Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 72

  • 33 674
  • 748
# 30
European housing markets at a turning point

https://www.imf.org/-/media/Files/Publications/WP/2023/English/w … 76-print-pdf.ashx

Vienna becomes epicenter of Europe’s housing woes

https://theedgemalaysia.com/node/667643?utm_source=Newswav&utm_medium=Website

Виж целия пост
# 31
Бургас, лятото ... защо не пазарувахте декември до февруари ? сега ако искаш потърси си нещо из ски курортите. Току някой се запремествал към морето ?
Виж целия пост
# 32
Верваме, все пак българи са го писали Grinning
Виж целия пост
# 33
не знам кога ще дойде този "спукан балон", но се надявам да е скоро, защото иначе ще продължа да си държа парите под дюшека.

Внимавай какво си пожелаваш, защото ако наистина имаме пукане на балони може би изобщо няма да ти е до покупка на имоти Simple Smile Много странно как някои си представят пукането на балон като всичко ОК, само имотите станали по два за лев и все хубави, просторни, светли...
Виж целия пост
# 34
@ЧС - ако говориш за имотите като за стока (жилища за живеене), то наистина когато стоките падат това е обикновено при рецесия, криза, безработица и такива хубости, които естествено никой не иска да преживее.
"Балон" обаче по дефиниция има само при инвестиционни активи, и тъй като имотите могат да са и стока и инвестиция, възможно е инвестиционните имоти да паднат без да има кой знае каква криза - просто ако са си надскочили тренда.
Не вярвам някой да отрече, че повечето имоти напоследък се купуват за инвестиция, както и се строят таргетирани към тази аудитория от предприемачите. Ето и в този форум повечето, които пишат да са купили нещо, вече имат по 2-3-5 (някои и 10+).
И в живота колкото хора познавам да са купували имот последните години, все им е втори-трети, или ако случайно е за живеене то се местят там, а предишния си оставят като инвестиционен.
Такъв ръст не може да продължава без демографията да го поддържа.
Или пък трябва да се бутат стари за всяко построено ново, за да може предлагането да отговаря на търсенето. Но не виждам да се случва.
Виж целия пост
# 35
Рано е да се случва това с бутането, но и това ще дойде, вярвай ми. Иначе, по темата с кой колко има в този форум, явно хората с повече от един наистина са по-заинтересовани да четат и основно да пишат в този форум, тъй като имат повече опит, както и безспорен интерес към темата. Ако имам един, купен преди 10 години (и вероятно все още го изплащам), без налични пари или помисли за инвестиция, едва ли ще съм в тази тема. Тук са или хора, търсещи непосредствено в момента жилище за живеене, или такива с повече от 1 апартамент. Другите просто са в други теми, или извън БГ мама изобщо - да, има и живот извън този форум Simple Smile
Виж целия пост
# 36
Не е нужен спад на цени за да направиш пари от имотния пазар, ако това е целта, нужно е само да познаваш пазара и да знаеш че е различен от пазара на плодове, зеленчуци, пшеница или олио ¯\_(ツ)_/¯ Точно на софийския пазар няма как да разчиташ на естествената му флуктуация, защото той се базира не на външните фактори от които тя нормално зависи, а единствено на надеждите на собствениците за светлото бъдеще, които не флуктуират.
И да, някои квартали на София дългосрочно вероятно ще се гетоизират - виж за справка Париж.
Е нищо, важното е цените да станат като парижките, нали си говорим за пазар 😁Иначе единственото общо между София и Париж е, че са в едно изречение и може да им направиш общ синтактичен разбор.
Виж целия пост
# 37
Пазарът зависел от "надеждите на собствениците за светлото бъдеще", а не от "надеждите на НЕсобствениците за светлото бъдеще"?

Наистина?
До сега не знаех Simple Smile
Виж целия пост
# 38
Пазарът зависел от "надеждите на собствениците за светлото бъдеще", а не от "надеждите на НЕсобствениците за светлото бъдеще"?
Ами който има държи, за да не се мине защото току-виж утре-вдруги ден цената се вдигнала, пък ако не се вдигне не пречи да остане имотчето за децата, пък те ако искат да продават. В резултат много имоти, които при нормално развитие на обстоятелствата биха излезли на пазара, не са там. Изкуствен дефицит. Което всъщност пречи на имотните собственици да се сдобият с един по-висок стандарт на живот сега, вместо да си мечтаят това да стане в имагинерното светло бъдеще.
Виж целия пост
# 39
Да, ама по-високият стандарт не им липсва толкова, защото усещаш липса едва когато загубиш нещо, а като не си го имала никога ти е леко. Точно по тази причина не бяхме нещастни при социализма, а живеехме, радвахме се на живота и правехме планове в онази ситуация. От друга страна усещането за сигурност, че ако дойдат черни дни човекът е скътал "бели имоти", е осезаемо и доминира при планиране на житейската стратегия.
Виж целия пост
# 40
Не е нужен спад на цени за да направиш пари от имотния пазар, ако това е целта, нужно е само да познаваш пазара и да знаеш че е различен от пазара на плодове, зеленчуци, пшеница или олио ¯\_(ツ)_/¯
Ами аз точно същото казах преди няколко седмици, тогава много хора не се съгласиха...

Липсата на търсене води до спад на цените само ако продавачите са принудени да продават, което обикновено е при бързо развалящи се стоки (плодове и зеленчуци) или такива, които не могат лесно да се складират в големи количества (електричество, петрол, и т.н.) Такива пазари живеят от наличието на постоянно търсене и когато то увехне, продавачите клякат, защото нямат полезен ход. Друг такъв пазар са акциите, където често се търси краткосрочна печалба, и когато цената тръгне надолу, всички продават, за да приберат някаква печалба сега, вместо да чакат до следващия пазарен цикъл да се вдигне отново цената.

При имотите нито един от тези фактори не е налице. Имотите не се развалят (в обозримо време) и са си складирани по принцип, т.е. непродаването им не е свързано с никакви допълнителни действия и разходи. Освен това са бавно оборотна стока, и някой който е купил преди 1 месец или 1 година, няма да продаде сега, само защото цената леко е паднала. Затова когато няма търсене, имотния пазар просто замира. Не се случва нищо, няма пазар.
Виж целия пост
# 41
Единствените собственици, на които имотите им пречат на стандарта на живот, са пенсионерите, които мизерстват по сами в четиристайни студени жилища.
Ама и на тях не виждам да им липсва високия стандарт.
Виж целия пост
# 42
ако имаше честна сделка сигурно щяха да си уредят комфорта в по-малки, но според мен се страхуват. И не без право!
Виж целия пост
# 43
Какво значи "честна сделка"? Хиляди българи купуват, продават, разменят, уреждат си комфорта, разширяват се и се стесняват, местят се в други градове, инвестират (лоша дума), завещават, даряват...
Ежедневно се сключват стотици сделки, на доброволен принцип и по взаимно съгласие.

Страхът идва от неувереност, липса на образование, информация, или обикновено оглупяване.
И минута не бих държала огромен имот, ако зъзна в едната му стая и нямам пари за лекарства. Продавам и се местя в гарсониера, без грам сантимент.
Такова им е поколението - страдалческо.
Виж целия пост
# 44
Страх + сантименти - трудно им е да си помислят за местене, а и ги е страх да не ги измамят. А то и хич не е малко вероятно ако са сами, без млади да помагат.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия