"Приготвено с много любов" – включи се в коледната промоция на „София Мел“

  • 6 163
  • 44
# 30
Еклери
За 40 бр.
Продукти:
400 мл. вода
200 мл. олио
1 ч.л. сол
400 гр.брашно
10 яйца

Още: 2 пакетчета нишесте (ванилия, шоколад) по избор, 1,200л. прясно мляко 10 с.л. захар, краве масло (60 гр.), есенция ром и ванилия

Начин на приготвяне:
В съд на котлона сипете вода, олио и сол.След завиването сипете цялото количество брашно и бъркайте енергично. Веднага махнете от котлона и оставете да изстива. Разбийте с миксер яйцата. Към тях добавете хладното тесто и разбийте с миксер до образуване на еднородна, гладка смес.

С шприц щприцовате еклери. Печете на 180 градуса с вентилатор, 25 минути без да отваряте фурната. Изключете фурната и ги оставете вътре да изстиват.

След около 10 минути открехнете вратата на фурната. Охладените еклери разрязвате на две. На котлона слагаме 500 мл. мляко да заври. Отделно в 100 мл. разбиваме нишестето и като заври млякото го прибавяме към него. Като се сгъсти слагаме 30 гр.кр.масло и половин есенция ванилия. Като започне да прави балончета се маха от котлона и се пълнят еклерите докато е горещо.
С останалото мляко правим кафявия крем по същия начин. От един крем се напълват около 20 еклери.
Виж целия пост
# 31
Какаови човечета
Съставки
Тесто : 200 г   краве масло (меко), 100 г-захар, 0,5 с.л.-готварска сол, 300 г-брашно, 25 г-какао , 1 с.л.-есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Декорация :, 25 бр.-бадеми, 100 г   пудра захар, 1 с.л.-лимонов сок, 1 пак.-захарни конфети Dr.Oetker , 1 пак.   цветни захарни шрифтове Dr.Oetker
Приготвяне
Тесто
Пресейте брашното и какаото. Добавете останалите съставки и замесете тестото. Може да използавате миксер като разбивате първо най-ниска степен, след това на най-висока степен до получаване на еластично тесто. Завийте с домакинско фолио за свежо съхранение. Охладете за поне час в хладилника. Загрейте фурната на 180°C на горен и долен нагревател. Върху набрашнена повърхност разточете тестото с дебелина около 5 мм. Изрежете бисквитки като човечета с помощта на форми за сладки и ги прехвърлете върху тава, застлана с хартия за печене. Поставете бадем върху гърдите на всяко човече и загърнете ядката с едната ръчичка, за да изглежда така, сякаш човечето държи бадема. Изпечете сладките в средата на фурната за около 12 мин, след което оставете да изстинат.


Декорация
Междувременно направете глазурата, като хубаво смесите в купа захарта и лимоновия сок. Поставете глазурата в торбичка с малък отвор (2 мм) или в пош и украсете бисквитките, като по желание нарисувате лица и други шарки. Можете да използвате и поръските в декорирането на сладките.
Виж целия пост
# 32
Тиквеник за Коледа

Продукти
брашно на София мел
1 тиква рендосана на ситно
захар
канела
ванилия
вода
олио

Приготвяне на плънката
Слагам на котлона широка тенджера с олио. Щом се загрее, прибавям рендосаната тиква. Когато пусне водата и се слегне, добавям захарта. Оставям я да къкри до пълно омекване. Преди да я сваля от котлона добавям канела и ванилия.

Приготвяне на тиквеника:
За празника винаги лично си точа корите за тиквеника. Пресявам брашното, правя кладенче и в него сипвам леко затоплената вода с щипка сол. Замесвам твърдо тесто. Откъсвам топка и го разточвам на много тънка кора, трябва да бъде почти прозрачна. Поръсвам с олио и след това слагам от плънката -тиквата със захар. Завивам на руло и слагам в подмаза с олио тава. Така напълвам тавата с корите с плънка. Отгоре поръсвам с останалото ми олио и слагам да се пече на много слаба фурна, като непрекъснато следя и коригирам температурата. Когато се изпече, поръсвам със захар.
Виж целия пост
# 33
Лимонов сладкиш (по Мери Бери)

225 г меко масло
225 г захар
175 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
4 яйца
4 с.л. прясно мляко
2  лимона
1 с.л. нарязана на ситно прясна мента
За глазурата:
175 г захар
2 лимона, сок
В голяма купа сложете нарязаните на ситно листа прясна мента. Добавете яйцата, захарта, мекото масло, брашното, бакпулвера, прясното мляко и фино настърганата кора на 2 лимона. Разбийте сместа с помощта на миксер до хомогенност.

2. Пресипете сместа в тавичка (23х30 см), предварително намаслена и постлана с хартия за печене. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 35-40 минути.

3. За глазурата изтискайте сока на лимоните и към него добавете захарта. Разбъркайте докато тя се разтопи.

4. Извадете сладкиша от тавичката и го оставете да изстине за 10 минути. След това, с помощта на четка, го намажете с глазурата. Нарежете сладкиша на квадратни парчета.
Виж целия пост
# 34


Продукти:
1 кг брашно на София Мел брашно за баница става най-добре тъй като има висок процент белтъчини
мая 1 и 1/2 пакетче суха , (ако е кубче едно 40гр. )
500гр. Затоплено прясно мляко
1ч.л.сол
1с.л. захар
2 яйца
2-3 с.л. зехтин
200 гр масло
Първо активираш маята с 200 мл топло мляко и захарта. Когато шупне я прибавяш към пресятото брашно, солта,останалото мляко и разбитите яйца ( едно яйце и един белтък, другия го оставяш за намазване). Месиш гладко тесто и постепенно прибавяш зехтина докато се поеме добре. Оставяш да втаса в омазнена купа или плик около 1-1.30ч Като втаса обема му се увеличава около 2-3 пъти от началния. Тестото делиш на три. Разточваш тънка кора, мажеш обилно с разтопено масло, отгоре втората ,пак масло и върху третата също . Завиваш и усукваш. след това режеш на парченца и редиш с отрязаното нагоре. Тавата трябва да е добре омазнена с масло. Оставяш ги да втасат отново След което ги намазваш с разбития жълтък 2 с.л.кисело мляко и 1с.л.олио. Печеш на 180градуса за около 30 минути.
Виж целия пост
# 35
Пухкав кекс

Необходими продукти:
4 бр. яйца
1.5 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. айрян
1 пак. бакпулвер
2 пак. ванилия
2 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
пудра захар (за поръсване)

Начин на приготвяне:
Отделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме с помощта на 2/3 от захарта, докато удвоят обема си. Добавяме олиото и разбиваме пак.

Бакпулверът може да угасите и в айряна или на по-късен етап да смесите и пресеете с брашното. Добавяме айряна и разбъркваме пак.

След това добавяме ванилията, какаото и пресятото брашно и вече разбиваме на ръка.

В друг съд разбиваме белтъците с останалата 1/3 от захарта до пухкав сняг. Добавяме разбитите белтъци към другата смес и разбъркваме внимателно, докато се смесят.

Слагаме хартия за печене в кексовата форма и изсипваме половината смес. В останалата добавяме какаото, разбъркваме и я изсипваме върху бялата.

Печем за около 40 мин. на 170-180 градуса, като при необходимост сваляме или вдигаме кекса на различни нива в печката, за да се изпече равномерно. Това се налага, тъй като той бухва доста и е възможно да изскочи от формата, както стана при мен, когато го правих за първи път.

Може ако се страхувате да не загори отгоре след първоначалното бухване да сложите алуминиево фолио, докато кексът се запече. Проверяваме готовност с помощта на клечка или дървен шиш. При поднасяне поръсваме с пудра захар.
Виж целия пост
# 36
Чешки сладкиш

Необходими продукти:
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч. брашно София Мел
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
3-4 с.л. какао
1 бакпулвер
За крема:
400 мл заквасена сметана
1/2 ч.ч. пудра захар
За украса: кокосови стърготини или шоколадови пръчици.

Смесват се всички сухи продукти и се разбъркват. Добавя се киселото мляко и се разбърква до получаване на еднородна смес.
Изсипва се в кръгла тава и се пече 30-40 минути на 180 градуса.
Като изстине се залива с крем от сметана и пудра захар.
Украсява се по избор с кокосови стърготини, шоколадови или захарни пръчици.
Виж целия пост
# 37
Коледни меденки курабийки

Съставки:

яйца - 2 бр.
мед - 1/2 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
канела - 1 с.л.
брашно - 400 - 450 г
пудра захар - 200 г
белтък - 1 бр.
лимонов сок - 2 ч.л.

В дълбока купа се разбъркват яйцата на ръка. Добавят се захарта, медът и олиото, в тази последователно, разбиват се и се добавя канелата.
Брашното се пресява отгоре заедно със содата. Замесва се меко тесто, което трябва да не лепне.Тестото се разточва и с помощта на формички се изрязват курабийки.
Подготвят се тавички с хартия за печене. Нареждат се курабийките. Пекат се в предварително загрята на 180 градиса фурна около 7 - 12 минути, зависи от дебелината на меденките.
За украсата се прави захарна глазура - разбивате белтъка, пудрата захар и лимоновия сок. Ако сместа е много течна, се добавя още пудра захар, а ако е много гъста - още малко лимонов сок.Украсяват се готвите курабийки с шприц.
Виж целия пост
# 38
КОЛЕДНА ПОГАЧА
ПРОДУКТИ : Прясно мляко - 500 мл, яйца - 3 бр. (единия жълтък за намазване), мая - 1 кубче, олио - 3 с.л., захар - 2 с.л., сол - 1 ч.л., брашно - около 1.2 г, масло - 80 г за намазване на корите, сусам - за поръсване
ТЕСТО ЗА ДЕКОРАЦИЯ
брашно - 100 г, натурално нишесте - 50 г, вода - 80 мл, сол - щипка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ : В една част от топлото мляко (100 мл) разбърквам захарта, маята и 2 с.л. брашно, оставям да се активира, след което прибавям към пресятото брашно с яйчената смес. Замесвам меко тесто, което оставяме да втаса за около 40 минути. Разделям тестото на една голяма част (650 г), две средни части (550 г) и една по малка топка. Голямата част тесто разделям на три части, всяка част разточвам на три обли кори, които мажа с масло и редя една върху друга без последната. Разрязвам на 8 триъгълника, но не до края, за да останат свързани, всеки триъгълник обръщам назад. Средната част тесто разточвам на също 3 обли кори, мажа с масло, редя една върху друга, тях режем на отделни 8 триъгълника. Поставям ги във вътрешната част на погачата. Другата средна топка разделям на две, оформям обла топка за центъра и фитили, от които оплитам 2 части или просто усукваме. Плитките поставям по края на средната топка. Готовата погача оставям да втасва, а през това време правя тестото за декорация и изрежете цветя и букви. Когато е втасала погачата, я намазвам с разбития жълтък и малко мляко. Поставям изрязаните букви (Весела Коледа) и цветя по ваш избор. Поръсвам със сусам и печете в загрята фурна до хубав и златист загар за около 40 минути.
Виж целия пост
# 39
Брациговски милинки. Много сполучлива рецепта.
За тестото:
300гр. прясно мляко
1 кубче мая
1 с.л сол
1 с.л захар
5 с.л олио
5 с.л кисело мляко
2 яйца
брашно за меко еластично тесто, около 1 кг
За наръсване:
150-200 гр.сирене
Сусам
За овалване:
150 гр. масло
За заливката:
1 жълтък
1/2 с.лъжица сол
3-4 супени лъжици брашно
Маслото, което е останало от потапянето
50 мл. прясно мляко
 Замесва се тесто. Втасва 40 минути. Разделя се на 40-50 топчета, които се потапят в масло и нареждат в тавичка. Натрошава се сиренето. Залива се със заливката. Поръсва се със сусам. Пак втасва 20-минути. Пече се на 180-200 гр. Добър апетит!
Виж целия пост
# 40
Коледни меденки                   Необходими продукти: 2 яйца, 1 ч.ч.захар,1 ч.ч.олио, 2 суп.лъж.мед,1 ч.лъж.сода за хляб,2 ч.лъж.канела и брашно.       Начин на приготвяне:Смесваме всички посочени продукти,като слагаме брашно,колкото поеме сместа,така че да замесим меко тесто за разточване.Разточваме тестото с дебелина от около 1 см.С помощта на формички изрязваме сладки.Слагаме ги в тава застлана с хартия за печене и ги печем в загрята фурна на 180-200 градуса,докато леко се зачервят. Оставят се да изстинат, след като са готови и се украсяват с шоколад или крем
Виж целия пост
# 41
Предлагам рецепта с много любов, но за съжаление без снимка - любовта изяде хляба Simple Smile
Рецепта за гръцки питки/хляб :
340 грама топла водя (35 градуса)
1 пакетче суха мая се разтваря във водата
Прибавям 15 грама захар и 15 грама сол.
Добавям 50 грама зехтин.
Разърквам да се хомогенизират.
Към тази течност добавям 450 грама брашно като не го меся, а го обърквам само с една лъжица колкото да стане една туткалеста смес.
Загъвам със стреч фолио и оставям около 3 часа да втаса на топло.
От тази смес правя 2 хляба като подлагам на хартия за печене брашно или галета и хляба оформям на плота пак върху поръсено брашно, за да не ми залепва.
Правя 2 продълговати хлебчета.
С мокър нож преди да се сложат да се пекат се правят 3-4 разреза отгоре на питките.
Пекат се на предварително загрята фурна с вода и 200 градуса.
Виж целия пост
# 42
УСУКАН ТУТМАНИК
Необходими продукти:
•   200 милилитра прясно краве мляко;
•   2 яйца (оставя се един жълтък за намазване отгоре);
•   2 супени лъжици кисело мляко;
•   2 супени лъжици олио;
•   1 супена лъжица захар;
•   1 чаена лъжичка сол;
•   7 грама суха мая;
•   500 грама брашно София мел;
•   200 грама сирене;
•   Кръгла тава около 30-32 см диаметър.
Начин на приготвяне:
От прясното и киселото мляко, яйцата, олиото, солта, захарта, маята и брашното се замесва тесто. Оставя се 15 минути да втаса. Тестото се разделя на 4 части, а плънката на 3 части. От всяка част тесто се разточва кръгла кора с приблизително размера на тавичката, намазва се с разтопено масло и се поръсва със сирене. Корите се поставят една върху друга - ред тесто ред плънка. Разрязват се на успоредни ленти от около 4 см дебелина, лентите се усукват и поставят в тавата, покрита с хартия за печене на същото място, откъдето са изрязани, така, че да се запълни цялата тава. Тестото се оставя на топло, докато удвои обема си. След това се намазва с разбито яйце. Пече се в предварително загрята на 150 градуса фурна до готовност (суха клечка) за около 30 минути.
Виж целия пост
# 43
Любима рецепта , за любими меденки...

Декорирани меденки
с фонданов принт
 Продукти за тестото:
2 яйца
100г захар
50г кафява захар
200г мед
200мл олио
10г бакпулвер
10г микс от подправки – канела, карамфил, бахар, кардамон, индийско орехче, джинджифил- по желание;
около 650г брашно, пресято
За  100  бр. сладки  са  необходими три дози.
• Начин на приготвяне:
Двата вида захар и медът се слагат в тенджера с дебело дъно. Поставят се върху котлон и се разтопяват на средно силен огън. Разбъркват се от време на време.
Когато захарта се е разтопи напълно, се изсипва бакпулвера и подправките и всичко се разбърква. Получава се бяла, пенеста смес. Прехвърля се в голяма купа и се оставя да се охлади за 5-10 минути, като се разбърква междувременно.
Към нея се добавят яйцата, едно по едно и накрая олиото. Всичко се разбърква много добре.
Започва се добавянето на брашното. Когато сместа стане гъста и трудна за разбъркване, се прехвърля върху набрашнен плот. Меси се, докато се получи меко и гладко тесто. Не бива да се прекалява с брашното, защото меденките ще станат твърди.
Тестото се разделя на две части и всяка от тях се опакова в свежо фолио. Прибира се в хладилник за няколко часа, докато тестото стегне.
Може да се замрази, но преди употреба трябва да се извади поне час на стайна температура.
Охладеното тесто се разточва върху набрашнен плот и се изрязват сладки, с формички, които сте подбрали за повода.  Ако искате по-хрупкави меденки, разточете по-тънко, ако искате по-меки, разточете по-дебело.
Сладките се пекат в предварително загрята на 180°C за 10-12 минути, в зависимост от това дали искате да са по-меки или по-препечени до степен, когато краищата започнат да се зачервяват.
• За декорацията са нужни:
Принт на фонданова хартия;
моделираща маса – готова или домашно направена;
различни перлички и други захарни декорации - по желание;
захарен сироп, който се използва за лепене; или  Кристалин; тайлоза и др.
перлен спрей (блясък) за финален завършек или суха прахова боя;
Моделиращата маса (фонданово тесто) се разточва  с дебелина около 2- 4 мм и се изрязва  със същата форма, която е ползвана за сладките. Ако тестото започне да залепва, повърхността, върху която се работи, се покрива с малко нишесте. Някои използват пудра захар.
Ако не разполагате със  сладкарско лепило; Кристалин и т. н.,може да лепите със захарен сироп.
Сладките се навлажняват със захарния сироп с помощта на чиста  четка. Покривате бисквитката с  изрязаната моделираща маса отгоре и внимателно  заглаждате с ръка. Декорирането с принт се прави веднага, тъй като тестото изсъхва и след това ще бъде невъзможно да се работи с него. Предварително сте си изрязали картинките, по контура, отпечатан на фондановия принт. Изрязването на картинката може да стане  и с „ къдрава ножичка”, за  постигане на по-голям визуален ефект.
Преди да залепите, се убедете, че прозрачното фолио под изображението  е отстранено.
Пак с помощта на четка нанасяте тънък слой захарен сироп върху моделиращата маса. Внимателно, като пазите напечатаната повърност от съприкосновението и с вода, полагате изображението върху моделиращата маса. Водата и влагата могат да повредят напечатаните фонданови листи. Фондановите листи се съхраняват на стайна темепература, в плик със цип.
Искам да заостря вниманието Ви върху това- не нанасяйте „лепилото” върху фондановия принт, а върху покритата с моделираща маса бисквитка.
Сладките, декорирани по този начин се  оставят за около 12 часа  на открито и сухо място, за да могат да стегнат и да не се развалят при опаковането.
Може да пекетирате индивидуално, в целофан, да украсите със сатенена панделка, да прикрепите малка благодарствена картичка- всичко зависи от Вашето въображение и желание да впечатлите получателя. Ако искате Вашите бисквитки да имат луксозен вид и да ги запазите невредими при транспортиране, използвайте нашите дизайнерски кутии, които подсилват стойността на Вашето творение, защото са направени точно за  тези бисквитки, като дизайна  на бисквитките присъства и в дизайна на  опаковката.
От сърце желая творческо вдъхновение и много щастливи и празнични моменти.
(меденките са по рецептата на http://sunshineskitchen.com
Виж целия пост
# 44
Фъстъчени бисквити
Продукти:
2/3 ч.ч. краве масло на стайна температура
1/2 ч.ч. фина кристална захар
1 яйце размер L
1 ч.ч. печени, белени фъстъци фино смлени
1 и 1/2 ч.ч. (около 250г.) пшенично брашно
2 ч.л. бакпулвер
За гарниране:
1/2 ч.ч. белени, печени едро смлени фъстъци
Начин на приготвяне:
В купа се разбиват с миксер маслото и захарта, добавя се яйцето и отново се разбива до пълното му усвояване. Добавя се фино смлените фъстъци в които е добавен бакпулвера. Разбъркваме и добавяме малко по-малко от пшеничното брашно, тестото трябва да наподобява обработен пластин на пипане и да не лепне по ръцете.

От тестото късаме топчета колкото орех и с длани оформяме топче, което след това леко притискаме с пръсти и овалваме само едната страната в едро смлените фъстъци. Нареждане ги в тава постлана с хартия за печене. Печем бисквитите в предварително загрята фурна на 180°С за 10 минути.

*Вместимостта на чаената чаша е 250 мл.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия