Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Децата, кризата и финансите

  • 11 926
  • 204
Редуцирахте ли покупките на прищевки? Обяснявате ли, че времената са по-трудни? Не става дума само за коледните подаръци, а по принцип.
Виж целия пост
# 1
Не съм обяснявала какви са времената, защото децата не е нужно да се притесняват с неща, които не зависят от тях. И да, те също може да са тревожни.

Прищявки какво значи за вас?
Не съм им обслужвала щенията, но съм ги научила кое си струва и кое не. Безцелно харчене и трупане - никога не съм практикувала.
Виж целия пост
# 2
Примерно кукла за 50-100лв. или телефон за над 1000, щото приятелчетата нямат по-евтини.
Виж целия пост
# 3
Имам тийнейджъри, имам финансови сътресения и почти всяка седмица обяснявам и понякога повишавам тон.
Виж целия пост
# 4
Примерно кукла за 50-100лв. или телефон за над 1000, щото приятелчетата нямат по-евтини.
 
Колко е голямо  детето, което иска тел. за над 1000 лв?
Бих обяснила, че и за себе си не съм купила толкова скъп.
Когато си изкарва парите само и може да си подволи - тогава.
Малкото с куклата - няма да разбере. То ще мисли, че дядо Коледа я носи и мама не влиза в разходи.
Виж целия пост
# 5
Тийновете са в тази група. Като ги гледам как се сравняват из "Тик Ток".
Виж целия пост
# 6
Ролята на възпитаващ е родителя.
Приятелчетата слабо ме вълнуват, ако съм се справила, би следвало и детето да не го вълнуват до фаза тръшкане за какво ли не.

Иначе, лично аз купувам телефони и по 2,5К, които се стопанисват акурантно и се пазят до момент за нов, който сами си преценяват и това се обсъжда.

Не награждавам и не отнемам с възпитателна цел, защото така ги подчинявам на материалното.
Виж целия пост
# 7
Синът ми винаги е бил пряк свидетел как си вадя хляба. Като тийн вече виждаше, разбираше и помагаше за всичко. Изкара и едни семинари за тийнове, където ги учат на самооценка и центриране в автентичността им. Това му помогна да не се сравнява с никой, и да знае и да държи на собствената си ценност. Никога не ми е искал нещо, което да знае, че ще ме затрудни. Дори ми е давал от детските, за да платя тока навреме. Сега е студент и пак скромно го раздава, а не е да не върти гаджета вече. От мен и от баща си е поискал по 200 лв за Коледа, нещо за компа иска да си купува.
Виж целия пост
# 8
Тийновете са в тази група. Като ги гледам как се сравняват из "Тик Ток".

Днес са телефони, утре ще започнат да сравняват и новите си скъпи и мощни коли. Тогава какво правиш?
Знам, че е много трудно, особено днес в този материален свят, но се опитваш да обясниш и да учиш, че човек е това, което се е изградил като личност, а не се отъждествява само с вещите, които има. Поне примери в публичното пространство – колкото щеш.
Виж целия пост
# 9
Никога не сме купували, защото някой е проявил каприз за нещо или защото някой друг има.
Когато имат нужда купуваме. Когато нямат нужда, не.
От малки ги учим, че нямат нужда от ненужни неща.
Самите ние сме минималисти и не се зариваме с вещи. Не робуваме на моди. Харчим за емоции, а не за предмети.
Децата ни знаят, че могат да получат всичко, когато ще го ползват наистина и ако успеят да мотивират нуждата си.
Прищевки обаче не задоволяваме, нито тръшкания.
Виж целия пост
# 10
Не съм обяснявала за криза. Знае, че се купува по преценка на родителите, а не всичко, което детето погледне. Нейните искания са мащабни - от лего-та до още една кола и още две къщи. Обяснила съм, че родителите отговарят и преценяват, засега това стига.
Виж целия пост
# 11
Не се влияе особено от приятели. Ако нещо си е харесала много, знае, че ще бъде купено, когато имаме възможност и ако преценим, че е ок. Няма драми.

В кризата след 2009-та бяхме много зле. Тогава за 3-4 г. свихме силно разходите и го приемаше нормално. Но и по принцип никога не е искала нещо много скъпо, освен телефон, като вече беше на 17 г.

В момента нямаме финансови проблеми, да чукам на глава, обаче подаръците ни за Коледа и по принцип, са съвсем обикновени, козметика среден клас, някоя дрешка, парфюм.

Трябва да предподписваме един договор за телефон и каза, че се чуди дали да не си избере нов. С достатъчно добър е, за 1000+ лв., на 1 г. Догодина ѝ казахме, че живот и здраве, като я приемат в университет, ще ѝ подарим нов, сега няма нужда от смяна. Съгласи се, харесвала си нейния, но нали, да не е напразно подписването, затова си го помислила Trollface без значение какви доходи имаме в момента, не купуваме подобни устройства, само защото има нов модел.
Виж целия пост
# 12
Какво значи прищявка?
Ненужни боклуци мразя да купувам. Дъщеря ми още е малка и не разбира, за чрд и т.н. не сме й купували нищо специално, освен торта и балончета.
За Коледа ще получи нещичко от нас и доста неща от близки, защото вече и тя е в очакване. Извън празниците не купуваме играчки и т.н., само необходими неща като дрехи, обувки, ученически пособия.
Синът ми има доста мащабно желание за Коледа. Още не сме решили дали да го удовлетворим. По принцип е нещо, което със сигурност ще бъде използвано. Той все още вярва  дядо Коледа и не знам как да процедирам.
Виж целия пост
# 13
Моите тийнове, единият вече над тази възраст не са си играли с кукли 😅 по 100лв. Шегувам се, разбира се.
И двамата започнаха да работят веднага след получаване на осигурителен номер, т.е. 16г. Вече знаят чудесно как се изкарват пари, как се харчат, защо е важно да се планира, кои са предимствата и недостатъците на артикули на изплащане и прочие. Дребният е на 17г и има iPhone 14 Pro. Сам си го плаща, не ме притеснява с претенции.
Всъщност и двамата никога  не са го правили. С баща им успяхме да намерим баланс между подаръци, награди за добре свършена работа и глезотии, които да оценяват.
Виж целия пост
# 14
Редуцирахте ли покупките на прищевки? Обяснявате ли, че времената са по-трудни? Не става дума само за коледните подаръци, а по принцип.
Понякога да, друг път не. Сега поиска скъп подарък, ще го получи, но ще му служи и за училище.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия