Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

  • 14 580
  • 230
В тази тема обсъждаме функции, програми и марки на уреди, които се наричат мултикукър! Има ги огромно множество, на различни марки с различни функции


Някои уреди, които притежаваме, и техните функции.

Превод на възможностите на Sanyo-ECJ-HC100S-10-Cup-Micro-Computerized-Cooker



Steaming
Тази програма се използва за готвене на пара, варене на яйца на пара, също така може да пържете на нея.
Ако програмата се изключва, това ще значи,  че количеството на приготвената храна не е достатъчна за тази програма.
Опитайте на Quick

Regular 1час 05мин
Обикновен бял ориз, който предварително трябва да се измие. Също така може да се пекат леки кексове без плънки и бисквити, които не изискват препечена коричка.

Sushi
Програма за приготвяне на суши.
Прави ориза идеален за пълнени чушки, ако използвате готови чушки или пък чушките ви са меки и добре попарени.

Rinse-free
Подходяща за бланширан ориз или за такъв,  който не измиваме.

Мixed/sweet
Всякакъв вид ориз със зеленчуци или морски дарове

Brown 1час 25мин
Кафяв ориз.
Тази програма я използвам за всякакъв вид зърнена храна, като булгур, елда, коледната пшеница. Същата програма я използвам за кексове с пълнеж, по-тежките блатове за торта.

Quick 15 мин
Бърз режим, може да служи за запържване, омлет, качамак с отворен капак.Пържа картофи

Haiga
За особен покълнал ориз. Не знам как се ползва  

Soft
Тази програма е идеална за сутлияш.
Може да се използва за тези, които обичат ориза малко преварен.

Firm
Твърд, недоварен ориз.
Ориз за пълнене на пресни чушки, тиквички.
По принцип става за готвене  на ястия, където се изисква по- твърд, малко недоварен ориз

Porridge
Овесена каша с мляко. Тази програма позволява ястието да ври добре, равномерно около един час.
Аз я използвам в случая, когато бързам да сготвя, може и да се пържи на нея и да се правят кексове.

SLOW COOK HIGH
Готви бавно на висока температура.
Тази програма, вдига температурата на ястието докато заври, след това я сваля на 96 градуса.
Използвам я за много неща.
Месо, всякакъв вид гювеч, капама.
Рибена супа. Всичко, което искате да сготвите на бавен огън. Тази програма позволява да съхраним всички витамини в продуктите. И да се храним здравословно

SLOW COOK LOW  
SLOW COOK LOW е същото като SLOW COOK HIGH, само че готви два пъти по- бавно. Ако за горната програма, зада сготвите капама ще ви са нужни 3 часа, тази програма ще го сготви за 6, обаче резултатът е възхитителен

KEEP WAR 54 градуса
Програмата работи на затопляне, аз я използвам за правене на кисело мляко или сирене.
Саньото има забавен старт до 24 часа.

Уредът е от Америка, а там както знаем е 110W, ще имате нужда от Адаптор 220/110V 1000T
Може да си го купите тук:
https://tpetrov.com/tarsene/%D0%90%D0%B4%D0%B0%D0%BF%D1%82%D0%B5 … D1%80%20220V/110V


Превод на възможностите на Morphy Richards 48810 Intellichef Silver



1. Rice / Pasta - за варене на ориз и макарони 40-50 минути

2. Rice / Pasta Express - за бързо варене  на ориз и макарони 30-40 минути

3, Boil - за варене, бланширане, препоръчително време- 10 минути, но може да се променя от 5 минути до 30 минути

4. Steam - за готвене на пара, препоръчителни времена:
    - риба - 20 минути
    - месо - 30 минути
    - зеленчуци - 20 минути
времето може да се променя от 5 минути до 2 часа

5. Fry - за пържене, препоръчително време 42 минути, но може да се променя от 5 минути до 1 час

6. Bake - за печене, 45 минути е и не може да бъде променяно времето

7. Stew / Slow cook - за задушаване и бавно готвене- ако се зададе време от 1 до 4 часа, задушава, ако се зададе от 5 до 10 часа, готви бавно

8. Reheat - за претопляне, препоръчително време 25 минути, може да бъде изменяно от 8 минути до 25 минути

9. Keep warm - за поддържане на топлината до 2 часа

Има забавен старт до 24 часа.

Превод на възможностите на Olla GM D


Horno-Готвене на фурна

Guisados sopas-готвене на яхнии и супи

Alta presion-варене с високо налягане

Bosa presion- варене с ниско налягане

Legumlres-варене на зеленчуци

Pollo carne-варене на  месо

Cocina-обикновено готвене

Plancha- Скара
В новата версия на Олла можеш сам да променяш температурата на готвеното, има и допълнителен капак за запичане отгоре.


Превод на възможностите на TORINO MULTI-COOKER

Fry-Тази програма освен фри може да се ползва за пържене на зеленчуци и месо, също така може да се ползва за печенее, ако искате кексът да е по-препечен
 
Steam / Stew-тази е за готвене на пара, също така и за приготвяне на яхния.
 
Cook rice- за варене на ориз и макарони,
 
Bake- тази е за кекс, също така може да се ползва за запържване, ако fry е много силна
 
Quick cook- тази программа е за бързо готвене, по принцип бях я използвала за готвене на супа, но също така може да се използва за бързо варене  на ориз и макарони
 
Reheat – това е програма за притопляне, но може да се използва като SLOW COOK LOW.
 
Keep warm- поддържа топлината на ястията, но може да се използва за приготвяне на сирене и кисело мляко.
 
Cook porridge- програмата е създадена за приготвяне на овесена каша, може да се използва и за друг тип варива
Също така има осбственици на
Делимано
Тефал
Филипс
Нео
Също така марките на Лидъл, Карфур.


Тук публикуваме рецептите сготвени в кукъра  Grinning


Така започна всичко:
https://www.bg-mamma.com/index.php?topic=435572.msg12735025#msg12735025
https://www.bg-mamma.com/index.php?topic=807306
https://www.bg-mamma.com/index.php?topic=807306
https://www.bg-mamma.com/?topic=974371
https://www.bg-mamma.com/?topic=1060043
https://www.bg-mamma.com/?topic=1141155

Бъдете здрави и успех в избора! Flowers Four Leaf Clover
Виж целия пост
# 1
Благодаря ви за темата!

В момента уредчето ми седи и си почива, от Септември го започвам Wink
Следя за идеи, безценни сте!
Виж целия пост
# 2
Благодаря за новата тема!
Виж целия пост
# 3
Здравейте,днес за първи път ще използвам мултикукър Тефал Он пот.
Ако готвя под налягане,трябва ли да изпускам парата ръчно или той сам си я изпуска?
Виж целия пост
# 4
Здравейте,днес за първи път ще използвам мултикукър Тефал Он пот.
Ако готвя под налягане,трябва ли да изпускам парата ръчно или той сам си я изпуска?
Зависи какво готвите, някои неща е добре да се остави сам да го изпусне - ако има повече течност, оризови, храни с много нишесте.
Ако го оставите на естествено освобождаване, имайте едно на ум, че през това време за известно време процесът на готвене продължава, тоест може ястието да се пресготви/пресвари.
Виж целия пост
# 5
Нормално ли е, че над 35 мин инстант пот не освободи парата. Като го отворих след принудително освобождаване, вътре вреше доста силно.
Става дума за 2,5 литра чорба.
Виж целия пост
# 6
Здравейте,дали можете да ми помогнене с мнение за тази марка ?  Нищо не ми говори, но цената е добра ,а понеже не съм сигурна колко ще го ползвам не ми се наливат повече от 300лв

Виж целия пост
# 7
Нормално ли е, че над 35 мин инстант пот не освободи парата. Като го отворих след принудително освобождаване, вътре вреше доста силно.
Става дума за 2,5 литра чорба.


Нормално е. Точно това е хубостта на мултикукърите с налягане. Можеш да го пуснеш да вдигне налягане след 5 или 15 мин да го изключиш и да излезеш без страх, че може да ти опожари къщата и като се върнеш след час имаш топло, сготвено ядене.

Колкото е повече количеството храна и течността и колкото е по-високо налягането, толкова по-бавно пада налягането. От сгорещения котлон то се поддържа, а заради изолацията в корпуса съдът не изстива.

Аз си изчислявам времето за падане на налягането и пускам кукъра за по-малко време. Ако яденето ти става за половин час, то може да го сложиш за 20 мин и след 50 мин ще е готово с по-малко енергия. Леща готвя на налягане 2 от 5 степени и още като се вдигне, спирам уреда. Като падне след 15 мин е готова. Боб на 5 степен, 30 мин и още 30 да падне налягането.

Leona, питай в темата за еърфрай! За мене марката няма значение. Преди 11.5 години купих кукър Robusta, който още работи безупречно и съм много доволна. Купата е като нова. Приятелка купи Bosch и след 3 години се развали. Малко е и до късмет. Гледай отзивите!
Виж целия пост
# 8
Извинявам се,изобщо не видях че има отделна тема за фраери,  отивам там да питам благодаря.
Виж целия пост
# 9
Здравейте! Имам нужда от помощ! Купих си мултикукър под налягане на First Austria,по-новия модел,ето този https://www.emag.bg/multikukyr-pod-naljagane-first-austria-1000w … AYAiAAEgI4jfD_BwE
реших да го пробвам днес, сложих да варя картофи,понеже не знаех на коя точно програма, го пуснах на ориз, средно налягане за 10 минути, но като се минаха 5-6 минути още преди да е вдигнало налягането, започна да излиза пара от вентила, аз се уплаших и го спрях.Нормално ли е да излиза пара от вентила преди да е започнало налягането? Вентилът си беше затворен, капакът също хубаво затворен. Къде греша?
Виж целия пост
# 10
Нормално е. Ще съска малко и ще спре. Но картофи не се варят на програма ориз.
Виж целия пост
# 11
Картофи се слагат на поставката за пара, под тях се сипват 300мл вода или колкото е минимума и се избира програма Steam или Pressure.

Нормално е да свисти и да излиза пара докато вдигне налягането. За около 10-15 мин го вдига.
Виж целия пост
# 12
Нормално е. Ще съска малко и ще спре. Но картофи не се варят на програма ориз.
Не знаех на каква програма да ги пусна и затова на ориз. Утре ще пробвам пак,тогава как да ги пусна? И когато вече вдигне налягане, трябва повече да не излиза пара от вентила,нали?
Виж целия пост
# 13
Всички кукъри под налягане изпускат пара и свистят, докато вдигнат налягането и вентилът се затвори. Няма нищо страшно, давай смело.
По принцип на пара или под налягане могат да се приготвят. Времето зависи от това дали са нарязани, цели, обелени, необелени, колко са големи и т.н. Но за около 10-тина мин стават готови.
Виж целия пост
# 14
Аз имам една чуденка, искам да сготвя едно ядене с цели небелени патладжани и домати, което по принцип на котлон се готви няколко часа на бавен огън. Ще ми се да го направя в кукъра, модела обаче е от простите под налягане и само с основните програми и се чудя на коя би могло да стане.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия