Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Банята - тема 43

  • 16 730
  • 481
Добре дошли в четиридесет и трета тема за нашите бани!Тук са предишните теми:
Скрит текст:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37[/size], 38[/size]39[/size], 40 41  42Скрит текст:
Източник: maistorplus.com
Виж целия пост
# 1
Да ви покажа какви ги сътворихме с брат ми в банята ми. Миналата година обмислях да търся майстори, но нямам нерви да се занимавам с тази порода. Говорих само с един и до цена дори и не стигнахме. Като ми каза 15-20 дни за 3 квадрата баня с направено ВиК и го отсвирих.
Брат ми се нави да оттренираме на моята баня, че после и неговата трябва да правим.
През лятото много ми хареса една едра бяла мозайка с цветни камъчета в Гърция и от там почнах да търся плочки. За съжаление не попаднах на такива за под. Намерих тези за стената под душа. Чак по-късно намерих и подови, но щеше да стане твърде шарено. То и така е. Синът ми каза, че е като магазинче за сладолед в щатите. Почнахме да й викаме сладоледената къщичка.
Та накратко какви ги свършихме. Беше на мозайка и ония малки бели плочки. Изкъртихме плочките наполовина откъм душа, изгребах боклука, свалихме го за изхвърляне и затворихме куфара с щранговете с Аквапанел. Хич му нямам вяра на водоустойчивия гипскартон. Аквапанелът е водоустойчива и армирана с фибростъклена мрежа циментова плоскост. Вградихме рамката на ревизионния отвор в панела и направихме дупките за вентилатора и душ-смесителя. Направих хидроизолацията на стените. Между другото се наложи леко да преправим тръбите за душа, че изводите идваха леко накриво. Това за ден 1-ви. Ден 2-ри налепихме плочките на тази половина без първия и последния ред. Мислех да не са чак до горе и така ги бях сметнала като количество, но с фирата, която бях предвидила, ги налепихме до горе.
После  изкъртихме и другата половина - грундиране, хидроизолация, лепене на плочки. Брат ми крои,  реже и нивелира плочките, аз му бъркам с големия миксер лепилото и като каже дай това, дай онова, се чувствах като операционна сестра Simple Smile
Започнахме на 2 януари, приключихме някъде около 5-6 февруари с общо 5 цели дни работа, от които 2 аз си се занимавах сама с фугиране, хидроизолацията около тръбите на парното и оправяне на тавана, и за по 2-3 часа по два пъти седмично след работа. Ако ги сметна, не повече от една седмица всеки ден работа. Какви 20 дни ми ги говореше оня майстор!? Това е включително с монтирането на вратата, която производителят забави с около 5 дни от предвиденото, тоалетната, шкафът и смесителите и душа.
Четох из темата, че обсъждате шкафовете. Купих ПВЦ, защото се мокри, а не понасям паравани и завеси. Наложи се да го разглобя и залепя всяка връзка между плоскостите, че беше супер паянтов, а мивката си е тежка. Преправях и изолациите на сифона и на тапата на мивката, която затваря отвора за стоящ смесител. Имаше проблем и с изолациите на моноблока, но ги оправихме.
Мисля, че за абсолютни лаици се справихме повече от добре. Най-голямото ми притеснение беше дали ще може да се ползва душа и тоалетната докато се работи. Ами ползвахме ги. Само 3-4 вечери ходих на гости с баня, докато направим пода. Доволна съм. На есен с песен ще повторим - банята на брат ми.
Виж целия пост
# 2
Много ми харесва банята Ви! Браво на вас!
Виж целия пост
# 3
И ние решихме втората ни баня сами да си я правим. Мина вече месец и все още не е готова. Сега не мога, утре ще дойда, това по-натам ще направим, писна ми от тези майстори. Утре трябва да са готови плочките и моя сам ще си направи тавана и ще слагаме тоалетна, душ, параван, шкафчета, врата.. ако ги чакам тях сигурно април ще е готова
Виж целия пост
# 4
“ Какви 20 дни ми ги говореше оня майстор!? ”

Същите които и вие сте утрепали.
Те майсторите да не стоят от 8 до 8… както вие сте работили, така и те, нерядко са и по на 2-3 обекта едновременно, единия ден тука, другия там..
Иначе похвален ентусиазъм, аз не бих.
Виж целия пост
# 5
Като ми каза 15-20 дни за 3 квадрата баня с направено ВиК и го отсвирих.
Satisfied разсмяхте ме
50 дни от влизането - тотален ремонт - с разбиване на старата, подмяна на ВиК, а още даже и закачалките не са монтирани

Иначе банята е станала много свежарска, на такъв тип мозайка и аз бях хвърлила око, но мъжката част каза, че банята да е в стила на апартамента и я откарахме пак в индустриален стилистика Wink
Виж целия пост
# 6
Според моите проучвания до тук само замазката съхне поне седмица. Полагане на хастарна замазка по стените 1 ден. Замазка на под и оформяне на наклони 1 ден. Преди това разбиване и изчистване да кажем един ден. Полагане на ВиК още не знам, но да го сложа 2-3 дни. После изграждане на куфари, ако ще има и вграждане на структури - може би е пипкава работа и би отнело цял ден. Плочки по стени и на под - зависи колко е голяма банята, но да кажем грубо 30 часа труд (5 дни). Всичко това предполагам може да се свери в някой строителен справочник? Монтаж на санитария, смесители и т.н. 1 ден. Значи грубо - 19 дни. Кажете ми, ако греша?
Трябва да ги сметна тези неща, за да знам за колко време да наема квартира, защото без баня някак се оцелява, ама без тоалетна... :/
Виж целия пост
# 7
Къртене, пълнене и сваляне на боклуци - 1-2 дни
Копаене на канали, демонтаж на ВиК, прекарване на ВиК -  1 ден . Ако банята е плетеница, има структура и много смесители за вграждане - 2-3 дни, ако се сменят и щрангове -  4 дни общо
Монтаж на подов сифон,  замонолитване, замазване на канали и пускане на майки на стените - 1 ден
Куфари от ГК и обличане на структура - 1-2 дни
Мазилка по стени поне - 1 ден
Монтаж на мастари и почване на лепене на стените -2 - 3 дни, ако ъглите се пилят на 45 градуса + 1 ден
Пускане на наклони и замазка на пода - 2 дни, да може да се стъпва най-рано. Мажат пода с хидроизолация.
Лепене на под 1-2 дни (обикновено 1)
Закапачване на баня и обиране на парчета - 1 ден
Вентилация и монтаж на профили за таван от ГК, затваряне с ГК - 1 ден
Шпакловка на таван 1 ден
Втора ръка шпакловка 1 ден ако не изсъхне да се мине в предния ден.
Шлайфене на таван и фугиране на банята  боядисване на таван- 2 дни
Оборудване на банята 1-2 дни.
Май това е. Зависи много от размерите и сложността на изпълнението.
Смятам ги 21 дни аз грубо за баня от-до и по-сложно изпълнение.
Виж целия пост
# 8
mlv, колко е разстоянието между стените където са тоалетната и мивката? Че ние ще слагаме и тоалетна и ми се иска да си го представя горе-долу как ще стане, понеже до сега нямаше.
online, точно поради причината, че без тоалетна ще е изключително трудно,ще слагаме втора тоалетна в банята. По принцип сме с две отделни помещения, но решихме да сложим и в банята, за да може след това спокойно да се ремонтира другата.
Виж целия пост
# 9
Hug Heart за новата тема...
Въпросче, че нещо съвсем се овъртях в моите сложни размери, имам чувство че няма плочки, които да паснат и на мен и на стените Simple Smile Та някой да е правил проект в макензи...да сподели впечатления?
И по тези проекти просто ти пляскат някаква виуализация ли или наистина смятат при рязане къде е най-добре да се случи - и визуално и от практична гл. точка?
Виж целия пост
# 10
И аз имам такива намерения, но банята ми може да се окаже прекалено тясна, а и мръсната тръба се пада точно в средата, т.е. тоалетната трябва да я позиционирам към средата, където ще заеме 70 см на 130 см обща ширина и още го мисля това колко е разумно за бъдеща употреба. А и всички комунални тръби минават през тоалетната и ще почне къртенето там първоначално, т.е. тоалетната ще излезе от експлоатация още в първия ден на ремонта.

Drago2008, изключително полезни са ми вашите мнения и благодарение на тях започвам все по-ясно да виждам нещата. Едва ли има нещо по-сложно за ремонт в един апартамент от банята, а като чета всеки през какви изпитания е преминал направо си мисля, че не бива да се подхожда без солидна подготовка.

Чудя се дали е приложима идеята да си оформя договора с майсторите на такива етапи и да им заплащам всеки етап отделно, за да се застраховам да не попадна на някой, който ще вземе предварително сумата и ще изчезне?
Виж целия пост
# 11
online, това, че тръбата за тоалетната е по средата, не означава винаги, че не може да се измести самата тоалетна!

Може да плащате на етапи, не виждам проблем. Идват да къртят, свалят и товарят отпадъците - плащате им труда +извозването, което ще направят.
Купувате материалите по списък и тогава няма нужда да им давате аванс. Може да оставите дребна сума 200-300 лв, ако нещо сте пропуснали или не стигне и трябва да се докупи. Пускат ВиК-то и замазват каналите - плащате. Измазват банята и правят замазката - плащате. Правят си ГК - плащате. Мажат с хидроизолация - плащате, Лепят и фугират плочките - плащате и т.н.
Виж целия пост
# 12
mlv, колко е разстоянието между стените където са тоалетната и мивката? Че ние ще слагаме и тоалетна и ми се иска да си го представя горе-долу как ще стане, понеже до сега нямаше.
online, точно поради причината, че без тоалетна ще е изключително трудно,ще слагаме втора тоалетна в банята. По принцип сме с две отделни помещения, но решихме да сложим и в банята, за да може след това спокойно да се ремонтира другата.
Ето схема с размерите:
Скрит текст:
Ако сметна цялото време за работа, грубо ни отне 5 дни + 8*3 часа = 7-8 дни  по по-малко от 8 часа на ден.
Има, разбира се няколко важни подробности, които силно съкратиха срока. Не сме правили замазка на стените, което отнема наистина доста време за съхнене. Стените са панел и са достатъчно равни, за да може с малко повече лепило под плочките да се оберат всички неравности. Оставихме и мозайката на пода, което пък спести изкусуряването на наклона на пода. Но искам да подчертая пак, кое беше най-важното за мен - банята да се използва. Тоалетната се ползваше непрекъснато, дори когато се наложи да я изместим, за да лепим пода, и се наложа да направя римски виадукт до мръсния канал. Подвижния душ го бях преместила на мястото на мивката и го ползвахме, докато къртим и лепим в другия край.  Разбира се опъвах и едни найлони, за да не отива никаква вода натам. После го върнах на мястото му и правихме половината откъм мивката. Никой майстор няма да се навие да работи така. Аз пък не съм съгласна да работи при мен 2 часа и после да ходи на друг обект, разбира се с изключение на периодите на съхнене на лепила, замазки и т.н.
В интерес на истината не слагам в сметките за времето разни дреболии, които съм правила между другото, и времето за купуване на материалите. Бях станала като пружинка. Сутрин се събуждах към 6 часа с мисълта какво и от къде трябва да се купи за следващия етап и хвърчах като линейка с колата до съответния строителен магазин в промеждутъците на служебните ми ангажименти. Като приключихме ми трябваше поне една седмица да се адаптирам към нормалното си темпо на живот.
Виж целия пост
# 13
Ами чудесно сте се справили, явно не за пурви път, който е лепил плочките го прави😀
Иначе за този размер баня, до колкото разбирам само лепене, на майстор ми трябват 3-4дни, ден под, 1-2, стени, 1 фугуране... Първия и последия по няколко часа, не пълни... поставянето на мивка, вц, душ още 2часа(което не е работа на плочкаджията) ... Какви 15-20дни за това..ако се прави замазка др въпрос, тя може и 2 месеца да съхне.
Виж целия пост
# 14
mlv, от къде купихте плочките? Много ми харесват като цветове и бих искала да ида да ги видя и на живо в магазина.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия