Непоносимост към гума в храните и лекарствата (това е част от проблема с Е-тата)

  • 879
  • 40
Здравейте,

От скоро започнах да ям без глутен. Коремът се прибра напълно, отслабнах и ми е по-леко, но получих други проблеми. От хляб лимец (закупен от магазин) и пица без глутен (също от магазин) получих странно усещане под езика и обилен секрет в гърлото с възригване. Много е неприятно. Проверих съдържанието им и се оказа, че и двете храни съдържат два вида гума - гуар и ксантанова. После с ужас видях, че и в единия вид витамини, които приемам има едната гума. Надявам се, че сега като преустановя яденето на този вид продукти всичко ще се оправи, но трябва да им намеря здравословна алтернатива. Погледнах дали има гуми и в киселото и прясното мляко, което купувам - не пише да има, но понеже се явяват сгъстители и стабилизатори е много възможно и в тях да има, а да не са упоменати конкретно. Ако някой от вас има опит с подобен проблем, моля за съвети. Няма как напълно да не ям тесто - като крайна мярка може би ще си купувам брашно и ще си пека хляб вкъщи.
Виж целия пост
# 1
Все пак нали знаеш, че тази гума не е онази гума?

https://vikinuts.net/guma-guar

https://vikinuts.net/ksantanova-guma
Виж целия пост
# 2
Разбира се, че има. Нали някой трябва да се грижи за свързване на нишестетата и да по-добри текстурата на безглутеновите  печива.
Не смятам, че гумата е проблемът, а че сте изключили напълно глутена.
Имате ли доказана непоносимост?
Виж целия пост
# 3
Здравейте, Черна станция, не разбирам въпроса. Става въпрос за гума Гуар и Ксантанова.

Мис Горджъс, не знам дали изобщо има такъв тест за алергия/непоносимост към тези две гуми... Споделям само опита си от консумацията им - всъщност това са единствените нововъведения в моя хранителен режим и няма как да съм получила тези реакции от продукти, които с десетилетия консумирам. Скоро правих тест за непоносимост към глутен - имам началната стойност на средната непоносимост (ниво 2 от общо 6 нива). Попитах в лабораторията това означава ли да спра да ям глутен и казаха, че мога да си ям. Но поради възникналото усложнение с преддиабета аз самата реших да пробвам да се храня без глутен. И, както се вижда, това при мен е грешка. Ако си хапвам рядко и по малко няма да има проблем.
Виж целия пост
# 4
Тези “нововъведения” са стари и са естествени сгъстители, не са отровата, която мислиш, че са.
Виж целия пост
# 5
Тези “нововъведения” са стари и са естествени сгъстители, не са отровата, която мислиш, че са.
За мен са нововъведения в моя режим на хранене. И очевидно не ми понасят. Ще си ям нормални пшеничени продукти с глутен, просто в минимални количества. Така ще елиминирам проблема. Благодаря ви за вниманието.
Виж целия пост
# 6
За мен са нововъведения в моя режим на хранене. И очевидно не ми понасят. Ще си ям нормални пшеничени продукти с глутен, просто в минимални количества. Така ще елиминирам проблема. Благодаря ви за вниманието.

Агар-агар е водорасло, ксантан е вид бактерия и под формата на ксантанова гума я има навсякъде, дори и в пастата Ви за зъби. В този смисъл и двете вещества не са никакво нововъведение във вашето меню.
Виж целия пост
# 7
Гума гуар се влага в производството на сладоледи, десерти, сокове, консерви, млечни продукти, сирена, топинги, конфитюри, като подобрител на брашна и има широко разпространение във фармацията.
За теб ново, защото си го прочела вчера.
Виж целия пост
# 8
За мен са нововъведения в моя режим на хранене. И очевидно не ми понасят. Ще си ям нормални пшеничени продукти с глутен, просто в минимални количества. Така ще елиминирам проблема. Благодаря ви за вниманието.

Агар-агар е водорасло, ксантан е вид бактерия и под формата на ксантанова гума я има навсякъде, дори и в пастата Ви за зъби. В този смисъл и двете вещества не са никакво нововъведение във вашето меню.

Може би е коректно да уточня, че ми откриха тези дни преддиабет и може би това ми е увеличило чувствителността към някои вещества. И на мен ми е странно, че съм ползвала преди това всякакви пасти за зъби с тези гуми, пък не ми е ставало нищо. Има статии относно връзката на диабета с провокирането на алергии.
Мис Горджъс, искам да се извиня за моето грубо изказване към теб. Със сигурност искаш да ми помогнеш с разум, а аз в емоционалния си стрес от това неприятно събитие реагирах първично и остро. Прости ми.
Виж целия пост
# 9
Може би е коректно да уточня, че ми откриха тези дни преддиабет и може би това ми е увеличило чувствителността към някои вещества...
И аз съм с Инсулинова резистентост. Но доколкото знам, ендокринолозите дори го препоръчват при диабет,  преддиабет и профилактика с/у тях.
Консултирай се с твоя лекар, той ще те насочи.
Виж целия пост
# 10
Интересно как имаме много сходни проблеми с теб, четейки и отговаряйки и на другите ти теми. Нямам преддиабет обаче. Нямам проблем с гуар, но имам реакции към ксантанова гума. И не е натурална никак, както някой писа. Ксантановата гума е вид индустриално лепило, което се произвежда от вид мухъл, който НЕ се среща натурално в човешкия организъм. Освен в индустрията, го слагат и в някои храни за да добият определена консистенция: да са по-гъсти, да не правят трохи и т.н. Безглутенови ят хляб ще се разпадне на трохи ако няма лепило да го държи заедно. Имунната ти система го разпознава като токсичен. Аз също имам алергия към мухъл (в България преди му казваха също алергия към влага), което обяснява може би реакцията ми към тази гума, защото е произведена от мухъл. Нямам проблем с пасти за зъби, обаче от храните, които я съдържат имам Реакция и затова просто чета всички етикети и не ги ям.
Бактерията, която е в тази гума е Ксантомонис Кампестрис. Това е същата бактерия, която предизвиква черното гниене при броколи и някои други зелени зеленчуци.
Виж целия пост
# 11
А установиха ли от какво сте получила толкова силна реакция?
Виж целия пост
# 12
А установиха ли от какво сте получила толкова силна реакция?
Здравей, Уотърпруф, не съм ходила още на лекар във връзка със силната ми реакция със секрета от безглутеновата пица. Ще отида да се консултирам и ще ви пиша допълнително. То това ми се случи онзи ден през нощта.
Издислав, благодаря ти за разбирането и съчувствието. Винаги подхождаш мило. Ами явно ще избягвам и аз като теб ксантановата гума, че направо се изплаших от силната анти-реакция на организма ми.
Виж целия пост
# 13
Да, пишете пак. Трябва да се установи от какво е бурната реакция, за да се избягват всякакви алергени от този тип.
Какво е имало в тази пица и преди нея, както и след нея?

Ксантанът е вид бактерия, не гъби (плесента е гъба), но никак не е невъзможно реакцията да е кръстосана, а както знаем алергии към мухъл има почти 70% от населението на земята.
Виж целия пост
# 14
Да, пишете пак. Трябва да се установи от какво е бурната реакция, за да се избягват всякакви алергени от този тип.
Какво е имало в тази пица и преди нея, както и след нея?

Ксантанът е вид бактерия, не гъби (плесента е гъба), но никак не е невъзможно реакцията да е кръстосана, а както знаем алергии към мухъл има почти 70% от населението на земята.
Сега търсих в Гугъл състава на конкретната безглутенова пица (не мога да цитирам марката). Но няма нищо, колкото и да е странно. А съм изхвърлила кутията. Утре ще я проверя в магазина и ще ви напиша съставките. Мога да кажа, че е от държава с високо качество на продукцията.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия