Онлайн консултации с ортопед - задайте въпрос на д-р Росен Георгиев

  • 26 708
  • 280
# 210
Здравейте , имам въпрос за възрастна жена , ако прецените - не се спирайте на него 🌞Ако решите ,че желаете да отговорите - майка ми пострада и й направиха операция на лакътя / хумеруса /.
Изписаха й много лекарства , дали са необходими всички ?

Възможно е да й намалява апетита от тях ?

Отпусна се сякаш

С пожелание за радостна Пролет 🍀
Виж целия пост
# 211
Здравейте д-р Георгиев! Oт 1 година ме болят коленете и слабо оттичат. В началото само дясното, а от няколко месеца и лявото. Болката е слаба, но се появява хрущене, и пукане при ходене по стръмни пътечки, при всяко слизане и качване на стълби, и при подобни натоварвания.  Пила съм хапчета противовъзплаителни,  мажа се с гелове ходих на физиотерапия. Почти няма разлика, само геловете малко помагат за спадане на оттока.
В момента това което забелязвам от самото начало и до днес е че колената ми изведнъж се затоплят и се зачервяват все едно са ужарени от коприва и това е по цялото коляно все едно с вряла вода са поливани и след като се намажа и след около 40 минути това нещо утихва . Лятото болките почти започнаха. Направих си ЯМР. Там пише много неща, част от тях са: Налице е дисплазия на трохлеата тип D по Dejour, (следва по-подробно описание и до сега това не ми е правило проблем и не съм се удряла)  По горния ръб на ставната повърхност на медиалната трохлеарна фасета се открива масивна костна проминенция ... На лице е дискретно, недобре демаркирано огнище на абнормени - хипоинтенсни на Т1образите и хиперинтенсни на Т2 образите - сигнали в костния мозък по хода на латералната пателарна фасета към апикално, .... Ставните повърхности на фемура и табията са алинирани . Пателата е съблуксирана към латерално ... Налице са огнища на силни сигнали Т2 образите в хрущяла по хода на ставните повърхности в медиалния и патело-феморалния отдели на ставата, огнищата засягат цялата дебелина на хрущяла и се съпътстват от изразени неравност на повърхността и локално изтъняване на последния....Налице е известно количество течност в супрапателарния рецесус, в бурсите на медиалната и латералната глави на гастрокнемиус и в поплитералната бурса... Заключение: Находката отговаря на дисплазия на трохлеата тил D по Dejour с латерална субликсация на пателата, хондропатия 3та степен по Ouerbridge рептропатерално и в медиалния отдел на ставите. 

След всичко това и изписаните противовъзпалителни, които пих туптенето нощем си остана и щракането също, а отток и слаба болка се появява пак като мина повече от 6000 крачки. Моля да ми анализирате този ЯМР ако може и да ми препоръчайте лекар, които след този ЯМР да ми назначи лечение, защото всички досега ми казваха различни диагнози и че възпалението не е нищо сериозно , а това туптене продължава. Виждате ли "сериозен проблем " в този резултат от ЯМР или безнадеждно да си нося туптенетата, щраканията и подуванията и рядко - боклите. Според вас има ли лечение?

Здравейте, благодаря за въпроса.
Това, което не казвате, е на колко години сте? Което има голямо значение!
Описанието на ЯМР е малко дисинформативно. Другото, което не става ясно, какво е провокирало този проблем?

Можете да приемате хондропротектори, направете физиотерапия.

С уважение:
д-р Георгиев
Виж целия пост
# 212
Здравейте д-р Георгиев,

Майка ми има възпаление/травма на коляното, която не се повлиява до този момент, така че да се постигне възстановяване. Вече категорично се отхвърли остеопороза, но сам можете да видите, че проблемът продължава твърде дълго. Понякога болката е такава, че едва ходи на малки разстояния, примерно до съседния блок. В други периоди отшумява. Майка ми е много активен и здрав човек за възрастта си. Има склонност към травмиране при ходене, поради невнимание или стъпване накриво, падане на заледено. Бих искала да посетим специалист в София. Можете ли да дадете препоръка?Здравейте, благодаря за въпроса.

Явно това възпаление е на базата на напредваща гонартроза. Има много неща, които да се направят!

Препоръки:
Pushpin Пробвайте физиотерапия и рехабилитация
Pushpin Намалете временно натоварването
Pushpin Приемайте лекарства само след лекарско предписание
Pushpin Може да се изпробва хиалуронова инжекция или плазмена терапия

Вижте още по темата: https://beta-clinic.com/prp-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d0%b … 0%bf%d0%b8%d1%8f/
С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com
Виж целия пост
# 213
Здравейте! Последната година на два пъти ми се случи да ме болят колената. Като казвам на два пъти имам предвид с продължителност в рамките на 7-10 дена като от само себе си отмина. Не да ме болят постоянно, а когато ги държа много свити. Например първоначално помислих си, че както понякога стискам зъби докато спя, съм спала с много свити колене и е оттам - възможно ли е?
Онзи ден ми се случи само че само за кратко - бях на театър и седалката беше много тясна, коленете ми удряха в предната седалка и трябваше да ги свия повече, до мен от двете страни имаше пълни хора, които навлизаха в моето пространство и нямаше как и настрани да отпусна краката си и общо взето стоях така 2 часа, не можех да си местя краката, нито да ги кръстосам, трябваше да си държа коленете много свити и пак започна да ме боли, като последните 40 минути усетих болката, не отначало.  В мига, в който станах, ми мина и оттогава не ме е боляло. Интересното е, че болката по никакъв начин не е свързана с натоварване, т.е. клякане и т.н., нито с ходене, дори в тези периоди, в които при държане свити ме болеше, а с фиксиране дълго в сгънато положение. Ходя си много бързо поне по час и повече повечето дни. Визуално не е имало признаци на възпаление, зачервяване, нищо. Основно в легнало положение или седнало се е случвало. Сега, след тази случка с театъра, на другия ден се разболях от някакъв вирус, не знам дали е било свързано, но е факт, че отново болката беше свързана с държане на коляното силно сгънато, което както казах на два пъти миналата година ми се беше случвало за по-дълго време и тогава не бях болна от вирус. Дали е свързано с някаква промяна в ставите, хрущяла - какво изследване трябва да направя и какво мога да приемам - колаген? Чух за PRP и PRF процедури? На 30 и няколко години съм, досега не са ме боляли колената. Искам да ги предпазя и ако мога възстановя. Травми не съм имала, имала съм падания, но без травми, поне не видими, освен охлузване на кожата. Също - ако ги изследвам в момент, в който не ме болят, ще има ли полза? Имали ли сте такъв случай - да болят точно в такава ситуация, а не при натоварване или постоянно? Болките са в горната част на колената по-скоро. И ако трябва да избера - от вътрешната страна по-скоро, отколкото от външната.

Също въпросът ми е вярно ли е, че ако се чува "хрускане" при движение на коляното нагоре надолу, не е проблем, ако няма болка? Приятелят ми чува хрускане само на едното коляно и затова му прави впечатление. Падал е на него, но уж без последици и травми.

Здравейте, благодаря за въпроса!

При това описание е най-добре да се направи и образна диагностика, например ЯМР.
За да се постави по-точна диагноза. Най-вероятно става въпрос за хондомалация, която би трябвало да може да се повлияе и консервативно.

Най-лесно е да се постави някаква инжекция, но трябва да имаме точната диагноза.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com
Виж целия пост
# 214
Здравейте д-р Георгиев, преди 1 месец при битов инцидент срязах изцяло сухожилието на десния палец (между двете фаланги). Беше ми направена операция от ортопед и 3 седмици бях с гипсова шина. Това, което ме притеснява, е че все още пръстът е подут и шефовете са доста релефни. Освен това не мога изобщо да свивам палеца в горната част (започвам и рехабилитация) като нямам и чувствителност там. По Ваше мнение в какъв период от време мога да очаквам възстановяване на движенията и чувствителността?

Здравейте, разбира се, че ще отговоря!
Моят съвет е да изпълните препоръките на лекуващия и опериращия лекар.
Не бих си позволил да променям терапията на опериран пациент!

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com
Виж целия пост
# 215
Здравейте д-р Георгиев, аз ви писах преди два месеца, но сега пак ви пиша! Имаме детенце с поренцефална киста, която се намира в предни рога около вентрикулите! Миналия май му правиха ТФЕ, тогава голямата киста беше намаляла над половината! Сега детето ни е на година и четири месеца ще направи след седмица! Ходим на рехабилитация в момента и ни препоръчват да си запазим час и за ортопед! Криви дясното краче навън, ту оправя крачето право, ту го,криви навън. Забравих да напиша голямата киста е в дясно! Има и две по,малки в ляво се видяха за последно. Детето все още не върви самостоятелно и почвам да се притеснявам дали скоро ще проходи, защото искам и на ясла да го пускам, но ако не проходи не може да тръгне и на ясла. Рехабилитаторката каза че имал добра опора на краката. Води го на една количка на която детето с лекота върви с нея. Количката е Нимбо номер 1 и,тук,намерихме във Варна продават същата количка втора ръка от човек. Смятаме да я вземем за да се упражнява в къщи!
Виж целия пост
# 216
Здравейте д-р Георгиев, преди 1 месец при битов инцидент срязах изцяло сухожилието на десния палец (между двете фаланги). Беше ми направена операция от ортопед и 3 седмици бях с гипсова шина. Това, което ме притеснява, е че все още пръстът е подут и шефовете са доста релефни. Освен това не мога изобщо да свивам палеца в горната част (започвам и рехабилитация) като нямам и чувствителност там. По Ваше мнение в какъв период от време мога да очаквам възстановяване на движенията и чувствителността?

Здравейте, разбира се, че ще отговоря!
Моя съвет е да изпълните препоръките на лекуващия и опериращия лекар.
Не бих си позволил да промям терапията на опериран пациент!

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Здравейте д-р Георгиев, мисля че отговорът е за друг потребител. Моят въпрос беше в какъв период от време мога да очаквам спадане на оток и поне частично възстановяване на чувствителност и функции на палец след операция на срязано сухожилие (точната диагноза е травма на дългия флексорен мускул и сухожилие на палеца).
Виж целия пост
# 217
Здравейте д-р Георгиев,

Майка ми има възпаление/травма на коляното, която не се повлиява до този момент, така че да се постигне възстановяване. Вече категорично се отхвърли остеопороза, но сам можете да видите, че проблемът продължава твърде дълго. Понякога болката е такава, че едва ходи на малки разстояния, примерно до съседния блок. В други периоди отшумява. Майка ми е много активен и здрав човек за възрастта си. Има склонност към травмиране при ходене, поради невнимание или стъпване накриво, падане на заледено. Бих искала да посетим специалист в София. Можете ли да дадете препоръка?Здравейте, благодаря за въпроса.

Явно това възпаление е на базата на напредваща гонартроза. Има много неща, които да се направят!

Препоръки:
Pushpin Пробвайте физиотерапия и рехабилитация
Pushpin Намалете временно натоварването
Pushpin Приемайте лекарства само след лекарско предписание
Pushpin Може да се изпробва хиалуронова инжекция или плазмена терапия

Вижте още по темата: https://beta-clinic.com/prp-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d0%b … 0%bf%d0%b8%d1%8f/
С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

И аз благодаря! Била е на физиотерапия - без особен ефект. Изписван е кетонал, но не мисля, че е подходящ медикамент в случаите, където де търси причината.

Ако става дума за гонартроза, какво я причинява, ако както казах няма данни за остеопороза, и жената няма наднормено тегло, даже клони към поднормено за възрастта? Т.е. почти идеално тегло на иначе здрав и работоспособен човек. Не се занимава с тежки домакински дейности, не вдига тежко, все още работи интелектуален труд и прави разходки. В момента приема колаген на Doppelherz.

Бихме искали да установим на какво се дължи възпалението? Коляното е видимо по-обемно от другото. Линкът не се отваря, за съжаление.
Виж целия пост
# 218
Здравейте! На 28г. съм, от 3 месеца ме боли показалеца на дясната ръка. През тези 3 месеца периодично усещах болка и в други пръсти, китката и коляното, но тя отшумяваше за няколко дни. Бях на ревматолог и ми казаха, че нямам артрит,но имам натрупан калций върху костите. Назначиха ми изследвания на витамин Д, резултатите бяха много ниски. От 2 месеца пия вигантол,но не усещам подобрение, дори напротив започват да ме болят и други пръсти.
Виж целия пост
# 219
Здравейте! На 28г. съм, от 3 месеца ме боли показалеца на дясната ръка. През тези 3 месеца периодично усещах болка и в други пръсти, китката и коляното, но тя отшумяваше за няколко дни. Бях на ревматолог и ми казаха, че нямам артрит,но имам натрупан калций върху костите. Назначиха ми изследвания на витамин Д, резултатите бяха много ниски. От 2 месеца пия вигантол,но не усещам подобрение, дори напротив започват да ме болят и други пръсти.

Здравейте, аз само да питам дали приемате заедно с вит Д3 и витамин К2, също за усвояването е необходимо вит С и магнезий. Витамин Д увеличава калция по принцип, а К2 помага да отива където трябва.
Виж целия пост
# 220
Здравейте Д-р Георгиев искам да попитам за синовиална плика (плика синдром) кое лекарство е най-подходящо) да се пие
Пиаскледин , етодин форте , диклак или афламил също и кой гел за мазане ще е най-добре
Виж целия пост
# 221
Здравейте д-р Георгиев имам следния въпрос понеже съм много притеснена , преди точно почти 7 дни си ударих главата в кухнята отпред вдясно между челото и темето, бързах страшно много и не помня колко силен да е бил удара , нямам болка нито цицина , понеже пия аспирин протект и прочетох в интернет ,че дори от лек удар мога да получа кръвоизлив в мозъка и съм много уплашена , вече е почти седми ден и не знам възобразявам ли си вече от силния стрес или ме боли наистина главата тъпа болка близо до ушите или отгоре , не съм повръщала или световъртеж да съм имала тия дни.Моля ви за помощ и съвет дали има от какво да се страхувам.Благодаря ви!
Виж целия пост
# 222
Здравейте д-р. Георгиев, преди една седмица много ме заболя дясното коляно, беше ми невъзможно изпъването на крака,вървях 3 дни със сгънат крак. Нямам травма, падане или нещо подобно. Ходих на ортопед и той ме изпрати на Ямр. Там се откри изтъняване на хрущял. Доктора ми каза, че операция със премахване на изтънялата част и слагане на метална пластинка е задължителна. И не ми каза никакви други варианти освен операция. Аз съм на 30 години и не мога да се реша на такава операция. Та въпроса ми е има ли други варианти в такива случаи?[video][/video]Прилагам и резултата от Ямр.
Забравих да кажа, че тази болка съм я усещал и преди, можеби започна преди около 7 години, но рядко когато претоваря крака си(понеже съм сервитьорка и работя на крака).
Виж целия пост
# 223
Здравейте, д-р Георгиев!
Посредством ЯМР ми се установи калцификация на рамото. Лекарят препоръчва shock wave с идеята калцификатите да се разбият. Според Вас това ще ги ликвидира ли или направо да отивам на операция за премахването им?
Благодаря!
Виж целия пост
# 224
Д-е Георгиев, здравейте!
Дъщеря ми е на 1г.и 3м. Проходи две седмици преди да навърши годинки. Енергично и будно дете е. Направи ни впечатление, че крачетата са леко навън и сякаш образуват буквата О. Заведохме я на ортопед и той ни каза, че е с граничен варус (може да греша термина) и й увеличи дозата на витамин Д. Ще ходим на контролен преглед след два месеца. Сега обаче от няколко седмици при ходене боса вкъщи започна да обръща пръстчетата на едното краче, както и да ходи на пръсти. Не го прави постоянно, но доста често. Не е слагана никога на проходилки, бънджита и др.подобни. Според вас на какво може да се дължи и притеснително ли е?

Благодаря!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия