Рак на белия дроб - тема 11

  • 60 180
  • 1 054
# 720
Невероятни знания както винаги!
Очарована съм. Респект.


Възможно е  да блокира този протеин който се споменава в статията най-вероятно. Проблема му е ,че е силно невротоксичен и не може да се приема в големи дози или продължително . Изчерпва наличния pGp ,чрез които се изхвърля извън кръвно-мозъчната бариера и може да стане опасен за ЦНС.То това му е и принципа на действие срещу паразитите -парализира ги (при тях няма ЦНС защитена с кръвно-мозъчна бариера).
Така ,че по-скоро съм скептичен към употребата му за други цели освен антипаразитологични. Това не е първия опит за "Repurposing" на Авермектините ,но и той като останалите мисля ,че ще е неуспешен.
BTW - Авермектините се получават от естествени компоненти - Вид дрожди , за което откривателя им и още един учен , получват Нобелелова награда за Биохимия.
На моя "Мунчо" от аватара ми ,му правя профилактика срещу дирофилария имитис с абамектин (една от изо-формите на авермектините).

Виж целия пост
# 721
На нас ни предстои операция на белия дроб ще махнат огнището но аз все още имам опасения за тази операция тъй като майка ми имаше единствен метастаз на мозъка и го махнаха в другите органи няма нищо но въпреки това и казаха стади 4а но аз след много четене по Интернет страници разбрах че с стади 4 операции не правят но тука в Германия ми обесняват че тази операция за майка ми е било голям шанс. Просто незнам с тази операция за добро ли е или не иначе Майка ми се чувства много добре без никакви болки и никакви симптоми за тази болест
Виж целия пост
# 722
Извинявайте, но какво точно е питането? Малко се обърквам.

Операции в 4ти стадий се правят абсолютно навсякъде - и в България, и в Германия - с палиативна цел. В противен случай вторичната лезия в ЦНС може да засегне критична структура (според както е разположена). Стадият е IV, правилно е поставен, защото има далечни образувания. Шанс за живот също има, повече от добър - whitefang е близък до вашия случай и скоро ще мине заветната пета година, за щастие на всички нас в темата!

Какъв е биологичният профил (PDL1, EGFR, ALK, ROS1)? Каква е първата линия от системното лечение (ХТ и ИТ или само ХТ)?
Виж целия пост
# 723
Искайте консултация с лъчетерапевт да преценят подходяща ли е за Stereotaxie.  Правят се между 3-5 процедури , унищожава само туморните клетки. Правят вакуумно легло , 4D скенер и очертават мястото на облъчване, изчисляват дишането .това е около 60 минути и след като започне лечението всяка процедура трае 20 минути, като се засяга много малко от здравата тъкан. Повечето университетски клиники ги обзаведоха с най- модерни линейни ускорители.
Виж целия пост
# 724
На днешния ден преди 5 години ,късно вечерта ме приеха по спешност в Неврохирургията на св.Геогри - Пловдив .Т.ч. днес стават точно 5 години.
Разликата ,при мен имаше (и продължават да са си там ),още 2 метастази в мозъка, както и по една 4+ см във всяка надбъбречна жлеза.+ 2 малки метастази в същия сегмент на БД в който е основния.
Аз не бих предприел операция или ЛТ на бял дроб .Няма гаранция че вече няма метастази и другаде ,разпространили се по хематогенен път(щом е е стигнало в ЦНС). ИХХ и генетични от мозъчната метастаза и подходящо системно лекарствено лечение ,според биологичния профил. Иначе ще я подложите на невероятни болки след операцията и последваща загуба на част от дихателната ф-ция(според местоположение и размери и направената резекция).
А ,че няма и друдаде десиминация - Гаранция-Франция.


ТаниГер,
Стереотактична радио хирургия ,правят и в БГ. За да да е подходящ за РХ ,без значение от локацията има определени гранични изисквания за обем . Силно се съмнявам карцином на бял дроб в толкова напреднал стадии да отговаря на тези изисквания,въпреки ,че способността за метастазиране не е пряко свързана с размерите. И Бял дроб може да се облъчва само веднъж ,за разлика от мозъка.Не бих предприел ЛТ на  БД в самото начало на лечението.

Чак се учудвам ,че Германски лекари предлагат подобен подход,за лечение на метастатично заболяване.

Редакция:
И да се оплача. ТЕЛК пак ме прее...ха. Постановили са 50% пожизнено ,без дори да ме извикат,само по документи. А можеше да ми дадат според НМЕ-то още за една година 85%. Но вече е късно ,а с обжалване не ми се разправя ,НЕЛК ще ме мотаят поне 6 месеца и така или иначе пак ще постановят за максимум 1 година по високия %.след което пак ще ме преосвидестват и ще постановят 50%.Квото такова,да съм жив и достатъчно  здрав да продължавам да работя.
Виж целия пост
# 725
Whitefang, в Германия без доброто оборудване , което имат нищо не могат да направят! Те с това са силни.Ако техниката им можеше да говори, щяха да са безценни. Нямат място за сравнение с българските лекари, които са магьосници. Аз направих всичко, което ме посъветва през м.април и MRT на главата, слава на Бог чисто за сега. Петното за една година ми порасна с още 4 мм и PET -CT  ми постави диагноза Т2 , без стадиране, като нямаше нищо друго съмнително. Измъчиха ме с изследвания за обем на въздух, където резултатите бяха гранични с обема на  дишане и бях на кантар с операцията. Избрах Stereotaxie , където ми направиха 4 процедури , като бях в болница през това време. Правиха ги през ден. Два месеца след лечението отново СТ , започнала е да се затваря "дупката" , има само мъртви клетки. Казаха ако се наложи и се появи нещо ново в белия дроб, няма проблем да се направи същата процедура, защото облъчването е само на петнато и много малко здрава тъкан се засяга.Сега ще правя на всеки три месеца СТ и контролни прегледи.господ да е със всички ни! Радвам се за теб и ти пожелавам още много години да запазиш духа си , а сигурно ще излезе и някое ново лечение, за да се изчистиш напълно от тези гадове. Дълго стана, извини ме. Желая ти  здраве и всичко да се изчисти при теб.
Виж целия пост
# 726
Повторно на същото място не може да се прави РХ
Ако се появи другаде ,да,но на същото място повече не може да се облъчва .
Радвам се ,че при теб всичко е чисто ,но не е такъв подхода при авансирало и/или метастатично заболяване ,какъвто е описания сл. При теб стадия дефакто е  I-ви,и дали ще се оперира или ще се направи РХ ,ако размерите го позволяват,няма особена разлика.

Редакция:
Всъщност е възможно повторно облъчване на зона която обваща вече облъчената,но до остатъчниата доза ,която няма да е достатъчна за постигане на аблативен ефект,та се обезмисля повторното облъчване.И то само ако е останала въобще някаква остатъчна доза.
Виж целия пост
# 727
Само да кажа, че в Сити облъчиха отново едната лезия, която беше облъчвана през 2020. Решиха, че е минало достатъчно време, а и беше значително нарастнала с разпад в центъра. Дали го направиха, за да помогнат с нещо или да източат касата - не знам.
Виж целия пост
# 728
На мен ми обясниха, че след време всичка ще се затвори със здрави клетки и от това си мисля, че е напълно възможно да се облъчва отново. Голямата мъка е докато правят вакуумното легло. Един час са снимки, изчисления, чертане по леглото и по тялото . Всеки пръст от краката до врата си има гънка и трябва като легнеш за облъчването всичко да съвпада до милиметър. Моето петно за около година порасна до 17 мм, а знам че правят тази процедура до размер 30-35 мм.
Виж целия пост
# 729
Зиги имало е достаъчно остатъчна доза,за да правят повторно SBRT,
В белия дроб няма значение колко време е минало,приема се че там няма възстановяване на дозата.С най-кратко време за възстановяване е мозъчната(без критичните структури - понс,хипоталамус и т.н.) тъкан ,10% на година . Защото там основната част от клетките не се делят,а другата се дели изкл. бавно ,и "увреждане" на ДНК почти няма.
Важен е обема - размерите са ориентировачни -ако е със сравнително правилна сферична форма - да SRS -до 30мм диаметър на сферата,SBRT- до 35мм.Като и максимално допуститимите дози са обратно пропорционални на размерите.
Виж целия пост
# 730
Whitefang, още много много пъти по пет да влизаш тук да отбелязваш годишнината!
Виж целия пост
# 731
Здравейте, с огромно съжаление и аз се включвам в темата, майки ми(не пушач) има  аденокарцином на белия дроб T3N2M0 III B.
 Направена е операция за премахване на тумора в Токуда. Искам да изкажа голяма благодарност на пишещите тук прочетох няколко теми и кашата в главата ми се подреди малко, лекарите не дават систематизирана информация кое след следва и какво трябва да се направи. От вас разбрах, че ЯМР на глава и скенер на тяло са важни, за да се направи точен стадий, а при нас е направено само скенер на бял дроб.
Сега търся час за Пет скенер, имате ли идея в рамките на един месец примерно къде може да се запише? Чакам отговор от Токуда/Сити, с Пета градска все още не успявам да се свържа, Александровска и Онкологията записват за януари... плюс казаха,че сега трябва да дам направление, което ще изтече и декември трябва да взема ново ....което звучи безумно, няма да ни дадат две направления...
Дали пък да не потърсим час само за скенер?

Пуснала съм и пълния пакет за мутации и PDL1, чакам резултати... но май единственият вариант е ХТ дори и да има мутации, евентуално и ИТ след нея, ако PDL1 е над 50%... Мина почти месец от операцията... не искам да се бавим повече...
Благодаря,че ви има!
Виж целия пост
# 732
Aко PD-L1>50% ,може да се прави монотерапия с имунен чекпоинт инхибитор.Моя случай е такъв,не съм имал досега химиотерапия.
Ако e между 1 и 50% ХТ+ИТ.Вървят си заедно а не да се прави ИТ след ХТ.
Принципно при IIIB има по-различен протокол с един конкретен чекпоинт инхибитор-Дурвалумаб(Тецентрик). Първо комбинирана ХТ+ЛТ ,и ако няма прогресия се продължава с Тецентрик. Много странно решение да се оперира след като има засегнати и лимфни възли,дори принципно се води "неоперабилен".Единствено ако има спешна необходимост да се действа срещу
евентуална обструкция на главен бронх(водеща до ателектаза) и/или притискане на голям кръвоносен съд,с палиетивна цел се оперира.Предполагам Минчев е оперирал?!
За ПЕТ питайте и в св.Марина варна,май там там се чака сравнително кратко,и в св.Героги Пловдив и Унихоспитал в
Панагюрище -май там е най-малко чакането.
Ако много бързате, CT с контраст на цяло тяло ,ще стане почти веднага и с него също може да се завърши стадирането.Аз ПЕТ съм правил чак на 3-тата година,стадираха ме и ме проследяваха до тогава само с CT на цяло тяло и ЯМР на мозъка.
Виж целия пост
# 733
Много благодаря, както винаги се отзовавате бързо! От вас научих за протокола Pacific,и питах за него - но тъй като има операция, не може да се прилага. Минчев оперира, обясниха ми, че около 20% от този стадий могат са се оперират, не знам дали се е знаело за лимфните възли преди операцията.  Той направи бронхоскопия и поиска да оперира веднага след нея, доверихме му се.Чакаме резултати от pdl1 и мутации, ще правя и още консултации, моля се да няма наистина разсейки някъде.
Успях да намеря за този месец час в Пета градска, апаратурата добра ли е там?
Виж целия пост
# 734
Ще пиша повече довечера, но за момента - системно лечение не преди да излезе EGFR. Ако е положителен, се пие осимертиниб (Тагрисо) следоперативно. НЗОК го реимбурсира и в тази хипотеза. Ако не е - тогава се мисли за ХТ/ИТ или комбинации.

Ще допълня по-късно днес. Има варианти за лечение.

Редакция: Допълвам се.

Мисля, че имате два варианта:

1) Ако е EGFR положителен - Тагрисо (осимертиниб).

2) Ако не е EGFR положителен - 4 цикъла платинен дублет, последвани от Тецентрик (атезолизумаб).

ПЕТ/КТ знам, че има в Пета градска, но не познавам човек правил там това изследване. Ако можете да се доберете до УСБАЛО, Токуда, Александровска, Сити - би било по-познато. Ако не - можете да си вземете диска от изследването и да потърсите второ мнение от проф. Пиперкова или доц. Бочев.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия