Инсулинова резистентност!

  • 21 550
  • 477
# 435
И моят индекс е подобен, но инсулинът на първия час е трицифрен,  а глюкозата гони 10.
Виж целия пост
# 436
Ето ви табличка с гликемичните индекси на някои основни продукти
https://dietata.com/2015/09/23/tablica-s-glikemichen-index-na-produkti/

Наскоро ми откриха ИР  и затова много рових за правилната  таблица с гликемичните индекси на храните- общо взето освен в 2-3 сайта където е видимо, че табличката е една и съща(  дори е копирана с грешната форматация  ) разминаването е повсеместно . Аз напр. страшно обичам грах и в горната таблица същия е с много висок ГИ - 79 , в BBteam  напр. е 50 ,  а в Roditel.bg е 15. В крайна сметка кой  ГИ е верният? Да не пиша какво се получава с плодовете: Дали е възможно напр. кайсиите да са с по - висок ГИ от бананите ? Или от гроздето? Предвид това се заинтересувах от гликемичния товар ГТ, но  при неговото определяне  пак се включва  ГИ - т.е пак се връщаме в изходна точка... Реших да се тествам с глюкомер 1 час след ядене, за да видя как се движи кръвната захар : вчера на обяд  (печено пиле + салата от краставици  + 1 праскова за десерт)  и днес ( наденичка на скара +  50г хумус + домат салата+ 1 сладолед от Лидл бял с шоколадова обвивка и ядки бадеми, като нарочно ядох сладолед  и си наруших Зоната ) . И ... изненада : вчера 55мин след хранене  кр захар 9,65 , днес 60мин  след хранене  кр.захар 6,8 !?  На 120мин вчера  кръвна захар 6,1 , днес 5,7 .... На гладно до момента 5,2-5,9 ми е кръвната захар измерено в лаборатория .. Глюкомера е засечен преди 10тина дни в лаборатория Синево - от пръста  при мерене с глюкомер резултатат ми бе 5,7 , капка от кръвта взета от вената показа 6,9!? с глюкомер, а после лабораторията ми отчете 5,55- така че приех , че меренето ми от пръста с глюкомер е с 0,15 по висок от верния резултат от  лабораторията. Как да си тълкувам резултатите на кр. захар ?

 Princess Sissy  преди няколко дни във връзка с глутена бях задала въпроса защо да се избягва овеса , при положение че не съдържа глутен ?
Виж целия пост
# 437
Щом си с ИР ти на практика няма как да знаеш точно какво става, че и да го тълкуваш. Знаеш ли с цената на колко инсулин е тази по-ниска кръвна захар? Не знаеш. Значи изводи трудно ще си направиш, камо ли от две единични хранения.
От тези двете второто е доста по-въглехидратно, освен че и в тоя сладолед нямам идея какво има като подсладители. Някои от тях качват инсулина, а КЗ не толкова.
Таблицата за гликемичния индекс хубаво, но двама души няма да реагират еднакво на едно и също, относно КЗ.  Отделно че там става дума всяко поотделно как е, а в едно хранене не е само една храна, поне почти никога не е.
Общо взето, си гледаш въглехидратите колко са, гледаш да не са никога "на голо" и приемаш по подразбиране че колкото са по-преработени, толкова по-малко общо трябва да имаш с тях. И някои плодове които са очевидно с повече захар в тях също отбягваш наред с преработените, мед и разни натурални сиропи също, че те са си захар пак.
Зоната не я коментирам понеже нямам опит с нея, аз си реших че ще е ВМНВ хранене преди години и за себе си смятам че не сбърках, не ми тежи и се чувствам добре с него. Но има цяла тема за такова хранене при ИР така че няма смисъл и тази да я пълним със същото.
Виж целия пост
# 438
tky, защото по-голямата част от състава им е от въглехидрати - около 66%, нямат глутен, но не трябва да са основното хранене.
Виж целия пост
# 439
tky, защото по-голямата част от състава им е от въглехидрати - около 66%, нямат глутен, но не трябва да са основното хранене.

аз не го и отричам - по принцип на закуска хапвам отколо 15-25гр (това са 1 -1,5 БВ  ) + някакъв плод 0,5-1 БВ, и след това балансирам със протеин и с мазнина
Виж целия пост
# 440
А аз отговарям защо не се препоръчва, понеже питате.
Може да измерите кръвната си захар след такава закуска и сама да прецените.
Виж целия пост
# 441
Аз съм писала и преди, след едно много въглехидратно за мен хранене комбинирано с мазнини, пикът на кръвната ми захар беше на четвърти час.
Добре контролирана КЗ може да е за сметка на много висок инсулин. Ако ще се мери, трябва да е дълго и с контроли в лаборатория, за да могат да се направят някакви изводи.
Виж целия пост
# 442
В лаборатория се знае как се правят - бодат те, гълташ 75 глюкоза, сядаш и кротуваш докато не вземат и следващите там (обикновено) две проби през час. Ставаш и си тръгваш, след някое време гледаш резултатите и ги сравняваш с нормите за това изследване.
Всичко друго са съчинения и пожелания, ще видиш някакви числа и никой не знае с какво би трябвало да ги сравняваш че да си правиш изводи добре ли са. Не знам да има норми за след кайсия, баничка, грозде, шепа джанки, шепа овесени ядки, филия или каквото и да е различно от 75г чиста глюкоза.
Не се сещам да съм срещала както има за захарта че примерно над 7 започва полека да нанася поражения, за инсулина не мисля че съм виждала някакво число в същия смисъл. Виждала съм само норми за на гладно и за след точно определен и изолиран стимул, както е в изследването.
Та, прави се натоварването с глюкозата, ако изобщо, правят се изводи и се продължава по плана. Не е нещо да ходи човек да го прави често, то и няма смисъл.
Инсулинова резистентност говорим, главният герой и главният враг е инсулинът. Сигурно няма и два случая съвсем еднакви с точност, но това е общото при всички ни. Кой с висока КЗ, кой с нормална, кой с ниска, кой с реактивни хипогликемии, кой без... високият инсулин е това което ни работи и него трябва да оправяме.
Това не става с филии, конфитюри, сладоледи, зърнени храни и де да знам какво, камо ли с ядене на интервали като за 3 годишно. Не става и без движение. Още по-малко пък и без попълване на дефицитите - при нас почти са сигурни витамин Д, Б12 и тук-там и други, магнезият и той се взема по подразбиране.
Виж целия пост
# 443
Аз сравнявах данни от нета за грамове въглехидрати и там същата каша. За едно й също нещо четири варианта в 4 сайта.
Виж целия пост
# 444
Някои хора за да оправдаят лакомията си са готови да носят вода от девет кладенеца !

Ако ви е трудно да спазвате диети и се опитвате да се самоубеждавате, че не вършат работа, моля не обърквайте хората, които имат воля!
Виж целия пост
# 445
Откакто за мен стана ясно, че не кръвната захар, а инсулина ми е пробрем вече спрях да гледам гликемичните индекси.
Ако взема нещо опаковано следя стриктно таблицата на етикета, където са посочени колко белтъчини, въгрехидрати и т.н. имат. Гледам да няма захари, нищо че може да имат въглехидрати. Пробрема обаче е, че тези, които са с 0 захари, са им набухали яко аспартам и подобни. Кола-та Зеро е така. Аз от аспартама получавам нервни тикове на очите.
Знам, че не е отчетна тема, но вече съм 1кг надолу. За някои може да не е нищо, но за мен е нещо.
Виж целия пост
# 446
А много ли държиш да консумираш нещо което е сладко? Това че не е със захар сама си видяла че пак не е добре за теб. Отделно че има подсладители които вдигат инсулина, нищо че не вдигат КЗ. Даже е по-зле, защото този инсулин се освобождава но не се използва за нищо а стои повишен ей така. А при някого може от това и хипогликемия да направят или просто да ги накара да огладнеят. Или още повече да им се яде сладко.
На мен са ми гадни такива точно безалкохолни, случвало се е да оптия глътка от пепсито на бившия ми, той пиеше диетичното. Ами много хубаво мирише, ама всеки път съм си казвала че по-добре да го мириша само Grinning Остава ми натрапчив сладък вкус в устата с часове, няма махане това нещо. От 1-2 глътки.
Най-лесното е да избягваш всичко що е сладко, тогава няма да те бърка дали ги правят със захар, фруктозен сироп (също много вреден между другото), аспартам или друга гадост, те са безброй видове подсладители.
В кюфтетата аспартам няма, проверено Grinning
Виж целия пост
# 447
Подписвам се с две ръце под постовете на натка и Princess Sissy!
Лакомията и мързела/липсата на воля не са помогнали на никого. Просто са оправдание. Всичко може, ако човек осмисли нещата и е дисциплиниран.
Виж целия пост
# 448
Абе спомням си как да живея едвам намирах мотивация и сили, хем нали "здрава си като кон, само трябва да отслабнеш", уж... Та не е винаги точно мързел и липса на дисциплина.
А и иска някакво време да се пренастрои човек. Знаеш повечето общоизвестни съвети за здравословно хранене как се отнасят към ИР, а всички с това сме заобиколени.
Виж целия пост
# 449
А много ли държиш да консумираш нещо което е сладко?

Човек трудно се отървава от вредните си навици, особено ако ги е практикувал дълго време. За сега удържам фронта, но то е като наркотиците (предполагам де). Както казвате, отнема време да се пренастрои човек. Знам, че човек сам си е виновен и не бива да обвинява никого, но при мен голямо влияние към залитането оказа съпруга ми. Преди него си бях слабичка и почти не ядях сладко. Даже по принцип почти не ядях (каквото и да е). Обаче той е голям любител на десертчетата и покрай него... А на всичкото отгоре майка му е арменка, а знаете в тяхната кухня за какви десерти става въпрос - захар върху захар полята с още захар Grinning Малко преди да ме диагностицират с ИР, диагностицираха мъжа ми с диабет тип 2. Та сега и двамата се борим и се опитваме да се пренастроиме. Оказа се, че много хора около мен имат ИР, при това открита наскоро. Наистина напоследък ендокринолозите все по често започнаха да изследват за това и да се обръща внимание.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия