За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

  • 43 612
  • 597
# 420
Аз затварям гореща лютеница и обръщам. Другото, което съм правила е да наредя бърканчетата в тава, на разстояние едно от друго, за да могат и отстрани да се нагтеят. Слагам във фурната на 250 С и когато започнат да къкрят отгоре, затварям с капачка и обръщам.
Виж целия пост
# 421
Сигурно е задаван хиляди пъти този въпрос, но... : с какво пресичате зелето? Сложихме го по-рано и май е почти готово. Знам, че се слага хрян, но какво количество и има ли друго освен хрян? Натриев бензоат не искам да слагам.
Виж целия пост
# 422
Аз слагам в тензухче като вързопче няколко пакетчета синап и е без забележки до ранна пролет.
Виж целия пост
# 423
Скрит текст:
Сигурно е задаван хиляди пъти този въпрос, но... : с какво пресичате зелето? Сложихме го по-рано и май е почти готово. Знам, че се слага хрян, но какво количество и има ли друго освен хрян? Натриев бензоат не искам да слагам.

Виж целия пост
# 424
Аз слагам лимони.
Виж целия пост
# 425
За този хрян четох, че се слага едновременно със зелето. На други места след като стане да се пресече.
Виж целия пост
# 426
И аз избързах. Сложих хрян - корен и листа, синап, дюлеви листа и разпределено в по-малки буркани, вкарах в хладилника. Сега вече застудя и мога да изкарам на балкона. Спасих я.
Виж целия пост
# 427
Правя саламурена туршия. Кофата ми събра 11 литра вода, ще сложа 440 гр едра сол. Колко оцет да сложа? Татко ми вика на око 😳, не ми се иска изобщо да го слушам, защото една година всичко изхвърлих от работа на око.
Виж целия пост
# 428
Какво е саламурена туршия?
Виж целия пост
# 429
Защо и оцет, тогава и захар.  Правила съм, на вкус водата, да ми харесва, не е проблем, но и без оцет си става дива ферментация, не препоръчвам чушки , друго си става. Солта е добре, нормата е 350-400 гр на 10л. При нас водата е варовита ,та и преварена ползвам или ми носят изворна, без хлор.
 Но най-добре да изчакаш Пейч или друг с повече опит в това точно. Отгоре пръчки вишна иил лоза, или каквото има да "потъне".
Виж целия пост
# 430
И нашата вода не е хубава и киселото зеле го правихме с купена, гледахме да не е минерална, а трапезна, дано да стане.
Виж целия пост
# 431
😂😂😂🤦🤦🤦 напълних вече вода от чешмата, варовита е, сега кво ще стане🤒😵‍💫? Не мога да я сменя, защото изсипах и част от разтворената сол във вода.
Не знам защо и оцет🤷, моя баща ми каза, че се слага. Той ми каза и да я бъркам всеки ден, но при мен ще е невъзможно, много ми се напълни кофичката.
С чинии мисля да я притисна отгоре. Друго нямам. Навсякъде прочетох на литър вода - 40 гр сол и така действах и аз. Обаче за оцет не намирам информация.

Саламурена = естествена ферментация. Аз така я знам, че се нарича.Само зеленчуци с вода и сол. Като киселото  зеле, ако не бъркам и то така се прави.
Виж целия пост
# 432
морковелка, спокойно. и с вода от чешмата става.
няма как да бъркаш зеленчуците, когато вече са в кофата. естествена, дива, млечно кисела... всякакви имена има. но принципът е един:
"претакаш" - веднъж на ден изливаш всичката вода в друг съд и после я връщаш обратно. ако кофичката ти е по-голяма и не е удобно да я вдигаш, вземи си един маркуч, пъхни го до дъното и с него източвай водата.
в зависимост от количествата и външната температура става готово за седмица-две.

не се слага оцет.

аз слагам дафинов лист, черен пипер на зърна, целина - стръкчета или резени от главата.
венче от вишневи клони отгоре хем предпазва зеленчуците да не излизат над водата, хем е естествен консервант.

ще стане, не се притеснявай излишно.


Виж целия пост
# 433
Скрит текст:
Правя саламурена туршия. Кофата ми събра 11 литра вода, ще сложа 440 гр едра сол. Колко оцет да сложа? Татко ми вика на око 😳, не ми се иска изобщо да го слушам, защото една година всичко изхвърлих от работа на око.



По принцип това е универсална марината.
Правилно си се ориентирала на 1 л вода 40 г сол. Това ако искаш маринатата да бъде само със сол. За претакането са ти обяснили как да стане.
Виж целия пост
# 434
Шлаух ,тръба някаква, маркуч, дори от система, на дъното и духаш. Или изливаш водата и пак наливаш, както стане. Нищо ,не се знае  колко варовита е, при нас за три дни крана побелява ,много варовик.
 И с чиния става, но над нея сложи бутилка пълна с вода да тежи.Легнала, дано има място. То  и капакът ще притисне, ако много пълно. Да не е на сухо. С оцет има опасност бързо да стане кисело и да питаш с какво се пресича, но не е задължително.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия