За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

  • 37 011
  • 523
# 510
И аз като Lemy., имам рецепта, в която се слага по 40гр сол на литър вода. Миналата година сложих 30гр и понеже ни хареса, тази година сложих пак толкова. След седмица ни се стори безсолно и добавих още сол. И аз търсих българска сол тази година, намерих и сложих от нея. Не помня миналата година каква е била.
Слагам зелето между 15 и 17 ноември.
Виж целия пост
# 511
Заради вас вадих зеле, малко ни е солено с 40 гр на литър вода, но и  водата по-малко от друга година и така се получи, приятно  е, но обичаме по-безсолно. При готвене не слагам сол и  става.
 Вода повече слагах защото правя супа с зелевата вода/армеева черба/, сега не искам,  и това ни омръзна.
 Нищо му няма все още , има леко цвят бял отгоре, но има проблем - като почнах да вземам, се изкриви и  имам камъни специални за затискане - паднаха на дъното. Има дървена решетка, но позволява да се покаже от горе и зеле ,то има леко лигаво, разваля се.  Ами няма да вадя всичко да бъркам на дъното за камъните,  очаквах и  това  и не внимавах въпреки очакването И без това не можем всичко да изядем, ще избирам от долу. В буркани - не върви после ,само се занимавам.
 Но не знам какво ще ми дойде на ум и да почна да оправям белята.
 Топло е времето ,заради това става така.
Виж целия пост
# 512
Заради вас вадих зеле, малко ни е солено с 40 гр на литър вода, но и  водата по-малко от друга година и така се получи, приятно  е, но обичаме по-безсолно. При готвене не слагам сол и  става.
 Вода повече слагах защото правя супа с зелевата вода/армеева черба/, сега не искам,  и това ни омръзна.
 Нищо му няма все още , има леко цвят бял отгоре, но има проблем - като почнах да вземам, се изкриви и  имам камъни специални за затискане - паднаха на дъното. Има дървена решетка, но позволява да се покаже от горе и зеле ,то има леко лигаво, разваля се.  Ами няма да вадя всичко да бъркам на дъното за камъните,  очаквах и  това  и не внимавах въпреки очакването И без това не можем всичко да изядем, ще избирам от долу. В буркани - не върви после ,само се занимавам.
 Но не знам какво ще ми дойде на ум и да почна да оправям белята.
 Топло е времето ,заради това става така.
  Аз затискам зелето с пласмасова решетка с диаметър горе- долу колкото бидона и отгоре 3 бутилки от литър и половина пълни с вода , много добре се покрива зелето .
Виж целия пост
# 513
Много беше топло тази есен! Аз го слагам около 15.11, бидинчето ни е на терасата (София). Тази година обаче го сложихме към 20.10, взех от брат ми, той отглежда около 40 дка. Последните две години слагам сол 300 г/10 л вода и става чудесно. Чак февруари, като се затопли, го нарязвам и стерилизирам в буркани.
Тази година се сми и започна да омеква още на десетия ден. Добавих още сол, но въпреки това хвана  бяла пелена, въпреки сложните корени синап. По Коледа го прибрах в буркани, оставих малко със сок в една кофичка в хладилника и го приключих!
Виж целия пост
# 514
За първа година сложих зеле без претакане в мазата, като си мислех че съм закъсняла на 25.11. Оказа се , че е било точно на време да хване студ.
Отворих на Коледа и беше станало много добре. Направих гювеч с ребра , наденица и ориз. А цвета на чорбата беше нежно розов от едната червена зелка. Много съм доволна !
Затисках с бутилка с вода, но за догодина ще си търся решетка, че се беше размърдала.
Виж целия пост
# 515
Правено по този начин, времето не му влияе.
Виж целия пост
# 516
Здравейте , нямаше ме 10дни у дома , и отворих да видя бидона със зелето - саламурата не е покривала всички зелките и на 3 зелки ,част от повърхността им е била над саламурата , са се развалили/пожълтели , разкашкали са се /

Да хвърлям ли всички зелки или само тези , със жълто-черните петна ?
Чорбичката в бидона може ли да се пие , или трябва да я сменя и нея ?
Виж целия пост
# 517
Изчистете горните листа.
Водата може и да не става за пиене.
Няма как да я смените,това си е саламурата.
Притиснете ги зелките отгоре с нещо тежко.
Виж целия пост
# 518
Изчистете горните листа.
Водата може и да не става за пиене.
Няма как да я смените,това си е саламурата.
Притиснете ги зелките отгоре с нещо тежко.

Благодаря за отговора ви 🌹

Саламурата май не е годна за консумация ,защото не мирише на кисело зеле ,по- скоро сладни .
Самите зелки също сладнят все още ,може би те не са били подходящи за втасване ...луда работа 🙂
Виж целия пост
# 519
Солта ли е малко? 350-400 гр на 10 л вода?
Виж целия пост
# 520
Здравейте! Консервирали ли сте грах? Колко време трябва да се вари?
Изхождайки от проблемният зелен фасул, вероятно повечко, 2-3 часа?
Знам, че масово се слага във фризер, но нямам много място за зарзавати там, а се чудя дали да засея тези дни.
Виж целия пост
# 521
София, аз консервирах миналата година и е ок . Бланширах го за 2-3 мин., насипах в буркани и залях с гореща вода, но не вряща. Варих 1,5ч Рецептата ми е от стара готварска книга. Пише да не се слага сол, че извлича нишестето и побелява на дъното. Водата да е 3% р-р на захар за да запази цвета. Аз обаче прескочих захарта и на едни буркани сложих сол. Действително се появи бял налеп на дъното.
Скрит текст:
Виж целия пост
# 522
Два аспирина на буркани  нормално варене. Бланширан то и така го чистя от шушулките, заварявам и  "пера". Сол ако искаш, три  зелени джанки, две , при мен ,че едри отгоре. И да има  утайка долу, остава като се ползва граха. Това аз правя, всеки за себе си.
Виж целия пост
# 523
Скрит текст:
Здравейте! Консервирали ли сте грах? Колко време трябва да се вари?
Изхождайки от проблемният зелен фасул, вероятно повечко, 2-3 часа?
Знам, че масово се слага във фризер, но нямам много място за зарзавати там, а се чудя дали да засея тези дни.

     
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия