На Великден е най-вкусно с Président!

  • 21 534
  • 631
# 555
Едни питки, които често хапваме на закуска и правя с различни брашна + овесени трици или ядки.

За 6 броя:
2 яйца
1 с. л. кисело мляко
1/2 ч. л. сода /изгасена в млякото/
1 с. л. разтопено краве масло
30 г настърган кашкавал
100 г натрошено сирене
45 г овесени трици
45 г брашно (бяло, пълнозърнесто)
малко сусам за поръсване

Всички продукти /без сусама/ се смесват в купа и разбъркват.
В тава покрита с хартия за печене, с помощта на лъжица, се оформят 6 топки от сместа. Поръсват се със сусам.
Пекат се 20 мин на 180 градуса.



Любими рогчета с каймак
За 14 броя:
100 г каймак от прясно мляко, 30 г масло, 400 мл вода, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 2 яйца (1 жълтък за намазване), 30 г прясна мая и около 900 г брашно.
Омесеното тесто разделих на 14 топчета и всяко разточих и намазах с мазнина, поръсих със сирене и навих на ролка.

За намазване при разточване:
100 г краве масло +30-40 мл олио
400 г сирене за пълнеж

С останалото масло+олио ги намазах след оформяне и подреждане в тавата, а след като втасаха намазах с разбит жълтък с лъжица олио и прясно мляко. Жълтъкът се пръска при намазване върху маслото, но не е проблем. Коричката става хрупкава след изпичане.
Поръсени са на финал със сусам.
Слагам в студена фурна на средна скара, включвам долно нагряване с вентилатор и пека 30 минути на 190 градуса.





Виж целия пост
# 556
Сиренки на фурна
Продукти :
вода - 1 ч.ч., мая - 30 г, захар - 1 ч.л., сол - 2 ч.л., олио - 4 с.л., кисело мляко - 1/2 ч.ч., брашно - 650 г
ЗА ПЛЪНКА,
сирене - 200 г, яйца - 1 бр., жълтъци - 1 бр. за намазване, кашкавал - 50 г за поръсване
Приготвяне :
Активира се маята и се оставя да шупне. Замесваме тесто с останалите продукти без сиренето и едното яйце, оставя се да втаса за 30 минути, покрито с кърпа. Разделяме втасалото тесто на две части. Приготвя се плънката, като се натрошава сиренето и смесваме с разбито яйце в купа. Всяка част от тестото се разточва на правоъгълник и отгоре се намазва с част от плънката. После се срязва на три равни части, а всяка част се навива на руло. Рулата се нарязват на равни части и се нареждат в намаслена тавичка. Втората част тесто се оформя по същия начин. Оставя се за второ втасване още 20 минути. Сиренките се намазват с разбит жълтък и поръсваме с настърган кашкавал. Печем в загрята фурна 180 градуса за 30-35 минути. Сиренките на фурна са много вкусни.
Виж целия пост
# 557
Милинки

Необходими продукти :
За тестото:
2 яйца
1ч.ч.прясно мляко
1ч.ч.кисело мляко
1ч.ч.вода
1кубче мая
2с.л.захар
1с.л.сол
4с.л олио

За заливката:
1 яйце
1лъжица брашно-препълнена
1ч.ч.олио или разтопено масло Президент

Първо омесваме тестото и оставяме да втаса. След това правим на топчета и нареждаме в тава. Още веднъж оставяме да втаса. След като е втасало, заливане със заливката. Печем в зарята фурна на 180градуса. След изпичане поръсваме с пудра захар.
Виж целия пост
# 558
И нашата наложена любима спаначена баница със сирене

Необходими продукти
кори за баница - 1 пакет
яйца - 3 бр.
Сирене Président -300-400 гр
спанак - 500 г
сода / газирана вода 1 чаша
масло - 50 г разтопено
Бланширам спанака във вряла вода или го задушавам в масло. Разбивам яйцата със сиренето, добавям спанака и щипка сол. Ако преценя слагам и малко брашно. Ред корите и между тях мажа с масло, слагам плънката на през 2-3 листа.Завършваме с кора и отгоре слагам останалото количество масло. Дупча с вилица и поливам със содата.
 Пека на 170 градуса до готовност
Виж целия пост
# 559
Сутрините в повечето случаи нямаме време и хапваме на бързо, но уикендите винаги се глезим с някоя вскусна баница или пържени яйца със сирене, запечен бекон и препечени филийки /нещо като английска закуска, но без боб Simple Smile/.
Необходими продукти за баницата:
1 пакет кори, за плънката: 5 яйца, 200 гр. кисело мляко, 300 гр. натрошено сирене, 100 гр. кисело мляко и 1чл. сода и за намазване на тавата и корите 150 гр. разтопено масло.
Приготвяне:
Намаслява се тавата, слагат се корите и се поръсва с плънката. Навиват се и се редят. Отгоре поръсваме с още разтопено масло.
Виж целия пост
# 560
Бърз тутманик без месене:
брашно - 500 г
яйца - 4 бр. (едното е за намазване)
олио - 200 мл
сирене Президент - 200 г
кисело мляко - 200 г
сода - 1 ч.л.
чубрица - по желание
сусам - за поръсване по желание
В киселото мляко се разтваря содата, докато шупне. Разбиват се 3 яйца. Към тях се добавят млякото със содата, олиото, натрошеното сирене (чубрица ако искате) и пресятото брашно. Получава се средно твърдо тесто. В намазнена тавичка го разстиламе и намазваме с разбитото яйцеи поръсваме със сусам. Пече се на 180 градуса за около 30 мин.
Да си оближеш пръстите! Simple Smile
Виж целия пост
# 561
Като нямаме хляб за закуска правя бързи Добруджанки:
1 кофичка кисело мляко, 1/3 до 1/2 кофичка (от млякото) олио, сол 1 ч. л., захар 1 ч. л., сода за хляб 1ч. л. с връх, натрошено сирене около 2 ч. ч. , брашно колкото поеме за меко тесто, което може да се оформя на топки. Замесва се тестото и се оформя на топки с големината на топка за тенис на корт. Пекат се около 20-25 мин на 180 градуса.
За разнообразие може да се добави нарязан на ситно салам, маслини, кисели краставички.
Виж целия пост
# 562
Любими са ми баничките с  лаваш: Нарязвам лаваша на ленти и в единия край слагам по една чаена лъжичка смес от яйце и сирене President. Сгъвам на триъгълник и пържа в сгорещено олио
Виж целия пост
# 563
Селска баница
Една трудоемка, но за сметка на това, много вкусна баница

Необходими продукти :
За тестото:
1кг.брашно
1 яйце
1 струйка олио
1 щипка захар
1 щипка сол
За плънката:
12 яйца
1кг. Сирене Президент
200мл.олио
1ч.л.сода бикарбонат
Щипка сол

От тестото се правят 10 кори/листа
Първата кора се слага сурова в тавата, и се маже САМО със 2 яйца и щипка сол /тези които са част от плънката.

Следващите 7 кори, трябва да са разточени малко по-малки от първата и да са опечени! Върху всяка една /опечена/от тях, се слага от останалата смес за плънка-10 яйца, 1кг.сирене и олио.

Деветата кора се пече на самата печка, от всяка страна за 10-15 секунди,след което се поставя и тя върху вече наредени те в тавата.
Последната десетакора, се слага сурова, като е разточена колкото първата-да покрие всички. Пече се на 170-180 градуса, за 30-40 минути или до желаният цвят.
Виж целия пост
# 564
Любими закуски на нашето семейство са баница с масло и сирене, пържени филийки с яйца и мекички / бухти. Любимата рецепта за бързи бухтички :

1 ч.ч. брашно
1 яйце
1 с.л. захар
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. кисело мляко
сол
олио

Яйцето се разбива и към него се добавят киселото мляко, содата бикарбонат, захарта и 1 щипка сол. След това се слага брашното и всичко се разбърква добре.

С лъжица се загребва от сместа и се пуска в сгорещено олио. Бухтите се пържат до златист загар. Когато са готови, се изваждат и се оставят да се отцедят от излишната мазнина върху кухненска хартия.
Виж целия пост
# 565
Пица със сирена Président
Любима ни е

Приготвям тестото от 50:50 семоа и бяло брашно, сол, пр. мая , олио. Правя го от години и винаги на око, затова точни пропорци ми е трудно да дам. Може да се съхранява в хладилник и да втаса там, в кутия
Виж целия пост
# 566
Любими закуски са ми пържени филийки и мекици.
Виж целия пост
# 567
Любимите ни закуски са палачинките, които прави само и изключително мъжът ми, както и бухтите, чиято рецепта помня от баба.
Виж целия пост
# 568
Бутер банички с сирене President
Виж целия пост
# 569
Банички на тиган е любимо у дома за закуска!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия