - сертификат за ниво С1. Когато даден сертификат се вземе с grade A, както е в случая, се признава следващото ниво, в случая С2. В неговия случай наистина е излишно да се явява на сертификат С2, защото сертификат за С1 е достатъчен за всичко, а и чисто практически нивото му е достатъчно за всичко, освен ако не иска да преподава английски в университет. За FCE с признато ниво С1 обаче, нeщата стоят иначе.
При много висок резултат, уж ти признават по-високо ниво, но си получаваш пак сертификата за нивото, на което си се явил и никъде не ти го признават за нещо повече - ни за университети, ни за работа. Ако се е явила на FCE, което и сертификат за В2, но заради високия резултат и "признаят" нива С1, чисто практически това нищо не значи. Университет няма да й го признае за С1 и правилно, защото това, че е взела FCE с резултат за С1, съвсем не означава, че ще може да вземе реалният сертификат за това ниво САЕ. Трябва доста още да поучи, за да успее да го вземе. Говоря от личен опит /дъщеря ми го взе в началото на 7-ми клас с висок резултат/. Та, хубаво е, че е взела FCE с висок резултат, но реално нивото си е В2. (sanaka)
Ето тук има прилично обяснение, но е само за САЕ. За CPE и FCE нямат разбивки на процентите, но логиката е същата, предполагам.
https://englishacademybg.com/varna/exams/cae-exam  (Слънчевата)

Предишни теми
Виж целия пост
# 1
Я, първа ли съм? Нинче, благодаря за темата!
Гласувах с "да" за списъка.
Виж целия пост
# 2
Фииййуу туп....само метлата ми липсва.... Sweat Smile
Благодаря за темата Нинка ! Заглавието е страхотно!
И аз гласувах с ДА.
Виж целия пост
# 3
Благодаря за новата тема,гласувах с Не:confused:
Виж целия пост
# 4
И аз благодаря за темата!
Нинка, радвам се, че вече си добре!
Заглавието е страхотно! Flowers Hibiscus
Аз гласувах - за.
Виж целия пост
# 5
Нанче, благодаря за темата!

Може списъкът да го направим и във фейсбук групата. За да няма притеснения.
Виж целия пост
# 6
Примък и аз.
Нинче, благодаря за темата и инфото в 1 пост!
Позивитивизъм и добри новини да я заливат! Доволни тийнове и още по-доволни родители (не знам възможно ли е такова едновременно доволство). Айде, ще перефразирам - спокойни тийнове и доволни родители. Така май е по-възможно.

Купихме бански (за който се е притеснил)! Не един, а цели 3! Чавка ми изпи акъла, но така става след обиколка на третия пореден мол.   
По въпроса, гласувах със ЗА. Според мен тази информация е ценна за хора, които искат да попитат някого на лични за инфо за конкретно училище. Може да са от следващи набори, може и от същия да са. Така че е по-добре да я има, за който няма против да я даде. То няма задължителен характер, да се изтипосаме всички, къде ще учат децата. Но не пречи, а и често списъкът е в скрит текст и не се натрапва.
Виж целия пост
# 7
Нинче, много благодаря за чудесно оформената, тема, майсторът си е майстор!
За съм списък, който иска ще даде инфо, пък и с профилно име и дете в училище има известна доза анонимност. На мен ми е било полезно за инфо от майки с опит за дадено училище при изборите, тъкмо по това се ориентирах, така че съм за.
Лежерно провинциално лято за щерката, при баба и с дружки там. При вземане на служебната бележка разбрах класа, учители, класен, съотношение момичета/момчета, оказа се, че с към 11 момичета към 15 момчета  почти до квоти сме го докарали в паралелката, хем е математическа.
Щерката иска някакъв боен спорт да почне наесен, идеи за карате, таекундо, айкидо и подобни в София, какво е подходящо за момиче, нещо да препоръчате?
Виж целия пост
# 8
И аз за, съгласна да има списък.
Благодаря за темата.
Какво да споделя, то нищо  за хвалене. Детето подхвана декамерона, изумена как са живели в ония времена. Впечатлена от мястото на църквата в ежедневието. Брат й изкара стажа, почва да чете за поправка.
Мъж ми не успя да мине лъчетерапията, портът пак е направил беля. При опит да го ползват вдигнал висока температура, със септично втрисане, викнали съдов хирург, който казал, че "плува в езеро от гной" и вчера са го махнали по спешност. Успял е да направи само едно облъчване от планирани 5. Днес го изписват с отворена гнояща рана, правили са само 24 часа венозен антибиотик и са го оставили през устата на едно мижаво аугментинче. Вкарали са от гнойта в системно кръвообръщение, вътрешният край на тръбичката на порта стига до сърцето. В понеделника очаквам да стане готов резултата от антибиограмата и ще натисна 14 дневен венозен антибиотичен курс според резултата.  Един от семейството умря пред очите ми и въпреки усилията ми от сепсис и бактериален ендокардит, втори няма да мога да понеса.  И нататък ще мислим как ще се продължава лечението.
Виж целия пост
# 9
ra, кураж! Стискам палци бързо да го елиминираш възпалението, за да продължи лъчението.Heart
Виж целия пост
# 10
Ох, ra, много сили ти желая.

Благодаря за темата!
В анкетата гласувах с Не.
Виж целия пост
# 11
ra2, кураж. Дано се оправят поне малко нещата.

Аз почвам да се чудя - ако цялто инфо за учебници се снесе на рс септември, дали ще могат да се набавят навреме,  най-вече по езика.
Да де, май за глупости се притеснявам, но просто първото безценно е осмокласник и нямам опит.
Другите две безценни не ги мисля - ще оцелеят сами и без досадната си майка.  За второто безценно ще трябват учебни тетрадки, но това вече е оттренирано и изяснено.
Виж целия пост
# 12
ra2 дано бързо се справите с инфекцията Hands Pray
На сайта на 7-мо има публикуван списък с учебници, но конкретно за тези по английски език пише "колективна поръчка", така че най-вероятно на родителската ще ни изръсят...
Виж целия пост
# 13
Благодаря за темата!
Ра, дано овладеете бързо възпалението и продължите лечението!
Много сили ти желая и стискам палци!
Виж целия пост
# 14
Ох, ra, сила, кураж и Господ да е с Вас!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия